PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA SUBOTICE ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Subotice", br. 4/2019)

I

Ovim Programom utvrđuje se namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom 2019. godine planiraju u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Za realizaciju Programa planiraju se sredstva u budžetu Grada Subotice za 2019. godinu ("Službeni list Grada Subotice", br. 29/18) koja će se realizovati putem Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice u iznosu od 144.713.000,00 dinara.

II

Sredstva Fonda iz tačke I stav 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih propisima iz oblasti zaštite životne sredine; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa upravljanja zaštićenim područjima; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; aktivnosti iz oblasti unapređenja upravljanja otpadom; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

1. Upravljanje zaštitom životne sredine - 61.830.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji programa i aktivnosti koji se odnose naročito na:

1.1. nastavak realizacije Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline donet Odlukom o donošenju Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline ("Službeni list Grada Subotice", br. 24/14) i to:

1.1.1. realizacija radova na uspostavljanju zaštitnog pojasa oko Palićkog i Ludaškog jezera sa ciljem poboljšanja kvaliteta vode - sadnja i održavanje zelenih površina u priobalju (tačka 1.5. - Formiranje zaštitnih pojaseva radi smanjenja difuznog uliva nutrijenata i štetnih materija od poljoprivrednih aktivnosti u jezero), uključujući i eksproprijaciju zemljišta u priobalju; - nastavak realizacije mera po Programu za 2018. godinu na koji je data saglasnost resornog ministarstva;

1.1.2. preduzimanje mera održavanja zaštitnih pojaseva oko Palićkog i Ludaškog jezera;

1.2. obrazovne aktivnosti i aktivnosti jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, kao i omogućavanje učešća javnosti u donošenju odluka iz oblasti zaštite životne sredine;

1.3. druge programe i aktivnosti iz oblasti životne sredine za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Aktivnosti pod rednim brojem 1.1. su istovremeno i pripremne aktivnosti za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš, koji se realizuje u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW), a za koji je predviđeno finansiranje iz nepovratnih sredstava koje dodeljuje Vlada Nemačke u ukupnom iznosu od 6,5 miliona EUR. Implementacija projekta počela je krajem 2018. godine i u 2019. godini su planirane intenzivnije aktivnosti na projektu.

2. Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine (monitoring) - 7.300.000,00 dinara

U 2019. godini planira se dalja kontinuirana kontrola i praćenje stanja životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 69-73.) i posebnim zakonima i to:

• kvaliteta vazduha i aeroalergenog polena,

• kvaliteta površinskih voda jezera Palić i Ludaš,

• nivoa komunalne buke i

• kvaliteta zemljišta.

Realizacija navedenih aktivnosti sprovodi se prema ugovoru sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast javnih nabavki.

3. Zaštita prirode - 11.551.000,00 dinara

Sredstva će se koristiti za realizaciju programa upravljanja zaštićenim područjima od lokalnog značaja na teritoriji Grada Subotice, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i pripadajućim propisima iz oblasti zaštite prirode i to:

• sufinansiranje Godišnjeg programa upravljanja Parka prirode "Palić" za 2019. godinu (donetog u skladu sa Odlukom o proglašenju zaštićenog područja Park prirode "Palić", "Sl. list Grada Subotice br. 15/13, 17/13 - ispr. i 37/17) i Godišnjeg programa upravljanja zaštićenim područjem Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" za 2019. godinu (donetog u skladu sa Odlukom o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", "Sl. list Grada Subotice br. 15/13);

• sufinansiranje aktivnosti na očuvanju biološke i predeone raznovrsnosti, ekoloških koridora i drugih staništa od značaja za zaštitu prirode i

• promotivno-edukativne aktivnosti iz oblasti zaštite prirode.

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovor sa upravljačem zaštićenih područja.

4. Upravljanje ostalim vrstama otpada - 15.000.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekata i programa iz oblasti upravljanja otpadom kao i obaveza shodno odredbama Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10. 14/16 i 95/18 - dr. zakon) iz nadležnosti lokalne samouprave i to za:

• sanaciju i prevenciju nastajanja divljih deponija;

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovori sa ovlašćenim preduzećem kome je odlukom povereno obavljanje delatnosti saniranje divljih deponija;

• izradu projekata sanacije i remedijacije divljih deponija, u skladu sa zakonskim obavezama lokalne samouprave;

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovor sa ovlašćenom stručnom organizacijom, nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast javnih nabavki.

5. Sufinansiranje troškova funkcionisanja Regionalne deponije - 49.032.000 dinara

Sredstva će se koristiti za realizaciju završetka izgradnje regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, prema Ugovoru br. II-401-365/2015 od 20.4.2015. godine i Aneksu II od 7.3.2016. godine, zaključenim između Grada Subotice i društva "Regionalna deponija" d.o.o Subotica.

III

Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava budžeta Grada i priliva namenskih ustupljenih sredstava u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon, 72/09, 43/11 - US, 14/16, 76/2018 i 95/2018 - dr. zakon).

IV

U slučaju da se prihodi ne ostvare u planiranom iznosu, Gradsko veće će, na predlog sekretarijata Gradske uprave nadležnog za poslove zaštite životne sredine, rešenjem utvrditi prioritetne aktivnosti.

V

Sredstva iz tačke I ovog programa mogu da se uvećaju za iznos budžetskih sredstava iz drugih izvora, kao donacija i transfera od drugih nivoa vlasti, i mogu da se koriste za namene iz tačke II ovog programa bez prethodne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine na izmene ovog programa.

VI

Realizaciju ovog programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata i Izveštaj o realizaciji Programa sačinjava sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine i dostavlja ga nadležnom Ministarstvu najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

VII

Ovaj program se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice".