MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE REPUBLIKE SRBIJE I KOMPANIJE METITO UTILITIES LTD. IZ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA U VEZI SA RAZVOJEM I SPROVOĐENJEM PROJEKATA TRETMANA VODA I OTPADNIH VODA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2019)

Ovaj memorandum o razumevanju (MOR) sačinjen je 26. februara 2019. godine

IZMEĐU:

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koju zastupa ministar, g. Branislav Nedimović (Ministarstvo)

i

Metito Utilities Limited (MUL), kompanija koja je registrovana u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) broj licence 604076 i komercijalna registracija 1020491, sa poslovnim sedištem na adresi National Industries Park, Dubai, United Arab Emirates, koju predstavlja Predsednik i direktor, g. Mutaz Gandur.

U daljem tekstu: Strane, a pojedinačno Strana.

BUDUĆI DA:

1. Opštine i gradovi u Republici Srbiji (Srbija) se suočavaju sa deficitom pitke vode i nedostatkom infrastrukture u oblasti prečišćavanja vode i otpadnih voda,

2. Strane prepoznaju važnost obezbeđivanja adekvatnog vodosnabdevanja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se podržao planski rast Srbije i udovoljilo potrebama njenog stanovništva,

3. Strane prepoznaju važnost obezbeđivanja adekvatnog kvaliteta vode koja će se koristiti u sistemima za navodnjavanje kako bi se smanjio uticaj sve češćih pojava suša i negativan uticaj klimatskih pojava na poljoprivredu,

4. Nacionalno zakonodavstvo je u procesu usklađivanja sa pravnim okvirom EU, sa zahtevima za ulaganja u cilju dostizanja Okvirne direktive o vodama i Direktivu o tretmanu komunalnih otpadnih voda, za čiju primenu je zaduženo Ministarstvo,

5. MUL je međunarodna kompanija koja se bavi upravljanjem vodom sa značajnim iskustvom u finansiranju i razvoju velikog broja projekata za tretman vode i otpadnih voda,

6. Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o ministarstvima ("Službeni glasnik RS", br. 44/14 i 62/17), ima nadležnost nad: politikom vodoprivrede, višenamenskog korišćenja voda, vodosnabdevanja i sprovođenja mera zaštite voda,

7. Strane veruju da je MUL u najboljem položaju da preduzme razvoj višestrukih projekata vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji na bazi izgradnje, upravljanja i prenosa (BOT), ili rada i održavanja, inženjeringa, nabavke, izgradnje i finansija (EPCF) (Projekti) u skladu sa uslovima navedenim u ovom MOR,

8. Uzajamni odnosi između Ministarstva i MUL zasnovani su na Sporazumu o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata,

9. Krajnji korisnici (krajnji primaoci) ovog MOR, i predviđenih infrastrukturnih investicionih projekata su lokalne samouprave (LS) Republike Srbije.

DOGOVORENO JE kao što sledi:

1. TUMAČENJE

Osim ako drugačije nije precizirano, u ovom MOR:

- Muški rod obuhvata i ženski, kao i srednji rod, i obrnuto; i

- Osim ako kontekst ne zahteva drugačije, reči u jednini obuhvataju i množinu i obrnuto.

2. OBIM USLUGA

MUL će, u bliskoj saradnji sa odabranim jedinicama LS Republike Srbije, razviti izabrane projekte kroz dve (2) faze:

2.1 FAZA 1: IDEJNO REŠENJE I STUDIJA IZVODLJIVOSTI

2.1.1 Strane se slažu se da će MUL dostaviti idejno rešenje koje sadrži okvir za rešavanje potreba za vodosnabdevanjem i regulisanjem otpadnih voda odabranih jedinica LS u Republici Srbiji i procenjuje broj postrojenja potrebnih za pokrivanje potreba za vodom i regulisanjem otpadnih voda, koji uključuju indikativni tarifni opseg (idejno rešenje) i studiju izvodljivosti (kako je definisano u tački 2.3), Ministarstvu najkasnije (4) meseca nakon datuma potpisivanja ovog MOR.

2.1.2 Nakon potpisivanja ovog MOR, MUL će, u neposrednoj komunikaciji sa odabranim jedinicama LS Republike Srbije, i u skladu sa Sporazumom o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, pripremiti idejno rešenje i studiju izvodljivosti, a nakon odobrenja i usvajanja istih, pristupiti izradi finalnog predloga projekta. Ministarstvo i MUL će nastojati da studije izvodljivosti budu sprovedene za niz inicijalnih projekata definisanih posebnim aktom, u skladu sa ovim MOR, kao izraz volje obeju Strana, i saglasnosti Strana o povremenim dopunama izabranih projekata.

2.1.3 MUL će, u neposrednoj komunikaciji i saradnji sa odabranim jedinicama LS, preduzeti sveobuhvatnu studiju izvodljivosti za svaki odabrani projekat i identifikovati najpovoljnije rešenje za bavljenje problemom vodosnabdevanja i regulisanja otpadnih voda u datoj jedinici lokalne samouprave, u skladu sa idejnim rešenjem i studijom izvodljivosti. Svaka studija izvodljivosti, koju MUL priprema sa jedinicom LS, treba da sadrži sledeće aktivnosti:

a) Procenu potrebe za tehničkim ulaznim stavkama u cilju pripreme vodne tarife koja obuhvata sledeće:

- Analizu snabdevanja vodom,

- Osnovni projekat postrojenja za tretman voda/otpadnih voda, sa pomoćnim objektima i cevovodima za distribuciju, uključujući izbor optimalne povezujuće rute,

- Izrada plana održavanja objekata.

b) Procenu rizika i alokaciju, kao i optimalni projekat i ugovornu strukturu, uključujući:

- Identifikaciju ključnih projektnih rizika,

- Razvijanje "matrice raspodele rizika" radi inicijalnih razgovora sa Ministarstvom,

- Savetovanje o ključnom ugovornom okviru, sačinjavanje nacrta uslova za osnovnu projektnu dokumentaciju u koju se unose dogovoreni mehanizmi raspodele rizika.

c) Izvodljivost projekta:

- Procena profitabilnosti.

- Procena odnosa prihoda i troškova.

2.1.4 Nakon što jedinica lokalne samouprave razmotri idejno rešenje i studije izvodljivosti, zaključi da su oni zadovoljavajući i odobri njihov sadržaj u skladu sa rokovima dogovorenim između Strana, MUL će dostaviti Predlog na usvajanje jedinici LS (kao što je definisano u Odredbi 2.2).

2.1.5 Ako jedinica LS zaključi da je sadržaj idejnog rešenja i studije izvodljivosti nezadovoljavajući, MUL će izvršiti neophodne izmene idejnog rešenja i studije izvodljivosti u skladu sa uzajamnim dogovorom Strana u okviru rokova, ili će doneti odluku da ne nastavi sa Fazom 2.

2.2 FAZA 2: PREDLOG

- Po završetku i prihvatanju idejnog rešenja i studije izvodljivosti u Fazi 1 od strane jedinice LS, MUL će dostaviti jedinici LS tehnički i komercijalni predlog za sprovođenje svakog od odabranih projekata, koji će između ostalog sadržati i sledeće:

a) Obračun vodne tarife koji će biti predložen Klijentu na bazi ulaznih stavki;

- Osnovni finansijski model,

- Lokalne poreske implikacije na relevantnom projektnom nivou,

- Obračun prodajne cene vode,

- Kapitalni trošak.

b) Detaljni projekat postrojenja i obim projektnog posla.

c) Osnovni uslovi.

3. OBAVEZE MINISTARSTVA i MUL

Da bi se olakšalo izvođenje studije izvodljivosti, Ministarstvo je saglasno da:

3.1 Obezbedi sve neophodne informacije i pomoć MUL u saradnji sa krajnjim korisnicima, kako bi pomogla MUL u pripremama i završetku studije izvodljivosti.

3.2 Pomogne u dobijanju neophodnih dozvola i prava pristupa koji su neophodni za prikupljanje podataka u vezi sa studijom izvodljivosti.

3.3 Omogući sastanke sa jedinicama LS i relevantnim zvaničnicima u Republici Srbiji.

3.4 Ubrza proces i pruža pomoć prilikom mogućih kašnjenja koja su pod kontrolom Ministarstva.

3.5 Pruži stručnu i tehničku podršku vezano za pripremu projekata u skladu sa važećim nacionalnim pravnim okvirom, koji je u nadležnosti Ministarstva.

3.6 MUL ima pravo da uradi studije izvodljivosti i podnese Predloge za Projekte u periodu od 18 meseci od dana potpisivanja ovog MOR. Ministarstvo je saglasno da ne ulazi u bilo kakve rasprave i dogovore sa bilo kojom drugom stranom u vezi Odabranih projekata do isteka ovog perioda. Strane su saglasne da se ovaj period može produžiti. Spisak projekata biće definisan posebnim aktom u skladu sa ovim MOR, kao izraz saglasnosti obeju Strana.

4. OPŠTE I ZAVRŠNE ODREDBE

- Ovaj MOR će stupiti na snagu danom potpisivanja i prestaće da važi zajedničkim dogovorom Strana u pisanoj formi.

- Ovaj MOR i sva pitanja koja proističu u vezi sa njim regulišu se zakonima Republike Srbije.

- Sva obaveštenja (koja obuhvataju zahteve, molbe, saglasnosti ili druge vrste komunikacije) koja proizilaze iz ovog MOR moraju biti:

a) u pisanoj formi na engleskom jeziku (ili praćeni na odgovarajući način sačinjenim prevodom na engleski jezik);

b) poslati na definisane adrese za uručenje;

c) uručena lično, elektronskom poštom, ili poslata unapred plaćenom pošiljkom prve klase, evidentiranom isporukom ili preporučenom poštom; ili poslata preko međunarodno priznate kurirske službe (ako obaveštenje treba da se uruči poštom van zemlje iz koje je poslato).

- Adrese za uručenje obaveštenja su:

- U slučaju Ministarstva:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,
Republička direkcija za vode,
Bulevar umetnosti br. 2A,11070 Novi Beograd
Tel: +381 11 2013-360
email: natasa.milic@minpolj.gov.rs

Na ruke: Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode

- U slučaju MUL:
Metito Utilities Limited
P.O.Box 262335
National Industries Park, Dubai-UAE
Tel: +971 4 8103333
Fax: +971 4 8103300
Email: Walid.madwar@metito.com

Na ruke: Walid Madwar, V.P. Business Development Metito Utilities Ltd.

- Ako Strana želi da promeni svoju adresu za komunikaciju, ona šalje drugoj Strani pismeno obaveštenje o željenoj promeni najkasnije sedam (7) dana unapred.

- Ovaj MOR predstavlja celokupan dogovor između Strana vezano za sadržinu MOR i prevazilazi sve prethodne aranžmane, predstavljanja, komunikacije, pregovore i dogovore između Strana (u pisanoj ili usmenoj formi), koji prethode datumu potpisivanja ovog MOR.

- Ovaj MOR se potpisuje u dva originalna primerka, svaki na srpskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju neslaganja u pogledu tumačenja MOR, merodavan će biti tekst na engleskom jeziku.

U POTVRDU ČEGA, ovaj MOR su Strane potpisale na propisan način dana i godine koji se navode na početku dokumenta:

U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Republike Srbije
Branislav Nedimović, s.r.
ministar

 

U ime kompanije Metito Utilities Limited
Mutaz Gandur, s.r.
predsednik i direktor