PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2019. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 9/2019)

1. Ovim programom utvrđuju se izvori, namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond), odnosno finansiranje Fonda i obaveza radi kojih je otvoren, kao i uslovi za upotrebu sredstava Fonda, u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2019. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 58/18).

2. Za finansiranje Fonda iz tačke 1. ovog programa planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 281.710.000,00 dinara, koja se očekuju od javnih prihoda u skladu sa zakonom: naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, naknade za zagađivanje životne sredine i prihoda iz Budžeta Grada Novog Sada po Odluci o budžetu Grada Novog Sada za 2019. godinu, i to od:

- naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine

240.000.000,00 dinara

- naknade za zagađivanje životne sredine

3.000.000,00 dinara

- prihoda iz Budžeta Grada Novog Sada

38.710.000,00 dinara

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada finansiranjem ili sufinansiranjem podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; istraživačkih i razvojnih programa i projekata; obrazovnih aktivnosti i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada, od čega je planirano za:

I. Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte

172.000.000,00 dinara

Ukupna sredstva za realizaciju podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata planirana su iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređena su za ekonomsku klasifikaciju 424 - Specijalizovane usluge, sintetika 4246 - Usluge očuvanja životne sredine, nauke i geodetske usluge.

Sredstvima iz tačke 3. podtačka I. planira se realizacija projekata koji se odnose na:

- očuvanje i unapređenje zelenila u funkciji zaštite životne sredine na javnim površinama na teritoriji Grada Novog Sada koje će realizovati Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad kome je Odlukom o usklađivanju Odluke o organizovanju komunalne radne organizacije "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu, kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 47/16 i 59/18) povereno obavljanje usluga očuvanja i unapređenja zelenila u funkciji zaštite životne sredine na javnim površinama na teritoriji Grada Novog Sada, a za koje su sredstva planirana u budžetu Grada Novog Sada na poziciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Uprava) za realizaciju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, kao isključivo pravo u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke, i to:

1) Očuvanje i unapređenje zelenila Limanskog parka u Novom Sadu - prva faza;

2) Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu;

3) Očuvanje i unapređenje zelenila razdelne trake Bulevara cara Lazara u Novom Sadu;

4) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka ograničenog ulicama Bulevar kneza Miloša, Mileve Marić i Somborska rampa u Novom Sadu;

5) Očuvanje i unapređenje zelenila male urbane celine na uglu ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu;

6) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka ograničenog ulicama Bulevar oslobođenja, Bulevar kralja Petra I, Bulevar Jaše Tomića i Rumenačka ulica u Novom Sadu;

7) Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara Jaše Tomića od Bulevara oslobođenja do Rumenačke ulice u Novom Sadu;

8) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka ograničenog ulicama Braće Popović, Ilije Birčanina, Kornelija Stankovića i Rumenačka ulica u Novom Sadu;

9) Izrada projekta unapređenja zelenila stambenog bloka u izgradnji na prostoru naselja Jugovićevo u Novom Sadu (drvoredi u novoizgrađenim pristupnim saobraćajnicama Ia i Ib faza);

10) Očuvanje i unapređenje zelenila u Veterniku na prostoru novoizgrađenih stanova za raseljena lica;

11) Očuvanje i unapređenje zelenila trga u Bulevaru kneza Miloša u Novom Sadu;

12) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka između ulica Jovana Dučića, Braće Dronjak, Seljačkih buna i Bulevara Slobodana Jovanovića u Novom Sadu;

13) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka između ulica Bate Brkić, Dušana Danilovića, Kneza Miloša i Bulevara vojvode Stepe u Novom Sadu;

14) Očuvanje i unapređenje zelenila Stražilovske ulice u Novom Sadu;

15) Očuvanje i unapređenje zelenila stambenog bloka između ulica Cara Lazara, Balzakove sa prostorom ispred Doma zdravlja, Narodnog fronta do Baletske škole u Novom Sadu;

16) Produžimo život jelkama.

- čišćenje i saniranje javnih površina i unapređenje sistema upravljanja otpadom na teritoriji Grada Novog Sada u funkciji očuvanja i unapređenja životne sredine koje će realizovati Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Novi Sad kome je Odlukom o usklađivanju Odluke o organizovanju komunalne radne organizacije "Čistoća" u Novom Sadu, kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 47/16, 9/17, 55/17 i 59/18) povereno čišćenje i saniranje javnih površina i realizacija projekata unapređenja sistema upravljanja otpadom na teritoriji Grada Novog Sada u funkciji očuvanja i unapređenja životne sredine, a za koje su sredstva planirana u budžetu Grada Novog Sada na poziciji Uprave za realizaciju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, kao isključivo pravo u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke, i to:

1) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Stari Ledinci;

2) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Novi Ledinci;

3) Čišćenje i saniranje javnih površina na potezu Kisač-Stepanovićevo;

4) Čišćenje i saniranje javnih površina dela naselja Veternik;

5) Čišćenje i saniranje javnih površina na potezu Futog-Kisač;

6) Čišćenje i saniranje javnih površina na potezu Novi Sad-Čenej;

7) Čišćenje i saniranje javnih površina na potezu Rumenka-Kisač;

8) Čišćenje i saniranje javnih površina na potezu Novi Sad-Kać;

9) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Rimski Šančevi;

10) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Trandžament;

11) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Paragovo;

12) Čišćenje i saniranje javnih površina dela naselja Futog;

13) Čišćenje i saniranje javnih površina u naselju Mišeluk.

- uklanjanje radioaktivnih gromobrana na teritoriji Grada Novog Sada, a imajući u vidu da na teritoriji Grada Novog Sada još uvek postoje radioaktivni gromobrani koji, kao izvori jonizujućeg zračenja, predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Novog Sada

27.500.000,00 dinara

Ukupna sredstva za realizaciju programa i projekata praćenja stanja životne sredine planirana su iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređena su: 26.000.000,00 dinara za ekonomsku klasifikaciju 424 - Specijalizovane usluge, sintetika 4246 - Usluge očuvanja životne sredine, nauke i geodetske usluge i 1.500.000,00 dinara za ekonomsku klasifikaciju 483 - novčane kazne i penali po rešenju sudova, sintetika 4831 - novčane kazne i penali po rešenju sudova.

Sredstvima iz tačke 3. podtačka II., na osnovu godišnjih, odnosno višegodišnjih programa monitoringa donetih u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i posebnim zakonima, planira se finansiranje:

- praćenja kvaliteta vazduha,

- praćenja i prognoze aeropolena,

- praćenja nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenja kvaliteta površinskih voda.

Za realizaciju navedenih monitoringa zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, u skladu sa zakonom.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada

17.500.000,00 dinara

Ukupna sredstva za realizaciju programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara planirana su iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređena su za ekonomsku klasifikaciju 424 - Specijalizovane usluge, sintetika 4246 - Usluge očuvanja životne sredine, nauke i geodetske usluge.

Aktima Skupštine Grada Novog Sada stavljeni su pod zaštitu: Park prirode "Begečka jama" i spomenici prirode: "Kamenički park", "Futoški park", "Park instituta u Sremskoj Kamenici", "Koprivić u centru Novog Sada", "Javorolisni platan u Novom Sadu", "Američki platan na Sajlovu", "Dud na Čenejskom salašu", "Platan u dvorištu škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu" i "Američki platan u Futogu".

Aktivnosti na zaštiti, uređenju i unapređenju ovih zaštićenih prirodnih dobara realizovaće se na osnovu godišnjih programa upravljanja donetih od strane upravljača u skladu sa zakonom.

U okviru raspoloživih sredstava finansiraće se ili sufinansirati konkretni projekti ponuđeni od strane upravljača koji doprinose očuvanju, unapređenju i promociji zaštićenih prirodnih dobara kao i projekti koji obezbeđuju naučnu i stručnu osnovu za preduzimanje mera zaštite i unapređenja određenog prirodnog dobra.

IV. Istraživačke i razvojne programe i projekte

30.000.000,00 dinara

Ukupna sredstva za realizaciju istraživačkih i razvojnih programa i projekata planirana su iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređena su: 15.000.000,00 dinara za ekonomsku klasifikaciju 463-Transferi ostalim nivoima vlasti, sintetika 4631-Tekući transferi ostalim nivoima vlasti, i 15.000.000,00 dinara za ekonomsku klasifikaciju 465-Ostale dotacije i transferi, sintetika 4651-Ostale tekuće dotacije i transferi.

Sredstva za sufinansiranje istraživačkih i razvojnih programa i projekata čiji rezultati doprinose zaštiti i unapređenju stanja životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada dodeljivaće se na osnovu Javnog konkursa.

Uslovi koje moraju da ispunjavaju korisnici sredstava, uslovi i način raspodele sredstava, kriterijumi i merila za ocenjivanje zahteva za raspodelu sredstava, način praćenja korišćenja sredstava i ugovorenih prava i obaveza definisani su Pravilnikom o sufinansiranju istraživačkih i razvojnih projekata i programa iz oblasti zaštite životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 5/17 i 29/17).

V. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

30.000.000,00 dinara

Ukupna sredstva za realizaciju obrazovnih aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine planirana su iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređena su za ekonomsku klasifikaciju 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, sintetika 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama.

U skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/14) biće raspisan i sproveden Javni konkurs za dodelu planiranih sredstava kojima će se sufinansirati programi i projekti iz oblasti zaštite životne sredine koji se odnose na popularizaciju, podsticanje, usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine (predavanja, skupovi, tribine, brošure, kampovi, radionice i dr.), kao i druge aktivnosti pomenutih i sličnih sadržaja.

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Uprava će, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, realizovati programe i projekte, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja.

VI. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

3.500.000,00 dinara

Deo sredstava za informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine u iznosu od 500.000,00 dinara planiran je iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređen je za ekonomsku klasifikaciju 423 - Usluge po ugovoru,

sintetika 4232 - Kompjuterske usluge.

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano održavanje i inoviranje Internet prezentacije Uprave (www.environovisad.org.rs), sa pratećim troškovima (zakup hostinga i domena i slično). Za realizaciju ove programske aktivnosti zaključiće se ugovor u skladu sa zakonom.

Deo sredstava u iznosu od 3.000.000,00 dinara planiran je iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređen je za ekonomsku klasifikaciju 423 - Usluge po ugovoru,

sintetika 4234 - Usluge informisanja.

Ovim sredstvima finansiraće se izrada publikacija i drugog edukativnog materijala na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

Takođe će se finansirati i prateći troškovi izrade publikacija, kao što su: katalogizacija u publikaciji (CIP), Međunarodni standardni broj publikacije (ISBN) i slično.

VII. Troškove realizacije Programa

1.210.000,00 dinara

Deo sredstava za troškove realizacije ovog programa u iznosu od 1.000.000,00 dinara planiran je iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređen je za ekonomsku klasifikaciju 421 - Stalni troškovi,

sintetika 4216 - Zakup imovine i opreme.

Ova sredstva će se koristiti za zakup prostora radi učešća na sajmovima i zakup opreme.

Deo sredstava u iznosu od 210.000,00 dinara planiran je iz:

izvora 01 - prihodi iz budžeta,

a raspoređen je za ekonomsku klasifikaciju 423 - Usluge po ugovoru,

sintetika 4234 - Usluge informisanja.

Ovim sredstvima će se finansirati objavljivanje oglasa za javne konkurse i drugih oglasa u sredstvima javnog informisanja.

4. Preuzimanje obaveza i plaćanja na teret Fonda vrše se do nivoa planiranih sredstava Fonda.

Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se izvršavati po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Novog Sada, i to za obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

5. Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos utvrđen izmenom budžeta Grada Novog Sada za tekuću godinu, kao i za iznos transfera od drugih nivoa vlasti i donacija, a mogu da se koriste za namene iz tačke 3. ovog programa bez prethodne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine na izmene ovog programa.

6. Realizaciju ovog programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi Uprava.

7. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".