PRAVILNIK

O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA SPECIJALNA POMAGALA ZA ČITANJE I PISANJE KOJA SE OBEZBEĐUJU IZ SREDSTAVA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2018 i 23/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način ostvarivanja prava na specijalna pomagala za čitanje i pisanje (u daljem tekstu: pomagala), kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Pravo na pomagalo ima osiguranik, odnosno korisnik penzije - slepo lice i slepo dete osiguranika.

Član 3

Licima iz člana 2. ovog pravilnika obezbeđuju se sledeća pomagala:

1. Brajeva pisaća mašina;

2. reproduktor;

3. govorni softver za srpski jezik;

3a Dejzi plejer.

Pomagala se proizvode, održavaju i upotrebljavaju prema uslovima propisanim za namenu za koju su proizvedena tako da ne ugrožavaju zdravlje korisnika pomagala i drugih osoba.

Član 4

Pravo na Brajevu pisaću mašinu ostvaruju slepa lica koja su obučena Brajevim pismom u školama za slepe ili na posebnim nastavama za opismenjavanje slepih lica i slepa deca koja se nalaze na školovanju do navršenih 26 godina života.

Pravo na reproduktor ostvaruju slepa lica koja su članovi biblioteke za slepe, a slepa deca ako se nalaze na školovanju do navršenih 26 godina života.

Pravo na govorni softver za srpski jezik ostvaruje slepo dete, učenik - počev od V razreda osnovne škole, student i zaposleni, kome posedovanje softvera može pomoći u vezi sa konkretnim radnim angažovanjem.

Pravo na Dejzi plejer ostvaruje slepo osigurano lice član biblioteke ili slepo dete koje se nalazi na školovanju do navršenih 26 godina života.

Slepom licu pripada pravo na pomagalo kod Fonda pod uslovom da pravo na pomagalo nije ostvareno po propisima iz zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Korisnik pomagala ponovo ostvaruje pravo na pomagalo i to na:

1. Brajevu pisaću mašinu, nakon isteka roka od 15 godina;

2. reproduktor, nakon isteka roka od deset godina;

3. govorni softver za srpski jezik, nakon isteka roka od pet godina;

3a Dejzi plejer, nakon isteka roka od sedam godina.

Korisnik pomagala ponovo ostvaruje pravo na pomagalo u roku koji se računa od dana isporuke pomagala.

Član 5a

Nakon isteka roka iz člana 5. ovog pravilnika, korisnik pomagala dužan je da pomagalo vrati Fondu.

Član 6

Postupak za ostvarivanje prava na pomagalo pokreće se na zahtev slepog lica iz člana 2. ovog pravilnika, a za slepo dete osiguranika na zahtev osiguranika, u filijali, odnosno službi filijale Fonda, prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz stava 1. ovog člana dostavljaju se sledeći dokazi:

1. kopija lične karte za podnosioca zahteva,

2. potvrda da je slepo lice član biblioteke za slepa lica, odnosno da je obučeno Brajevim pismom, koju izdaje škola, odnosno organizator nastave za opismenjavanje,

3. potvrda da se slepo dete nalazi na školovanju,

4. potvrda od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ili Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, da nije ostvario pravo na pomagalo, odnosno da li je i kada nabavljeno jedno od specijalnih pomagala, sa naznačenim datumom nabavke,

5. potvrda Saveza slepih Srbije da li je i kada nabavljeno jedno od specijalnih pomagala sa tačnim datumom isporuke.

Član 7

Fond donosi rešenje o pravu na pomagalo ako su ispunjeni uslovi iz člana 6. Pravilnika i na osnovu mišljenja o opravdanosti potrebe za pomagalom slepog lica, odnosno mišljenja o pravilnosti mišljenja o opravdanosti potrebe za pomagalom slepog lica, koja daje stručno medicinski organ veštačenja Fonda.

Mišljenja iz stava 1. ovog člana daju se na Obrascu P1 i Obrascu P2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana, Fond sačinjava i overava nalog za izdavanje pomagala.

Član 8

Lice iz člana 2. ovog pravilnika kome je rešenjem utvrđeno pravo na nabavku pomagala, pomagalo nabavlja od pravnog lica sa kojim Fond ima zaključen ugovor (u daljem tekstu: isporučilac pomagala).

Ukoliko, nakon sprovedenog postupka javne nabavke Fond ne zaključi ugovor za isporuku pomagala, lice iz člana 2. ovog pravilnika, može izvršiti nabavku iz sopstvenih sredstava i Fondu dostaviti zahtev za refundaciju sredstava za nabavku pomagala. Uz zahtev prilaže dokaze o izvršenoj nabavci: račun, otpremnicu, ili drugi dokument kojim se potvrđuje nabavka pomagala.

Fond vrši refundaciju u visini vrednosti pomagala iz konkursne dokumentacije za javnu nabavku tog pomagala.

Član 9

Isporučilac pomagala je dužan da:

1. izvrši stručnu kontrolu ispravnosti pomagala po uobičajenom postupku,

2. dostavi pomagalo slepom licu u roku od 15 dana od dana prijema naloga za izdavanje pomagala,

3. uz pomagalo dostavi uputstvo o upotrebi i održavanju, pravu na reklamaciju i roku za podnošenje reklamacije,

4. izda originalni garantni list koji sadrži: garantni rok za celo pomagalo i pojedine delove, pravo i uslove održavanja (servisiranje, popravke i zamene celog ili delova pomagala i spisak ovlašćenih servisa za održavanje), kao i sertifikat kvaliteta.

Član 10

U garantnom roku isporučilac pomagala je dužan da o svom trošku održava, vrši popravku i zamenu pomagala ili njegovog dela, osim ako je do kvara ili oštećenja došlo usled nepažnje ili nepravilnog rukovanja.

Garantni rok teče od dana isporuke pomagala i ne može biti kraći od garantnog roka proizvođača pomagala.

Član 11

Fond je u obavezi da isporučiocu pomagala u roku od 15 dana, od dana prijema ispostavljene fakture i potpisanog naloga za izdavanje, uplati iznos u vrednosti isporučenog pomagala, u skladu sa ugovorom.

Isporučilac pomagala ne može posebno da naplaćuje bilo koje druge troškove u vezi sa dostavom pomagala.

Član 12

Slepa lica kojima je priznato pravo na naknadu za nabavku specijalnog pomagala za čitanje i pisanje do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, pravo nastavljaju da koriste u skladu sa rokovima utvrđenim Odlukom o obezbeđivanju uslova za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja osiguranika - slepog lica na naknadu za nabavku specijalnih pomagala za čitanje i pisanje ("Službeni glasnik RS", broj 69/14).

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju uslova za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja osiguranika - slepog lica na naknadu za nabavku specijalnih pomagala za čitanje i pisanje ("Službeni glasnik RS", broj 69/14).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na specijalna pomagala za čitanje i pisanje koja se obezbeđuju iz sredstava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

("Sl. glasnik RS", br. 23/2019)

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac P1

 

REPUBLIČKI FOND ZA PENZIJSKO

 

Obrazac P1

I INVALIDSKO OSIGURANJE

 

 

Organ veštačenja u prvostepenom postupku

 

 

Filijala ______________

 

 

Broj:________________

 

 

Datum ______________

 

 

 

 

JMBG: __________________

Na osnovu člana 7. stav 1. Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na specijalna pomagala za čitanje i pisanje koja se obezbeđuju iz sredstava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, organ veštačenja u prvostepenom postupku daje sledeće:

MIŠLJENJE O OPRAVDANOSTI
POTREBE ZA POMAGALOM SLEPOG LICA

 

 

, iz

 

(ime i prezime)

 

(adresa)

 

SA OŠTEĆENJEM VIDA

 

 

(dijagnoza i šifra po MKB* 10)

□ OPRAVDANA JE potreba za pomagalom

□ NIJE OPRAVDANA potreba za pomagalom

OBRAZLOŽENJE:

 

 

 

 

 

 

 

 

LEKAR VEŠTAK:

 

M.P.

_______________________

 

 

(potpis i faksimil)

*Međunarodna klasifikacija bolesti

 

Obrazac P2

 

REPUBLIČKI FOND ZA PENZIJSKO

 

Obrazac P2

I INVALIDSKO OSIGURANJE

 

 

DIREKCIJA

 

 

Organ veštačenja u drugostepenom postupku

 

 

Broj:________________

 

 

Datum ______________

 

 

 

 

JMBG: __________________

Na osnovu člana 7. stav 1. Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na specijalna pomagala za čitanje i pisanje koja se obezbeđuju iz sredstava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, organ veštačenja u drugostepenom postupku daje sledeće:

MIŠLJENJE O PRAVILNOSTI MIŠLJENJA O OPRAVDANOSTI
POTREBE ZA POMAGALOM SLEPOG LICA

 

 

, iz

 

(ime i prezime)

 

(adresa)

 

SA OŠTEĆENJEM VIDA

 

 

(dijagnoza i šifra po MKB* 10)

□ SAGLASAN sam sa mišljenjem o opravdanosti potrebe za pomagalom organa veštačenja u prvostepenom postupku br. _______ od _______.

□ NIJE SAGLASAN sa mišljenjem o opravdanosti potrebe za pomagalom organa veštačenja u prvostepenom postupku br. _______ od _______.

 

 

OBRAZLOŽENJE:

 

 

 

 

 

 

 

 

LEKAR VEŠTAK:

 

MP

______________________

 

 

(potpis i faksimil)

* Međunarodna klasifikacija bolesti