MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA TURIZMA REPUBLIKE BUGARSKE O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2019)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstvo turizma Republike Bugarske (u daljem tekstu: Strane),

u želji da jačaju prijateljske odnose između dve države, kao i da promovišu saradnju između njihovih nacionalnih institucija nadležnih za turizam,

uverene u značaj turizma kao činioca ekonomskog razvoja i uzajamnog razumevanja među ljudima,

u cilju uspostavljanja pravnog osnova za dalji razvoj turističke razmene između dve države zasnovanog na jednakosti i uzajamnoj koristi;

dogovorili su se o sledećem:

Član 1

Strane će težiti i podsticati jačanje saradnje u oblasti turizma kao sektora sa velikim potencijalom za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju u obe države.

Strane će omogućiti unapređenje turističkog prometa između dve države promovisanjem saradnje između odgovarajućih subjekata i organizacija koje posluju u oblasti turizma.

Član 2

Strane će podsticati učešće na sajmovima turizma u obe države, kao i na drugim turističkim događajima i manifestacijama. Takođe će podsticati distribuciju turističkih publikacija i promotivnog materijala u dve države.

Član 3

Strane će podsticati kreiranje i izradu zajedničkih turističkih proizvoda, koji će biti konkurentni na trećim turističkim tržištima i zajednički ih promovisati i plasirati.

Strane će na osnovu reciprociteta podržati organizovanje tura za stručnjake i predstavnike medija koji su specijalizovani za turizam.

Član 4

Sa ciljem da se doprinese razvoju turističke infrastrukture u obe države, Strane će, u okviru svojih nadležnosti i na bazi reciprociteta podsticati investicije u različite oblasti turističke industrije.

Član 5

Strane će razmenjivati informacije koje se odnose na statistiku u oblasti turizma i zakonske propise, privatni sektor i poslovna udruženja privatnog sektora, kao i istraživanja o razvoju turizma uz podsticanje bilateralne saradnje u ovoj oblasti.

Član 6

Strane će podsticati saradnju u okviru Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), u oblasti implementacije Dunavske strategije EU, tj. Prioritetne oblasti 3 - za turizam i kulturu, kao i drugim međunarodnim organizacijama u oblasti turizma, čije su članice obe Strane.

Član 7

Ovaj memorandum o razumevanju se može izmeniti u svakom trenutku uz pisanu saglasnost obe Strane.

Raskid Memoranduma o razumevanju ne utiče na primenu programa i drugih projekata u oblasti turizma koji su dogovoreni u vreme njegovog važenja, osim ako se Strane ne sporazumeju drugačije.

Sve sporove u vezi sa tumačenjem ili primenom ovog memoranduma o razumevanju Strane će rešavati putem razgovora i pregovora.

Član 8

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu danom potpisivanja i važiće narednih pet (5) godina, ukoliko ni jedna Strana ne podnese zahtev o njegovom prestanku u pisanoj formi diplomatskim putem. U tom slučaju Memorandum o razumevanju će prestati da važi tri (3) meseca od dana prijema tog obaveštenja.

Ako šest (6) meseci pre isteka njegove važnosti od pet (5) godina ni jedna Strana ne podnese zahtev u pisanoj formi o njegovom prestanku, ovaj memorandum o razumevanju će važiti narednih pet (5) godina.

Sačinjeno u Beogradu, dana 21. februara 2019. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, bugarskom i engleskom jeziku pri čemu su svi tekstovi podjednako verodostojni. U slučaju različitog tumačenja odredaba ovog memoranduma, o razumevanju merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije
Rasim Ljajić, s.r.
potpredsednik Vlade
i ministar

 

Za
Ministarstvo turizma
Republike Bugarske
Nikolina Angelkova, s.r.
ministar

Tekst ovog memoranduma na bugarskom jeziku možete pogledati OVDE