ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 4/2019 - sveska 1)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga na teritoriji grada Valjeva, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluga, finansiranje, način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju komunalne delatnosti i obaveze u slučaju planiranih i neplaniranih prekida u pružanju usluge, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 2

Komunalna delatnost dimničarskih usluga obuhvata čišćenje i kontrolu dimovodnih i ložnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, vađenje i spaljivanje čađi u dimovodnim objektima, pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i merenje emisije dimnih gasova i utvrđivanje stepena korisnosti ložišnog uređaja, osim u slučajevima kada navedene poslove obavljaju pravna lica ili preduzetnici ovlašćeni u skladu sa zakonom kojim je uređena oblast cevovodnog transporta gasovitih i tečnih ugljovodonika, kao i zakonom kojim je uređena oblast efikasnog korišćenja energije.

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

- dimovodni objekat (dimnjak) je vertikalna, približno vertikalna ili horizontalna konstrukcija (kanal, okno, šaht, cev, ispust za odvod produkata sagorevanja - fasadni ispust), koja produkte sagorevanja - dimne gasove, u podpritisku ili nadpritisku, odvodi iz ložišnog uređaja u spoljnu sredinu - atmosferu, odnosno obezbeđuje dovod vazduha ložišnom uređaju,

- ložišni uređaj je deo ložišnog sistema u kojem se odvija loženje (sagorevanje) čvrstih, tečnih ili gasovitih goriva, pri čemu se proizvodi toplota i nastaju produkti sagorevanja - dimni gasovi,

- ventilacioni kanal je usisni i odsisni horizontalni, odnosno vertikalni otvor, instalacija i okno koji ima svrhu prinudnog ili prirodnog (termički uzgon) provetravanja, odzračivanja prostora objekta,

- ventilacioni uređaj je uređaj koji omogućuje prinudno strujanje svežeg ili istrošenog vazduha, odnosno dima i toksičnih produkata sagorevanja kroz ventilacioni kanal,

- rezervni dimovodni objekat (rezervni dimnjak) je dimovodni objekat koji se koristi samo u slučaju vanrednih potreba i okolnosti i na koga može da se priključi ložišni uređaj na čvrsto gorivo.

Član 4

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Toplana-Valjevo" Valjevo (u daljem tekstu: JKP "Toplana-Valjevo").

Član 5

Korisnici dimničarskih usluga su vlasnici ili korisnici zgrada, kuća, stanova, poslovnih prostora, objekata i postrojenja u kojima se nalazi ložišni, dimovodni ili ventilacioni uređaj (u daljem tekstu: korisnik usluge).

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 6

Dimničarske usluge se obavljaju u cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih objekata i ložišnih uređaja, ventilacionih kanala i uređaja, preventivne zaštite života i imovine od požara, zaštite životne sredine, kao i energetske efikasnosti.

Član 7

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti dimničarske usluge propisane zakonom i podzakonskim aktima.

Član 8

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da uspostavi i primenjuje sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu i da postupa u skladu sa propisima u vezi zaštite životne sredine i načelima održivog razvoja.

Član 9

JKP "Toplana-Valjevo" donosi godišnji Program obavljanja dimničarskih usluga (u daljem tekstu: Program), koji sadrži: obim poslova i dinamiku izvršavanja dimničarskih usluga i iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa.

Sastavni deo Programa iz stava 1. ovog člana je Plan redovnog čišćenja i kontrole dimovodnih objekata, ložišnih uređaja, ventilacionih kanala i uređaja koji podležu redovnoj kontroli i čišćenju (u daljem tekstu: Plan).

Program iz stava 1. ovog člana donosi JKP "Toplana-Valjevo" do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Saglasnost na Program iz stava 1. ovog člana daje Skupština grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada).

Član 10

Redovna kontrola i čišćenje dimovodnih objekata i ložišnih uređaja vrši se u skladu sa Programom, u sledećim vremenskim razmacima:

1. jednom godišnje u porodičnim i više porodičnim stambenim zgradama koje koriste čvrsto i tečno gorivo za grejanje,

2. jednom u tri meseca u ugostiteljskim objektima, zanatskim objektima koji se bave proizvodnjom hleba, peciva i prerađevina od brašna i prodajom istih, klanicama, objektima za masovno pripremanje hrane, koji koriste čvrsto i tečno gorivo za grejanje i spremanje hrane,

3. jednom godišnje u poslovnim prostorima i objektima sa ložišnim uređajem toplotne snage do 50 kW koji koriste čvrsto i tečno gorivo za grejanje,

4. dva puta godišnje u poslovnim prostorima i objektima sa ložišnim uređajem toplotne snage od 50 kW do 1 MW koji koriste čvrsto i tečno gorivo za grejanje.

Dimovodni objekti i rezervni dimovodni objekti, koji se ne koriste stalno, odnosno na koji nisu priključeni ložišni uređaji, kontrolišu se i čiste jednom u tri godine.

Član 11

Redovna kontrola i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja vrši se u sledećim vremenskim razmacima:

1. jednom u tri godine za vertikalni glavni (primarni) ventilacioni kanal i centralni ventilacioni uređaj, koji je namenjen isključivo za glavni (primarni) kanal i nalazi se na njegovom vrhu, u porodičnim i više porodičnim stambenim zgradama,

2. jednom u tri godine za ventilacioni kanal i uređaj (suve ventilacije - HVAC klima ventilacioni sistemi) za poslovne prostore i objekte (poslovni objekti tržnih centara i sl.) i

3. svaka tri meseca za ventilacioni kanal i uređaj poput odsisnih napa, filtera i ventilatora, u kojima se stvaraju zapaljiva prašina ili pare masnoće (za prostorije i objekte za masovno pripremanje hrane).

Uklanjanje čađi u dimnjacima i ložištima koji pripadaju instalacijama ugostiteljkih objekata, zanatskih objekata za proizvodnju hleba, peciva i prerađevina od brašna, objekata za masovno pripremanje hrane, (kao što su bolnice, industrija prehrambenih proizvoda i sl.) kao i u dimnjacima, dimovodnim cevima i ložištima za centralno grejanje i u ostalim instalacijama za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnim zgradama, u dimnjacima i dimovodnim cevima za individualno grejanje, u stambenim i poslovnim objektima, u dimnjacima i dimovodnim cevima i ložištima industrijskih i zanatskih postrojenja i njima sličnih objekata i uređaja, u dimnjacima i ostalim dimovodnim objektima i ložišnim uređajima vrši se po potrebi (ukoliko se steknu uslovi u smislu protivpožarne bezbednosti).

Uklanjanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima iznad otvorenih ložišta za pečenje mesa i mesnih prerađevina na žaru vrši se po potrebi (ukoliko se steknu uslovi u smislu protivpožarne bezbednosti).

Pri uklanjanju čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata i ložišnih uređaja sa iznošenjem čađi.

Član 12

Korisnik usluge može da zahteva, pisanim putem, da se mimo propisane redovne kontrole i čišćenja iz člana 10. i 11. ove odluke izvrši kontrola ispravnosti dimovodnih objekata i ložišnih uređaja, ventilacionih kanala i uređaja i čišćenje istih.

Troškove kontrole ispravnosti i čišćenja objekata i uređaja iz stava 1.ovog člana snosi korisnik usluge.

Član 13

O utvrđenim neispravnostima dimovodnih objekata i ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koje utiču na upotrebljivost i sigurnost kao što su oštećenja (obrušavanje, pukotine, rastrešenost i sl.), nedozvoljeni građevinski radovi (zaziđivanje i sl.), JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da odmah obavesti korisnika usluge i Gradsku upravu grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradska uprava), odeljenje nadležno za poslove građevinske inspekcije, u skladu sa zakonom.

III PRAVA I OBAVEZE JKP "TOPLANA-VALJEVO" I KORISNIKA USLUGA

Član 14

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da obezbedi:

1. trajno i nesmetano pružanje dimničarskih usluga korisnicima usluga pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona,

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet dimničarskih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika usluge u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima,

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme, koji služe za obavljanje dimničarskih usluga,

4. razvoj i unapređenje kvaliteta dimničarske usluge, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 15

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da na pogodan način, obavesti vlasnika, odnosno korisnika dimovodnih objekata i ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, koji podležu redovnoj kontroli i čišćenju, o planiranom terminu dolaska radi obavljanja dimničarskih usluga ili da sa korisnikom usluge putem telefona, elektronske pošte (e-mail), interneta i slično, dogovori termin dolaska.

Član 16

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno:

- da dimničarske usluge vrši na način i u rokovima propisanim ovom odlukom i Planom iz člana 9. ove odluke,

- da o terminu vršenja dimničarskih usluga obavesti korisnika usluge u skladu sa članom 15. ove odluke i

- da neposrednom vršiocu dimničarskih usluga obezbedi posebnu legitimaciju, koju je dužan da pokaže pri pružanju usluge.

Izgled i sadržinu legitimacije iz stava 1. alineja 3. ovog člana propisuje Nadzorni odbor JKP "Toplana-Valjevo", na predlog direktora JKP "Toplana-Valjevo".

Član 17

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da vodi evidenciju (kontrolnu knjigu ili list) o izvršenim dimničarskim uslugama.

Kontrolna knjiga ili list vodi se za svaki dimovodni objekat, ložišni uređaj i ventilacioni kanal i uređaj i sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- broj i vrstu dimovodnih objekata i ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

- opis obavljene dimničarske usluge, datum i potpis neposrednog vršioca dimničarskih usluga i

- potpis lica iz alineje 2. ovog stava, kao potvrdu o izvršenim dimničarskim uslugama.

Član 18

Uz kontrolnu knjigu ili list, JKP "Toplana- Valjevo" je dužno da vodi evidenciju dimovodnih objekata, ložišnih uređaja, ventilacionih kanala i uređaja koji se obavezno kontrolišu i čiste, a koja sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- osnovne podatke o dimovodnom objektu (tip, vrsta, materijal, dimenzije i sl.) i ložišnom uređaju (tip, vrsta goriva, snaga i sl.), odnosno o ventilacionim kanalima i uređajima (tip, vrsta, materijal, dimenzije i sl.), koji se čiste, odnosno kontrolišu,

- napomene o stanju dimovodnih objekata, ložišnih uređaja, ventilacionih kanala i uređaja, vanrednim događajima i sl,

- datum uvođenja u evidenciju i

- datume čišćenja i kontrole.

Član 19

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da podatke o dimovodnim objektima, ložišnim uređajima, ventilacionim kanalima i uređajima, kao i o obavljenim uslugama čuva na propisan način.

Podatke iz stava 1. ovog člana, JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da čuva i u elektronskom obliku.

Član 20

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika usluga o kvalitetu pružanja dimničarskih usluga, u trajanju najmanje 15 dana.

Poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva i JKP "Toplana-Valjevo", a dostavlja se i sredstvima javnog informisanja radi saopštenja.

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika usluga o kvalitetu pružanja dimničarskih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika usluga takvi da većina korisnika usluga nije zadovoljna pruženom dimničarskom uslugom JKP "Toplana- Valjevo", Gradska uprava preispituje rad ovog preduzeća, sačinjava analizu sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika usluga i dostavlja je Gradskom veću grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Gradsko veće, nakon razmatranja, analize i predloženih mera iz stava 4. ovog člana, donosi akt kojim nalaže JKP "Toplana-Valjevo" da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika usluga, u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja dimničarskih usluga.

Korisnici usluga, mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge vezane za obavljanje delatnosti dimničarskih usluga preko internet stranice JKP "Toplana-Valjevo", a isto je dužno da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od 8 dana.

Član 21

Korisnik usluga dužan je:

1. da omogući ulaz u prostorije i nesmetan prilaz dimovodnim objektima, ložišnim uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima,

2. da omogući čišćenje dimovodnih objekata, ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

3. da omogući kontrolu dimovodnih objekata, ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja i

4. da plaća cenu za pružene dimničarske usluge.

Ako prestane sa upotrebom dimovodnih objekata i ložišnih uređaja, korisnik usluge može privremeno ili trajno da otkaže korišćenje dimničarskih usluga, o čemu pisanim putem obaveštava JKP "Toplana- Valjevo".

Ako JKP "Toplana-Valjevo" utvrdi da se objekti i uređaji iz stava 2. ovog člana upotrebljavaju, izvršiće njihovo čišćenje i o tome odmah obavestiti organ upravljanja zgrade i Gradsku upravu, odeljenje nadležno za poslove komunalne inspekcije.

U slučaju kada korisnik usluge ponovo otpočne sa korišćenjem dimovodnih objekata i ložišnih uređaja za koje je otkazao dimničarsku uslugu, dužan je da odmah o tome obavesti JKP "Toplana-Valjevo".

Korisnik usluge koji koristi dimovodne objekte i ložišne uređaje za grejanje ne može prekidati korišćenje dimničarskih usluga po završetku grejne sezone, pa ponovo prijaviti korišćenje istih kada započinje sledeća grejna sezona.

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 22

Sredstva za obavljanje dimničarskih usluga obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta grada Valjeva,

- prihoda od komunalne naknade,

- prihoda od prodaje dimničarskih usluga,

- namenskih sredstava drugih nivoa vlasti i

- drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 23

Cene dimničarskih usluga utvrđuju se Cenovnikom.

Cene dimničarskih usluga određuje JKP "Toplana-Valjevo", na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih zakonom kojim je uređen način obavljanja komunalnih delatnosti, uz saglasnost Skupštine grada.

Sa korisnicima usluga JKP "Toplana-Valjevo" zaključuje ugovore za pružanje usluga u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 24

JKP "Toplana-Valjevo" ne može uskratiti komunalnu uslugu korisniku usluge, osim u slučaju kada korisnik usluge:

1) koristi uslugu protivno propisima;

2) neosnovano ometa druge korisnike usluga;

3) ne plati komunalnu uslugu u utvrđenom roku;

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da pisanim putem obavesti korisnika usluge o mogućnosti obustave komunalne usluge usled nastupanja slučaja iz stava 1. ovog člana i ostavi mu primereni rok za ispunjenje obaveze.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU DIMNIČARSKIH USLUGA I OBAVEZE JKP "TOPLANA-VALJEVO" U SLUČAJU PLANIRANIH I NEPLANIRANIH PREKIDA U PRUŽANJU USLUGE

Član 25

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju Programa iz člana 9. ove odluke, obezbedi odgovarajući obim i kvalitet dimničarskih usluga.

Član 26

JKP "Toplana-Valjevo" je dužno je da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike usluga o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u pružanju dimničarskih usluga, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju tih usluga.

Član 27

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju dimničarskih usluga, JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da odmah o tome obavesti Gradsku upravu i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Član 28

Po utvrđivanju poremećaja ili prekida u pružanju dimničarskih usluga, Gradska uprava je dužna da:

1. odredi red prvenstva i način pružanja dimničarskih usluga, onim korisnicima usluge kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta i

2. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja dimničarskih usluga, kao i odgovornost za učinjenu štetu.

Član 29

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju dimničarskih usluga, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u JKP "Toplana-Valjevo", Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje JKP "Toplana-Valjevo" i obavljanje dimničarskih usluga u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI MERE ZABRANE

Član 30

Na dimovodnim objektima i ventilacionim kanalima nije dozvoljeno:

1. izvođenje građevinskih i drugih radova bez odgovarajućeg akta Gradske uprave,

2. postavljanje instalacija drugih infrastrukturnih objekata i uređaja i

3. koristiti ih suprotno nameni.

VII NADZOR

Član 31

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za komunalne poslove.

Član 32

Inspekcijski nadzora nad primenom ove odluke, vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za inspekcijske poslove.

Komunalno-policijske poslove obavlja odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove komunalne policije.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno- policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da: izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Toplana-aljevo" ako:

1. ne donese godišnji Program obavljanja dimničarskih usluga (član 9),

2. ne kontroliše i ne čisti dimovodne i ložišne objekte i uređaje u propisanim vremenskim razmacima (član 10),

3. ne vrši redovnu kontrolu i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja u propisanim vremenskim razmacima (član 11),

4. na zahtev korisnika usluge ne postupi u skladu sa članom 12. ove odluke,

5. ne postupi u skladu sa članom 13. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 27. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u JKP "Toplana-Valjevo" novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 35

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Toplana-Valjevo" ako:

1. ne obaveštava korisnike usluge o vremenu obavljanja dimničarske usluge na način iz člana 15. ove odluke,

2. ne vodi evidenciju u skladu sa članovima 17. i 18. ove odluke,

3. ne čuva podatke u skladu sa članom 19. ove odluke,

4. ne sprovede postupak izjašnjavanja iz člana 20. stav 1, 2. i 3. ove odluke,

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u JKP "Toplana-Valjevo" novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik usluge - pravno lice ako dimovodne objekte, ložišne uređaje i ventilacione kanale i uređaje, koristi suprotno odredbi člana 30. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 37

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik usluge - pravno lice ako postupi suprotno odredbama člana 21. stav tačke 1. i 4. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Program obavljanja dimničarskih usluga za 2020. godinu JKP "Toplana-Valjevo" je dužno da donese najkasnije do 1. juna 2020. godine.

Član 39

Ugovore iz člana 23. ove odluke JKP "Toplana-Valjevo" će zaključiti najkasnije do 1. juna 2020. godine.

Član 40

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o dimničarskim uslugama ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/92 i broj 1/06).

Član 41

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjivaće se od 1. januara 2020. godine.