ODLUKA
O ORGANIZACIJI I RADU SLUŽBE SKUPŠTINE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 66/2016, 68/2016 - ispr. i 12/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Služba Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Služba Skupštine) obavlja stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština) i njenih radnih tela, poslanika, predsednika i potpredsednika Skupštine, poslaničkih grupa u Skupštini, kao i druge poslove u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, drugim aktima Skupštine i njenih radnih tela.

Služba Skupštine poslove obavlja stručno, kvalitetno, efikasno, ekonomično, nepristrasno i politički neutralno.

Član 2

Ovom odlukom uređuje se organizacija i rad Službe Skupštine utvrđuju organizacione jedinice u okviru kojih se grupišu istovrsni ili srodni i međusobno povezani poslovi, određuju i razvrstavaju položaji i radna mesta zaposlenih u Službi Skupštine i uređuju druga pitanja od značaja za rad Službe Skupštine.

U Službi Skupštine obrazuje se Kabinet predsednika Skupštine (u daljem tekstu: Kabinet), kao posebna organizaciona jedinica.

II RUKOVOĐENJE SLUŽBOM

Generalni sekretar

Član 3

Službom Skupštine rukovodi generalni sekretar Skupštine (u daljem tekstu: generalni sekretar).

Generalni sekretar organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Službe Skupštine i obavlja druge poslove u skladu sa Poslovnikom o radu, drugim aktima Skupštine i ovom odlukom.

Član 4

Generalni sekretar donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine (u daljem tekstu: Pravilnik o sistematizaciji), uz saglasnost odbora nadležnog za administrativna pitanja.

Član 5

U pogledu rukovođenja radom Službe Skupštine, zasnivanja i prestanka radnog odnosa zaposlenih, ostvarivanja prava, dužnosti i odgovornosti zaposlenih u Službi, kao i korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad Skupštine i Službe Skupštine, generalni sekretar ima prava i dužnosti starešine koji rukovodi organom pokrajinske uprave.

Zamenik generalnog sekretara

Član 6

Generalni sekretar ima zamenika.

Zamenik generalnog sekretara obavlja poslove koje mu poveri generalni sekretar, pomaže generalnom sekretaru u radu i zamenjuje ga u slučaju njegovog odsustva ili sprečenosti da obavlja funkciju.

Zamenik generalnog sekretara ima prava i dužnosti starešine koji rukovodi organom pokrajinske uprave.

III ŠEF KABINETA I SAVETNIK PREDSEDNIKA SKUPŠTINE

Član 7

Kabinet čine šef Kabineta i savetnik predsednika Skupštine, kao funkcioneri.

Šef Kabineta za svoj rad i rad Kabineta odgovara predsedniku i generalnom sekretaru.

Šefa Kabineta i savetnike predsednika Skupštine, na predlog predsednika Skupštine, postavlja odbor nadležan za administrativna pitanja najduže na period dok traje dužnost predsednika Skupštine.

Na osnovu akta o postavljenju, šef Kabineta i savetnici predsednika ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa zakonom.

Danom postavljenja, šefu Kabineta i savetnicima predsednika miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom.

IV RADNA MESTA I ZAPOSLENI U SLUŽBI SKUPŠTINE

Član 8

Zaposleni u Službi Skupštine su službenici i nameštenici.

Službenici se dele na službenike na položaju i izvršioce.

Član 9

Položaj je:

- pomoćnik generalnog sekretara.

Lica iz stava 1. ovog člana, nakon sprovedenog javnog konkursa u skladu sa zakonom i pokrajinskim propisom, postavlja odbor nadležan za administrativna pitanja, na period od pet godina.

Član 10

Radna mesta izvršilaca razvrstavaju se po zvanjima, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja, sposobnosti i uslova za rad, u skladu sa zakonom i uredbom.

Radna mesta nameštenika razvrstavaju se u pet vrsta, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja, sposobnosti i uslova za rad, u skladu sa zakonom i uredbom.

V ORGANIZACIONE JEDINICE SLUŽBE

Član 11

Organizacione jedinice Službe Skupštine obrazuju se kao osnovne i uže unutrašnje jedinice.

Osnovna unutrašnja jedinica je sektor, u kome su objedinjeni poslovi koji predstavljaju posebnu oblast rada, odnosno međusobno povezani poslovi više užih unutrašnjih jedinica.

U Službi Skupštine organizuju se sledeći sektori:

- Sektor za pripremu sednica Skupštine i radnih tela i međuregionalnu saradnju;

- Sektor za pravne, kadrovske i opšte poslove;

- Sektor za finansijske, tehničke poslove i poslove protokola.

Radom sektora rukovodi pomoćnik generalnog sekretara Skupštine.

Delokrug organizacionih jedinica

Član 12

U Sektoru za pripremu sednica Skupštine, radnih tela i međuregionalnu saradnju obavljaju se stručni i administrativni poslovi u vezi sa pripremom i održavanjem sednica Skupštine, radnih tela i poslaničkih grupa, poslovi pisarnice i poslovi ostvarivanja i unapređenja međuregionalne saradnje i razvoja kulturnog i ekonomskog partnerstva među regionima, pripreme akata i realizacije aktivnosti iz oblasti međuregionalnih odnosa.

U Sektoru za pravne, kadrovske i opšte poslove obavljaju se normativno-pravni, studijsko-analitički i stručno-operativni poslovi za potrebe generalnog sekretara Skupštine; priprema predloga opštih i pojedinačnih akata koje donosi generalni sekretar skupštine u vezi sa organizacijom i radom Službe; poslovi upravljanja ljudskim resursima i poslovi iz oblasti rada i radnih odnosa.

U Sektoru za finansijske, tehničke poslove i poslove protokola, obavljaju se finansijski poslovi, poslovi iz oblasti javnih nabavki, protokolarni poslovi za potrebe Službe i Skupštine; poslovi organizovanja konferencija za novinare i najava sednica Skupštine i njenih radnih tela; pripremanja saopštenja za javnost, uspostavljanje i održavanje kontakata sa medijima, praćenje i analiza domaćih i stranih medija; postavljanje saopštenja, informacija i obaveštenja i dnevnih aktivnosti o radu Skupštine na internet prezentaciju Skupštine i primena i razvoj informacionih tehnologija u Skupštini.

Član 13

U Kabinetu se obavljaju stručni, administrativni i drugi poslovi od značaja za vršenje funkcije predsednika i potpredsednika Skupštine.

Član 14

(Brisan)

Član 15

Generalni sekretar može, u slučaju potrebe, odrediti da poslove iz pojedinih organizacionih jedinica vrše zaposleni i postavljena lica raspoređeni u drugim organizacionim jedinicama.

Radne grupe

Član 16

U skladu sa potrebama i zahtevima Skupštine i njenih radnih tela, za izvršenje pojedinih poslova mogu se obrazovati stručne radne grupe.

Stručne radne grupe obrazuju, iz sastava Službe Skupštine, generalni sekretar Skupštine i radno telo za poslove iz svog delokruga.

U stručne radne grupe mogu se odrediti i stručnjaci iz organa pokrajinske uprave i drugih organa i organizacija i naučni radnici, o čemu odlučuje generalni sekretar Skupštine i predsednik radnog tela u dogovoru sa starešinom organa pokrajinske uprave, odnosno drugog organa ili organizacije.

Član 17

Delokrug odbora nadležnog za administrativna pitanja u vezi rada Službe Skupštine.

Odbor nadležan za administrativna pitanja, u vezi sa organizacijom i radom Službe Skupštine, vrši sledeće poslove:

- daje saglasnost na Pravilnik o sistematizaciji;

- utvrđuje predloge za obezbeđenje sredstava u budžetu Pokrajine za rad Skupštine i Službe Skupštine;

- donosi godišnji finansijski plan prihoda i rashoda Skupštine (kao i druge akte na osnovu Zakona i odluke);

- postavlja i razrešava šefa Kabineta, savetnike predsednika Skupštine;

- postavlja službenike na položaju, nakon sprovedenog javnog konkursa;

- donosi rešenja o platama generalnog sekretara i zamenika generalnog sekretara Skupštine i postavljenih lica u Službi Skupštine, u skladu sa zakonom i pokrajinskom uredbom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Generalni sekretar će, na osnovu ove odluke, doneti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine.

Član 19

Šef Kabineta i savetnici predsednika Skupštine koji su postavljeni pre stupanja na snagu ove odluke mogu da nastave sa radom do proteka vremena na koje su postavljeni, a najduže dok traje mandat izabranog lica.

Član 20

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i radu Službe Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 28/12).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke organizaciji i radu Službe Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2019)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".