PRAVILNIK

O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE PROIZVOĐAČA, OBRAĐIVAČA I PRERAĐIVAČA DUVANA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina i način vođenja evidencije, koju u vezi sa proizvodnjom, obradom i preradom duvana vode proizvođači, obrađivači i prerađivači duvana.

Član 2

Proizvođač duvana, koji je upisan u Registar proizvođača duvana kod Uprave za duvan kao organa uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava), vodi evidenciju u vezi sa proizvodnjom duvana koja sadrži podatke o:

1) ukupnoj proizvodnji duvana po tipovima duvana: ukupno planiranoj proizvodnji duvana, ukupnoj sopstvenoj i ugovorenoj proizvodnji duvana, ukupno zasnovanoj proizvodnji duvana za rasađen duvan i za odnegovan duvan, na obrascu broj 1. Evidencija o ukupnoj proizvodnji duvana, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) upotrebljenom semenu za proizvodnju duvana: o poreklu i količini semena namenjenog za setvu, na obrascu broj 2. Evidencija o upotrebljenom semenu za proizvodnju duvana, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) proizvodnji duvana po svakoj parceli i po svakom ugovoru sa površinom i brojevima katastarskih parcela: o sopstvenoj i ugovorenoj proizvodnji, rasađenom i odnegovanom duvanu, na obrascu broj 3. Evidencija o proizvodnji duvana po svakoj parceli i po svakom ugovoru, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

4) proizvedenim i otkupljenim količinama duvana: o količinama proizvedenog sopstvenog duvana, količini otkupljenog duvana od fizičkih lica - proizvođača duvana, ukupnim količinama proizvedenog duvana, ukupnoj količini duvana datog na uslužnu obradu, ukupne količine prodatog duvana i ukupne količine prodatog uslužno obrađenog duvana, na obrascu broj 4. Evidencija o proizvedenim i otkupljenim količinama duvana, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

5) fizičkim licima - proizvođačima duvana na obrascu broj 5. Evidencija fizičkih lica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Obrađivač duvana, koji je upisan u Registar obrađivača duvana kod Uprave vodi evidenciju u vezi sa obradom duvana, koja sadrži podatke o količinama:

1) duvana iz sopstvene proizvodnje;

2) kupljenog duvana od drugih proizvođača;

3) preuzetog duvana na uslužnu obradu;

4) obrađenog duvana;

5) uslužno obrađenog duvana;

6) prodatog obrađenog duvana;

7) sopstvenog obrađenog duvana na zalihama;

8) uslužno obrađenog duvana na zalihama.

Obrađivač duvana iz stava 1. ovog člana vodi evidenciju na obrascu broj 6. Podaci o obradi duvana, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Ako je obrađivač duvana iz stava 1. ovog člana istovremeno upisan u Registar proizvođača duvana, dužan je da vodi i evidenciju iz člana 2. ovog pravilnika na obrascima od broja 1. do broja 5.

Član 4

Prerađivač duvana, koji je upisan u Registar prerađivača duvana kod Uprave vodi evidenciju u vezi sa preradom duvana, koja sadrži podatke o količinama:

1) nabavljenog obrađenog duvana;

2) sopstvenog obrađenog duvana;

3) proizvedenog prerađenog duvana;

4) isporučenog prerađenog duvana;

5) obrađenog duvana na zalihama;

6) prerađenog duvana na zalihama.

Prerađivač duvana iz stava 1. ovog člana vodi evidenciju na obrascu broj 7. Podaci o preradi duvana, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 5

Podaci iz čl. 2-4. ovog pravilnika vode se i dostavljaju u štampanoj ili elektronskoj formi.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini i načinu vođenja evidencije od strane proizvođača i obrađivača duvana ("Službeni glasnik RS", broj 5/06).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce 1-7, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 18/2019, možete pogledati OVDE