PRAVILNIK

O SADRŽINI OBRASCA ZA OBRAČUN NAKNADE ZA KORIŠĆENJE DRVETA I OBRASCA ZA VOĐENJE EVIDENCIJE O KORIŠĆENJU ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI U NEŠUMSKE NAMENE I UTVRĐENOJ NAKNADI

("Sl. glasnik RS", br. 18/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina obrasca za obračun naknade za korišćenje drveta i obrasca za vođenje evidencije o korišćenju šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene i utvrđenoj naknadi.

Član 2

Naknada za korišćenje drveta obračunava se za mesečni period na Obrascu 1 - Obračun naknade za korišćenje drveta za mesec ________________20__. godine, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Obrazac 1).

Obrazac 1 naročito sadrži: naziv korisnika, odnosno sopstvenika šuma koji obračunava iznos naknade za korišćenje drveta; mesec i godinu za koji se vrši obračun naknade; teritoriju opštine na kojoj je drvo posečeno; vrstu drveta; vrstu sortimenta; količinu u m³; jediničnu cenu prema cenovniku korisnika šuma na šumskom kamionskom putu u din./m³; ukupnu vrednost osnovice za obračun naknade; iznos obračunate naknade (3% od osnovice); ime i prezime lica koje je unelo podatke i potpis odgovornog lica.

Član 3

Evidencija o korišćenju šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene i utvrđenoj naknadi vodi se na Obrascu 2 - Evidencija o korišćenju šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene i utvrđenoj naknadi za mesec ___________________20__. godine, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Obrazac 2).

Obrazac 2 naročito sadrži: naziv korisnika šuma; mesec i godinu za koji se dostavlja evidencija; šifru namene za koju je zaključen ugovor ili doneto rešenje o korišćenju šumskog zemiljšta u nešumske namene, koja se formira od dva broja između kojih je tačka, na osnovu Priloga 3. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (prvi broj je broj tabele iz Priloga 3, a drugi broj je redni broj namene iz te tabele); ime i prezime, odnosno poslovno ime preduzetnika ili pravnog lica koje je obveznik plaćanja naknade; PIB preduzetnika ili pravnog lica koje je obveznik plaćanja naknade; broj ugovora o korišćenju šumskog zemljišta u nešumske namene; datum zaključenja ugovora o korišćenju šumskog zemljišta u nešumske namene; period korišćenja šumskog zemljišta u nešumske namene; broj rešenja kojim je utvrđena visina naknade za korišćenje šumskog zemljišta u nešumske namene; datum donošenja rešenja; podaci o osnovici iz Priloga 3. Zakona o nakandama za korišćenje javnih dobara (jedinica mere i vrednost po jedinici mere); površina zemljišta koja se koristi u nešumske namene, odnosno obim (dužina, broj komada i sl.); lokacija zemljišta koje se koristi u nešumske namene (gazdinska jedinica, odeljenje/odsek, ili KO i br. kat. parcele) i ukupan iznos obračunate naknade.

Član 4

Obrazac 1 i Obrazac 2 popunjavaju se u Excel formatu i dostavljaju elektronski i u pisanoj formi ministarstvu nadležnom za poslove šumarstva, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u skladu sa zakonom kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

KORISNIK/SOPSTVENIK ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA: _______________________________

OBRAČUN NAKNADE ZA KORIŠĆENJE DRVETA

ZA MESEC ________________20__. godine

Teritorija opštine na kojoj je drvo posečeno

Vrsta drveta

Vrsta sortimenta

Količina

Jedinična cena (prema cenovniku korisnika šuma na šumskom kamionskom putu)*

Ukupna vrednost osnovice za obračun naknade

Iznos naknade (3% od osnovice)

m3

dinara/m3

dinara

dinara

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno :

 

 

 

 

 

 

*sopstvenici šuma koriste cenovnik korisnika šuma koji gazduje šumama na teritoriji opštine ili susednih/najbližih opština na kojoj su i šume sopstvenika

Podatke uneo: __________________________________

 

Odgovorno lice: __________________________________

Napomena: Obrazac se popunjava u Excel formatu. Odštampan i potpisan obrazac dostaviti u roku od 15 dana po isteku meseca za koji je obračunata naknada Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za šume, Novi Beograd, Omladinskih brigada 1. Obrazac dostaviti i elektronski na adresu: office.sume@minpolj.gov.rs.

Obrazac 2

KORISNIK ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA: _______________________________

EVIDENCIJA
O KORIŠĆENJU ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI U NEŠUMSKE NAMENE I UTVRĐENOJ NAKNADI

ZA MESEC ________________20__. GODINE

 

Šifra namene za koju je zaključen ugovor ili doneto rešenje o korišćenju šumskog zemljišta u nešumske namene*

Obveznik plaćanja naknade(ime i prezime, odnosno poslovno ime preduzetnika ili pravnog lica)

PIB preduzetni ka, odnosno pravnog lica

Broj ugovora o korišćenju šumskog zemljišta u nešumske namene

Datum zaključenja ugovora

Period korišćenja šumskog zemljišta u nešumske namene (navesti datum iz ugovora)

Broj rešenja kojim je utvrđena visina naknade za korišćenje šuma u nešumske namene

Datum donošenja rešenja kojim je utvrđena visina naknade

Osnovica iz Priloga 3. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara

Površina zemljišta koja se koristi u nešumske namene, odnosno obim (dužina, broj komada i sl)

Lokacija zemljišta (gazdinska jedinica, odeljenje/odsek, ili KO i br. kat. parcele)

Ukupan iznos obračunate naknade (din)

od

do

Jedinica mere

Vrednost po jedinici mere

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

*Šifra namene formira se na osnovu Priloga 3. VISINA NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI ZA NEŠUMSKE NAMENE Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) i to na sledeći način: prvi broj je broj tabele iz Priloga 3, iza koga se stavlja tačka i upisuje redni broj namene iz te tabele (primer: 1.1 je šifra za "Korišćenje zemljišta za odlaganje i separaciju šljunka, peska i rizle (godišnja naknada) ").

Podatke uneo: __________________________________

 

Odgovorno lice: __________________________________

Napomena: Obrazac se popunjava u Excel formatu. Odštampan i potpisan obrazac dostaviti u roku od 15 dana po isteku meseca za koji se vodi evidencija o korišćenju šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene i utvrđenoj naknadi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za šume, Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, a za teritoriju AP Vojvodine Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16. Obrazac dostaviti i elektronski na adresu: office.sume@minpolj.gov.rs, odnosno psp@vojvodina.gov.rs za teritoriju AP Vojvodine.