ODLUKA
O OGLAŠAVANJU NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 4/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način oglašavanja na otvorenim površinama na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Pojam oglašavanja na otvorenim površinama

Član 2

Oglašavanje na otvorenim površinama je vid oglašavanja putem sredstva podesnog za trajno upućivanje oglasne poruke javnosti, postavljenog na površinama koje su izvan zatvorenog prostora, koje su dostupne javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca.

Neće se smatrati oglašavanjem na otvorenim površinama oglašavanje u okviru zatvorenog prostora koji je dostupan javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca oglasne poruke, bez obzira na posebne prostorne celine u okviru takvog prostora (npr. tržni centri, hoteli, bolnice i sl.).

Načelo zaštite sigurnosti lica i drugog javnog interesa

Član 3

Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda Grada, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari.

Oglašavanje na otvorenim površinama u prostoru pod posebnim režimom

Član 4

Oglašavanje na otvorenim površinama na prostorima pod posebnim režimom zaštite vrši se prema propisima kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara, odnosno prema propisima koji uređuju zaštitu prirodnih dobara.

II POVRŠINE NA KOJE SE POSTAVLJAJU SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Otvorena površina

Član 5

Otvorena površina, u smislu ove odluke, je površina koja se nalazi izvan zatvorenog prostora, koja je dostupna javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca i to: javna površina, druga površina i površina objekata.

Javna površina

Član 6

Javna površina je otvorena površina kojom državni organ ili Grad upravlja ili je ovlašćen da određuje način upravljanja u skladu sa posebnim propisima, kao što su: javna saobraćajna površina (put, zemljišni pojas uz put i vazdušni pojas iznad puta, ulica, pešačka zona, trotoar i sl.), trg, javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.), javna površina stambenog bloka (parkovski uređena površina i saobraćajna površina), kao i neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Javna površina može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke.

Druga površina

Član 7

Druga površina je slobodna površina građevinske parcele objekata javnih i drugih namena i neizgrađeno građevinsko zemljište, koje nije u javnoj svojini.

Druga površina može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke i uz saglasnost vlasnika, odnosno lica koje raspolaže odgovarajućim pravom ili ovlašćenjem.

Površina objekata

Član 8

Površina objekata jeste spoljašnja površina objekata, koji se nalaze na javnim i drugim površinama, na kojima se može vršiti postavljanje sredstava za oglašavanje i to površine: zgrade, podzida, ograde, građevinske skele, zaštitni omotač građevinske skele, manjeg montažnog objekta privremenog karaktera, elementa opreme stajališta javnog linijskog prevoza, stuba javne rasvete i druge površine.

Površina objekta može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke i uz saglasnost vlasnika, odnosno lica koje raspolaže odgovarajućim pravom ili ovlašćenjem.

Površina drugih sredstava u pokretu

Član 9

Na javnoj površini se može vršiti oglašavanje putem sredstava u pokretu (bicikla, motorno vozilo i dr.).

Oglašavanje na objektima od javnog značaja

Član 10

Sredstva za oglašavanje se na objektima od javnog značaja (objekti koje koriste državni organi i organi lokalne samouprave, kao i javne službe čiji je osnivač republika ili jedinica lokalne samouprave) i na njima pripadajućim površinama mogu postaviti samo uz prethodno odobrenje nadležnog državnog organa odnosno organa lokalne samouprave.

III SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE NA OTVORENIM POVRŠINAMA

Vrste sredstava za oglašavanje na otvorenim površinama

Član 11

Sredstva za oglašavanje na otvorenim površinama su:

1. oglasni pano (bilbord)

2. namenska reklamna tabla

3. svetleća reklamna tabla tipa "city-light"

4. reklamna tabla na stubovima javne rasvete

5. površina za oglašavanje na stajalištu za javni prevoz

6. reklamno platno

7. displej

8. svetleće reklamne oznake (konzolni zaštitni znak i svetleća reklama)

9. transparent-baner

10. druga sredstva za oglašavanje.

Plan postavljanja sredstava za oglašavanje

Član 12

Vrsta, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstava za oglašavanje, bliža sadržina tehničke dokumentacije, bliža pravila i lokacije za postavljanje sredstava za oglašavanje utvrđuju se Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (u daljem tekstu: Plan).

Plan izrađuje "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" Subotica (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Prilikom izrade Plana Javno preduzeće pribavlja uslove od ustanove nadležne za zaštitu kulturnih dobara kao i za zaštitu prirode, koji uslovi se ugrađuju u Plan.

Plan donosi Gradsko veće Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradsko veće).

IV NAČIN ODREĐIVANJA NAKNADE ZA POSTAVLJANJE SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE ODNOSNO NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNE POVRŠINE

Naknada za postavljanje sredstva za oglašavanje odnosno za korišćenje javne površine

Član 13

Za postavljanje sredstva za oglašavanje iz člana 11. ove odluke pored odnosno na ulicama i opštinskim putevima odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta plaća se naknada za postavljanje sredstava za oglašavanje u skladu sa odlukom kojom se uređuju naknade za korišćenje opštinskih puteva i ulica, a za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredan uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine za koju dozvolu izdaje nadležni organ Grada plaća se naknada za korišćenje javne površine u skladu sa odlukom kojom se uređuju naknade za korišćenje javnih površina.

V USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

1. Opšti uslovi postavljanja sredstva za oglašavanje

Odobrenje kao uslov za postavljanje sredstva za oglašavanje

Član 14

Sredstvo za oglašavanje na otvorenu površinu može se postaviti samo uz prethodno odobrenje nadležnog organa.

Nadležni organ za izdavanje odobrenja iz prethodnog stava na javnoj saobraćajnoj površini i na objektu koji se nalazi na javnoj saobraćajnoj površini je Javno preduzeće, a za postavljanje sredstava za oglašavanje na ostalim javnim površinama, drugim površinama i površinama objekata koji se nalaze na javnim površinama je sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: Sekretarijat za građevinarstvo).

Odobrenje iz stava 1. ovog člana pribavlja se za postavljanje svih sredstava za oglašavanje nezavisno od načina sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Izuzetno, za postavljanje plakata na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini ne pribavlja se odobrenje, u slučajevima koji su sadržani u odluci kojom se uređuje komunalni red grada.

Postavljanje plakata na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini dozvoljeno je isključivo na lokacije određene Planom za postavljanje urbane opreme.

Obaveznost sprovođenja postupka konkursa

Član 15

Sprovođenje konkursa, putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda, je obavezno za sticanje prava na postavljanje sredstava za oglašavanje na javnu površinu i na objekte koji se nalaze na javnoj površini i to za sledeće oglasne objekte:

- oglasni pano (bilbord),

- svetleća reklamna tabla tipa "city-light"

- reklamna tabla na stubovima javne rasvete i

- površina za oglašavanje na stajalištu za javni prevoz.

2. Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda

Vreme na koje se javna površina odnosno objekat na javnoj površini daje na korišćenje radi postavljanja sredstva za oglašavanje

Član 16

Vreme na koje se javna površina odnosno objekat koji se nalaze na javnim površinama, a na koje se postavljaju sredstva za oglašavanje daju na korišćenje određuje se odlukom o raspisivanju konkursa, i može se odrediti najduže na pet godina.

Zabrana ustupanja prava

Član 17

Pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekta za postavljanje sredstva za oglašavanje stečeno po konkursu ne može se ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja odnosno pribavljanja pismenih ponuda

Član 18

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda sprovodi Komisija koja sprovodi postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: Komisija).

Obavljanje stručnih i administrativno-tehničkih poslova

Član 19

Stručne i administrativno-tehničke poslove vezane za sprovođenje postupka sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje (raspisivanje i sprovođenje konkursa, izrada nacrta odluke i ugovora o sticanju prava i sve druge poslove) vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Nacrt Odluke o raspisivanju Konkursa

Član 20

Nadležni sekretarijat na predlog Javnog preduzeća ili Sekretarijata za građevinarstvo, u skladu sa Planom, priprema nacrt Odluke o raspisivanju konkursa i dostavlja ga Komisiji.

a) Postupak javnog nadmetanja

Javno nadmetanje

Član 21

Odluku o raspisivanju konkursa radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem javnog nadmetanja donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

Konkurs sadrži naročito:

1. podatke o mestu postavljanja sredstva za oglašavanje odnosno o mestu objekta na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

2. ukupnu površinu prostora za oglašavanje,

3. podatke o vrsti sredstva oglašavanja koje se može postaviti,

4. visinu iznosa jemstva, koja iznosi 10% od najmanjeg iznosa godišnje naknade za postavljanje sredstva za oglašavanje maksimalnih dimenzija određenih Palnom,

5. početni iznos naknade za postavljanje sredstva za oglašavanje u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, koji se propisuje odlukom kojom se uređuju naknade za korišćenje opštinskih puteva i ulica i naknade za korišćenje javnih površina,

6. konstataciju da najpovoljnija ponuda jeste ponuda koja je data na najveći novčani iznos naknade u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine, odnosno za postavljanje sredstava za oglašavanje u odnosu na početni iznos iz tačke 5. ovog stava,

7. napomenu da će izlicitirani iznos predstavljati dnevnu naknadu po m2 ukupne površine svih strana za oglašavanje za ceo period korišćenja koji se plaća u mesečnim iznosima,

8. napomenu da će se učesniku u postupku javnog nadmetanja koji da najpovoljniju ponudu iznos jemstva uračunati prilikom utvrđivanja naknade, a učesnicima koji ne uspeju sa svojim ponudama uplaćeni iznos jemstva vratiti,

9. vreme na koje se stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

10. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana prijema odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine, odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje nadležnom organu iz člana 14. ove odluke podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje,

11. način i rok podnošenja prijave odnosno ponude po konkursu,

12. druge potrebne podatke.

Konkurs ostaje otvoren najmanje osam dana.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice", kao i dnevnom ili nedeljnom listu na jezicima u službenoj upotrebi u Gradu, kao i na zvaničnom sajtu Grada što se utvrđuje odlukom o raspisivanju konkursa.

Prijava na konkurs

Član 22

Na javnom nadmetanju mogu da učestvuju pravna lica i preduzetnici koji se pismeno prijave u roku utvrđenom konkursom.

Prijava treba da sadrži:

1. sve podatke o podnosiocu prijave (poslovno ime odnosno naziv pravnog lica, njegovo sedište, matični broj, PIB i ime ovlašćenog lica, odnosno tačan naziv radnje, ime i prezime imaoca radnje i njegov matični broj i tačnu adresu stanovanja imaoca radnje),

2. urednu punomoć za lice koje će zastupati pravno lice ili preduzetnika na javnom nadmetanju,

3. podatke o vrsti objekta,

4. sve podatke o mestu postavljanja objekta (lokacija, ulica i dr.), za koje se prijava odnosno ponuda podnosi,

5. izjavu da će u roku od 8 dana od dana prijema odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine, odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje nadležnom organu iz člana 14. ove odluke podneti zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje,

6. dokaz o uplati konkursom predviđenog iznosa jemstva.

Podnošenje prijave

Član 23

Prijava se podnosi u roku predviđenom u konkursu.

Prijava koja je podneta posle oglašenog roka i koja nije kompletna neće se uzeti u obzir.

Uslov za održavanje javnog nadmetanja

Član 24

Javno nadmetanje će se održati i kad istom pristupi samo jedan učesnik u kom slučaju se pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje stiče po početnom iznosu naknade, iz člana 21. stav 1. tačka 5) ove odluke.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi ni jedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, konkurs se može ponoviti.

Tok javnog nadmetanja

Član 25

Javno nadmetanje otvara predsednik ili ovlašćeni član Komisije i utvrđuje:

1. broj blagovremenih i potpunih prijava,

2. broj neblagovremenih i nepotpunih prijava,

3. poslovno ime odnosno nazive odnosno imena učesnika koji su stekli pravo učešća na javnom nadmetanju,

4. prisustvo učesnika javnog nadmetanja odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika i da li imaju urednu punomoć da učestvuju na javnom nadmetanju.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa uvećane za najmanje 5 % od početnog iznosa.

Učesnici se javljaju za davanje ponude podizanjem ruke.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pokretom ruke dozvoljava učesniku koji se najranije javio, da da svoju ponudu.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže u ime kojeg ponuđača koji iznos nudi.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

Zapisnik o javnom nadmetanju

Član 26

O radu Komisije vodi se zapisnik u koji se unosi, naročito:

1. mesto, dan i čas početka javnog nadmetanja,

2. imena članova Komisije,

3. imena prisutnih učesnika, odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika, sa naznačenjem broja i datuma njihovih ovlašćenja,

4. naziv, odnosno ime učesnika koji nisu prisutni na javnom nadmetanju,

5. rezultat pregleda dokumentacije i naznačenje prijava koje ne ispunjavaju uslove za dalje učestvovanje u javnom nadmetanju, odnosno ime podnosilaca prijave koji nisu stekli pravo na učešće u javnom nadmetanju i razloge,

6. tok i rezultat javnog nadmetanja,

7. konstatacija da je postupak javnog nadmetanja propisno sproveden i primedbe predstavnika učesnika koje se odnose na rad Komisije, tok postupka javnog nadmetanja, sadržinu zapisnika i konstataciju da je javno nadmetanje okončano.

Zapisnik o radu Komisije potpisuju svi učesnici javnog nadmetanja, zapisničar i svi članovi Komisije.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos, sa naznakom visine iznosa koja čini sastavni deo zapisnika.

Potom predsednik Komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Odluka o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 27

Nadležni sekretarijat u roku od tri radna dana od dana održanog javnog nadmetanja dostavlja Gradonačelniku zapisnik o radu Komisije sa prijavama i dokumentacijom i nacrt odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Gradonačelnik donosi odluku o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje koja sadrži:

1. podatke o sticaocu prava (u daljem tekstu: korisnik lokacije),

2. podatke o mestu postavljanja sredstva za oglašavanje (lokacija, ulica, maksimalna kvadratura i dr.),

3. ukupnu površinu prostora za oglašavanje,

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola i sl.)

5. rok za postavljanje objekta,

6. period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

7. izlicitirani iznos dnevne naknade po m2,

8. iznos uplaćenog jemstva,

9. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana prijema odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine, odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje nadležnom organu iz člana 14. ove odluke podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje. Protiv odluke iz stava 2. ovog člana nezadovoljni učesnik postupka javnog nadmetanja ima pravo podnošenja prigovora Gradonačelniku u roku od tri dana od dana prijema odluke.

Po podnetom prigovoru Gradonačelnik odlučuje u roku od osam dana.

Učesnicima koji nisu uspeli sa svojim ponudama u postupku javnog nadmetanja, uplaćeni iznos jemstva se vraća.

Nadležni sekretarijat odluku o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje dostavlja sticaocu prava i nadležnom organu iz člana 14. ove odluke.

Odustanak od ponude

Član 28

Kada učesnik koji je na javnom nadmetanju ponudio najveći iznos naknade radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine, odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, ne podnese zahtev za izdavanje odobrenju u roku predviđenim članom 27. stav 2. tačka 8. ove odluke smatraće se da je odustao od ponude i gubi pravo na povrat iznosa jemstva.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Komisija poziva učesnika koji je ponudio sledeći najveći iznos, da u roku od 8 dana podnese zahtev za izdavanje odobrenja nadležnog organa iz člana 14. ove odluke.

b) Prikupljanje pismenih ponuda

Podnošenje pismene ponude

Član 29

Učesnik u postupku radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje svoju pismenu ponudu dostavlja u roku i na način predviđen konkursom.

Pismena ponuda koja je podneta posle oglašenog roka, ponuda u nezatvorenom omotu i ponuda koja ne sadrži potrebne dokumente i podatke neće se uzeti u obzir.

Uslov za sprovođenje otvaranja pismenih ponuda

Član 30

Otvaranje pismenih ponuda sprovodi se bez obzira na broj primljenih ponuda.

Tok postupka otvaranja ponuda

Član 31

Pre otvaranja pismenih ponuda Komisija utvrđuje koliko je pismenih ponuda primljeno, da li su predate u određenom roku i ko od podnosioca pismene ponude prisustvuje njihovom otvaranju.

Otvaranju mogu prisustvovati svi podnosiocu pismene prijave.

Komisija je dužna da upozna prisutne sa iznosima iz ponuda po redosledu otvaranja.

Redosled otvaranja ponuda je po danu i času prijema, počev od najranije primljenih.

Otvorene ponude pojedinačno se razmatraju i utvrđeno stanje se konstatuje i unosi u zapisnik, te se na osnovu najvećeg ponuđenog iznosa utvrđuje ponuđač koji stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, javna površina se može dati na korišćenje pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos objavljen u konkursu za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje i prihvatio druge uslove iz konkursa.

U slučaju da se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da dve ili više ponuda sadrže iste ponuđene iznose, prisutni ponuđači će biti usmeno pozvani da po pravilima postupka propisanog ovom odlukom, nastave javno nadmetanje sve do postizanja najveće ponuđene cene.

Shodna primena odredaba postupka javnog nadmetanja na postupak otvaranja ponuda

Član 32

Odredbe čl. 21-28. ove odluke shodno se primenjuju i u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem prikupljanja pismenih ponuda ukoliko iste nisu u suprotnosti sa odredbama čl. 29-31. ove odluke.

3. Postupak izdavanja odobrenja

Pokretanje postupka izdavanja odobrenja

Član 33

Postupak izdavanja odobrenja za sredstva za oglašavanje iz člana 11. ove odluke pokreće se zahtevom koji pravno lice ili preduzetnik podnosi nadležnom organu iz člana 14. ove odluke.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je uz zahtev priloži:

1. dokaz o upisanoj delatnosti u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar

2. poreski identifikacioni broj, ukoliko zahtev podnosi pravno lice ili preduzetnik

3. uslove posebnih institucija za zaštićena područja (kulturna dobra, prirodna dobra) ukoliko je to predviđeno Planom

4. druge dokaze u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih ovom odlukom ili Planom.

Podnosilac je dužan da u zahtevu navede period na koji traži odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Kada se zahtev podnosi za odobrenje za postavljanje namenske reklamne table, osim dokumentacije iz stava 2. ovog člana, uz zahtev se prilaže i skica sa predlogom lokacije i položaja sredstva za oglašavanje, dimenzijama i ukupnom površinom.

Kada se zahtev podnosi za odobrenje za postavljanje oglasnog panoa (bilborda), osim dokumentacije iz stava 2. ovog člana, uz zahtev se prilaže i statički proračun sigurnosti koji je overen od strane lica sa licencom arhitektonske ili građevinske struke.

Kada se zahtev podnosi za odobrenje za postavljanje displeja i svetleće reklamne oznake, osim dokumentacije iz stava 2. ovog člana, uz zahtev se prilaže tehnički crtež kojim je definisana lokacija, položaj, dimenzije, površina, boja i materijal i šema elektroinstalacija, koji mora biti overen od strane lica sa licencom arhitektonske ili građevinske struke, kao i lica sa licencom elektrotehničke struke.

Za sredstva za oglašavanje iz člana 11. tačka 1, 2. i 3. ove odluke lice koje postavlja sredstvo za oglašavanje pribavlja od Javnog preuzeća urbanističke uslove u skladu sa Planom.

Sadržina odobrenja

Član 34

Odobrenje iz člana 33. ove odluke izdaje se u formi rešenja i sadrži:

1. podatke o podnosiocu zahteva - korisniku lokacije (naziv, sedište, poreski identifikacioni broj),

2. podatke o položaju, dimenzijama, primenjenim materijalima, bojama, ukupnu površinu koja se zauzima,

3. podatke o mestu postavljanja (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola i sl.),

5. period na koji se daje odobrenje,

6. konstataciju da je priložena dokumentacija iz člana 33. ove odluke sastavni deo odobrenja,

7. ostale obaveze, a koje se odnose na primenu propisa kojima se reguliše komunalni red, održavanje čistoće i drugi propisi,

8. obavezu uklanjanja sredstva za oglašavanje u roku od osam dana po isteku perioda na koji se daje odobrenje,

9. mogućnost ukidanja odobrenja pre isteka perioda na koji je dat, u sledećim slučajevima:

- kada se zemljište privodi planiranoj nameni ili se izvode drugi radovi na javnoj površini,

- kada je to neophodno zbog preduzimanja tehničkih mera kojima se menja režim saobraćaja.

Odobrenje, koje izdaje Javno preduzeće se, pored slučajeva stava 1. tačka 9. ovog člana ukida pre isteka perioda na koje je dato u slučaju da lice koje postavlja sredstvo za oglašavanje ne zaključi ugovor, kojim se utvrđuje naknada za postavljanje sredstva za oglašavanje u roku od osam dana od dana prijema ugovora.

Protiv odobrenja iz stava 1. ovog člana, može se podneti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja odobrenja.

Javno preduzeće konačno rešenje dostavlja nadležnom sekretarijatu radi utvrđivanja naknade prilikom zaključivanja ugovora sa obveznikom naknade i sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Sekretarijat za građevinarstvo konačno rešenje dostavlja sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za utvrđivanje i naplatu poreza radi utvrđivanja naknade i sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Uklanjanje sredstva za oglašavanje

Član 35

Lice koje je steklo pravo da postavi sredstvo za oglašavanje dužno je da isto ukloni u roku od osam dana po prestanku važenja odobrenja iz člana 34. ove odluke.

VI OBAVEZE KORISNIKA LOKACIJE

Obaveze korisnika lokacije

Član 36

Korisnik lokacije, dužan je da:

1. sredstvo za oglašavanje postavi i oglašavanje vrši u skladu sa odobrenjem iz člana 34. ove odluke;

2. da sredstvo za oglašavanje označi sa podatkom o broju odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje i datumu izdavanja odobrenja;

3. redovno održava i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje;

4. sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja odobrenja o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje, u skladu sa ovom odlukom;

5. sredstvo za oglašavanje privremeno ukloni kada je neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju.

Korisnik lokacije ne može prava utvrđena odobrenjem ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

Odgovornost za štetu

Član 37

U slučaju nastale štete koju je prouzrokovalo postavljeno sredstvo za oglašavanje odgovara korisnik lokacije.

Zabrana

Član 38

Zabranjeno je postaviti sredstvo za oglašavanje suprotno ovoj odluci.

VII NADZOR

Nadzor nad primenom i inspekcijski nadzor

Član 39

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke koje se odnose na postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda vrši nadležni sekretarijat.

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke koje se odnose na postupak izdavanja odobrenja vrši Sekretarijat za građevinarstvo.

Inspekcijski nadzor vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za inspekcijsko- nadzorne poslove preko komunalnih inspektora.

Kontrola primene od strane Komunalne policije

Član 40

Kontrolu primene ove odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i komunalno- policijske poslove na održavanju reda u oblasti postavljanja sredstava za oglašavanje na otvorenom prostoru, vrši komunalna policija.

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

1. izda prekršajni nalog;

2. podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Prava i dužnosti komunalnog inspektora

Član 41

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

1. da li je vrsta, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstva za oglašavanje kao i mesto postavljanja u skladu sa Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 12. stav 1.);

2. da li je sredstvo za oglašavanje postavljeno na osnovu odobrenja nadležnog organa iz člana 14. stav 2. ove odluke;

3. da li je plakat postavljen na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini na lokaciji koja je određena Planom za postavljanje urbane opreme (član 14. stav 5.);

4. da li je javna površina odnosno objekat za postavljanje sredstva za oglašavanje, stečen po konkursu, neovlašćeno ustupljen drugom licu (član 17.);

5. da li je korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje postavio u skladu sa odobrenjem (član 36. stav 1. tačka 1);

6. da li je korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje označio sa podatkom o broju odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje i datumu izdavanja odobrenja (član 36. stav 1. tačka 2);

7. da li korisnik lokacije redovno održava i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje (član 36. stav 1. tačka 3);

8. da li je korisnik lokacije po prestanku važenja odobrenja uklonio sredstvo za oglašavanje i korišćenu površinu vratio u prvobitno stanje (član 36. stav 1. tačka 4);

9. da li je korisnik lokacije ustupio prava utvrđena odobrenjem drugom licu u bilo kom vidu (član 36.stav 2.).

Ovlašćenja komunalnog inspektora

Član 42

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. naloži korisniku lokacije da vrstu, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstva za oglašavanje uskladi sa Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 12. stav 1.);

2. naloži korisniku lokacije da u određenom roku pribavi odobrenje nadležnog organa iz člana 14. stav 2. ove odluke za postavljeno sredstvo za oglašavanje;

3. naloži licu koje je plakat postavio suprotno ovoj odluci (ukoliko se može ustanoviti ko je postavio plakat) da plakat u određenom roku ukloni (član 14. stav 5.);

4. naloži korisniku lokacije da sredstvo za oglašavanje postavi u skladu sa odobrenjem (član 36. stav 1. tačka 1);

5. naloži korisniku lokacije da sredstvo za oglašavanje označi sa podatkom o broju odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje i datumu izdavanja odobrenja (član 36. stav 1. tačka 2);

6. naloži korisniku lokacije da redovno održava i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje (član 36. stav 1. tačka 3);

7. naloži korisniku lokacije kome je prestalo važenje odobrenja da ukloni sredstvo za oglašavanje i korišćenu površinu vrati u prvobitno stanje (član 36. stav 1. tačka 4).

Uklanjanje sredstva za oglašavanje

Član 43

Uklanjanje sredstva za oglašavanje vrši se o trošku korisnika lokacije.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni sredstvo za oglašavanje, komunalni inspektor će odrediti da se sredstvo ukloni, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

Ako je rešenjem inspektora naloženo uklanjanje plakata, a lice kome je mera naložena ne postupi po rešenju ili je lice koje je lepilo plakat nepoznato, rešenje se može izvršiti preko subjekta koji obavlja komunalnu delatnost održavanja čistoće.

O uklanjanju objekta za oglašavanje komunalni inspektor obaveštava Javno preduzeće.

Po prijemu obaveštenja iz stava 4. ovog člana Javno preduzeće donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja.

VIII KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 44

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako sredstvo za oglašavanje koristi bez odobrenja nadležnog organa iz člana 14. ove odluke;

2. ako je korisnik lokacije plakat postavio na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini suprotno Planu postavljanja sredstava za oglašavanje (član 14. stav 5.);

3. ako sredstvo za oglašavanje postavi suprotno odobrenju (član 36. stav 1. tačka 1.);

4. ako korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje ne dovede u ispravno i uredno stanje u roku koji rešenjem odredi komunalni inspektor.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Prekršajni nalog

Član 45

Za prekršaje iz člana 44. ove odluke izdaje se prekršajni nalog.

Prekršajni nalog sadrži sledeće pouke i upozorenja:

1) da se lice protiv koga je izdat prekršajni nalog, ako prihvati odgovornost i u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovinu izrečene kazne, oslobađa plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne;

2) da lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne;

3) da lice protiv koga je izdat prekršajni nalog koje ne prihvata odgovornost za prekršaj ima pravo da u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga podnese zahtev za sudsko odlučivanje tako što će lično ili preko pošte predati prekršajni nalog nadležnom prekršajnom sudu uz naznačenje suda kome se zahtev podnosi;

4) da će lice protiv koga je izdat prekršajni nalog biti dužno da pored plaćanja novčane kazne utvrđene prekršajnim nalogom nadoknadi sudske troškove u slučaju da zatraži sudsko odlučivanje a sud utvrdi da je odgovoran za prekršaj;

5) da će prekršajni nalog postati konačan i izvršan po proteku roka od osam dana od dana prijema ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u tom roku ne plati novčanu kaznu ili ne zahteva sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu;

6) da će lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u slučaju prinudnog izvršenja izrečene novčane kazne, biti dužno da nadoknadi troškove izvršenja određene rešenjem o prinudnoj naplati;

7) da će se fizičkom licu, preduzetniku i odgovornom licu u pravnom licu protiv koga je izdat prekršajni nalog neplaćena novčana kazna zameniti kaznom zatvora ili radom u javnom interesu.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prelazna odredba

Član 46

Ugovori zaključeni sa korisnicima lokacije, na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su zaključeni.

Odobrenja kojima je korisnicima lokacije odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, izdate na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su izdate.

Na postupke koji su započeti a nisu okončani do dana početka primene ove odluke, okončaće se prema propisima po kojima je podnet zahtev.

Prestanak važenja

Član 47

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o oglašavanju na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 6/17 i 31/17 - ispravka).

Stupanje na snagu i primena Odluke

Član 48

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od dana stupanja na snagu odluke kojom se uređuje naknada za korišćenje opštinskih puteva i ulica i naknada za korišćenje javnih površina.