PROGRAM

"AMBROZIJA KAO ZDRAVSTVENI RIZIK" - MONITORING I SUZBIJANJE AMBROZIJE SA NEUREĐENIH JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA U 2019. GODINI

("Sl. list grada Beograda", br. 14/2019)

 

DEFINISANJE PROBLEMA

Ambrozija - Ambrosia artemiisifolia u narodu poznata kao limundžik, opaš, ili fazanuša je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na različitim tipovima zemljišta. Staništa ambrozije su najčešće zapuštena građevinska zemljišta, vrtovi, neobrađene poljoprivredne površine, u kulturama kukuruza, suncokreta, uz puteve, železničke pruge, dakle svuda gde ima dovoljno svetla.

Stablo je uspravno, razgranato sa listovima jajolikog oblika, pri čemu je čitava biljka obrasla gustim dlakama. Cvetovi su skupljeni u duge grozdaste cvasti na vrhu stabla i grana, žućkaste boje. Niče krajem aprila, a počinje da cveta od sredine jula do septembra meseca, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Optimalna temperatura za njeno klijanje i nicanje je temperatura od 20 do 22°C. Ima veoma veliki potencijal reprodukcije i stalnu zalihu semena u zemljištu. Jedna biljka ambrozije proizvede 500 do 3.000 ahenija - semena koje mogu da održe klijavost u zemljištu i do 40 godina, a isto tako produkuje više od milijardu polenovih zrna koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površini od više kvadratnih kilometara.

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko 10% ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Kod najosetljivijih osoba osam do 20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake alergijske reakcije. Od tegoba letnjih polenski alergija pate u najvećoj meri deca i radno sposobno stanovništvo. Ispitivanja su dokazala da zrna polena sadrže proteaze koje u 30 do 90% slučajeva direktno oštećuju epitel disajnih puteva jer se ne mogu efikasno neutralisati od strane antiproteaza.

Ambrozija izaziva i niz zdravstvenih problema kao što su: respiratorne smetnje (polenska kijavica, sezonski otitis, astma), digestivne i urinarne smetnje (povraćanje, bolove u stomaku, dijareju i urinarne infekcije) i reakcije na koži (koprivnjača, angioneurotski edem i ekcem).

Alergijske bolesti respiratornog trakta uzrokovane su inhalatornim alergenima. Alergijski rinitis i astma su najčešće alergijske bolesti. Poslednjih godina uočen je sve veći broj osoba alergičnih na polen ambrozije. Prevalencija astme i alergijskog rinitisa povećana je širom sveta u poslednje tri decenije, a najveće povećanje uočeno je kod dece, tinejdžera i mlađih osoba. (Zvezdin, 2004)

Astma je hronična inflamacija disajnih puteva, u kojoj značajnu ulogu imaju brojne ćelije koje su prisutne u sluznici disajnih puteva. Kod osetljivih osoba ova inflamacija izaziva povećanu reaktivnost koja se ispoljava reverzibilnom opstrukcijom protoku vazduha kroz disajne puteve koja se klinički manifestuje ponavljanim epizodama zviždanja, gušenja, teskobe u grudima i kašlja, pogotovu noću i/ili rano ujutru. (Globalna inicijativa za prevenciju i tretman astme, 2015).

Alergijski rinitis se definiše kao inflamatorno stanje nazalne mukoze, koje se klinički manifestuje tegobama u vidu svraba, kijavice, sekrecije i osećaja zapušenosti nosa, a u stadijumu hroničnog rinitisa i gubitkom osećaja mirisa. (Canonica GW, 1997)

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2015. godini stopa incidencije bolesti sistema za disanje bila je 297,3 na 1.000 osoba, pri čemu je stopa incidencije astme iznosila 14,09 na 1.000 osoba, a drugih bolesti nosa i sinusa, u koje spada i alergijski rinitis 8,15 na 1.000 osoba. ("Zdravstveno-statistički godišnjak Republike Srbije 2015").

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, na prvom mestu najčešćih grupa bolesti od kojih su obolevali Beograđani u 2015. godini nalaze se bolesti sistema za disanje, sa stopom incidence od 579 na 1.000 osoba. U uzrasnoj populaciji starijoj od 19 godina, bolesti sistema za disanje zauzele su drugo mesto po učestalosti sa stopom incidencije 302 na 1.000 osoba. U populaciji školske dece i omladine, bolesti sistema za disanje nalazile su se na prvom mestu po učestalosti sa incidencijom 1.105 na 1.000 osoba, a na istom mestu po učestalosti nalazile su se i u populaciji dece predškolskog uzrasta, u kojoj je stopa incidencije bolesti disajnih puteva iznosila 2.817 na 1.000 osoba. ("Statistički prikaz zdravstvene delatnosti u Beogradu za 2015. godinu").

Simptomi nisu uvek opasni po život, ali smanjuju efikasnost u poslu, te uzrokuju značajne gubitke radnih dana.

UZROKUJE: povećan broj hospitalizacija, povećan broj poseta hitnoj pomoći, kao i povećan broj izostanaka sa radnog mesta i u školi u vreme pojačane koncentracije polena ambrozije u vazduhu. UTIČE na: društvenu aktivnost, izbor karijere, kućne poslove, sportsku aktivnost, fizičku aktivnost, san i uopšte na način života osoba koje imaju problem sa alergijom na ambroziju.

U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena, od kojih su 6 naročito opasni. Polen ambrozije spada u specifične agense koji zagađuju vazduh. Nespecifični agensi kao što su SO2, NO2, CO2, uz delovanje UV zraka izazivaju povećanu produkciju polena ambrozije i promene u hemijskom sastavu jedinjenja koji su sastavni delovi polenovih zrna i time povećavaju broj alergogenih proteina. Ovim se objašnjava značaj aerozagađenja za povećan broj respiratornih alergijskih bolesti.

Polen ambrozije spada u specifične agense koji zagađuju vazduh, a vetar ga može razneti na udaljenost i do 300 kilometara. Vetrovi se javljaju iz svih pravaca, što je karakteristično za teritoriju Beograda. Dominantni vetrovi duvaju iz pravca severozapad i jugoistok. Vetrovi iz severozapadnog kvadranta pokazuju najveću učestalost u toplijem delu godine, njega smenjuje jugoistočni vetar - košava.

U praćenju i kretanju količine polena u vazduhu pomaže nam ruža vetrova, praćenje brzine i gustine vetrova i alergijski semafori.

ALERGIJSKI SEMAFOR

Na teritoriji Beograda se prati koncentracija polena sa ukupno 31 biljne vrste, i to od polovine januara do prvih dana novembra, pokrivajući sezone cvetanja drveća (februar-maj), trava (maj-jul) i korova (jul-novembar). Alergijski semafor je način dnevnog izveštavanja o količini polenovih zrna u vazduhu određenog područja koji se obično pojavljuje u novinama ili u sredstvima javnog informisanja.

Na osnovu merenja količine polenovih zrna u prostornom metru atmosferskog vazduha određuju se boje alergijskog semafora:

- Zelena boja odgovara koncentraciji polena koja će kod malog broja jako osetljivih osoba uzrokovati alergijske reakcije;

- Žuta boja određuje koncentraciju koja kod većine alergičnih osoba uzrokuje simptome.

- Crvena boja označava vrlo visoku koncentraciju polena koja će kod svih osetljivih osoba uzrokovati simptome, a koji kod jako osetljivih osoba mogu biti vrlo teški.

Alergijski semafor

 

POLEN NIJE REGISTROVAN U VAZDUHU

NISKA KONCENTRACIJA - kod izuzetno osetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije

UMERENO VISOKA KONCENTRACIJA - kod alergičnih može izazvati alergijske reakcije

VISOKA KONCENTRACIJA - može izazvati veoma jake alergijske reakcije

Rezultati se prikazuju u vidu alergijskog semafora: do 30 zrna u kubiku vazduha daje zeleno svetlo, od 30 do 60 je žuto, više od 60 crveno. Izuzetak je ambrozija, pa tri semaforske vrednost za nju iznose: zeleno od 0 do 15, žuto od 16 do 30 i crveno za više od 30 zrna.

ALERGIJA NA POLEN AMBROZIJE

Alergija na polen se javlja sezonski, u vreme kada se u vazduhu nalaze čestice polena stabala, korova i trava. Za polenske alergije karakteristično je to da se javljaju periodično, zavisno od sezone pojavljivanja određene vrste polena u vazduhu. Koncentracija polena u vazduhu zavisi i od klimatskog područja, vegetacije na određenom području itd.

Polen biljke ambrozije je najalergogeniji polen našeg područja. Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje čitave sezone. Pored navedenih simptoma preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju.

Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osetljiv imunološki sistem koji burno reaguje i na bezopasne čestice (alergene) kao što su polen. Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sistem reaguje, te dolazi do alergijske reakcije. Zbog zapušenosti nosa, dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Mogu se javiti i podočnjaci, uzrokovani povećanim dotokom krvi. Ovakvi pacijenti su često razdražljivi, malaksali i bez koncentracije, što im umanjuje radnu sposobnost, a opterećuje okolinu obolelog i otežava uobičajenu komunikaciju.

KALENDAR ALERGIJE NA POLEN

Kalendar alergija na polen predstavlja prikaz prisutnosti polena biljaka određenog područja u vazduhu. Osnovna svrha kalendara je informacija o pojavi pojedinih sezonskih alergena, što omogućava pacijentima da svoje aktivnosti prilagode tako da što manje dolaze u dodir sa alergenima.

Kalendar sezone alergija na polen

Slika 1. Preuzeta sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine,
(Izvor:http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=206&id=4001&akcija=showXlinked)

SMANJENJE RIZIKA PO ZDRAVLJE LJUDI

Suzbijanje ambrozije

Suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija vršiće se tokom vegetacijske sezone na neuređenim javnim površinama, gradskom i građevinskom zemljištu na teritoriji grada Beograda uz primenu hemijskih mera u skladu sa Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija - Ambrosia artemisiifolia", ("Službeni glasnik RS", broj 69/06). Usluga suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozija vršiće se na površinama koje su mapirane u toku monitoringa.

Realizacija Programa "Ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji grada Beograda u 2019. godini", odnosno suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije na teritoriji Beograda obuhvatiće dve faze sa sledećim aktivnostima:

1. faza - monitoring i mapiranje rasprostranjenosti ambrozije na neuređenim površinama, gradskom zemljištu na teritoriji grada Beograda (april-septembar) i

2. faza - suzbijanje ambrozije na mapiranim lokalitetima na teritoriji grada Beograda, koja obuhvata hemijske mere koje se sprovode upotrebom hemijskih sredstava (herbicida), na lokalitetima određenim monitoringom.

Preparati koji se primenjuju moraju biti ekološki i razgradivi, u periodu jun-septembar.

Monitoringom i mapiranjem rasprostranjenosti ambrozije definisaće se lokaliteti i površine koje treba očistiti i izvršiti procena aktivnosti od prethodnih godina na suzbijanju ambrozije. Na osnovu ranijeg monitoringa na teritoriji grada Beograda ambrozija je bila zastupljena na neizgrađenom građevinskom zemljištu, zapuštenom poljoprivrednom zemljištu, vodno zemljište, deponije, zemljište kraj puteva, železničke saobraćajnice.

Mere suzbijanja ambrozije potrebno je primenjivati od juna pa sve do septembra meseca, odnosno dokle je ambrozija prisutna na odgovarajućim lokalitetima. Za suzbijanje neophodan je hemijski tretman suzbijanja primenom herbicida. Hemijski tretman je neophodno ponavljati na svake tri nedelje, do kraja septembra zbog izrastanja novih biljaka iz semena koje se nalazilo u zemlji na koje herbicid nije delovao.

ANALIZA I PRAĆENJE MERA SUZBIJANJA AMBROZIJE

Tabela 1: Površine na teritoriji grada Beograda po opštinama na kojima je obavljeno suzbijanje ambrozije tokom 2011, 2012, 2013, 2017. i 2018. godine.

Opština

2011. godina

2012. godina

2013. godina

2017. godina

2018. godina

mehaničko suzbijanje/m2

hemijsko suzbijanje/m2

mehaničko suzbijanje/m2

hemijsko suzbijanje/m2

mehaničko suzbijanje/m2

hemijsko suzbijanje/m2

hemijsko suzbijanje/m2

1

2

3

4

5

6

7

8

Zemun

2.800

386.050

7.580

321.750

36.460

66.950

74.300

Novi Beograd

600

74.500

3.800

51.900

16.100

31.920

466.020

Čukarica

0

49.800

2.900

40.200

16.000

22.480

80.050

Rakovica

0

29.950

3.100

34.250

7.600

23.320

49.700

Savski Venac

0

5.100

3.900

2.500

2.000

11.000

4.300

Voždovac

0

8.850

3.760

17.180

20.760

15.300

36.010

Zvezdara

0

9.950

2.900

10.600

12.100

1.800

5.900

Palilula

5.600

119.800

6.100

68.535

32.300

88.780

97.900

Surčin

0

0

0

0

0

17.450

26.000

Sopot

0

0

0

0

0

7.000

0

Barajevo

0

0

0

0

0

13.000

0

Stari Grad

0

0

0

0

0

1.000

0

UKUPNO:

9.000

684.000

34.040

546.915

143.320

300.000

840.180

Tokom 2011. godine suzbijanje ambrozije na teritoriji grada Beograda izvršeno je na površini od 693.000 m2 (69,3 ha) od toga je mehaničkim merama obuhvaćeno 9.000 m2 (0,9 ha) dok je hemijskim merama urađeno 684.000 m2 (68,4ha) (podaci za 2011. godinu preuzeti su od Sekretarijata za komunalne i stambene poslove). U 2012. godini suzbijanje ambrozije obuhvaćeno je na površini od 580.955 m2 (58,1 ha), od toga mehaničkim merama je urađeno 34.040 m2 (34,04 ha), a hemijskim 546.915 m2 (54,67 ha). Za 2013. godinu karakteristično je da je suzbijanje ambrozije na teritoriji grada Beograda rađeno samo mehaničkim merama na površini od 143.320 m2 (14,33 ha) (podaci za 2013. godinu preuzeti su od Sekretarijata za zaštitu životne sredine). U 2017. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju izvršio je hemijsko suzbijanje ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji grada Beograda u obimu od 30.000 m2 (30 ha). U 2018. godini izvršio je hemijsko suzbijanje ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji grada Beograda u obimu od 840.180 m2 (84.18 ha).

Povećanje ukupne površine na kojoj je izvršeno suzbijanje ambrozije u 2018. godini je posledica invazivnog širenja ove alergene biljke odnosno značajnog povećanja brojnosti jedinki populacije pre svega na teritoriji opštine Novi Beograd. U odnosu na vegetacijsku 2011. godinu u 2018. godini sistematsko hemijsko suzbijanje ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji grada Beograda povećano je za 18%.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju pribaviće Pollen Monitor BAA500 radi prikupljanja i analize polenovih zrna na mikrolokaciji u realnom vremenu.

Alergije su široko rasprostranjena bolest. One su uzrokovane polenovim zrnima iz vazduha, stoga je od velike značajnosti pratiti brojnost polenovih zrna u vazduhu.

Metod koji se danas koristi za prikupljanje i analizu polena je ručni i to uzrokuje kašnjenja i netačnost u rezultatima. Klopke usisavaju vazduh koji sadrži polen i druge vazdušne čestice na komad lepljive trake koji će kasnije analizirati ljudi pod svetlosnim mikroskopom. Ovakva vrsta analize zahteva visok stepen iskustva i koncentracije, koji se zbog sveprisutnog ljudskog faktora ne može biti zagarantovana. Neke vrste polena se razlikuju samo po njihovoj veličini, a druge vrste se razlikuju do sitnih detalja, pošto je to dugotrajna analiza, rezultati se izdaju sa kašnjenjem od jednog dana (dnevni broj polena se tako oslanja na podatke prethodnog dana).

Za svoju svakodnevnicu alergične osobe zavise od ažuriranih informacija, o broju polena u njihovoj oblasti (monitoring polena), npr. zbog prilagođavanja svoje dnevne doze lekova ili planiranja svojih aktivnosti na otvorenom. Uz pomoć Pollen Monitor BAA500 moguće je primeniti automatsko praćenje polena. Korišćenjem Pollen Monitor BAA500 za dnevno brojanje polena biće moguće izmeriti koncentracije alergološki relevantnog polena, na različitim lokacijama, sa vremenskim kašnjenjem od samo jednog sata, to će omogućiti brzo informisanje alergičnih osoba o njihovim alergenima. Intervali uzorkovanja se mogu podesiti od strane operatera i kretati se od 1 do 3 sata.

Sistem Pollen Monitor BAA500 je potpuno automatizovan, rezultati su visoke preciznosti i ne zavise od meteoroloških prilika. Prenos podataka je putem interneta, u vidu tabela koje su dostupne u bilo koje vreme (onlajn). Trenutno ovaj uređaj prepoznaje 38 različitih vrsta polena. Pored broja polena ovaj sistem se može koristiti i za detekciju ostalih čestica u vazduhu (npr. bakterija, gljivica,...).

Prednost Pollen Monitor BAA500 u suzbijanju ambrozije i identifikaciji brojnosti polenovih zrna na određenoj mikrolokaciji je taj što daje rezultate u realnom vremenu (prati se brojnost pre i posle tretmana).

Grafik 1

Grafik 2

Grafik 3

Grafik 4

Grafik 5

 

PREDLOG POVRŠINA ZA 2019. GODINU

Na osnovu analiza iz prethodnog perioda i postignutih efekata (2011-2018. godine) u suzbijanju ambrozije zaključeno je da se površine za monitoring i suzbijanje trebaju povećati kako bi efekti i rezultati u borbi protiv ambrozije bili bolji, a imajući u vidu izraženu biološku sposobnost ambrozije kao invazivne korovske vrste, da u narednoj vegetacijskoj sezoni u odnosu na prethodnu osvoji nova prostranstva. Smatra se da prostorna distribucija semena ambrozije je veća za tri do pet kilometara u odnosu na prethodnu godinu. Iz navedenih razloga, kao i zbog činjenice da je u prethodnim decenijama izvršena ogromna akumulacija semena ove korovske biljke u zemljištu u narednoj godini potrebno je i dalje povećati površine na kojima će se izvršiti hemijsko suzbijanje ove biljke, pre svega na teritoriji rubnih opština grada Beograda, a samim tim treba povećati i površine za monitoring kao prve i temeljne faze u sklopu borbe protiv ove korovske biljke. Plan je da se u 2019. godini monitoring ambrozije sprovede na površini od 320 ha, a hemijsko suzbijanje ove biljke na površini od 120 ha na teritoriji grada Beograda.

Na osnovu iskustva iz prethodnih godina i sprovedenog monitoringa od 2011-2018. godine u Tabeli 2 dati su potencijalni lokaliteti na kojima će se sprovoditi monitoring ambrozije tokom 2019. godine. Pored datih lokaliteta ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju sprovodiće monitoring i na lokacijama koje će biti prijavljene tokom 2019. godine putem onlajn prijave na sajtu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, telefonskim putem kao dopisa nadležnih službi.

Tabela 2. Potencijalni lokaliteti za monitoring ambrozije na teritoriji grada Beograda u 2019. godini

Opština

Lokalitet

Koordinate

Rakovica

Patrijarha Dimitrija od DMB-a ka Resniku

N44 43.525 E20
26.459

Rakovica

Rakovički manastir

N44 44.159 E20
26.752

Rakovica

Sunčev breg - od elektroist. (rasadnik) do ulaska u Jajince

N44 43.186 E20
26.866

Rakovica

Podavalska ulica

N44 43.939 E20
26.793

Rakovica

Podavalska kod nove crkve

N44 42.703 E20
28.221

Rakovica

Brestovačka ulica

N44 42.696 E20
28.235

Rakovica

Pariguz - Resnik, put prema i oko jezera

N44 42.666 E20
27.592

Rakovica

Ulica Jelezovački kraj

N44 42.424 E20
27.385

Rakovica

Sunčev breg put od skretanja za elektroistok do skretanja za Miljakovac,

N44 43.600 E20
27.683

Rakovica

Sportski centar Rakovica

N44 45.757 E20
26.700

Rakovica

Kod Opštine Rakovica

N44 44.573 E20
26.685

Rakovica

Borska ulica

N44 44.820 E20
26.889

Rakovica

Borska 51

N44 45.393 E20
27.568

Rakovica

Vareška ulica- kod Nis-ove pumpe

N44 45.055 E20
26.884

Rakovica

Petra Konjevića

N44 45.156 E20
27.012

Rakovica

Miljakovački vinogradi uz obod Miljakovačke šume

N44 44.341 E20
26.992

Rakovica

Skretanje za Kamenolom

N44 43.498 E20
26.274

Rakovica

Usek 17 kod kamenoloma

N44 43.496 E20
26.394

Rakovica

Kijevo kod Kongrapa

N44 43.297 E20
26.140

Rakovica

Ljubomira Jelenkovića, iza železničke stanice

N44 42.221 E20
26.679

Rakovica

Resnik - Ul. Aleksandra Vojinovića kod Br.11

N44 42.069 E20
27.102

Rakovica

Banjički put kod Messer-a

N44 45.182 E20
27.988

Rakovica

Banjički put 54a

N44 45.161 E20
28.089

Rakovica

Vukasovićeva kod Tehnomanije

N44 45.163 E20
27.369

Rakovica

Pilota Mihaila Petrovića - iznad mosta

N44 44.648 E20
25.850

Rakovica

Pilota Mihaila Petrovića - leva i desna strana, obod

N44 44.648 E20
25.850

Rakovica

Potez između Ibarske magistrale i OMV pumpe - Patrijarha Joanikija

N44 44.050 E20
25.229

Rakovica

Proleterska 11

N44 40.511 E20
26.497

Rakovica

Susedgradska kod groblja

N44 44.107 E20
25.545

Rakovica

Kneza Višeslava kod Eko pumpe

N44 44.792 E20
25.730

Rakovica

Partizanske avijacije

N44 48.920 E20
22.966

Rakovica

Perice Ivanovića, donji deo

N44 43.309 E20
30.047

Rakovica

Perice Ivanovića, gornji deo

N44 43.545 E20
30.240

Rakovica

Miljakovačke staze kod broja 57 i 59

N44 43.878 E20
28.254

Rakovica

Ul. miljakovačke staze od br.151d

N44 43.827 E20
28.260

Rakovica

Miljakovačke staze kod Rina

N44 43.793 E20
28.280

Rakovica

Kod Kongrapa i kontejnera

N44 71.936 E20
45.397

Rakovica

Preko puta Daščare

N44 46.845 E20
26.298

Rakovica

Patrijarha Dimitrija i Topčider železnička stanica

N44 43.485 E20
27.252

Rakovica

Patrijarha Dimitrija

N44 47.371 E20
32.204

Rakovica

Bulevar Patrijarha Pavla, kod žandarmerije

N44 45.988 E20
26.614

Rakovica

Plato i raskrsnica, kod starog tunela

N44 47.368 E20
32.202

Rakovica

Ibarska magistrala, kod Metroa

N44 47.588 E20
17.499

Rakovica

Oko mostića i kod sportske hale

N44 47.589 E20
17.500

Rakovica

Sunčev Breg

N44 54.019 E20
16.130

Rakovica

Kod Mesera, od Baštovanske do Borske

N44 47.590 E20
17.501

Rakovica

Jajinci kod vojnog strelišta

N44 44.617 E20
28.497

Rakovica

Sunčani Breg, duž Patrijarha Dimitrija

N44 43.646 E20
27.403

Rakovica

Miljakovački vinogradi od br. 35 obodno

N44 44.333 E20
26.962

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Palilula

Branka Momirova - od stadiona Palilulca ka gusto naseljenom delu

N44 50.343 E20
28.598

Palilula

Krnjača - iza Doma Zdravlja

N44 50.678 E20
29.594

Palilula

Padinska skela - nehigijensko naselje u ulici Dejana Smiljkovića

N44 56.520 E20
25.470

Palilula

Zrenjaninski put, od Malog Zbega do Šopija i od Zrenjaninca ka groblju u Malom Zbegu

N44 53.705 E20
27.340

Palilula

Borča Greda, parkić kod škole i vrtića "Kockica", zelene površine oko parkića

N44 52.976 E20
27.220

Palilula

Save Kovačevića 3. deo, duž ulice od br. 2 pored kanala do br. 20a

N44 52.094 E20
28.529

Palilula

Boljetinska iz Hrvatske, Kotež

N44 51.111 E20
27.988

Palilula

Ugao Boljetinske i Hrvatske i duž Boljetinske na početku

N44 51.104 E20
27.994

Palilula

Iza Metroa, ul. Danka Popovića, na kraju

N44 50.524 E20
28.956

Palilula

Bruska, iza Metroa

N44 50.376 E20
29.233

Palilula

Zage Malivuk 3. deo (uz kanal Kalovita levo od obilaznice)

N44 85.389 E20
51.227

Palilula

Zage Malivuk 3. deo podvožnjak

 

Palilula

Zage Malivuk 2. deo

N44 50.971 E20
30.559

Palilula

Krnjača površina od Pančevačkog puta do Azilantskog centra sa leve i desne strane.

N44 84.236 E20
52.299

Palilula

Poljoprivredna škola parking do fudbalskog terena

N44 84.091 E20
50.074

Palilula

Površina između zgrada i tržnog centra "Shoppi"

N44 53.193 E20
27.500

Palilula

Borča iza tržnog centra "Shoppi"

N44 53.300 E20
27.480

Palilula

Borča između "Shoppi" i kuća, prolazi

N44 53.310 E20
27.422

Palilula

Hopovska ulica na parkinzima

N44 53.342 E20
27.349

Palilula

Grge Andrijanovića 4. deo duž puta od Zrenjaninca do br. 44

N44 51.011 E20
30.109

Palilula

Valjevskih odreda 64-66

N44 52.685 E20
27.479

Palilula

Bratstva i Jedinstva 41

N44 53.068 E20
27.423

Palilula

Drinske divizije, parking i okolina

N44 53.255 E20
27.332

Palilula

Lole Ribara 25

N44 52.082 E20
27.151

Palilula

Vukana Nemanjića uz put

N44 53.486 E20
26.944

Palilula

Stojana Kovačevića 4

N44 53.525 E20
27.292

Palilula

Sportsko društvo BSK Borča, parking

N44 87.634 E20
44.428

Palilula

Sportska hala Padinska Skela okolina

N44 56.387 E20
25.906

Palilula

Dom Zdravlja Padinska Skela okolina

N44 56.426 E20
25.835

Palilula

Dom Zdravlja Krnjača, od DZ do iza zgrada

N44 51.090 E20
29.350

Palilula

Iz Božidara Kneževića ka Višnjičkom vencu, uz put i na parkingu

N44 49.179 E20
32.523

Palilula

Višnjički venac 99-105, uz put i na parkingu

N44 49.098 E20
32.364

Palilula

Slanački put kod vodovoda

N44 48.844 E20
32.358

Palilula

Mali Leskovac - prva ulica desno, glavna kod igrališta

N44 48.618 E20
31.590

Palilula

Vuka Vrčevića od Pančevačkog mosta ka Romima

N44 49.317 E20
29.648

Palilula

Slanački put naselje Sanvil - oko igrališta, parkinzi, oko zgrada

N44 48.780 E20
32.400

Palilula

Poenkareova kod prolaza za Tempo

N44 49.142 E20
29.118

Palilula

Okolina fudbalskog terena Palilulac

N44 50.349 E20
28.576

Palilula

Vinka Grdana, desno do nasipa

N44 50.154 E20
30.153

Palilula

Ada Huja deponija

N44 49.265 E20
31.145

Palilula

Ada Huja iza kapije AMS

N44 49.303 E20
31.167

Palilula

Ada Huja pre karting staze levo

N44 49.303 E20
31.167

Palilula

Ada Huja put uz Dunav

N44 49.418 E20
31.443

Palilula

Ada Huja - od AMS do šetališta

N44 49.264 E20
31.118

Palilula

Od kartonke ka teniskim terenima i ka šljunkari - obostrano

N44 49.211 E20
30.935

Palilula

Ada Huja - šetalište uz ogradu kartonke

N44 49.440 E20
31.133

Palilula

Put od železničke stanice Ovča do kraja naselja

N44 52.537 E20
32.622

Palilula

Teren kod zgrada na Ovčanskom putu

N44 88.350 E20
51.568

Palilula

Banja Ovča

N44 53.452 E20
32.120

Palilula

Zage Malivuk, do novog puta obilaznice

N44 51.083 E20
31.053

Palilula

Zage Malivuk površina ispod nadvožnjaka

N44 51.289 E20
30.865

Palilula

Zage Malivuk put do železničke stanice

N44 51.618 E20
31.125

Palilula

Zage Malivuk površina ispod nadvožnjaka

N44 51.280 E20
30.947

Palilula

Zage Malivuk površina do Hidrotehnike

N44 51.059 E20
31.164

Palilula

Put za Ovču

N44 53.053 E20
29.852

Palilula

Ovča

N44 53.128 E20
32.356

Palilula

Pančevački put iza Džip komerca

N44 51.022 E20
31.904

Palilula

Ovčanski put 4 g

N44 53.470 E20
32.805

Palilula

Pančevački put - naselje Braće Marić

N44 50.298 E20
29.848

Palilula

Borča JNA preko puta vrtića

N44 52.864 E20
27.829

Palilula

Borča slepi put pored Šopija

N44 53.154 E20
27.498

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Čukarica

Radnička, ispod nadvožnjaka kod firme Gradina

N44 47.230 E20
25.009

Čukarica

Radnička (preko puta "Citroen"-a, parking i oko zgrada)

N44 46.957 E20
24.650

Čukarica

Radnička 28

N44 46.893 E20
24.595

Čukarica

Radnička od broja 51-61

N44 46.822 E20
24.566

Čukarica

Radnička ulica, neparna strana, neuređeni deo prema stepeništu i oko parkirališta

N44 46.808 E20
24.561

Čukarica

Vodovodska od FMP-a prema Žarkovu

N44 46.152 E20
24.676

Čukarica

Vodovodska 2A

N44 45.815 E20
24.689

Čukarica

Galipoljska, desno skretanje iz Vodovodske

N44 45.440 E20
24.284

Čukarica

Momčila Čedića kod Ministarstva odbrane

N44 44.845 E20
24.080

Čukarica

Obrenovački put kod restorana Kraljičin vagon

N44 46.257 E20
21.649

Čukarica

Kružni tok Paštrovićeve i Požeške

N44 47.035 E20
25.805

Čukarica

Karpoševa od broja 52 prema Lješkoj

N44 46.979 E20
24.870

Čukarica

Lazara Kujunčića kod broja 69

N44 46.980 E20
24.787

Čukarica

Obalskih radnika

N44 46.786 E20
24.477

Čukarica

Lazarevački drum kod brojeva 11,13 i 25

N44 46.506 E20
24.534

Čukarica

ugao Avalske i Drinke Radović

N44 43.728 E20
22.987

Čukarica

Žarka Vasiljevića 21

N44 43.787 E20
22.112

Čukarica

Stari obrenovački put i Bore Stankovića

N44 44.012 E20
21.736

Čukarica

Ivo Lola Ribar 126 A

N44 43.802 E20
21.851

Čukarica

Makiški put

N44 45.625 E20
20.952

Čukarica

Žarkovačka (poligon)

N44 45.938 E20
25.199

Čukarica

Sajam (biciklistička staza)

N44 47.750 E20
25.885

Čukarica

Biciklistička staza od restorana Stenka

N44 47.693 E20
25.790

Čukarica

Kod fabrike "Ivo Lola Ribar" u Železniku

N44 43.759 E20
21.854

Čukarica

Radnička (od Citroena do kraja)

N44 46.949 E20
24.653

Čukarica

Galipoljska

N44 45.457 E20
24.299

Čukarica

Palisadska

N44 44.815 E20
24.020

Čukarica

Orlovača - groblje

N44 42.611 E20
24.756

Čukarica

Ostružnica - ul. Buljubaše Ranka Uroševića

N44 42.862 E20
19.188

Čukarica

Ostružnica novo naselje

N44 42.882 E20
20.098

Čukarica

Jelezovačka

N44 42.774 E20
27.874

Čukarica

Petlovo brdo (isključenje za Petlovo brdo do Metroa)

N44 72.564 E20
41.785

Čukarica

Ada Ciganlija - pristanište za prevoz civilnim čamcima

N44 47.626 E20
24.378

Čukarica

Sare Bernar (kod autobuske stanice)

N44 41.586 E20
22.832

Čukarica

Između magistrale i groblja Orlovača

N44 42.243 E20
24.717

Čukarica

Ratka Mitrovića (zapuštena površina iza tehničkog pregleda "Zeleni Talas")

N44 47.589 E20
17.500

Čukarica

Ugao Kneza Višeslava i Ratka Mitrovića

N44 44.868 E20
25.803

Čukarica

ugao Čede Minderovića i Kneza Višeslava

N44 46.858 E20
25.367

Čukarica

Rajka Ružića 58

N44 45.409 E20
24.525

Čukarica

Palisadska 1. deo do pošte

N44 44.875 E20
24.147

Čukarica

Bele vode, ulica Palisadska do Vodovodske

N44 74.765 E20
39.925

Čukarica

Ugao ul. Belo Vrelo i Trgovačke

N44 44.933 E20
24.709

Čukarica

Ugao Đorđa Ognjanovića i Riste Marjanovića

N44 45.841 E20
25.110

Čukarica

Olimpijskih igara parking

N44 45.936 E20
25.184

Čukarica

Između ulica Kneza Višeslava i Aljehinove

N44 45.047 E20
26.007

Čukarica

Miloja Zakića parking, desna strana do belih zgrada

N44 45.031 E20
25.946

Čukarica

Arčibalda Rajsa, preko puta broja 80 plato

N44 75.474 E20
42.762

Čukarica

Arčibalda Rajsa 30 - 50

N44 75.474 E20
42.762

Čukarica

Ivo Lola Ribar 126 A

N44 43.802 E20
21.851

Čukarica

Ilije Stojadinovića 73

N44 43.280 E20
23.036

Čukarica

Potez između Rucke i Velike Moštanice

N44 39.779 E20
18.438

Čukarica

Vodovodska 153 i ulica Bele Vode

N44 44.951 E20
24.185

Čukarica

Ibarska magistrala, prilaz Toplani

N44 73.138 E20
41.892

Čukarica

Ibarska magistrala, isključenje za Petlovo brdo - plato iza auto otpada

N44 72.564 E20
41.785

Čukarica

Slobodana Aligrudića

N44 47.588 E20
17.499

Čukarica

Ratka Mitrovića

N44 47.589 E20
17.500

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Zemun

Batajnica ul. M. Zetskog
(površina ispod petlje)

N44 53.467 E20
17.698

Zemun

Palićka iza crkve

N44 53.617 E20
17.578

Zemun

Palićka ispred Crkve ulica pravo - parking

N44 53.617 E20
17.578

Zemun

Mladih gorana, uz put parkinzi i oko igrališta

N44 53.958 E20
16.197

Zemun

Matrozova oko železničke stanice

N44 53.890 E20
16.523

Zemun

Elija Fincija -desna strana, parkinzi

N44 52.491 E20
19.675

Zemun

Elija Fincija oko Doma zdravlja i površina preko puta

N44 52.495 E20
19.667

Zemun

Ugao ulica Pavla Zarića i Devaldove kod dečijeg igrališta

N44 52.331 E20
19.296

Zemun

Braće Krnješević, staza kod škole u Zemun polju

N44 52.191 E20
19.412

Zemun

Dobrovoljačkih vatrogasaca, kod dečijeg igrališta i oko novih zgrada

N44 52.284 E20
19.134

Zemun

Dobrovoljačkih vatrogasaca, oko novih zgrada

N44 52.212 E20
19.172

Zemun

Sergeja Jasenjina kod garaža

N44 52.469 E20
19.510

Zemun

Zemun polje - Akrobate Aleksića leva i desna strana ulice i oko parkinga

N44 52.401 E20
19.682

Zemun

Zemun polje - Put do romskog naselja, drugo skretanje desno iz Milana Rešetara

N44 50.477 E20
21.200

Zemun

Pružni pu t- Plavi horizonti iza romskog naselja

N44 51.203 E20
20.403

Zemun

Koste Cukića kod košarkaškog terena, igralište

N44 50.984 E20
20.679

Zemun

Vladimira Jovanovića - put do Romskog naselja obostrano i naselje

N44 87.206 E20
33.144

Zemun

Zemun Polje - dovršeno gradilište socijalnih stanova obodi, žardinjere

N44 87.461 E20
32.863

Zemun

Iza Zmaja, Dis-a, parkinzi i uz put

N44 83.815 E20
36.058

Zemun

OŠ, "Sava Šumanović", između škole i pruge plato

N44 50.748 E20
21.213

Zemun

Parking ispred "Tehnomanije" iza "Zmaja"

N44 82.234 E20
39.508

Zemun

Ulica do Ikarbusa levo i desno do podvožnjaka

N44 50.535 E20
19.026

Zemun

Živka Petrovića, Romsko naselje do pruge

N44 50.059 E20
23.080

Zemun

Železnička stanica Zemun

N44 50.175 E20
22.476

Zemun

Prolaz kod OŠ Zemun polje

N44 52.306 E20
19.264

Zemun

Elija Fincija, parkinzi

N44 52.487 E20
19.675

Zemun

Dušana Mađarčića Korčagina 2. Deo, oko novih zgrada i zelena neodržavana površina

N44 43.656 E20
21.813

Zemun

Palićka, iza i bočno od crkve

N44 53.588 E20
17.524

Zemun

Mladih Gorana, kod sportskih terena

N44 53.596 E20
16.412

Zemun

Mladih Gorana, parking uz put

N44 53.626 E20
16.442

Zemun

Naselje Šangaj i Ul. Velike Međe, plato kod crkve

N44 54.108 E20
15.533

Zemun

Ugao Vojvođanske i dr Ivo Lola Ribar

N44 47.856 E20
17.935

Zemun

Konstantina Jovanovića, kod romskog naselja

N44 51.096 E20
20.401

Zemun

Isidora Stojanovića, kod sport. terena

N44 50.968 E20
20.375

Zemun

Milana Rešetara Pored crkve, po obodu naselja - kraj ulice, ka polj. dobru i institutu za stočarstvo

N44 50.957 E20
20.695

Zemun

Auto-put za Zagreb 15 A put iza parking servisa i kvantaša ka firmama

N44 49.904 E20
21.425

Zemun

Rembrantova i Surčinska

N44 48.325 E20
21.298

Zemun

Belfortska, Surčinska i Tuluz Lotreka

N44 48.421 E20
21.438

Zemun

Plavi horizonti

N44 50.688 E20
20.924

Zemun

Džona Kenedija, Prve pruge

N44 50.071 E20
24.818

Zemun

Konstantina Jovanovića

N44 51.167 E20
20.285

Zemun

Dušana Mađarčića Korčagina

N44 43.686 E20
21.843

Zemun

Elija Fincija od br. 2-50

N44 43.802 E20
21.851

Zemun

Pavla Vujisića 76 V

N44 45.625 E20
20.952

Zemun

Mala pruga u dužini 800 m

N44 47.587 E20
17.499

Zemun

Naselje Prva ekonomija

N44 53.467 E20
17.698

Zemun

Kurirska uz put levo i desno do trafo stanice

N44 51.243 E20
20.097

Zemun

Početni deo Milana Rešetara

N44 50.232 E20
21.795

Zemun

Srednji deo Milana Rešetara, romsko naselje, desno ispod podvožnjaka

N44 50.386 E20
21.487

Zemun

Milana Rešetara od crkve u pravcu Ulice Jovana Boškovića

N44 50.588 E20
21.119

Zemun

Pružni put iza romskog naselja

N44 51.301 E20
20.293

Zemun

Koste Cukića kod košarkaškog igrališta

N44 50.999 E20
20.685

Zemun

Konstantina Jovanovića od crkve, početak ulice ka pruzi

N44 51.176 E20
20.258

Zemun

Isidora Stojanovića kod igrališta

N44 51.245 E20
19.960

Zemun

Kurirska levo i desno do Zemun Polja i igralište

N44 51.654 E20
19.476

Zemun

Dušana Mađarčića Korčagina parkinzi i okolina romskih zgrada

N44 52.170 E20
19.196

Zemun

Batajnica - igralište iza autobuske okretnice (preko pruge)

N44 54.019 E20
16.130

Zemun

Batajnica - Šangaj, ul. Mladih Gorana pored pruge

N44 53.950 E20
16.214

Zemun

Šangaj ul. Velike Međe Nova 23 duž puta i sve bočne ulice

N44 54.106 E20
15.533

Zemun

Zemunska 1

N44 48.663 E20
23.084

Zemun

Ispod nadvožnjaka u Mihajla Zetskog

N44 53.346 E20
17.607

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Voždovac

Naselje Stepa Stepanović, Ul. Druge srpske armije od br. 11 do br. 35

N44 45.675 E20
29.169

Voždovac

Gen. Vladimira Kandića

N44 45.338 E20
29.696

Voždovac

Generala Štefanika

N44 45.504 E20
29.521

Voždovac

Šumadijske Divizije

N44 45.673 E20
29.340

Voždovac

Mitrovdanska kod Mol pumpe u ul Braće Jerković

N44 45.762 E20
29.758

Voždovac

Bebelova ulica ispod nadvožnjaka

N44 45.462 E20
28.978

Voždovac

Braće Jerković kod Mol pumpe

N44 45.799 E20
29.686

Voždovac

Naselje Stepa Stepanović, 4 parkinga i od jednog do drugog kružnog toka na ulazu

N44 45.695 E20
29.276

Voždovac

Vojvode Vlahovića preko puta 29 g

N44 45.691 E20
30.232

Voždovac

Vojvode Vlahovića preko puta 45 g

N44 45.657 E20
30.367

Voždovac

Ul. vojvode Vlahovića 39 š - 39h

N44 45.790 E20
30.600

Voždovac

Mokroluška od br.10- 16

N44 46.803 E20
29.441

Voždovac

Mokroluška kod broja 172

N44 46.515 E20
30.512

Voždovac

Ugao Ljermontove i Ustaničke

N44 46.981 E20
29.500

Voždovac

Između Ustaničke i Ljermontove, iza zgrade Dunav osiguranja kod broja 13

N44 47.003 E20
29.568

Voždovac

Ulice Borivoja Stevanovića i Mokroluška

N44 46.379 E20
30.715

Voždovac

Borivoja Stevanovića duž parkinga, Medak

N44 46.400 E20
30.645
N44 46.468 E20
30.413

Voždovac

Rajka Mitića 28-30, Banjički venac

N44 46.613 E20
27.926

Voždovac

Naselje Stepa Stepanović, neuređe prostor između zgrada, između ulica Generala Štefaneka, Ljubomira Milića i Druge srpske armije

N44 45.410 E20
29.536

Voždovac

Stefana Prvovenčanog (Marinkova bara)

N44 46.848 E20
29.384

Voždovac

Radomira Markovića

N44 45.066 E20
28.747

Voždovac

Ul. Druge srpske armije duž ulice i parkinga,

N44 46.312 E20
29.184

Voždovac

Naselje Stepa Stepanović

 

Voždovac

Naselje Stepa Stepanović, ul. Druge udarne divizije, od okretnice do broja 13

N44 45.246 E20
29.747

Voždovac

Vojvode Vlahovića, okolina zgrada, okolina građevina, prostor iza zgrada sa dečijim igralištem

N44 45.293 E20
29.670

Voždovac

Šumadijske divizije i Kružni put

N44 45.671 E20
29.362

Voždovac

Vojvode Vlahovića 49, 51D

N44 45.581 E20
30.435

Voždovac

Vojvode Vlahovića 54

N44 45.518 E20
30.389

Voždovac

Vojvode Vlahovića 82, 70 B, 70 A

N44 45.667 E20
30.079

Voždovac

Vojvode Vlahovića 74 E

N44 45.633 E20
30.139

Voždovac

Ulica Jorgovana pored OŠ "Vojvoda Stepa"

N44 44.001 E20
30.166

Voždovac

Vojvode Vlahovića 1, kod okretnice linije 26

N44 45.600 E20
30.472

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Novi Beograd

Partizanske Avijacije kod Merkura ugao Part. avijacija i ugao Marka Čelebonovića

N44 49.417 E20
23.328

Novi Beograd

Partizanske avijacije 57

N44 48.983 E20
23.034

Novi Beograd

Savski nasip kod balona

N44 48.062 E20
24.975

Novi Beograd

Neuređena površina kod starog Rodića, Darex

N44 49.566 E20
21.937

Novi Beograd

Neuređena površina iza Bežanijskog groblja

N44 49.323 E20
21.687

Novi Beograd

Dr Ivana Ribara - Romsko naselje

N44 79.333 E20
36.925

Novi Beograd

Dr Ivana Ribara okretnica linije 89

N44 48.158 E20
21.873

Novi Beograd

Vinogradka od Sunca ka kružnom toku

N44 48.055 E20
21.560

Novi Beograd

Vinogradska ulica u blizini teniskih terena

N44 48.267 E20
22.100

Novi Beograd

Milutina Milankovića kod firme Geodis

N44 48.703 E20
24.490

Novi Beograd

Milutina Milankovića iza hotela Holiday In

N44 48.588 E20
24.754

Novi Beograd

Milutina Milankovića, preko puta TC Vero, blok 42

N44 48.555 E20
24.895

Novi Beograd

Ugao Milutina Milankovića i Bul. Umetnosti, pored FDU, blok 39

N44 48.809 E20
24.546

Novi Beograd

Milutina Milankovića pored Pet Šop centra

N44 48.321 E20
25.421

Novi Beograd

Ugao Antifašističke borbe i Bul. Zorana Đinđića kod crkve

N44 48.892 E20
25.514

Novi Beograd

Novi Beograd Ul. vinogradarska kod dalekovoda

N44 80.298 E20
36.356

Novi Beograd

Peđe Milosavljevića

N44 48.956 E20
22.873

Novi Beograd

Peđe Milosavljevića kod broja 36

N44 48.956 E20
22.873

Novi Beograd

Grčka - površina oko vrtića

N44 49.045 E20
22.291

Novi Beograd

Staro sajmište i "Beoguma"

N44 78.676 E20
41.635

Novi Beograd

Savski nasip - ul. Brodarska

N44 80.314 E20
42.916

Novi Beograd

Grčka - kod škole

N44 48.821 E20
22.159

Novi Beograd

Vespučijeva od broja 8-16

N44 48.623 E20
21.913

Novi Beograd

Bežanijska kosa - ul. Marka Čelebonovića desna strana

N44 81.883 E20
38.497

Novi Beograd

Ul. Peđe Milosavljevića - parking i do vodovoda

N44 48.982 E20
22.914

Novi Beograd

Peđe Milosavljevića bočna

N44 48.991 E20
22.771

Novi Beograd

Ul. partizanske avijacije kod broja 57 neuseljena zgrada

N44 81.618 E20
38.393

Novi Beograd

Ulica Huga Klajna

N44 49.035 E20
22.577

Novi Beograd

Ugao Huga Klajna i Ismeta Mujazinovića

N44 48.951 E20
22.486

Novi Beograd

Ugao ulica Peđe Milosavljevića i Ismeta Mujazinovioća

N44 49.024 E20
22.476

Novi Beograd

Između zgrade i marketa Idea

N44 49.120 E20
23.001

Novi Beograd

Vajara Živojina Lukića

N44 49.262 E20
23.560

Novi Beograd

Majora Branka Vukosavljevića kod broja 156

N44 48.768 E20
22.914

Novi Beograd

Ugao Vojvođanske i Ivana Ribara

N44 47.014 E20
24.827

Novi Beograd

Od Jurija Gagarina do Brodarske

N44 47.014 E20
24.827

Novi Beograd

Šljunkara na okretnici 95 (blok 45)

N44 47.452 E20
22.480

Novi Beograd

Marina, Novi Beograd

N44 47.360 E20
22.327

Novi Beograd

Naselja Mileve Marić Ajnštajn kod, okretnica

N44 47.387 E20
21.126

Novi Beograd

Viktora Novaka - prazna površina

N44 48.877 E20
22.235

Novi Beograd

Marka Pola

N44 48.634 E20
21.916

Novi Beograd

Marka Pola donji deo ulice

N44 48.519 E20
22.033

Novi Beograd

Trešnjin cvet

N44 49.417 E20
24.992

Novi Beograd

Gandijeva kod Vatrogasnog doma

N44 48.069 E20
21.583

Novi Beograd

Ul. narodnih heroja 36, između zgrada u bloku 34

N44 49.355 E20
24.258

Novi Beograd

ul. Agostina Neta neuređeni deo kod GSP garaže

N44 48.460 E20
24.355

Novi Beograd

Omladinskih brigada preko puta br. 19

N44 48.631 E20
24.400

Novi Beograd

Tošin bunar br.163 neuređena površina preko puta firme "Interfrigo"

N44 81.571 E20
39.544

Novi Beograd

Ispod nadvožnjaka za Bežanijsku kosu

N44 48.476 E20
24.785

Novi Beograd

Ugao Vojvođanske i Surčinske

N44 48.216 E20
22.059

Novi Beograd

Između Vojvođanske, Nehruove i Dušana Vukasovića

N44 48.365 E20
22.446

Novi Beograd

Ugao Tošin bunar i Nikole Dobrovića

N44 48.637 E20
21.908

Novi Beograd

Između Grčke i Vespučijeve

N44 48.637 E20
21.907

Novi Beograd

Dr Ivana Ribara - put ka romskom naselju

N44 79.333 E20
36.925

Novi Beograd

Partizanske avijacije kod Idee

N44 49.139 E20
23.004

Novi Beograd

Marka Čelebonovića 18

N44 49.077 E20
22.863

Novi Beograd

Neuređena površina iza naselja Belvil

N44 48.192 E20
24.520

Novi Beograd

Neuređena površina iza Geneksa uz autoput

N44 49.161 E20
24.111

Novi Beograd

Duž Ulice Marka Čelebonovića - Bežanijska kosa

N44 49.193 E20
22.088

Novi Beograd

Duž ulice kod Dareksa - Bežanijska kosa

N44 49.341 E20
21.472

Novi Beograd

Marka Čelebonovića prema kvantašu

N44 49.280 E20
22.370

Novi Beograd

Dr Augustina Neta (kej)

N44 47.890 E20
24.310

Novi Beograd

Savski nasip

N44 48.092 E20
24.811

Novi Beograd

Savski nasip, kod Zimovnika

N44 48.062 E20
24.975

Novi Beograd

Đorđa Stanojevića kod GSP garaže

N44 48.477 E20
24.317

Novi Beograd

Bul. Zorana Đinđića

N44 48.919 E20
25.432

Novi Beograd

Oko "Crvenkape"

N44 49.446 E20
25.156

Novi Beograd

Omladinskih brigada 7

N44 49.107 E20
24.651

Novi Beograd

Naselje Mileve Marić Ajnštajn

N44 47.592 E20
21.465

Novi Beograd

Vojvođanska 3, oko stambenog objekta

N44.80.988, E20
38.194

Novi Beograd

Pariske komune 65

N44 48.903 E20
25.411

Novi Beograd

Vojvođanska preko puta Crkve svetog Đorđa

N44.80.965, E20.38.182

Novi Beograd

Neuređena površina iza naselja Dr Ivana Ribara

N44 47.936 E20
22.178

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Vračar

Tome Maksimovića duž parkinga do stadiona Obilića

N44 47.533 E20
29.605

Vračar

Gročanska 30

N44 47.570 E20
29.574

Vračar

Cara Nikolaja II br.68

N44 47.878 E20
28.908

Vračar

Krunska br. 6A

N44 48.481 E20
28.002

Vračar

Bulevar kralja Aleksandra 62 - 68

N44 48.321 E20
28.43

Vračar

Baba Višnjina br.9

N44 48.020 E20
28.300

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Zvezdara

Ugao Mis Irbijeve i Velizara Kosanovića

N44 47.533 E20
29.605

Zvezdara

Od Ruda ka Blagajskoj ulici, Konjarnik III

N44 47.063 E20
30.635

Zvezdara

Mali mokri lug ugao Pavla Vasića i Milana Predića

N44 46.587 E20
31.424

Zvezdara

Ugao Josipa Slavenskog i Plitvičke

N44 45.192 E20
28.299

Zvezdara

Kapetana Miloša Žunjića kod br. 18, 20, 22

N44 47.599 E20
32.351

Zvezdara

Kapetana Miloša Žunjića kod br. 34, 36 V

N44 47.631 E20
32.450

Zvezdara

Kapetana Miloša Žunjića kod br. 25 A do 25 D i ceo taj blok oko zgrada

N44 47.664 E20
32.419

Zvezdara

Kapetana Miloša Žunjića od broja 34 do broja 38 i ceo taj blok zgrada

N44 47.627 E20
32.496

Zvezdara

Samjuela Beketa br. 11

N44 47.415 E20
32.494

Zvezdara

Teodora Mirijevskog 9

N44 47.742 E20
32.269

Zvezdara

Preko puta Križanićeve br. 36

N44 47.742 E20
32.269

Zvezdara

Dva bela goluba

N44 47.420 E20
32.604

Zvezdara

Ljubiše Miodragovića

N44 47.551 E20
32.515

Zvezdara

Ulofa Palmea

N44 47.486 E20
32.230

Zvezdara

Raše Plaovića

N44 47.498 E20
32.274

Zvezdara

Mirijevo Rudi Čajevca

N44 47.546 E20
32.538

Zvezdara

Ljermontova iza Zoil Dunava

N44 47.011 E20
29.610

Zvezdara

Mirijevo, Zagrađe 24d/12

N44 53.456 E20
27.849

Zvezdara

Zagrađe 24 d

N44 47.820 E20
31.973

Zvezdara

Matice srpske od br. 95 do br. 71 i oko ulaza 71 M, 71 N, 71 P i 71 Nj

N44 47.145 E20
31.798

Zvezdara

Matice srpske

N44 47.531 E20
32.092

Zvezdara

Mirijevo - Ul. Mirijevsko brdo kod gradilišta

N44 80.335 E20
52.681

Zvezdara

Samjuela Beketa, kod policije

N44 47.395 E20
32.504

Zvezdara

Iznad OŠ Pavle Savić

N44 47.549 E20
32.538

Zvezdara

Kovačeva 46

N44 47.302 E20
30.251

Zvezdara

U krugu crkve

N44 47.371 E20
32.204

Zvezdara

Ljubiše Miodragovića kod broja 25

N44 79.280
E20.54.133

Zvezdara

Raša Plaović, iznad Idee

N44 47.502 E20
32.277

Zvezdara

Cvetanova Ćuprija 117

N44 45.904 E20
30.923

Zvezdara

Mirijevski bulevar

 

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Obrenovac

Površina između biciklističke staze i ul. Kralja Aleksandra

N44 39.451 E20
12.893

Obrenovac

Površina između spa centra ul. Kralja Aleksandra

N44 39.451 E20
12.893

Obrenovac

Površina oko spa centra

N44 39.451 E20
12.893

Obrenovac

Površina iza NIS pumpe

N44 39.012 E20
11.617

Obrenovac

Povr. od igrališta u Belom polju do bare Potkovica

N44 38.509 E20
12.063

Obrenovac

Povr. između Belopoljske i Kupinca

N44 38.945 E20
11.895

Obrenovac

Ul. majora Nebojše Tepavca

N44 39.167 E20
12.179

Obrenovac

Povr. između ul. Majora Nebojše Tepavca i Tamnavske

N44 39.193 E20
12.303

Obrenovac

Kosovska ulica

N44 39.314 E20
11.119

Obrenovac

Povr. iza Sava naselja do kuća

N44 40.398 E20
11.612

Obrenovac

Povr. u Dudovima pored biciklističke staze

N44 39.593 E20
12.032

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Savski venac

Raška bb

N44 45.962 E20
27.782

Savski venac

Oblakovska 37

N44 47.530 E20
27.844

Savski venac

Bul. Vojvode Mišića (ispod mosta)

N44 47.205 E20
25.900

Savski venac

Prilazni put gradilištu Beograd na vodi levo i desno uz biciklističku stazu od Promenade ka Gazeli

N44 48.131 E20
26.864

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Mladenovac

Kralja Petra Prvog

N44 26.548 E20
41.492

Mladenovac

Ugao Braće Badžak i Kralja Petra Prvog - Kod Rode

N44 26.792 E20
41.279

Mladenovac

Ugao Braće Badžak i Kralja Petra Prvog duž železničke pruge, novi put

N44 26.170 E20
41.655

Mladenovac

Nikole Pašića

N44 26.667 E20
42.734

Mladenovac

Alekse Čelebonovića 4

N44 26.893 E20
41.751

Mladenovac

Momčila Živojinovića ka Prote Mateje

N44 26.775 E20
41.789

Mladenovac

Naselje 25. maj pored SC

N44 26.504 E20
42.037

Mladenovac

Kajmakčalanska

N44 25.410 E20
41.885

Mladenovac

Put za Kosmaj, na prvom skretanju desno kada se pređe mostić

N44 25.947 E20
40.782

Mladenovac

Kajmakčalanska

N44 25.183 E20
41.075

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Sopot

Ralja Socijalističkog saveza

N44 34.487 E20
33.666

Sopot

Ralja Igralište

N44 34.482 E20
33.660

Sopot

Ralja Dom zdravlja - par biljaka

N44 34.482 E20
33.646

 

Opština

Lokalitet

Koordinate

Surčin

Vrtlarska

N44 47.481 E20
15.489

Surčin

Baštovanska 154

N44 47.590 E20
17.501

Surčin

Vrtlarska ulica, uz autoput za Novi Sad kod nadvožnjaka

N44 47.375 E20
15.538

Surčin

Neasfaltirani nastavak puta iz Vrtlarske

N44 47.474 E20
15.474

Surčin

U nastavku Hilandarske - zemljani put, sa desne strane

N44 48.080 E20
17.376

Surčin

Vojvođanska do Surčina na Trg Zorana Đinđića, plato pored pijace

N44 47.270 E20
16.262

Surčin

Vojvođanska i Vinogradska uz put

N44 47.268 E20
16.280

Surčin

Plato između groblja i autoputa do sportskog centra

N44 47.243 E20
16.324

CILJEVI

Opšti cilj

Specifični cilj

Aktivnosti

Zaštita zdravlja stanovništva

Smanjenje rizika od inhalatornih oboljenja (učestalost alergijskih reakcija ljudi na polen ambrozije)

Pravljenje planova za izvođenje monitoringa, mapiranja i suzbijanje ambrozije, kao i procena broja ekipa potrebnih za izvođenje monitoringa i mera suzbijanja

Kvalitetniji život i zadovoljniji građani

Sistematsko praćenje ambrozije

 

Dugoročno suzbijanje ambrozije kao invazivne vrste korova i dovođenje njene brojnosti na tolerantan nivo Suzbijanje rasta

 

 

Obezbeđivanje kadrovskih, tehničkih resursa i hemijskih preparata (herbicida)

 

 

Monitoring distribucije ambrozije i mapiranje

 

 

Hemijsko suzbijanje ambrozije

 

 

Praćenje efekata sprovedenih

Gantogram

 

 

Meseci u 2019. godini

Aktivnost

Planirano vreme

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Pravljenje planova za izvođenje monitoringa, mapiranja i suzbijanje ambrozije, kao i procena broja ekipa potrebnih za izvođenje monitoringa i mera

2 meseca

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obezbeđivanje kadrovskih, tehničkih resursa i hemijskih

3 meseca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monitoring distribucije ambrozije i mapiranje

6 meseci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemijsko suzbijanje ambrozije

5 meseci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praćenje efekta sprovedenih tretmana

5 meseci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BUDŽET

Aktivnost

Površina

Budžet

Izvršilac aktivnosti

Monitoring distribucije ambrozije i mapiranje

320 ha

19.968.000,00

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju

Hemijsko suzbijanje

120 ha

39.888.000,00

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju

Ukupno:

 

59.856.000,00

 

Ovaj program objavljuje se u "Službenom listu Grada Beograda" i na internet-stranici Grada Beograda.