ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA ZA TERITORIJU GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 52/2018)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se visina naknada za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Užica, olakšice, način dostavljanja i sadržaj podataka o korišćenju javne površine nadležnom organu koji utvrđuje obavezu plaćanja naknade.

Član 2

Naknade za korišćenje javne površine, su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Javna površina u smislu zakona kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara jeste površina utvrđena planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.) i

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, montažni objekat za obavljanje delatnosti javnih komunalnih preduzeća, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

- za zabavni park, cirkus, sportske terene, za održavanje koncerata, festivala i drugih manifestacija, za održavanje sportskih priredbi, za objekte i stanice za iznajmljivanje bicikla, za korišćenje posebno obeleženog prostora za teretno vozilo za snabdevanje i drugo.

Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačke 1. ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

Obveznik naknade

Član 3

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine.

Osnovica

Član 4

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknade

Član 5

Kriterijumi za propisivanje visine naknada su: vreme korišćenja prostora, zona u kojoj se nalazi prostor koji se koristi, koja je utvrđena posebnom odlukom Skupštine grada, kao i tehničko-upotrebne karakteristike objekta, ukoliko se javna površina koristi za postavljanje objekata.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 6

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekta.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, rešenjem utvrđuje Gradska uprava za finansije, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog Odeljenja za lokalnu poresku administraciju.

U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Oslobođenja

Član 7

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

Uplata prihoda od naknada

Član 8

Naknade za korišćenje javnih površina uplaćuju se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

Pripadnost prihoda

Član 9

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu grada Užica.

Član 10

Sastavni deo ove odluke predstavlja Tarifa naknada za korišćenje javnih površina.

Član 11

Kontrolu zauzeća ili korišćenja prostora na javnim površinama vrše komunalna inspekcija i komunalna policija grada Užica.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica", a primenjuje se od 1. januara 2019. godine.

 

TARIFA

Tarifni broj 1.

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti

1. Za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1) za kioske i druge privremene montažne objekte:

dinara

- I A zona

5,00

- I zona

4,00

- II zona

3,00

- III zona

2,00

2) za pokretne tezge, stolove i slično na kojima se vrši prodaja robe:

dinara

- I A zona

45,00

- I zona

29,00

- II zona

22,00

- III zona

16,00

3) za uređaje i konzervatore za sladoled, kremove, kokice i osvežavajuća bezalkoholna pića kao i druge uređaje za proizvodnju hrane namenjene prodaji:

dinara

- I A zona

102,00

- I zona

67,00

- II zona

54,00

- III zona

44,00

4) za obavljanje ugostiteljske delatnosti u bašti ugostiteljskog objekta otvorenog tipa:

dinara

-Trg partizana

20,00

-Ul. Dimitrija Tucovića (na potezu od raskrsnice sa ulicom Strahinjića bana do raskrsnice sa ulicom Nikole Pašića)

15,00

- I A zona

8,00

- I zona

5,00

- II zona

3,00

- III zona

2,00

4a) za obavljanje ugostiteljske delatnosti u bašti ugostiteljskog objekta zatvorenog tipa, taksa se utvrđuje u iznosu uvećanom 50% u odnosu na taksu utvrđenu u tački 4.

5) za korišćenje javnih površina u komercijalne i druge svrhe, osim onih navedenih u tačkama 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10 ovog Tarifnog broja taksa se plaća u dnevnom iznosu od 110,00 dinara od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora.

6) za korišćenje javne površine za iznajmljivanje dečjih automobila, motora, vozića i slično, taksa se plaća po vozilu dnevno i to:

- dečji automobili i motori

17,00 dinara

- dečji vozići i slično

50,00 dinara.

7) za korišćenje javne površine za prodaju cveća, taksa se plaća dnevno, po kvadratnom metru u iznosu od 3,00 dinara.

8) za delatnost koja se povremeno obavlja van sedišta radnje, na vašerima, proslavama i slično, plaća se taksa u iznosu od 122,00 dinara.

Obveznik plaćanja ove naknade je organizator kome je rešenjem nadležne Gradske uprave odobrena organizacija vašara, proslava i slično.

Obveznik je u obavezi da naplaćena sredstva uplati na uplatni račun javnih prihoda po ovom tarifnom broju.

9) za objekte zabave za decu gde se lokacija dobija po osnovu oglasa, plaća se dnevno po kvadratnom metru 7,00 dinara.

10) za priređivanje izložbi, za zabavne parkove, cirkuse i druge objekte zabavnih radnji plaća se dnevno po kvadratnom metru 7,00

NAPOMENA:

1. Naknadu po ovom tarifnom broju utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda, a na osnovu prethodno izdatog odobrenja nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, kao i po izveštaju o korišćenju prostora na javnoj površini sačinjenom od strane nadležnog organa.

2. Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini plaća se mesečno, do 15-og u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

3. Za postavljanje kioska Udruženja lica sa invaliditetom registrovanih za određene delatnosti u kojima delatnost obavljaju lica sa invaliditetom, naknada se plaća u visini 10% od propisanog iznosa u stavu 1.tačka 1. ovog tarifnog broja.

4. Naknadu iz ovog tarifnog broja za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima za vreme održavanja, vašara, izložbi i drugih tradicionalnih manifestacija, humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije, plaćaju u visini 20% od propisanog iznosa u stavu 1.tački 1. ovog tarifnog broja.

5. Naknadu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Užica.

6. Naknada iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti. Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, naknada se plaća u celokupnom propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

7. Za ostala naseljena mesta takse iz tačke 1, 2, 3 i 4. iznose 50% od takse koja se plaća za III zonu.

Tarifni broj 2.

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave

1. Za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1) Za oglašavanje na posebnim objektima za oglašavanje koji se postavljaju na javnim površinama putem javnog konkursa, naknada se utvrđuje:

dinara

- I A zona

30,00

- I zona

27,00

- II zona

20,00

- III zona

18,00

2) Za sredstva za oglašavanje koji se postavljaju na stubovima javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže naknada se utvrđuje:

dinara

- I A zona

12,00

- I zona

10,00

- II zona

7,00

- III zona

5,00

2. Za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja, i to:

Za korišćenje reklamnih panoa, odnosno sredstava za oglašavanje, koji se postavljaju na zgrade, privremene montažne objekte, ograde, podzide i sl, na ograde gradilišta, zaštitne prekrivače građevinskih skela, transparente između stubova i za oglašavanje na posebnim objektima koji se postavljaju na drugim površinama:

dinara

- I A zona

20,00

- I zona

18,00

- II zona

15,00

- III zona

13,00

NAPOMENA:

1. Naknadu po ovom tarifnom broju utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda, a na osnovu prethodno izdatog odobrenja nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

2. Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini plaća se mesečno, do 15-og u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Tarifni broj 3.

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju

Za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno, i to:

1. Pri izgradnji objekata

40,00 dinara

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara

50,00 dinara

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila

180,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Naknadu po ovom tarifnom broju utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda, a na osnovu prethodno izdatog odobrenja nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

2.Naknada iz ovog tarifnog broja plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

3. Naknada iz ove tačke po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

4. Naknadu iz tačke 1. plaća investitor zgrade od dana početka gradnje do podnošenja pismenog zahteva za tehnički prijem zgrade, odnosno do dovršetka gradnje.

5. Naknadu iz podtačke 2. i 3. ovog tarifnog broja plaća investitor radova na čiji zahtev je odobreno zauzeće, odnosno raskopavanje javne površine.

6. Korišćenje javnih površina saglasno članu 7. stav 2. ove odluke, oslobođeno je plaćanja naknade iz ovog tarifnog broja.

7. Naknade iz tački 2. i 3. ovog tarifnog broja umanjenu u iznosu od 50% od propisane naknade plaća investitor radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje i rekonstrukcije ili sanacije komunalne primarne infrastrukture. Pod komunalnom primarnom infrastrukturom podrazumevaju se objekti komunalnih delatnosti pobrojanih u Zakonu o komunalnim delatnostima, do mernog instrumenta potrošača.