ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA BEZBEDNOST

("Sl. list grada Kruševca", br. 15/2016 i 15/2018)

Član 1

Osniva se Savet za bezbednost (u daljem tekstu: Savet), za razmatranje i proučavanje pitanja vezanih za prevenciju bezbednosti na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Zadatak Saveta je da u skladu sa zakonom razmatra i proučava pitanja vezana za bezbednost na teritoriji grada, priprema i predlaže preduzimanje mera za poboljšanje zaštite i sigurnosti građana, vrši analizu i utvrđivanje uzroka koji utiču na bezbednost građana, radi na izradi i implementaciji projekata prevencije kojima se deluje na pojedine bezbedonosne probleme u gradu.

Član 3

Savet ima 15 članova koji se biraju iz reda predstavnika lokalne samouprave, policijskih i pravosudnih organa, zdravstvenih, socijalnih, obrazovnih ustanova i Vojske Srbije - Garnizon Kruševac.

Član 4

Gradonačelnik grada je predsednik Saveta po funkciji.

Predsednik Saveta ima zamenika koji se bira iz reda članova Saveta.

Član 5

Gradonačelnik grada Kruševca će posebnim rešenjem u skladu sa propisanim sastavom članova Saveta iz člana 3. ove Odluke, doneti Rešenje o imenovanju članova Saveta.

Članovi Saveta imenuju se na mandatni period od četiri godine, a mogu biti ponovo imenovati.

Član 6

Savet, u cilju realizacije svojih zadataka može obrazovati timove za pojedina pitanja i pojedine oblasti bezbednosti u gradu sastavljene od članova Saveta i građana koji imaju iskustva na unapređenju bezbednosti, da su aktivno učestvovali u realizaciji projekata ili aktivnosti koje su usmerene na stvaranje uslova za bezbednost građana, i da imaju potrebna znanja iz oblasti bezbednosti.

Savet obaveštava Skupštinu grada, javnost i druga pravna i fizička lica na teritoriji grada o svojim inicijativama, stavovima, predlozima i preporukama.

Član 7

Savet radi u sednici, kojoj prisustvuje većina članova Saveta, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Savet donosi Poslovnik o radu, kojim bliže uređuje način rada Saveta, način sazivanja i održavanja sednica, način informisanja javnosti o svom radu, kao i druga pitanja od značaja za rad Saveta.

Član 8

Rad Saveta je javan.

Savet obezbeđuje javnost rada pozivanjem I prisustvovanjem predstavnika sredstava javnog informisanja sednicama Saveta, održavanjem konferencije za štampu, izdavanjem saopštenja, kao i na drugi pogodan način za informisanje građana.

Član 9

Sredstva za rad i realizaciju zadataka Saveta iz ove Odluke se obezbeđuju u budžetu Grada.

Članovi Saveta za svoj rad ne primaju naknadu.

Član 10

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaće Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije Gradske uprave grada Kruševca.

Član 11

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".