UREDBA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA ODBIJANJE ULASKA STRANCA U REPUBLIKU SRBIJU

("Sl. glasnik RS", br. 20/2019)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se bliži uslovi za odbijanje ulaska stranca u Republiku Srbiju.

Član 2

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju ako:

1) nema dovoljno sredstava za izdržavanje za vreme boravka u Republici Srbiji, za povratak u državu porekla ili tranzit u drugu državu, ili mu na drugi način nije obezbeđeno izdržavanje za vreme boravka u Republici Srbiji;

2) nema potvrdu o vakcinisanju ili drugi dokaz da nije oboleo, a dolazi sa područja zahvaćenog epidemijom zaraznih bolesti;

3) to zahtevaju razlozi zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana;

4) se utvrdi da u vezi sa ulaskom i boravkom stranca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbednosnog rizika;

5) postoji opravdana sumnja da boravak neće koristiti u nameravanu svrhu.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje policijski službenik koji obavlja graničnu proveru.

Član 3

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju, ako se tokom granične provere, na osnovu podnetih isprava, utvrdi da ne poseduje sredstva za izdržavanje u iznosu do 50 eura po danu planiranog boravka.

Stranac može dokazati da poseduje sredstva iz stava 1. ovog člana gotovinom u odgovarajućem iznosu, važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja (putničkim čekovima, kreditnim karticama, vaučerima i sl.).

Stranac kome je u Republici Srbiji odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje ne mora dokazivati da poseduje sredstva za izdržavanje iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju, ako se tokom granične provere utvrdi da nema potvrdu o vakcinisanju ili neki drugi dokaz da nije oboleo, u skladu sa propisima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a dolazi sa područja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, koja se određuju prema podacima kojima raspolaže ministarstvo nadležno za zdravlje, na osnovu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije.

Stranac koji dolazi iz zemalja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, odnosno stranac koji dolazi iz zemalja u kojima se organizuju skupovi visokog epidemiološkog rizika, a poseduje dokaz o zdravstvenom stanju iz stava 1. ovog člana, stavlja se pod zdravstveni nadzor, ako neka od tih zaraznih bolesti može ugroziti zdravlje stanovništva Republike Srbije.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor sprovodi se u skladu sa propisima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Član 5

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju ako organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije utvrdi da bi ulazak i boravak stranca u Republici Srbiji ugrozio bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

Organ iz stava 1. ovog člana utvrđuje da stranac predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik na osnovu podataka kojima raspolaže i koji ukazuju da stranac:

1) učestvuje ili je član organizacije čiji su ciljevi zabranjeni Ustavom i zakonima Republike Srbije, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava;

2) pripada organizaciji, odnosno da je u kontaktu sa organizacijama iz drugih država u pogledu čijih aktivnosti postoji osnovana sumnja da je njihova prikrivena, protivzakonita subverzivna delatnost uperena protiv interesa Republike Srbije;

3) učestvuje u aktivnostima zagovaranja, podsticanja, planiranja, pripremanja, finansiranja, podržavanja ili izvršavanja terorističkih akata uperenih protiv Republike Srbije ili drugih država ili je član terorističke organizacije;

4) učestvuje ili je član paravojnih udruženja, kao i da je učestvovao ili bio član tih udruženja.

O podatku da strancu treba odbiti ulazak u zemlju, jer to zahtevaju razlozi bezbednosti, organ iz stava 1. ovog člana obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje navedeno unosi u elektronsku evidenciju stranaca koja se vodi u skladu sa zakonom.

Član 6

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju ako se utvrdi da u vezi sa ulaskom i boravkom stranca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbednosnog rizika.

Procena da stranac predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik donosi se na osnovu podataka kojima raspolaže organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije, odnosno organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova nadležne za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, a koji ukazuju da stranac učestvuje u aktivnostima finansiranja, planiranja, pripremanja, podržavanja ili izvršavanja dela terorizma i organizovanog kriminala ili je pripadnik takve grupe, odnosno mreže.

Podatak da strancu treba odbiti ulazak u zemlju, jer je utvrđeno da u vezi sa njegovim ulaskom i boravkom na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbednosnog rizika organa iz stava 2. ovog člana, unosi se u elektronsku evidenciju stranaca koja se vodi u skladu sa zakonom.

Član 7

Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju ako se tokom granične provere utvrdi da postoji opravdana sumnja da boravak neće koristiti u nameravanu svrhu.

Smatra se da stranac nije opravdao da će ulazak i boravak u Republici Srbiji koristiti u svrhu koju je prijavio prilikom ulaska u Republiku Srbiju kada se utvrdi da:

1) postoje činjenice koje ukazuju na nepouzdanost pozivaoca, odnosno davaoca garantnog pisma ili lica kod koga stranac dolazi, odnosno ako pozivalac ili lice kod koga stranac dolazi odustane od prethodno datih garancija;

2) prilikom granične provere stranac ne želi da se izjasni ili menja izjave o razlogu dolaska;

3) nema jasan razlog dolaska u Republiku Srbiju;

4) nema povratnu avionsku kartu, plaćenu rezervaciju hotela ili drugog smeštaja u Republici Srbiji, potvrdu ili vaučer od turističke agencije ili organizatora putovanja, pozivno odnosno garantno pismo.

Prilikom obavljanja graničnih provera i utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi svrhe ulaska i boravka stranca u Republici Srbiji i utvrđivanja da li postoji opravdana sumnja da stranac boravak neće koristiti u nameravanu svrhu, uzeće se u obzir i činjenica da li su strancu u prethodnom periodu odbijani zahtevi za izdavanje vize za ulazak u Republiku Srbiju ili u druge zemlje, odnosno da li mu je odbijan ulazak u druge zemlje ili mu je u druge zemlje zabranjen ulazak.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o bližim uslovima za odbijanje ulaska stranca u Republiku Srbiju ("Službeni glasnik RS", broj 75/09).

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".