PRAVILNIK

O BRODSKIM ISPRAVAMA I KNJIGAMA

("Sl. glasnik RS", br. 60/2015 i 20/2019)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se vrsta, sadržina, obrasci i način vođenja brodskih isprava i knjiga, uslovi za izdavanje i prestanak važenja brodskih isprava i knjiga, uslovi i način obaveštavanja o promenama unetim u brodske isprave i knjige, rokovi važenja brodskih isprava i knjiga, kao i način vođenja i sadržina registra izdatih brodskih svedočanstava i svedočanstava o sposobnosti broda za plovidbu i određuje lice, odnosno organ koji je ovlašćen za unošenje podataka u brodske isprave i knjige.

Član 2

Brodske isprave sadrže natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv isprave sa naznakom zakonskog osnova za njeno izdavanje, naziv organa koji je ispravu izdao, numerisane stranice, broj, datum i mesto izdavanja isprave, činjenice koje se potvrđuju ispravom, rok važenja isprave ako je rok njenog važenja vremenski ograničen, pečat organa i potpis ovlašćenog lica.

Brodske knjige sadrže natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv knjige, numerisane stranice, potvrdu kojom se naznačava broj strana, broj, datum i mesto izdavanja, naziv i pečat lučke kapetanije koja je knjigu izdala i potpis ovlašćenog lica.

Član 3

Podaci upisani u brodske isprave i knjige ne mogu se ni na koji način učiniti nečitkim niti se mogu u njih naknadno unositi nove reči, rečenice ili brojevi, kojima bi se menjao sadržaj upisanih podataka. Pogrešne upise treba precrtati tako da ostanu čitki, a ispravke treba da imaju datum, pečat organa i potpis ovlašćenog lica koje ih je unelo. Nepopunjene rubrike i kolone treba da budu precrtane. Stranice u brodskim ispravama i knjigama ne mogu se cepati.

Ispunjene, oštećene ili neuredne brodske isprave i knjige zamenjuju se sa novim. Zamenjene brodske knjige vlasnik broda ili brodar čuva u rokovima propisanim ovim pravilnikom.

Prilikom zamene brodskih isprava i knjiga nadležna lučka kapetanija, odnosno Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu (u daljem tekstu: Uprava) zaključiće zamenjene brodske isprave i knjige naznačujući mesto i datum zaključenja. Službena beleška o zaključenju overava se pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Umesto izgubljenih ili na drugi način nestalih brodskih isprava i knjiga izdaju se nove, sa oznakom duplikat, kada se utvrde okolnosti gubitka, odnosno nestanka i posle oglašavanja u javnim glasilima da je konkretna brodska isprava, odnosno knjiga izgubljena ili na drugi način nestala, odnosno da više ne važi.

Brodske isprave i knjige

Brodsko svedočanstvo

Član 4

Brodsko svedočanstvo sadrži:

1) broj svedočanstva, mesto i datum izdavanja, ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, jedinstveni evropski identifikacioni broj (ENI broj) - (u daljem tekstu: ENI broj), naznaku da li se svedočanstvo izdaje brodu sa mehaničkim pogonom ili brodu bez mehaničkog pogona, zastavu (državnu pripadnost) broda, naziv i sedište nosioca prava raspolaganja brodom, odnosno ime i prebivalište vlasnika ili suvlasnika, odnosno ime i prebivalište brodara, mesto, broj upisa i luku upisa broda, zonu na kojoj je brod ovlašćen da plovi, vrstu broda, najveću nosivost i najveću istisninu, broj putnika koje brod može da prevozi, podatke o pogonskom uređaju (vrsta i broj pogonskih uređaja, ukupna snaga, te broj i vrsta propulzora), podatke o materijalu brodskog trupa, dnu ili duplom dnu, godinu i mesto gradnje, podatke o dimenzijama, gazu (pod teretom i bez tereta) i najmanjem dozvoljenom slobodnom boku broda, odobreni sastavi za plovidbu, podatke o opremi koju treba da ima i druge eventualne podatke o identitetu i plovidbeno-tehničkim karakteristikama broda;

2) rubrike za izmenu podataka;

3) upise iz uloška glavne knjige upisnika brodova unutrašnje plovidbe;

4) podatke o produženju važnosti svedočanstva, odnosno odobrenja za instalacije gasa u tečnom stanju.

Brodsko svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 1 - Brodsko svedočanstvo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Brodsko svedočanstvo izdaje se na osnovu svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu, posle upisa broda u upisnik brodova, u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama.

Brodsko svedočanstvo izdaje se po podnošenju svih dokaza potrebnih za upisivanje podataka koji se unose u brodsko svedočanstvo (o osnovnom pregledu i sposobnosti broda za plovidbu, o izvršenom baždarenju, o određivanju imena, odnosno oznake broda, ENI broja i dr.).

U rubrike brodskog svedočanstva koje su određene za upisivanje naknadnih pregleda broda unutrašnje plovidbe, upisuju se redovni i vanredni pregledi broda.

Ako su brodu na osnovu naknadno izvršenog pregleda određena ograničenja ili data ovlašćenja koja nije imao u vreme izdavanja brodskog svedočanstva (u pogledu zona plovidbe, vršenja prevoza putnika, vuče i dr.), ona treba da budu ubeležena u napomeni kod odgovarajuće rubrike. Ako je brodu na osnovu naknadno izvršenog pregleda izdato privremeno svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu u napomeni se označava broj i datum izdatog svedočanstva.

Član 6

Podatke o naknadnim pregledima broda u brodsko svedočanstvo unosi i potvrđuje Uprava, a ostale podatke u brodsko svedočanstvo unosi i potvrđuje lučka kapetanija u čiji je upisnik brod upisan.

Podaci o pregledima iz stava 1. ovog člana unose se u brodsko svedočanstvo odmah po izvršenom pregledu broda. Ta upisivanja treba da overi potpisom lice koje je izvršilo pregled i pečatom Uprave. Ako je pregled izvršilo više lica unete podatke overava lice koje je rukovodilo pregledom.

Uprava uredno izveštava nadležnu lučku kapetaniju u čiji je upisnik brod upisan o svim upisivanjima naknadno izvršenim u brodskom svedočanstvu. Ako su ta upisivanja izvršena na osnovu svedočanstva koje je izdala Uprava, ona će dostaviti nadležnoj lučkoj kapetaniji jedan primerak odnosnog svedočanstva.

U slučaju popravke broda Uprava dostavlja lučkoj kapetaniji koja vodi upisnik brodova u koji je brod upisan podatke o izmenjenim svojstvima broda i druge podatke u vezi sa izvršenom popravkom.

Primljena dokumentacija iz st. 3. i 4. ovog člana čuva se kod lučke kapetanije koja vodi upisnik brodova u koji je brod upisan u zbirci isprava odnosnog broda zajedno sa dokumentacijom na osnovu koje je izvršen upis broda.

Član 7

Podatke o upisima iz uloška glavne knjige upisnika brodova unutrašnje plovidbe u brodsko svedočanstvo unosi nadležna lučka kapetanija na osnovu uvida u glavnu knjigu upisnika brodova unutrašnje plovidbe.

U slučaju promene podataka iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika vlasnik broda, odnosno brodar pismenim putem u roku od 15 dana obaveštava lučku kapetaniju koja će izvršiti promenu podataka u brodskom svedočanstvu, odnosno izdati novo brodsko svedočanstvo.

Član 8

U slučaju promene imena, odnosno oznake broda, promene nosioca prava raspolaganja brodom, odnosno vlasnika broda ili suvlasnika i rekonstrukcije broda koja je imala za posledicu izmenu glavnih tehničkih karakteristika broda, brodsko svedočanstvo prestaje da važi.

Brodsko svedočanstvo prestaje da važi i kad se brod ne podvrgne odgovarajućem tehničkom pregledu broda u određenom roku, ukoliko taj rok Uprava nije produžila.

U slučaju unetih podataka koji se odnose na naknadni pregled broda usled kojih je Uprava produžila važenje brodskog svedočanstva, a naknadno utvrdi da je došlo do promene tehničkih podataka koji nisu prijavljeni od strane vlasnika broda, a prilikom izvršenog pregleda to nije konstatovano poništiće unete podatke o produženju važenja u brodskom svedočanstvu o čemu će sačiniti službenu belešku koju overava pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Član 9

Brod bez posade, na brodskom trupu ili na stalno pričvršćenoj ploči ili tabli na trupu ima natpis koji sadrži podatke iz brodskog svedočanstva: ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, ENI broj, broj svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu, najveći deplasman i najveću nosivost, godinu gradnje, podatke o dimenzijama, gazu (pod teretom i bez tereta), najmanjem dozvoljenom slobodnom boku broda i najvišoj nepokretnoj tačci, zone plovidbe, sposobnost broda za prevoz opasne robe i važnost brodskog svedočanstva.

Brod bez posade na liniji najvećeg gaza ima pričvršćenu pločicu koja sadrži skraćenu oznaku Uprave - UB, Republika Srbija - RS i broj svedočanstva o baždarenju.

Tabla na trupu iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 2 - Tabla na trupu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Privremeni plovidbeni list

Član 10

Privremeni plovidbeni list sadrži:

1) vrstu, ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, ENI broj, luku upisa, vrstu pogona, najveću nosivost i najveću istisninu, vrstu, broj i snagu pogonskih uređaja i pokretača, materijal brodskog trupa, dno ili duplo dno, slobodni bok i odgovarajući najveći gaz, godinu i mesto gradnje i dr;

2) naziv i sedište pravnog lica, odnosno ime i prezime i prebivalište fizičkog lica, vlasnika ili suvlasnika broda;

3) naznaku da brod ima srpsku državnu pripadnost i pravo i dužnost da vije zastavu trgovačke mornarice Republike Srbije;

4) naznaku roka važenja privremenog plovidbenog lista.

Privremeni plovidbeni list izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije brodu nabavljenom u inostranstvu, kao i brodu koji je u inostranstvu, a izgubljeno mu je brodsko svedočanstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama.

Privremeni plovidbeni list važi najduže godinu dana od dana izdavanja, a njegova važnost prestaje i ranije i to u času kada brod stigne u prvu domaću luku, odnosno pristanište.

Privremeni plovidbeni list iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 3 - Privremeni plovidbeni list, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu

Član 11

Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu sadrži broj svedočanstva, mesto i datum izdavanja, ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, ENI broj, naznaku da li se svedočanstvo izdaje brodu sa mehaničkim pogonom ili brodu bez mehaničkog pogona, zastavu (državnu pripadnost) broda, naziv i sedište nosioca prava raspolaganja brodom, odnosno ime i prebivalište vlasnika ili suvlasnika, odnosno ime i prebivalište brodara, mesto, broj upisa i luku upisa broda, zone na kojima je brod ovlašćen da plovi, vrstu broda, najveću nosivost i najveću istisninu, broj putnika koje brod može da prevozi, podatke o pogonskom uređaju (vrsta i broj pogonskih uređaja, ukupna snaga, te broj i vrsta propulzora), podatke o materijalu brodskog trupa, godinu i mesto gradnje, podatke o dimenzijama, gazu (pod teretom i bez tereta) i najmanjem dozvoljenom slobodnom boku broda, rubrike za produženje važnosti svedočanstva, odnosno odobrenja za instalacije gasa u tečnom stanju, podatke o opremi koju treba da ima i druge eventualne podatke o identitetu i plovidbeno-tehničkim karakteristikama broda.

Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu iz stava 1. ovog člana izdaje Uprava sa rokom važenja koji se utvrđuje u svakom konkretnom slučaju u skladu sa zahtevima propisanim Pravilnikom o tehničkim pravilima za statutarnu sertifikaciju brodova unutrašnje plovidbe ("Službeni glasnik RS", broj 76/18 - u daljem tekstu: Pravilnik), a koji ne može biti duži od pet godina za putničke brodove i deset godina za sva ostala plovila. Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu može se produžiti vanrednim pregledom najviše za 90 dana. Izuzetno, Uprava može u skladu sa odredbama tehničkih pravila za statutarnu sertifikaciju brodova unutrašnje plovidbe da produži važenje svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu, bez vršenja tehničkog pregleda za najduže šest meseci, u skladu sa zakonom.

Popunjavanje i način unošenja podataka u svedočanstvo iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa Pravilnikom.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 4 - Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Dopunsko svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu

Član 12

Dopunsko svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu sadrži ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, ENI broj, mesto, broj upisa, državu i luku upisa broda, broj svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu Rajnom, broj i datum pregleda broda i zone plovidbe na kojima se brod ovlašćuje da plovi, nadvođe, odstupanje od svedočanstva za Rajnu, rok važenja.

Dopunsko svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu izdaje se sa rokom važenja koji odredi Uprava u svakom konkretnom slučaju, a najduže do roka važenja isprave o sposobnosti broda za plovidbu koja je izdata u skladu sa odredbama Konvencije o plovidbi Rajnom.

Dopunsko svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 5 - Dopunsko svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu

Član 13

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu sadrži:

1) ime ili oznaku plovila, vrstu plovila, ENI broj;

2) ime i adresu vlasnika;

3) dužinu, broj putnika i broj kreveta;

4) podatke o posadi, modelu plovidbe, opremi broda, minimalnoj posadi;

5) podatke o instalacijama utečenog gasa;

6) podatke o posebnim uslovima prevoza i prevozu opasne robe;

7) podatke o roku važnosti i vodnim putevima na kojima važi.

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu izdaje se na Obrascu br. 6 - Privremeno svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo za bunker pontonsku stanicu

Član 14

Svedočanstvo za bunker pontonsku stanicu sadrži:

1) ime ili oznaku plutajućeg objekta, registarski broj, ime i adresu vlasnika, luku i broj upisa, godinu gradnje i ime i mesto brodogradilišta;

2) baždarske podatke;

3) podatke o tankovima i opremi za tankove;

4) podatke o protivpožarnim uređajima;

5) podatke o pumpama za pretovar;

6) podatke o opremi za sprečavanje zagađivanja vode;

7) rok važnosti svedočanstva.

Svedočanstvo za bunker pontonsku stanicu izdaje se sa rokom važenja najduže godinu dana od dana izdavanja.

Svedočanstvo za bunker pontonsku stanicu izdaje se na Obrascu br. 7 - Svedočanstvo za bunker pontonsku stanicu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o sposobnosti broda za obavljanje probne vožnje

Član 15

Svedočanstvo o sposobnosti broda za obavljanje probne vožnje koje treba da ima brod unutrašnje plovidbe koji namerava da izvrši probnu vožnju sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, ENI broj, luku upisa, broj i snagu pogonskih motora i godinu gradnje broda;

2) potvrdu da je pregledom broda utvrđeno da brod odgovara zahtevima Pravilnika koji se odnose na konstrukciju trupa, delove trupa, stabilitet, pogonski uređaj, opremu, uređaje za sprečavanje zagađenja, normative i mere bezbednosti i zdravlja na radu i da je brod sposoban da izvrši probnu vožnju u području plovidbe, s tim da se za vreme vršenja probne vožnje može na brodu nalaziti određeni broj lica i da treba da ima dozvoljenu visinu nadvođa sa najvećim dozvoljenim gazom;

3) navođenje uređaja, sredstava i opreme koji se za vreme vršenja probne vožnje treba da se nalaze na brodu (sidreni uređaj, brodske svetiljke, optički i zvučni znakovi, navigaciona sredstva, uređaji za zaštitu od požara i sredstva za spasavanje ljudskih života i dr.).

Svedočanstvo o sposobnosti broda za obavljanje probne vožnje iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja 30 dana od dana njegovog izdavanja na Obrascu br. 9 - Svedočanstvo o sposobnosti broda za obavljanje probne vožnje, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o baždarenju

Član 16

Svedočanstvo o baždarenju sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, broj svedočanstva o baždarenju;

2) objašnjenje za unošenje podataka koji se upisuju u svedočanstvo;

3) opis broda;

4) podatke o opterećenosti broda koja odgovara praznom gazu;

5) baždarske oznake i njihov položaj;

6) obeležja baždarenja;

7) tablicu porasta deplasmana pri srednjem gazu za svaki santimetar gaženja broda koji je namenjen prevozu robe, a za ostale brodove - istisninu pri najvećem gazu i pri gazu praznog broda;

8) eventualna dopunska objašnjenja i uputstva koja se odnose na baždarenje;

9) naznaku ranije izdatih baždarskih isprava koje su prestale da važe;

10) mesto i datum izvršenog baždarenja;

11) overu podataka o izmenama u svedočanstvu;

12) podatke o produženju važenja svedočanstva.

Svedočanstvo o baždarenju izdaje se sa rokom važenja od 10 godina za teretne brodove, a za ostale brodove 15 godina od dana izdavanja. Važenje svedočanstva o baždarenju produžava se za 10, odnosno 15 godina, ako se utvrdi da podaci o istisnini ili nosivosti odgovaraju stanju na brodu.

Svedočanstvo o baždarenju iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 10 - Svedočanstvo o baždarenju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o sigurnosti radio-uređaja

Član 17

Svedočanstvo o sigurnosti radio-uređaja koje treba da ima plovilo koje ima radio-uređaj sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, pozivni znak, ENI broj, godinu gradnje;

2) potvrdu da je pregledom radio-uređaja broda utvrđena sigurnost tog uređaja;

3) podatke o radio uređaju: tip, snaga i vrsta emisije;

4) rok važenja svedočanstva.

5) (brisana)

Svedočanstvo o sigurnosti radio uređaja iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja koji odredi Uprava u svakom konkretnom slučaju, a najduže do isteka roka važenja svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu.

Svedočanstvo o sigurnosti radio-uređaja iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 11 - Svedočanstvo o sigurnosti radio-uređaja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o bezbednosti i zdravlju na radu na brodu

Član 18

Svedočanstvo o bezbednosti i zdravlju na radu na brodu koje treba da ima brod koji ima posadu sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, ENI broj, broj i ukupnu snagu pogonskih motora i godinu gradnje;

2) potvrdu da je pregledom broda utvrđeno da trup, mašine, uređaji, oprema, mesta rada i stambene prostorije broda odgovaraju zahtevima Pravilnika u delu koji se odnosi na bezbednost i zdravlje na radu;

3) rok važenja svedočanstva.

4) (brisana)

Svedočanstvo o bezbednosti i zdravlju na radu na brodu iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja koji odredi Uprava u svakom konkretnom slučaju, a najduže do isteka roka važenja svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu.

Svedočanstvo o bezbednosti i zdravlju na radu na brodu iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 12 - Svedočanstvo o bezbednosti i zdravlju na radu na brodu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o sposobnosti teretnog uređaja i opreme

Član 19

Svedočanstvo o sposobnosti teretnog uređaja i opreme koje treba da ima brod unutrašnje plovidbe koji je opremljen uređajima za ukrcavanje i iskrcavanje tereta sadrži podatke o imenu ili oznaci i vrsti broda, luci upisa, ENI broju, broju i ukupnoj snazi pogonskih motora i godini gradnje.

U svedočanstvo o sposobnosti teretnog uređaja i opreme iz stava 1. ovog člana upisuju se:

1) naziv i sedište imenovanog tela koje je izvršilo ispitivanje;

2) tip, namena i smeštaj teretnog uređaja;

3) ugao prema horizontali/radijus dohvata pri probnom opterećenju;

4) probno opterećenje;

5) dozvoljena nosivost;

6) rok važenja svedočanstva.

7) (brisana)

Svedočanstvo o sposobnosti teretnog uređaja i opreme iz stava 1. ovog člana izdaje Uprava sa rokom važenja od najviše četiri godine na Obrascu br. 13 - Svedočanstvo o sposobnosti teretnog uređaja i opreme, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o deratizaciji i svedočanstvo o oslobođenju od deratizacije

Član 20

Svedočanstvo o deratizaciji i svedočanstvo o oslobođenju od deratizacije sadrži ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, ENI broj, luku, odnosno pristanište u kojoj je izvršena deratizacija, odnosno oslobođenje od deratizacije i datum izvršene kontrole, vrstu i količinu tereta u času izdavanja svedočanstva, podatke u kojim prostorijama broda su pronađeni tragovi glodara (miševi i pacovi), podatke o načinu sprovođenja deratizacije i sredstvima upotrebljenim za izvršenje deratizacije.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje organ nadležan za poslove zdravlja sa rokom važenja šest meseci na Obrascu br. 14 - Svedočanstvo o deratizaciji i svedočanstvo o oslobođenju od deratizacije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o ispravnosti kormilarskog sistema

Član 21

Svedočanstvo o ispravnosti kormilarskog sistema koje se izdaje u skladu sa Pravilnikom sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, ENI broj, broj i ukupnu snagu pogonskih motora i godinu gradnje;

2) podatke o kormilarskom sistemu (tip i smeštaj pogonske jedinice, vizuelni pregled, proba funkcionalnosti, indikatori i uređaji za nadzor, dokumentacija, potvrdu da je Uprava izvršila pregled, broj i datum pregleda);

3) rok važenja svedočanstva.

Svedočanstvo o ispravnosti kormilarskog sistema iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja od najviše tri godine na Obrascu br. 15 - Svedočanstvo o ispravnosti kormilarskog sistema, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o ispravnosti instalacije za utečnjeni gas

Član 22

Svedočanstvo o ispravnosti instalacije za utečnjeni gas koje se izdaje u skladu sa Pravilnikom sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, ENI broj, broj i ukupnu snagu pogonskih motora i godinu gradnje;

2) podatke o instalaciji utečnjenog gasa (tip i smeštaj boca, namena, broj boca, vizuelni pregled, proba funkcionalnosti, indikatori i uređaji za nadzor, dokumentacija, potvrdu da je Uprava izvršila pregled, broj i datum pregleda);

3) rok važenja svedočanstva.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se posle izvršenog prijemnog ispitivanja sa rokom važenja od najviše tri godine. Svedočanstvo se obnavlja samo posle novog prijemnog ispitivanja. Izuzetno, na opravdan zahtev vlasnika broda ili njegovog zastupnika Uprava može da produži važnost ovog svedočanstva najduže do tri meseca bez obavljanja prijemnog ispitivanja, s tim da se podatak o takvom produženju unosi u svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 16 - Svedočanstvo o ispravnosti instalacije za utečnjeni gas, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o pregledu posuda pod pritiskom

Član 23

Svedočanstvo o pregledu posuda pod pritiskom koje se izdaje u skladu sa Pravilnikom sadrži:

1) ime ili oznaku i vrstu broda, luku upisa, ENI broj, broj i ukupnu snagu pogonskih motora i godinu gradnje;

2) vrstu pregleda, fabrički broj posude, zapreminu, radni pritisak, mesto i datum prethodnog ispitivanja pritiskom, primedbe, podatke o narednom spoljašnjem i unutrašnjem pregledu, narednom ispitivanju pritiskom, sigurnosni uređaji, ime i sedište imenovanog tela koje je obavilo ispitivanje pritiskom i podešavanje sigurnosnih uređaja, potvrdu da je Uprava izvršila pregled, broj i datum pregleda;

3) rok važenja svedočanstva.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se posle izvršenog pregleda sa rokom važenja koji se naznačava u svakom konkretnom slučaju, a najduže do pet godina za spoljašnji, odnosno unutrašnji pregled, a kod hidrauličnog ispitivanja posude pod pritiskom najduže do 10 godina.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 17 - Svedočanstvo o pregledu posuda pod pritiskom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o odobrenju za brod

Član 24

Svedočanstvo o odobrenju za brod koje treba da ima brod za prevoz opasne robe - suvi teret sadrži ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda, dodatne zahteve, dozvoljena odstupanja, rok važenja, podatke o broju i datumu prethodno izdatog svedočanstva, podatke o sposobnosti za transport opasne robe, podatke da je izvršena kontrola, podatke o produženju važnosti svedočanstva i dr.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja najduže do pet godina na Obrascu br. 18 - Svedočanstvo o odobrenju za brod, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za brod

Član 25

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za brod koje treba da ima brod za prevoz opasne robe - suvog tereta sadrži ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda, dodatne zahteve, dozvoljena odstupanja, rok važenja i dr.

Privremeno svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se brodu za prevoz opasne robe - suvog tereta koji nema svedočanstvo o odobrenju za brod ako brod ispunjava propisane zahteve, ali svedočanstvo o odobrenju za brod nije moguće izdati na vreme sa rokom važenja za određeni period, ali ne duže od dva meseca.

Privremeno svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se brodu za prevoz opasne robe - suvi teret ako brod ne ispunjava propisane zahteve posle pretrpljene havarije broda sa rokom važenja za jednu plovidbu.

Privremeno svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 19 - Privremeno svedočanstvo o odobrenju za brod, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svedočanstvo o odobrenju za tanker

Član 26

Svedočanstvo o odobrenju za tanker koji treba da ima brod za prevoz opasne robe sadrži ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda, tip tankera, podatke o konstrukciji tanka za teret, tipovima tankova za teret, podatke o pritisku otvaranja sigurnosnih ventila, dodatnoj opremi, električnoj opremi, brzini utovara, podatke o dozvoljenoj gustini, dodatna zapažanja, roku važenja, podatke o prethodnom svedočanstvu o odobrenju, podatke da je tankeru odobren transport opasne robe sa listom materija, dodatne zahteve, dozvoljena odstupanja, rok važenja, podatke o broju i datumu prethodno izdatog svedočanstva, podatke o sposobnosti za transport opasne robe, podatke da je izvršena kontrola, podatke o produženju važnosti svedočanstva i dr.

Svedočanstvo iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja najduže do pet godina na Obrascu br. 20 - Svedočanstvo o odobrenju za tanker, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za tanker

Član 27

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za brod koje treba da ima tanker sadrži ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda, tip tankera, podatke o konstrukciji tanka za teret, tipovima tankova za teret, podatke o pritisku otvaranja sigurnosnih ventila, dodatnoj opremi, električnoj opremi, brzini utovara, podatke o dozvoljenoj gustini, dodatna zapažanja, roku važenja, podatke da je tankeru odobren transport opasne robe sa listom materija, dodatne zahteve, dozvoljena odstupanja, rok važenja, podatke o broju i datumu prethodno izdatog svedočanstva, podatke o sposobnosti za transport opasne robe, podatke da je izvršena kontrola, podatke o produženju važnosti svedočanstva i dr.

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za tanker iz stava 1. ovog člana izdaje se tankeru za prevoz opasne robe koji nema svedočanstvo o odobrenju za tanker ako ispunjava propisane zahteve, ali svedočanstvo o odobrenju za tanker nije moguće izdati na vreme sa rokom važenja za određeni period, ali ne duže od dva meseca.

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za tanker iz stava 1. ovog člana izdaje se tankeru za prevoz opasne robe ako ne ispunjava propisane zahteve posle pretrpljene havarije broda sa rokom važenja za jednu plovidbu.

Privremeno svedočanstvo o odobrenju za tanker iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 21 - Privremeno svedočanstvo o odobrenju za tanker, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti plutajućeg objekta za premeštanje u svrhu posebnog prevoza

Član 28

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti plutajućeg objekta za premeštanje u svrhu posebnog prevoza koje treba da ima plutajući objekat prilikom premeštanja sadrži podatke o:

1) imenu ili oznaci plutajućeg objekta, luci upisa, glavnim dimenzijama, godini gradnje;

2) mestu gde je postavljen plutajući objekat, relaciji, vremenu i tehničkim uslovima za obavljanje posebnog prevoza, minimalnom dozvoljenom nadvođu;

3) potvrdu da je pregledom utvrđeno da je objekat sposoban da bude premešten i uslovima premeštanja.

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti plutajućeg objekta za premeštanje u svrhu posebnog prevoza iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja od najduže 60 dana.

Privremeno svedočanstvo o sposobnosti plutajućeg objekta za premeštanje u svrhu posebnog prevoza iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 22 - Privremeno svedočanstvo o sposobnosti plutajućeg objekta za premeštanje u svrhu posebnog prevoza, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Brodski dnevnik

Član 29

Brodski dnevnik za brod unutrašnje plovidbe sadrži podatke o imenu ili oznaci i vrsti broda, ENI broj, luci upisa, broju upisa, nosivosti, istisnini broda i snazi pogonskih uređaja.

U brodski dnevnik iz stava 1. ovog člana upisuju se:

1) hidrometeorološki podaci koji se odnose na: vremenske prilike, temperaturu vazduha i vodostaj kod koga se naznačuje i vodomerna stanica prema kojoj se brod orijentiše;

2) podaci o kretanju i radu broda, sa podacima o polasku, dolasku i izuzetnom zadržavanju broda;

3) sastav, oblik i dužina sastava, masa tereta i gaz broda;

4) podaci o uzimanju i ostavljanju brodova iz vuče;

5) podaci o modelu plovidbe i vremenu rada i odmora članova posade broda u toku plovidbe i promene modela funkcionisanja plovidbe;

6) važne napomene u toku plovidbe, koje obuhvataju naročito podatke o:

(1) izmerenim dubinama na plovnom putu, obeležavanju i nastalim promenama na plovnom putu;

(2) pretrpljenim nezgodama i havarijama broda;

(3) značajnim popravkama i radovima izvršenim na brodu za vreme putovanja;

(4) promenama brojnog stanja i sastava posade;

(5) pojavama težeg oboljenja članova posade i putnika.

U kolonu brodskog dnevnika iz stava 2. tačka 6) ovog člana unose se i primedbe koje se odnose na smetnje i nedostatke održavanja vodnog puta i objekata bezbednosti plovidbe, podaci o radu glavnog pogonskog uređaja i parnog kotla, kao i podaci o održavanju parnog kotla (pranje i menjanje vode).

U brodski dnevnik iz stava 1. ovog člana upisuju se i podaci o opremanju i raspremi broda i broj i datum rešenja o raspremi nadležne lučke kapetanije.

Brodski dnevnik iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 23 - Brodski dnevnik, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 30

Za vreme plovidbe brodski dnevnik vodi zapovednik broda ili oficir palube.

Ako brodski dnevnik vodi oficir palube, zapovednik broda svakodnevno overava podatke unesene u brodski dnevnik.

Brodski dnevnik vodi se za vreme plovidbe i za vreme boravka broda u luci, odnosno pristaništu, svakog dana od 00 do 24 sata.

Izuzetno od stava 3. ovog člana brodski dnevnik se ne vodi dok je brod u raspremi.

Član 31

Zapovednik broda koji dolazi iz inostranstva podnosi brodski dnevnik na uvid i overu lučkoj kapetaniji na graničnom prelazu za međunarodni vodni saobraćaj.

Zapovednik broda koji plovi između domaćih luka i pristaništa podnosi brodski dnevnik na uvid i overu lučkoj kapetaniji, i to posle svakog važnijeg vanrednog događaja, a najmanje jedanput mesečno.

Lučka kapetanija pregleda i overava brodski dnevnik, upisujući svoje eventualne primedbe u pogledu urednog vođenja dnevnika.

Član 32

Kada se ispuni brodski dnevnik, zapovednik će, pre nego što upotrebi novi dnevnik, podneti ispunjeni lučkoj kapetanija u Republici Srbiji, odnosno diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu, i to u prvoj luci kojoj pristane, koje će na kraju ispunjenog dnevnika naznačiti datume početka i završetka vođenja dnevnika.

Vlasnik, odnosno brodar broda čuva zaključeni brodski dnevnik 10 godina od dana završetka njegovog vođenja.

Brod treba da ima u rezervi obrazac brodskog dnevnika.

Popis posade

Član 33

Popis posade sadrži podatke o ukrcanim članovima posade broda, njihovoj stručnoj osposobljenosti i poslovima koje obavljaju.

Popis posade sadrži:

1) ime ili oznaku broda unutrašnje plovidbe, ENI broj, vrstu broda, luku upisa, nosivost i istisninu broda i snagu pogonskih uređaja;

2) najmanji broj članova posade i sastav posade, koji su radi obezbeđivanja bezbednosti plovidbe određeni za odnosni brod u skladu sa propisom kojim se uređuje najmanji broj članova posade;

3) redni broj, ime i prezime članova posade, datum i mesto rođenja, prebivalište, zvanja članova posade u unutrašnjoj plovidbi, svojstvo u kome su ukrcana, datum i broj isprave o ukrcavanju i naziv organa koji je tu ispravu izdao, datum i mesto ukrcavanja i iskrcavanja i potpis zapovednika broda;

4) tekst važećeg propisa kojim se uređuje najmanji broj članova posade.

U popis posade mogu se upisivati i članovi porodica članova posade broda koji su ukrcani na brodu s tim da se označi porodični odnos prema članu posade (žena, sin, kćer ili dr).

Popis posade iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 24 - Popis posade, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 34

Podatke iz člana 33. stav 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika upisuje lučka kapetanija, a podatke iz tačke 3) zapovednik broda, a overava lučka kapetanija.

Ako su na brodu izvršene promene u pogledu stanja posade ili drugih lica ukrcanih na brod, podatke o tim promenama overava u popisu posade lučka kapetanija nadležna po mestu gde su te promene nastale.

Član 35

Popunjeni popis posade predaje se najbližoj lučkoj kapetaniji koja popunjeni popis posade zamenjuje novim. U novi popis posade upisuju se propisani podaci o ukrcavanju za sve članove posade i druga lica ukrcana na brod.

U popunjenom popisu posade označava se koja su lica iz njega uneta u novi popis posade i unosi se beleška da je izdat novi popis posade, a zatim se popunjeni popis posade dostavlja lučkoj kapetaniji koja vodi upisnik brodova u koji je brod upisan.

Ako u popisu posade nema mesta za upis novog člana posade ili drugog ukrcanog lica, a nema mogućnosti da se popis posade odmah zameni novim, odnosni podaci upisuju se u brodski dnevnik i na osnovu brodskog dnevnika naknadno unose u novi popis posade.

Brod treba da ima u rezervi obrazac popisa posade.

Vlasnik, odnosno brodar čuva zaključeni popis posade 10 godina od dana završetka njegovog vođenja.

Ako je brod u raspremi, popis posade predaje se na čuvanje lučkoj kapetaniji nadležnoj po mestu raspreme broda.

Knjiga rada za tehnički plovni objekat

Član 36

Knjiga rada za tehnički plovni objekat sadrži podatke o imenu ili oznaci i vrsti tehničkog plovnog objekta, ENI broju, luci upisa, kapacitetu i ukupnoj snazi motora.

U knjigu rada iz stava 1. ovog člana upisuju se:

1) hidrometeorološki podaci koji se odnose na: vremenske prilike, temperaturu vazduha i vodostaj kod koga se naznačava i vodomerna stanica prema kojoj se tehnički plovni objekat orijentiše;

2) podaci o kretanju i radu tehničkog plovnog objekta;

3) podaci o smenama u kormilarnici i mašinskom prostoru članova posade na mestima rada za koja su potrebna ovlašćenja za vršenje poslova na tehničkom plovnom objektu, promene modela funkcionisanja plovidbe;

4) važne napomene u toku rada.

U kolonu knjige rada iz stava 2. tačka 4) ovog člana, predviđenu za upisivanje važnih napomena, unose se podaci o plovilu u koji se vrši utovar/istovar i utovarene-istovarene količine tereta u tonama ili m3, vreme provedeno u radu odnosno stajanju, kratak opis rada, odnosno zastoja kao i primedbe koje se odnose na smetnje i nedostatke održavanja vodnog puta i objekata bezbednosti plovidbe. U tu kolonu unose se i podaci o radu glavnog pogonskog uređaja.

U knjigu rada iz stava 1. ovog člana upisuju se i podaci o opremanju i raspremi tehničkog plovnog objekta i broj i datum rešenja o raspremi nadležne lučke kapetanije.

Vlasnik, odnosno brodar čuva zaključenu knjigu rada 10 godina od dana završetka njenog vođenja.

Knjiga rada iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 25 - Knjiga rada za tehnički plovni objekat, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zdravstveni dnevnik

Član 37

Zdravstveni dnevnik za brod unutrašnje plovidbe sadrži podatke o imenu ili oznaci broda unutrašnje plovidbe, luci upisa i ENI broj broda.

U zdravstveni dnevnik iz stava 1. ovog člana upisuju se:

1) početak, kraj i trajanje putovanja;

2) broj posade i broj putnika, posebno pri polasku, a posebno pri povratku broda;

3) podaci o snabdevanju broda hranom, sa naznakom vremena i mesta ukrcavanja namirnica, imena snabdevača, vrste i količine namirnica i njihove higijenske ispravnosti;

4) podaci o snabdevanju broda vodom za piće, sa naznakom vremena i mesta ukrcavanja vode, da li je voda uzeta iz vodovoda ili cisterne, da li je kontrolisana higijenska ispravnost vode u brodskim rezervoarima i da li je vršena dezinfekcija vode;

5) podaci o drugim izvršenim dezinfekcijama i dezinsekcijama na brodu;

6) podaci o obolelim licima na brodu i drugi značajniji podaci koji se odnose na zdravstveno stanje članova posade i putnika.

Podaci o obolelim licima unose se u zdravstveni dnevnik ako dnevnik ne vodi lekar sadrže kratak opis bolesti, odnosno nezgode i po mogućnosti dijagnozu, upotrebljene lekove, preduzete mere u slučaju zarazne bolesti, trajanje i ishod bolesti, odnosno povrede.

Zdravstveni dnevnik iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 26 - Zdravstveni dnevnik, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 38

Ako je na brodu unutrašnje plovidbe ukrcan brodski lekar, on vodi zdravstveni dnevnik. Ako na brodu nema brodskog lekara, zdravstveni dnevnik vodi zapovednik broda ili član posade koga on odredi.

Podaci se upisuju u zdravstveni dnevnik za svako putovanje, i to posebno pri odlasku, a posebno pri povratku broda.

Na završetku svakog putovanja, lice koje vodi zdravstveni dnevnik svojim potpisom potvrđuje tačnost unesenih podataka.

Za vreme putovanja, a najmanje jedanput mesečno i na završetku putovanja, zapovednik broda pregleda zdravstveni dnevnik i overava ga svojim potpisom.

Vlasnik, odnosno brodar čuva zaključeni zdravstveni dnevnik pet godina od dana završetka njegovog vođenja.

Na uvid i overu zdravstvenog dnevnika primenjuju se odredbe člana 31. ovog pravilnika.

Radio dnevnik

Član 39

Radio dnevnik za brod unutrašnje plovidbe sadrži podatke o imenu ili oznaci broda unutrašnje plovidbe, pozivnom znaku, ENI broju, luci upisa, vrsti broda, vlasniku broda, nosivosti, zonama plovidbe, službi i kategoriji radio stanice te podatke o broju stranica dnevnika, nadležnoj lučkoj kapetaniji i datum izdavanja.

U radio dnevnik upisuju se:

1) podaci o radio uređajima;

2) broj dnevnika i imena radio operatera;

3) skraćeni podaci o radio komunikacijama koje se vrše sa naznakom vremena rada, pozivnih znakova radio stanica koje učestvuju u komunikaciji, frekvenciji, odnosno kanalu na kojem se vrši komunikacija, snazi i trajanju rada.

Podatke u radio dnevnik unosi član posade broda koji je osposobljen za rukovanje radio - telefonskim uređajem kojeg odredi zapovednik broda koji po završetku rada svojim potpisom potvrđuje tačnost unetih podataka. Na kraju putovanja zapovednik broda pregleda i overava Radio dnevnik.

Vlasnik, odnosno brodar broda čuva zaključeni radio dnevnik pet godina od dana završetka njegovog vođenja.

Radio dnevnik iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 27 - Radio dnevnik, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Knjiga o uljima

Član 40

Knjiga o uljima sadrži:

1) ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda i luku upisa broda;

2) podatke o prihvaćenim uljima - mastima za rad plovila;

3) potpis odgovornog lica i pečat prijemne stanice;

4) podatke o vremenu, količini i mestu predaje otpadnog ulja i ostalog uljnog i masnog otpada.

Knjiga o uljima iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 28 - Knjiga o uljima, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Knjiga sanitarne otpadne i kaljužne vode

Član 41

Knjiga sanitarne otpadne i kaljužne vode sadrži:

1) ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda i luku upisa broda;

2) podatke o čišćenju tankova sanitarne otpadne vode, datumu i mestu i metodi čišćenja, količini i načinu odlaganja;

3) pražnjenju tankova sanitarne otpadne vode, količini, datumu i mestu i načinu odstranjivanja;

4) potpis odgovornog lica za navedene operacije;

5) potpis i pečat prijemne stanice.

Knjiga sanitarne otpadne i kaljužne vode iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 29 - Knjiga sanitarne otpadne i kaljužne vode, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Dnevnik brodskog smeća

Član 42

Dnevnik brodskog smeća sadrži:

1) ime ili oznaku broda, vrstu broda i luku upisa broda;

2) podatke o predatoj količini brodskog smeća prijemnoj stanici;

3 potpis odgovornog lica za navedene operacije;

4) potpis odgovornog lica i pečat prijemne stanice.

Dnevnik brodskog smeća iz stava 1. ovog člana izdaje se na Obrascu br. 30 - Dnevnik brodskog smeća, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Knjiga stabiliteta

Član 43

Knjiga stabiliteta koju treba da ima putnički brod sadrži:

1) podatak o visini težišta praznog opremljenog broda dobijen proračunskom metodom momenata ili praktičnom probom nakretanja;

2) podatke o kraku/momentu stabiliteta za opterećenja broda: na početku, tokom i na kraju plovidbe i za prazan opremljen brod;

3) podatak o kraku/momentu delovanja spoljnih sila koje uzrokuju nagib broda;

4) podatak o kraku/momentu stabiliteta za slučaj prodora vode u brod;

5) izveštaj o probi nakretanja (ukoliko je sprovedena);

6) zaključak i uputstvo zapovedniku broda o postupanju.

Podaci iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana prikazuju se tabelarno i grafički (kriva kraka/momenta stabiliteta) za sve slučajeve opterećenja broda.

Knjigu stabiliteta izrađuje projektant, a Uprava overom potvrđuje da knjiga stabiliteta sadrži sve potrebne podatke o stabilitetu broda i da su svi rezultati proračuna stabiliteta u skladu sa zahtevima Pravilnika.

Registar izdatih svedočanstava o sposobnosti broda za plovidbu

Član 44

Registar izdatih svedočanstava o sposobnosti broda za plovidbu sadrži:

1) ime ili oznaku broda, ENI broj, vrstu broda, tip broda, ime i adresu vlasnika, odnosno brodara broda;

2) broj izdatog svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu, datum i mesto izdavanja, serijski broj izdatog svedočanstva, kao i rok važenja, napomene;

3) podatke o zamenjenim i poništenim svedočanstvima o sposobnosti broda za plovidbu.

Registar izdatih svedočanstava iz stava 1. ovog člana vodi se na Obrascu br. 31 - Registar izdatih svedočanstava o sposobnosti broda za plovidbu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Registar izdatih brodskih svedočanstava

Član 45

Registar izdatih brodskih svedočanstava sadrži:

1) ime ili oznaku, ENI broj, vrstu, nosivost i zone ili delova vodnog puta plovidbe broda;

2) lučku kapetaniju, broj i datum izdavanja brodskog svedočanstva, podatke o vlasniku ili suvlasnicima, nazivu upisnika u koji je brod upisan;

3) overe koje se odnose na dodatne ili posebne preglede, rok važenja brodskog svedočanstva i napomene.

Registar izdatih brodskih svedočanstava iz stava 1. ovog člana vodi se na Obrascu br. 32 - Registar izdatih brodskih svedočanstava, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 46

U registru izdatih brodskih svedočanstava i registru izdatih svedočanstava o sposobnosti broda za plovidbu ne može se ništa brisati, dodavati ili menjati, ili na drugi način učiniti nečitljivim.

Ispravke pogrešno unetih podataka vrši se na taj način što se tekst koji se ispravljanjem menja precrtava tako da ostane čitljiv, a iznad ili ispod njega se upisuje novi tekst.

Ispravka pogrešno unetih podataka u registru izvršena na način iz stava 2. ovog člana overava se potpisom ovlašćenog lica koje je ispravku izvršilo sa naznakom datuma izvršene ispravke.

Ako ne postoji mogućnost da se ispravka grešaka izvrši na način određen u stavu 2. ovog člana, podaci se sa te strane prenose na novu stranu registra i na njoj se označava strana sa koje su podaci preneti. Na strani registra sa koje su preneti podaci povlači se kosa linija i naznačava broj strane registra na koji su podaci preneti.

Registar iz člana 45. stav 1. ovog pravilnika može da se vodi i u elektronskoj formi.

Završne odredbe

Član 47

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini i načinu vođenja brodskih isprava i knjiga brodova trgovačke mornarice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 16/80 i 25/88 i "Službeni list SRJ", broj 6/93), osim odredaba koje se odnose na brodske isprave i knjige pomorskih brodova.

Član 48

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2016. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o brodskim ispravama i knjigama

("Sl. glasnik RS", br. 20/2019)

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce 1-32, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 60/2015, a izmenjene u "Sl. glasniku RS", br. 20/2019, možete pogledati OVDE