PRAVILNIK
O DODELI SREDSTAVA ZA PODSTICANJE PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA U OBLASTI UNAPREĐENJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

("Sl. list grada Subotice", br. 4/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, kriterijumi i postupak dodele sredstava udruženjima za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: projekat), kao i korišćenje dodeljenih sredstava i praćenje realizacije projekata.

Izvor finansiranja projekata

Član 2

Projekti se finansiraju iz budžeta Grada Subotice, u skladu sa godišnjim Programom rada u cilju korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice, donetog od strane Gradskog veća Grada Subotice (u daljem tekstu: Program), na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice (u daljem tekstu: Savet).

Način dodele sredstava

Član 3

Dodela sredstava udruženjima za projekte vrši se putem javnog konkursa.

Davalac sredstava je Grad Subotica.

Ciljevi finansiranja projekata

Član 4

Opšti cilj finansiranja projekata iz oblasti bezbednosti saobraćaja je unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice.

Posebni ciljevi finansiranja projekata su:

1) unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Grada Subotice;

2) preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju na teritoriji Grada Subotice.

Visina sredstava za podršku projektima

Član 5

Visina obezbeđenih finansijskih sredstava za podršku projektima je određena u Programu.

Maksimalan iznos za finansiranje ili sufinansiranje pojedinačnog projekta u jednoj godini je 2.000.000,00 dinara.

Podnosilac prijave na javnom konkursu može da konkuriše za ukupno utvrđenu vrednost projekta ili za nedostajući deo sredstava.

II POSTUPAK ZA DODELU SREDSTAVA

Godišnji plan javnih konkursa

Član 6

Savet, u skladu sa Programom, najkasnije do 25. januara tekuće godine, dostavlja sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za sačinjenje godišnjeg programa javnih konkursa, podatke o planiranim javnim konkursima za dodelu sredstava udruženjima za projekte od javnog interesa u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice.

Javni konkurs za dodelu sredstava udruženjima za projekte od javnog interesa u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice se raspisuje i sprovodi najmanje jednom godišnje.

Kriterijumi za izbor projekata

Član 7

Kriterijumi za izbor projekata koji će se finansirati sredstvima budžeta Grada su sledeći:

1. kvalitet projekta (izvodljivost, mogućnost razvijanja projekta i njegova održivost, originalnost, aktuelnost teme, opravdanost i dr.);

2. ciljevi koji se postižu (obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice i dr);

3. ciljna grupa i način uključivanja (veličina ciljne grupe, aktivno/pasivno uključivanje i dr);

4. prethodne aktivnosti i iskustvo udruženja u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja (dokazuje se dostavljanjem realizovanih projekata, pisama preporuke i podrške i dr);

5. ekonomičnost budžeta projekta, usklađenost budžeta sa planiranim aktivnostima (Komisija može tražiti objašnjenja u vezi sa budžetom i umanjenja po pojedinim stavkama. Stoga je u interesu podnosioca prijave da napravi realan i ekonomski opravdan budžet);

6. saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekta;

7. broj uspešno realizovanih projekata u prethodne tri kalendarske godine sa drugim donatorima;

8. efekti projekta;

9. sufinansiranje projekta iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje projekta;

10. zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa i projekata: ako su ranije korišćena sredstva budžeta, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

Bliža merila za izbor projekata primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se u tekstu javnog konkursa, u zavisnosti od posebnih ciljeva finansiranja projekata.

Troškovi projekta

Član 8

Dodeljenim sredstvima mogu se finansirati samo opravdani troškovi, odnosno realni troškovi.

Neprihvatljivi troškovi predloga projekta su:

• troškovi aktivnosti na pripremi predloga projekata;

• troškovi koji se ne odnose na period implementacije projekta;

• zaostali dugovi i kamate;

• troškovi nabavke opreme koja nije neophodna za realizaciju projektnih aktivnosti;

• kupovina kancelarijskog nameštaja;

• troškovi adaptacije objekata;

• troškovi taksi prevoza;

• troškovi koji se već finansiraju iz drugih izvora;

• plaćanje istih lica po različitom osnovu u okviru realizacije jednog projekta.

Jedno lice može obavljati više različitih funkcija i aktivnosti (npr. menadžer projekta i trener na projektu), ali ne može biti finansirano iz budžeta projekta po oba osnova, već samo po jednom.

Javni konkurs

Član 9

Javni konkurs za dodelu sredstava udruženjima za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: konkurs) raspisuje Gradonačelnik Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradonačelnik), na predlog Saveta, isključivo za projekte koji će se realizovati u tekućoj godini.

Konkurs obavezno sadrži sledeće podatke:

- oblast u kojoj se dodeljuju sredstva za projekte od javnog interesa;

- ko može biti učesnik konkursa (uslovi za podnosioca prijave);

- rok za podnošenje prijave;

- obim sredstava koja se dodeljuju;

- pregled konkursne dokumentacije koju je potrebno dostaviti, uz popunjen obrazac predloga projekta;

- trajanje projekta;

- bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje prijavljenih projekata, sa jasnim sistemom za vrednovanje svakog pojedinačnog kriterijuma;

- upućivanje na službeni list u kome je objavljen ovaj pravilnik.

Konkurs se objavljuje u listu "Subotičke novine", "Magyar Szó" i "Hrvatska riječ", u jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije, na zvaničnom sajtu Grada Subotice, kao i na portalu e-Uprava.

Rok za podnošenje prijave ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Prijava na konkurs

Član 10

Udruženje zainteresovano za dodelu sredstava za realizaciju projekta od javnog interesa u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: podnosilac prijave) u konkursnom roku podnosi sledeću dokumentaciju:

1) popunjeni obrazac prijave na konkurs, u štampanoj verziji, potpisan i overen pečatom udruženja, sa predlogom budžeta projekta, koji je sastavni deo prijave;

2) fotokopiju statuta udruženja;

3) original ili overenu fotokopiju protokola o saradnji sa svim partnerima na projektu (ukoliko postoje);

4) pozitivne reference (ukoliko ih ima, pisma preporuke, pisma podrške i sl.);

5) detaljan opis projekta.

Obrazac prijave na konkurs (Obrazac "Prijava na konkurs") je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

U prijavi je potrebno precizno i sažeto objasniti način realizacije ciljeva projekta, plan i dinamiku aktivnosti, kao i očekivane kratkoročne i dugoročne efekte na opšte i posebne ciljeve.

Komisija zadržava pravo da pored navedenih zatraži i druga dokumenta i dokaze bitne za odlučivanje o podnetoj prijavi, kao i da traži objašnjenje i umanjenja u predloženom budžetu po pojedinim stavkama.

Prijava sa pratećom dokumentacijom podnosi se u zatvorenoj koverti adresiranoj na Grad Subotica - Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice, Subotica, Trg slobode 1, sa naznakom "ZA JAVNI KONKURS - Komisija za dodelu sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja".

Prijava se podnosi poštom ili se predaje u Gradskom uslužnom centru, a prijavni formular u elektronskom obliku se obavezno šalje na elektronsku adresu naznačenu u konkursu.

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće razmatrati.

Uslovi

Član 11

Podnosilac prijave treba da je udruženje registrovano u Agenciji za privredne registre sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, koje, saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruje ciljeve u oblasti bezbednosti saobraćaja, dok partneri u projektu mogu biti sva pravna lica.

Podnosilac prijave mora da ispunjava sledeće uslove:

1. da poseduje profesionalnu sposobnost i potrebne kvalifikacije neophodne za realizaciju projekta te da je direktno odgovoran za pripremu i upravljanje projektom, a ne da deluje kao posrednik;

2. da se protiv udruženja ili odgovornih lica u udruženju ne vode postupci pred nadležnim sudovima;

3. da podnosilac prijave nije dobio sredstva od drugog donatora u ukupnom traženom iznosu, ili nedostajuća sredstva, za predlog projekta kojim konkuriše i da će davaoca sredstava obavestiti o svim dodatnim finansiranjima od strane bilo kog donatora.

O ispunjavanju uslova iz stava 2. ovog člana podnosilac prijave daje izjavu pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću na obrascu prijave na konkurs.

Podnosilac prijave može podneti najviše jednu prijavu.

Sredstva se mogu dodeliti samo za projekte čiji je cilj nekomercijalan i od javnog interesa.

Sredstva se ne mogu koristiti za stvaranje profita.

Konkursna komisija

Član 12

Konkursni postupak sprovodi Komisija za dodelu sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje Savet, a sastoji se od predsednika i dva člana koji se određuju iz reda članova Saveta.

Članovi Komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem postupka.

Izjava o nepostojanju sukoba interesa daje se na obrascu koji je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo (Obrazac "Izjava o nepostojanju sukoba interesa").

Lice koje je određeno za predsednika odnosno za člana Komisije ne može preduzimati radnje u svojstvu predsednika odnosno člana Komisije pre nego što potpiše izjavu o nepostojanju sukoba interesa.

Postupanje Komisije i Saveta

Član 13

Komisija otvara blagovremeno podnete prijave i utvrđuje njihovu potpunost.

Komisija po službenoj dužnosti utvrđuje da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa i da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Komisija sačinjava i utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave.

Lista iz stava 3. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana objavljivanja liste iz stava 3. ovog člana.

Na listu iz stava 3. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, Savet donosi u roku od 15 dana od dana njenog prijema.

Odluka o izboru projekata

Član 14

Odluku o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati sredstvima budžeta donosi Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA I PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKTA

Korišćenje sredstava

Član 15

Sredstva koja se odobre za realizaciju projekta jesu namenska sredstva i korisnik sredstava ima obavezu da ih koristi isključivo za realizaciju konkretnog projekta za koji su dodeljena i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Grada kao davaoca sredstava i udruženja kao korisnika sredstava.

Sve aktivnosti predviđene projektom moraju se sprovesti na teritoriji Grada Subotice.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet projekta, rok u kome se projekat realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumenti obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta projekta, rokovi u kojem se sačinjavaju i dostavljaju periodični i završni narativni i finansijski izveštaji, i povraćaj neutrošenih sredstava.

Korisnik sredstava dužan je da pre sklapanja ugovora dostavi izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog projekta nisu već na drugi način obezbeđena kao i izjavu o nepostojanju sukoba interesa.

Praćenje realizacije projekta

Član 16

Savet prati realizaciju projekta za koji su odobrena sredstva u skladu sa ovim pravilnikom.

Praćenje realizacije projekta obuhvata:

1. obavezu korisnika sredstava da obaveštava Savet o realizaciji projekta, u rokovima određenim ugovorom;

2. pregledanje izveštaja od strane Saveta;

3. monitoring posete predstavnika Saveta;

4. obavezu korisnika sredstava da omogući predstavnicima Saveta da izvrše uvid u relevantnu dokumentaciju nastalu u toku realizacije projekta;

5. prikupljanje informacija od korisnika projekta;

6. druge aktivnosti predviđene ugovorom.

Praćenje realizacije može obuhvatiti i reviziju ovlašćenog revizora, ukoliko je to predviđeno konkursnim uslovima i ugovorom.

Korisnik sredstava je dužno da Savetu omogući praćenje realizacije projekta.

Izveštavanje

Član 17

Udruženje izrađuje periodične i završne narativne i finansijske izveštaje, u skladu sa zaključenim ugovorom.

Periodični i završni narativni izveštaj sadrži: detaljan opis aktivnosti i rezultata realizacije projekta u odnosu na planirane aktivnosti definisane ugovorom, kako bi se mogla izvršiti procena uspešnosti od strane Saveta i obrazloženje za svako odstupanje od projekta i pregled korektivnih mera čije se preduzimanje planira od strane korisnika sredstava.

Periodični i završni finansijski izveštaj sadrži: prikaz budžeta, koji je sastavni deo ugovora, sa pregledom svih troškova koji su nastali tokom izveštajnog perioda, kao i celokupnu dokumentaciju koja opravdava nastale troškove.

Izveštaji iz st. 1-3. ovog člana izrađuju se na obrascu "Izveštaj o realizaciji projekta u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja" koji je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo (Obrazac "Izveštaj o realizaciji projekta u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja").

Dostavljanje, pregledanje i procena izveštaja

Član 18

Udruženje dostavlja periodične i završne narativne i finansijske izveštaje Savetu, u rokovima predviđenim zaključenim ugovorom.

Korisnik sredstava je dužan da završni izveštaj dostavi Savetu u roku od 30 dana od dana završetka projekta, a najkasnije do 30-og januara naredne godine.

Savet pregleda i razmatra dostavljene izveštaje.

Pregledom finansijskih izveštaja Savet utvrđuje da li su budžetska sredstva namenski korišćena i da li postoji računovodstvena dokumentacija koja ukazuje na namenski utrošak istih.

Plaćanja i izdaci koji nisu u skladu sa ugovornim obavezama i/ili bez pripadajuće računovodstvene dokumentacije neće biti priznati, o čemu se nosilac projekta obaveštava pisanim putem.

Pregledom narativnog izveštaja Savet ostvaruje uvid i vrši procenu kvaliteta i uspešnosti projekta u smislu realizacije postavljenih ciljeva.

O izvršenoj proceni Savet obaveštava korisnika sredstava.

Na zahtev Saveta korisnik sredstava je dužno da dostavi dopunu i dodatno objašnjenje navoda iznetih u izveštaju u roku od osam dana od prijema zahteva za dostavu dopune.

Monitoring poseta

Član 19

Savet može, u cilju praćenja realizacije projekta, realizovati monitoring posete.

Pod monitoring posetom smatra se: poseta udruženju, održavanje sastanaka ovlašćenih predstavnika Saveta sa ovlašćenim predstavnicima udruženja, prisustvo određenim događajima i manifestacijama ili drugim programskim aktivnostima koje udruženje sprovodi u okviru realizacije projekta.

Monitoring poseta može biti najavljena ili nenajavljena.

Za projekte čija će realizacija trajati duže od šest meseci i čija je vrednost odobrenih sredstava veća od 500.000,00 dinara, Savet realizuje najmanje jednu monitoring posetu u toku trajanja projekta.

Savet izrađuje izveštaj o monitoring poseti u roku od 10 dana od dana sprovedene posete.

Pored izveštaja iz stava 5. ovog člana Savet može izraditi i preporuke za otklanjanje nedostataka i rokove za njihovu realizaciju i uputiti korisniku sredstava.

Preraspodela odobrenog iznosa sredstava

Član 20

U izuzetnim situacijama korisnik sredstava može tražiti saglasnost od Saveta za preraspodelu sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog projekta.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Preraspodela sredstava se može izvršiti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora sa davaocem sredstava.

Raskid ugovora i povraćaj sredstava

Član 21

Ako se prilikom praćenja realizacije projekta ili nakon završetka projekta utvrdi nenamensko trošenje sredstava, pristupa se raskidu ugovora te se korisnik sredstava obavezuje da u određenom roku vrati preneta sredstva, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, odnosno ukoliko to ne učini, tada se aktiviraju instrumenti obezbeđenja.

IV OSTALE ODREDBE

Izveštaj Saveta

Član 22

Po isteku kalendarske godine, a najkasnije do 1. marta naredne godine, Savet izrađuje Izveštaj o realizovanoj finansijskoj podršci projektima udruženja iz budžetskih sredstava u prethodnoj kalendarskoj godini.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava.

Obavljanje stručnih, tehničkih i administrativnih poslova

Član 23

Stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe Komisije i Saveta obavlja sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove saobraćaja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prestanak važenja

Član 24

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku dodele sredstava za finansiranje projekata koji su usmereni ka unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 5/18).

Stupanje na snagu

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

Obrasce 1-3, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. listu grada Subotice", br. 4/2019, možete pogledati OVDE