PRAVILNIK

O KONTINUIRANOM PROFESIONALNOM USAVRŠAVANJU LICENCIRANIH PROCENITELJA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se godišnji program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja u skladu sa potrebama struke licenciranih procenitelja i njenog razvoja, broj časova kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, kao i način na koji organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja dokazuje da ispunjava uslove za sprovođenje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

Član 2

Godišnji program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja obuhvata oblasti propisane članom 2. Pravilnika o stručnoj obuci za licencirane procenitelje ("Službeni glasnik RS", broj 18/19).

Član 3

Licencirani procenitelj je dužan da pohađa programe kontinuiranog profesionalnog usavršavanju od najmanje 20 časova (u trajanju od po 45 minuta) godišnje, odnosno da u toku godine sakupi najmanje 20 CPD (Continuing Professional Development) bodova.

Pod godinom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se period od datuma dobijanja licence do istog datuma sledeće godine.

Član 4

Lice zainteresovano za sticanje statusa organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja u smislu Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti ("Službeni glasnik RS", br. 108/16 i 113/17 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon) dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) zahtev za upis u imenik organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, kao i sledeće dokaze da ispunjava uslove za organizovanje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja:

1) tehnički predlog, koji uključuje dokumentaciju kojom se dokazuju kapaciteti organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, kao što su:

- tehnički pristup, metodologija, nacrt programa i kalendara sprovođenja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja,

- podaci i dokumentacija o kadrovskoj i organizacionoj osposobljenosti (kvalifikacijama, iskustvu i poslovnoj reputaciji uprave i nastavnog osoblja) i tehničkoj opremljenosti organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja,

- organizaciona šema,

- opis ispunjenosti uslova za sprovođenje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja,

- korporativne sposobnosti, iskustvo i prethodne performanse organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja,

- način na koji se vodi evidencija o polaznicima kontinuiranog profesionalnog usavršavanja i sprovedenom kontinuiranom profesionalnom usavršavanju,

- drugi relevantni podaci i dokumentacija kojima se dokazuje da organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja ispunjava uslove za sprovođenje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja;

2) opšta akta organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja (osnivački akt, statut, pravila i procedure poslovanja i sl.);

3) teme i oblasti iz člana 15. stav 3. Zakona, za koje organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja organizuje kontinuirano profesionalno usavršavanje;

4) podaci i dokumentacija iz registra privrednih društava, udruženja, odnosno drugog odgovarajućeg registra;

5) dokaz o plaćenoj taksi.

Profesionalno udruženje procenitelja zahtev za upis u imenik organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, kao i dokaze da ispunjava uslove za organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja iz stava 1. ovog člana podnosi Ministarstvu uz zahtev za akreditaciju profesionalnog udruženja.

Stručni odbor, na zahtev Ministarstva, vrši proveru da li lice zainteresovano za sticanje statusa organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja ispunjava uslove propisane Zakonom i ovim pravilnikom.

Stručni odbor o proveri iz stava 3. ovog člana obaveštava Ministarstvo u roku od pet dana od dana prijema zahteva Ministarstva.

Član 5

Organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koji je upisan u imenik organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja vodi evidenciju o polaznicima kontinuiranog profesionalnog usavršavanja i sprovedenom kontinuiranom profesionalnom usavršavanju.

Organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koji je upisan u imenik organizatora kontinuiranog profesionalnog usavršavanja do 31. januara tekuće godine dostavlja Ministarstvu izveštaj o izdatim potvrdama polaznicima kontinuiranog profesionalnog usavršavanja tokom prethodne godine.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana sadrži datum sprovedenog kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, temu, predavača, spisak licenciranih procenitelja koji su pohađali konkretni program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, kao i broj časova koji je licencirani procenitelj pohađao, odnosno CPD bodova koji je licencirani procenitelj sakupio.

Član 6

Izuzetno od odredbe člana 3. stav 1. ovog pravilnika, licencirani procenitelj koji je licencu stekao zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, dužan je da u prvoj godini od datuma sticanja licence pohađa programe kontinuiranog profesionalnog usavršavanju od najmanje deset časova (u trajanju od po 45 minuta), odnosno da u toku te godine sakupi najmanje deset CPD (Continuing Professional Development) bodova.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju licenciranih procenitelja ("Službeni glasnik RS", broj 55/17).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".