PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA PRIKLJUČENJE NA TELEKOMUNIKACIONI SISTEM GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički i drugi uslovi za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem Grada Novog Sada, za projektovanje i građenje Kućne instalacije i prostora za smeštaj telekomunikacione opreme, dokumentacija potrebna za izdavanje prethodne saglasnosti, saglasnosti i uslova od strane Preduzeća, kao i uslovi i način za uspostavljanje i korišćenje servisa.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1. Preduzeće je JKP "Informatika" Novi Sad.

2. Telekomunikacioni sistem je sistem koji obuhvata optičku, kablovsku i drugu telekomunikacionu infrastrukturu, u skladu sa odlukom kojom se uređuje izgradnja, održavanje i pružanje usluga Telekomunikacionog sistema Grada Novog Sada.

3. Servis je usluga: zakupa optičkih vlakana (Dark fiber usluga), korišćenja optičkih vlakana (IRU usluga), kolokacije, VoIP-a i video nadzora.

4. Zakup optičkih vlakana (Dark fiber usluga) je usluga zakupa jednog para optičkih vlakana duž ugovorenih deonica u toku trajanja ugovorenog perioda.

5. Korišćenje optičkih vlakana (IRU usluga) je usluga neopozivog korišćenja jednog para optičkih vlakana koje Preduzeće predaje Korisniku na ekskluzivnu upotrebu duž ugovorenih deonica u toku trajanja ugovorenog perioda.

6. Kolokacija je usluga iznajmljivanja fizičkog prostora i tehničkih sadržaja Preduzeća koji su neophodni Korisniku za smeštaj i povezivanje potrebne opreme u svrhu pružanja usluga Korisnika, putem Telekomunikacionog sistema.

7. VoIP je usluga koja omogućava prenos govorne i vizuelne komunikacije putem Internet protokola.

8. Video nadzor je usluga kojom se omogućava kreiranje i prenos video signala, kreiranje i skladištenje video zapisa, kao i prikaz video signala putem softvera na odgovarajućim uređajima.

9. Korisnik je fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik koji koristi ili želi da koristi usluge Telekomunikacionog sistema ili servisa i davalac telekomunikacione usluge koji kao fizičko ili pravno lice gradi, poseduje i koristi telekomunikacionu mrežu ili pruža telekomunikacionu uslugu.

10. Korisnik servisa je javno komunalno preduzeće i drugo javno preduzeće, javna služba, ustanova i druga organizacija čiji je osnivač Grad Novi Sad ili se finansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, a koja koristi ili želi da koristi uslugu servisa.

11. Priključak na Telekomunikacioni sistem je fizička tačka na kojoj se Korisniku omogućava pristup Telekomunikacionom sistemu i sastoji se od:

- na nivou vodova: telekomunikacione kanalizacije, revizionog okna, prostora za smeštaj opreme,

- na pasivnom nivou: optičkog i drugih kablova, kablovske spojnice, privodnog ormana sa pripadajućom pasivnom opremom, i

- na aktivnom nivou: aktivne telekomunikacione opreme u privodnom ormanu.

12. Kućna instalacija za prenos telekomunikacionih signala i uspostavljanje i korišćenje servisa je instalacija za prenos podataka putem Telekomunikacionog sistema od privodnog ormana do utičnica u objektu Korisnika (u daljem tekstu: Kućna instalacija).

Kućna instalacija se sastoji od:

- optičkog kabla sa odgovarajućim brojem i vrstom optičkih vlakana od privodnog ormana do razvodnog ormana, kao i do drugih instalacija u objektu Korisnika,

- pripadajuće pasivne opreme: panela, kablovskih kanala, instalacionih cevi i kutija,

- četvoroparičnih bakarnih kablova sa upredenim paricama, drugih kablova i utičnica, i

- tehničkih sredstava i uređaja za uspostavljanje i korišćenje servisa.

13. Prethodna saglasnost o ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem je saglasnost koju investitor pribavlja od Preduzeća pre početka izvođenja radova na izgradnji objekta i izvođenja drugih građevinskih radova na objektu.

14. Saglasnost za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem je saglasnost koju investitor pribavlja od Preduzeća po završetku izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova na objektu.

15. Prethodni uslovi i saglasnost na projektnu dokumentaciju za izgradnju drugih komunalnih infrastruktura su uslovi i saglasnost koje je investitor dužan da pribavi od Preduzeća pre početka izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova na komunalnoj infrastrukturi.

16. Prethodna saglasnost za izvođenje radova koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema i radova kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem i vršenje nadzora nad radovima je saglasnost koju je investitor dužan da pribavi od Preduzeća, pre početka izvođenja radova koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema i radova kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem ili neki njegov deo, kao i nadzor nad tim radovima od strane Preduzeća.

1. Tehnički i drugi uslovi za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem, za projektovanje i građenje Kućne instalacije i prostora za smeštaj telekomunikacione opreme u objektu Korisnika

Član 3

Tehničkim i drugim uslovima za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem utvrđuju se uslovi za priključenje objekta Korisnika na Telekomunikacioni sistem i to od regulacione linije do objekta Korisnika, obuhvatajući i privodni orman u objektu Korisnika.

Po pravilu veličina privodnog ormana, kapacitet optičkog kabla i telekomunikaciona oprema u tehničkim i drugim uslovima za priključenje iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u zavisnosti od broja Korisnika u objektu i njihovih potreba, kao i raspoloživih resursa Telekomunikacionog sistema.

Tehničkim i drugim uslovima za priključenje iz stava 1. ovog člana utvrđuje se nivo vodova, pasivni nivo i aktivni nivo Priključka na Telekomunikacioni sistem, u skladu sa:

1. Tehničkim uslovima za polietilenske cevi malog prečnika za kablovsku kanalizaciju ("PTT vesnik", broj 25/87),

2. Tehničkim uslovima za telekomunikacione kablove sa monomodnim optičkim vlaknima ("PTT vesnik", broj 13/88 i dvobroj 7-8/04),

3. Uputstvom o polaganju i montaži optičkih kablova ("PTT Vesnik", br. 4/89 i 33/91),

4. Zbirkom propisa iz oblasti linija i mreža, LN-VII (Telekomunikacione mreže sa optičkim kablovima, ZJPTT/1998 i izmene i dopune "PTT Vesnik", dvobroj 7-8/04),

5. Ethernet standardom IEEE 802.3, i

6. Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima pri izgradnji prateće infrastrukture potrebne za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža, pripadajućih sredstava i elektronske komunikacione opreme prilikom izgradnje poslovnih i stambenih objekata ("Službeni glasnik RS", broj 123/12).

Član 4

Tehničkim i drugim uslovima za projektovanje i građenje Kućne instalacije utvrđuju se uslovi za projektovanje i građenje Kućne instalacije i to od privodnog ormana do utičnica u objektu Korisnika.

Po pravilu, tehnički i drugi uslovi za projektovanje i građenje Kućne instalacije iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u zavisnosti od broja Korisnika u objektu i njihovih potreba, i sadrže podatke o potrebnom broju utičnica, kapacitetu interfejsa i vrsti servisa, a u skladu sa:

1. Tehničkim uslovima za telekomunikacione kablove sa monomodnim optičkim vlaknima ("PTT vesnik", broj 13/88 i dvobroj 7-8/04),

2. Uputstvom o polaganju i montaži optičkih kablova ("PTT Vesnik", br. 4/89 i 33/91),

3. Zbirkom propisa iz oblasti linija i mreža, LN-VII (Telekomunikacione mreže sa optičkim kablovima, ZJPTT/1998 i izmene i dopune "PTT Vesnik", dvobroj 7-8/04),

4. SRPS N.B2.741 - Zaštita od električnog udara,

5. SRPS N.B2.743 - Zaštita od prekomernih struja,

6. SRPS N.B2.754 - Uzemljenje i zaštitni provodnici,

7. ISO/IEC 11801SE; TIA/EIA 568A/B; EN 50173 Kablovi klase E (kategorija 6),

8. ISO/IEC 8877 Utičnice i konektori tipa RJ-45, i

9. Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima pri izgradnji prateće infrastrukture potrebne za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža, pripadajućih sredstava i elektronske komunikacione opreme prilikom izgradnje poslovnih i stambenih objekata.

Član 5

Tehničkim i drugim uslovima za prostor za smeštaj telekomunikacione opreme u objektu Korisnika, određuje se veličina, opremljenost, položaj i drugi uslovi koje treba da ispunjava prostor za smeštaj opreme, odnosno uslovi za projektovanje i građenje prostora za smeštaj opreme u zavisnosti od broja Korisnika u objektu i njihovih potreba, kao i raspoloživih resursa Telekomunikacionog sistema.

Po pravilu, prostor iz stava 1. ovog člana treba da ima:

- minimalnu površinu od 2mx2m i visinu od 2,1m,

- vrata sa bravom, koja se zaključavaju,

- antistatički pod,

- prirodnu ventilaciju i/ili ugrađenu opremu za klimatizaciju,

- adekvatno osvetljenje, i

- napajanje električnom energijom preko posebno namenjenog brojila smeštenog u objektu Korisnika.

2. Dokumentacija potrebna za izdavanje prethodne saglasnosti, saglasnosti i uslova od strane Preduzeća

Član 6

Podnosilac zahteva za izdavanje Prethodne saglasnosti o ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, uz zahtev prilaže:

- važeći akt o urbanističkim uslovima ili izvod iz urbanističkog plana,

- dokaz o uplati troškova izdavanja Prethodne saglasnosti o ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, i

- druge dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih zakonom.

Član 7

Podnosilac zahteva za izdavanje Saglasnosti za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, za objekte za koje je izdata Prethodna saglasnost o ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem iz člana 6. ovog pravilnika, uz zahtev prilaže:

- projektnu dokumentaciju, u skladu sa zakonom,

- rešenje kojim se odobrava izvođenje radova u skladu sa zakonom,

- dokaz o uplati troškova izdavanja Saglasnosti za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, i

- druge dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih zakonom.

Podnosilac zahteva za izdavanje Saglasnosti za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, za objekte koji su izgrađeni pre stupanja na snagu ovog pravilnika, uz zahtev prilaže:

- dokaz o vlasništvu za objekat Korisnika,

- za objekte u postupku ozakonjenja fotokopiju prijave izgrađenog, odnosno rekonstruisanog objekta bez građevinske, odnosno upotrebne dozvole,

- kopiju plana,

- dokaz o uplati troškova izdavanja Saglasnosti za priključenje objekata Korisnika na Telekomunikacioni sistem, i

- druge dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih zakonom.

Član 8

Podnosilac zahteva za izdavanje Prethodnih uslova i davanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju za izgradnju drugih komunalnih infrastruktura dužan je da uz zahtev priloži:

- važeći akt o urbanističkim uslovima ili izvod iz urbanističkog plana, kao i katastarsku kopiju plana vodova na planiranoj trasi, i

- dokaz o uplati troškova izdavanja Prethodnih uslova i davanja saglasnosti na projektnu dokumentaciju za izgradnju drugih komunalnih infrastruktura.

Član 9

Podnosilac zahteva za izdavanje Prethodne saglasnosti za izvođenje radova koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema i radova kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem i vršenje nadzora nad radovima uz zahtev prilaže:

- rešenje kojim se odobrava izvođenje radova u skladu sa zakonom,

- projektnu dokumentaciju, i

- dokaz o uplati troškova izdavanja Prethodne saglasnosti za izvođenje radova koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema i radova kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem i vršenja nadzora nad radovima.

3. Uslovi i način za uspostavljanje i korišćenje servisa

3.1. Zakup optičkih vlakana (Dark fiber usluga) i korišćenje optičkih vlakana (IRU usluga)

Član 10

Preduzeće na uspostavljanju i korišćenju servisa Dark fiber usluga i IRU usluga obavlja projektovanje, izgradnju i održavanje optičkih vlakana zakupljenih od strane Korisnika.

Tehničkim i drugim uslovima za uspostavljanje i korišćenje servisa iz stava 1. ovog člana utvrđuju se uslovi za uspostavljanje i korišćenje servisa, a u vezi sa zakupom i održavanjem optičkih vlakana na ugovorenim deonicama u toku trajanja ugovorenog perioda.

Po pravilu, tehnički i drugi uslovi za uspostavljanje i korišćenje servisa iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u zavisnosti od nivoa izgrađenosti i raspoloživosti Telekomunikacionog sistema, potrebnog kapaciteta optičkih vlakana, udaljenosti lokacija između kojih je potrebno uspostaviti i koristiti servise, kao i vremenskog perioda zakupa optičkih vlakana.

Tehnički i drugi uslovi za uspostavljanje i korišćenje servisa iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u skladu sa zakonom kojim se uređuju elektronske komunikacije i zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Tehnička sredstva koja su potrebna Korisniku za uspostavljanje i korišćenje servisa iz stava 1. ovog člana su:

- završni optički elementi (završna optička kutija ili optički patch panel), i

- pasivna mrežna oprema koja predstavlja instalacioni razvod - optički kablovi.

3.2. Kolokacija

Član 11

Kolokacija je namenjena isključivo za potrebe pružanja servisa IRU usluge.

Oprema koja se smešta u prostor Preduzeća za uslugu Kolokacije mora zadovoljiti odgovarajuće preporuke Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU-T) i standarde Evropskog instituta za standardizaciju iz oblasti telekomunikacija (ETSI).

3.3. VoIP

Član 12

Uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a vrši se u cilju kreiranja, prenosa i razmene glasovne komunikacije, video komunikacije, instant poruka (instant messaging) i drugih servisa putem odgovarajućih uređaja.

Tehničko-tehnološku celinu servisa VoIP-a čine tehnička sredstva i uređaji za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a kod Korisnika servisa i Preduzeća.

Tehnička sredstava i uređaji za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a kod Korisnika servisa su:

- korisnički uređaji - telefoni sa pripadajućim licencama,

- aktivni mrežni uređaji za prenos i razmenu glasovne komunikacije, video komunikacije, instant poruka (instant messaging) i drugih servisa (VoIP gateway, GSM gateway, itd.),

- pasivna mrežna sredstva - instalacioni razvod po objektu, i

- komunikacioni ormar sa pripadajućim elementima.

Tehnička sredstva i uređaji za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a za potrebe Tehničkog centra Preduzeća su:

- serverska infrastruktura (fizička i virtuelna) sa potrebnim softverom za objedinjenu komunikaciju (obradu poziva) i pripadajućim licencama,

- aktivni mrežni uređaji za prenos i razmenu glasovne komunikacije, video komunikacije, instant poruka (instant messaging) i drugih servisa (VoIP gateway, GSM gateway itd.),

- pasivna mrežna sredstva - instalacioni razvod po objektu,

- adapteri za analogne telefone/faks mašine, i

- softver kontakt centra i pripadajuće licence.

Korisnik servisa dostavlja inicijativu za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a Preduzeću na osnovu svog posebnog akta, a putem resorne gradske uprave.

Tehnički i drugi uslovi za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP -a utvrđuju se u skladu zakonom kojim se uređuju elektronske komunikacije i zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Aktivnosti Preduzeća na uspostavljanju i korišćenju servisa VoIP-a su:

1. izrada projektne dokumentacije za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a kod Korisnika servisa i Tehničkog centra Preduzeća,

2. izgradnja Kućne instalacije za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a kod Korisnika servisa i Tehničkog centra Preduzeća,

3. priključenje Kućne instalacije Korisnika servisa i/ili Tehničkog centra Preduzeća na Telekomunikacioni sistem,

4. instalacija i administracija softvera za objedinjenu komunikaciju (obradu poziva) i softvera kontakt centra, i

5. postavljanje i administracija pratećih uređaja za uspostavljanje i korišćenje servisa VoIP-a Korisnika servisa i Tehničkog centra Preduzeća.

3.4. Video nadzor

Član 13

Uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora vrši se u cilju kreiranja i prenosa video signala, kreiranja i skladištenja video zapisa, kao i prikaza video signala putem softvera, na odgovarajućim uređajima.

Tehničko-tehnološku celinu servisa video nadzora čine tehnička sredstva i uređaji kod Korisnika servisa, za potrebe nadzornog centra Korisnika i Tehničkog centra nadzornog sistema Preduzeća.

Tehnička sredstava i uređaji za kreiranje, prihvatanje i prenos video signala kod Korisnika servisa su:

- kamere za kreiranje video signala sa potrebnim softverom i pripadajućim licencama,

- aktivni mrežni uređaji za prihvatanje i prenos video signala,

- pasivna mrežna sredstva - instalacioni razvod po objektu, i

- prateći uređaji za povezivanje sa ostalim sistemima tehničke zaštite.

Tehnička sredstava i uređaji za potrebe nadzornog centra Korisnika su:

- nadzorne radne stanice sa potrebnim softverom i pripadajućim licencama,

- aktivni mrežni uređaji za prihvatanje i prenos video signala,

- pasivna mrežna sredstva - instalacioni razvodi,

- uređaj za prihvat video signala i kreiranje i skladištenje video zapisa sa potrebnim softverom i pripadajućim licencama, i

- prateći uređaji za povezivanje sa ostalim sistemima tehničke zaštite.

Tehnička sredstva i uređaji za potrebe Tehničkog centra nadzornog sistema Preduzeća su:

- serverska infrastruktura (fizička i virtuelna) sa potrebnim softverom i pripadajućim licencama,

- nadzorne radne stanice sa potrebnim softverom i pripadajućim licencama,

- sistem za kreiranje i skladištenje video zapisa (fizička i virtuelna storidž infrastruktura) sa potrebnim video menadžment softverom i pripadajućim licencama,

- aktivni mrežni uređaji za prihvatanje i prenos video signala, i

- pasivna mrežna sredstva - instalacioni razvod Tehničkog centra nadzornog sistema Preduzeća.

Korisnik servisa dostavlja inicijativu za uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora Preduzeću na osnovu svog posebnog akta, a putem resorne gradske uprave.

Tehnički i drugi uslovi za uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora utvrđuju se u skladu sa zakonom kojim se uređuju elektronske komunikacije i zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Aktivnosti Preduzeća na uspostavljanju i korišćenju servisa video nadzora su:

1. izrada projektne dokumentacije za uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora Korisnika servisa, nadzornog centra Korisnika i Tehničkog centra nadzornog sistema Preduzeća,

2. izgradnja Kućne instalacije za uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora Korisnika servisa, nadzornog centra Korisnika i Tehničkog centra nadzornog sistema Preduzeća,

3. priključenje Kućne instalacije Korisnika servisa na Telekomunikacioni sistem,

4. priključenje nadzornog centra Korisnika na Tehnički centar nadzornog sistema Preduzeća putem Telekomunikacionog sistema,

5. kreiranje i skladištenje video zapisa Korisnika servisa,

6. instalacija i administracija sistemskog softvera, video menadžment softvera i softvera za zaštitu i sigurnost servera i nadzornih radnih stanica, i

7. podešavanje pratećih uređaja za povezivanje sa ostalim sistemima tehničke zaštite.

Tehnički uslovi za smeštaj tehničkih sredstava i uređaja za uspostavljanje i korišćenje servisa video nadzora:

1. tehnička sredstva i uređaji se moraju smestiti tako da se ne premaše maksimalne dozvoljene dužine kabliranja,

2. tehnička sredstva i uređaji se moraju smestiti što dalje od mogućih izvora elektromagnetskih smetnji, drugih instalacija koje mogu loše uticati na kvalitet usluge i/ili sigurnost,

3. tehnička sredstva i uređaji ne smeju se smestiti ispod nivoa podzemnih voda ukoliko nisu predviđene odgovarajuće mere protiv prodora vode,

4. za prostore koji imaju mogućnost proširenja potrebno je izbegavati smeštanje tehničkih sredstava i uređaja na lokacije na kojima je planirano proširenje,

5. preporučuje se smeštaj tehničkih sredstava i uređaja u dostupnom području objekta na način kojim se ne narušava funkcionalnost puteva za evakuaciju,

6. oprema i delovi drugih sistema koji nisu namenjeni direktnoj podršci funkciji video nadzora ili ga ugrožavaju, moraju biti odvojeni,

7. prostori za smeštanje tehničkih sredstava i uređaja se moraju na odgovarajući način zaštiti od neovlašćenog pristupa,

8. razvodni orman se postavlja što je moguće bliže središtu područja koje opslužuje,

9. razvodni orman se po pravilu ne smešta u radne prostorije ako prostor za smeštaj nije odvojen od ostatka radnog prostora i ako nisu preduzete mere kojima se sprečava ometanje radnih procesa (širenje buke ventilatora pripadajućih aktivnih uređaja, zagrevanje i sl.),

10. prilikom smeštanja razvodnog ormana mora se obezbediti dostupnost kablova aktivnih mrežnih uređaja, uređaja za skladištenje video zapisa i prespojenih panela, uz obezbeđivanje minimalnog savijanja kablova,

11. kamera treba da bude smeštena u odgovarajućem kućištu sa odgovarajućom IP zaštitom, otpornom na udarce i postavlja se na mesto koje mora omogućiti pregled štićenog prostora i onemogućiti opstrukciju njenog rada,

12. uređaj za kreiranje i skladištenje video zapisa po pravilu treba da bude smešten u razvodni orman, i

13. aktivni mrežni uređaj treba da ima odgovarajući broj portova za skladištenje i prenos video signala i smešta se u razvodni orman.

Pri uspostavljanju i korišćenju servisa video nadzora električna instalacija napajanja tehničkih sredstava i uređaja izvodi se:

1. uz postojanje odgovarajuće redundanse, u skladu sa brojem i električnim karakteristikama tehničkih uređaja,

2. u situacijama prekida električnog napajanja do minimum pet minuta, po pravilu tako da se predviđa napajanje preko odgovarajućeg besprekidnog izvora napajanja (UPS), i

3. tako da izjednačenje potencijala i uzemljenje bude u skladu sa relevantnim propisima i SRPS EN 50310.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".