PRAVILNIK
O SADRŽINI I NAČINU IZRADE DEKLARACIJE O PERFORMANSAMA

("Sl. glasnik RS", br. 25/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina i način izrade deklaracije o performansama građevinskog proizvoda.

Član 2

Sadržina deklaracije o performansama data je u Prilogu 1 - Deklaracija o performansama, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Deklaracija o performansama izrađuje se na način dat u Prilogu 2 - Način sačinjavanja deklaracije o performansama, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

DEKLARACIJA O PERFORMANSAMA

Broj ____

1.

Naziv i/ili oznaka oznaka tipa građevinskog proizvoda:

 

 

2.

Predviđena upotreba ili upotrebe građevinskog proizvoda u skladu sa odgovarajućom srpskom tehničkom specifikacijom ili tehničkim propisom:

 

 

3.

Ime i adresa proizvođača:

 

 

4.

Ime i adresa zastupnika:

 

 

5.

Sistem ili sistemi ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi građevinskog proizvoda (AVCP), utvrđenog odgovarajućom srpskom tehničkom specifikacijom ili tehničkim propisom:

 

 

6a

Primenjeni tehnički propis:

 

 

 

 

 

Imenovano telo ili imenovana tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi:

 

 

 

 

6b

Primenjeni srpski standard na koji se poziva tehnički propis:

 

 

 

Imenovano telo ili imenovana tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi:

 

 

 

 

6v

Primenjeni srpski standard kojim je preuzet harmonizovani standard (srpski standard sa Spiska 1), koji se primenjuje u skladu sa Zakonom o građevinskim proizvodima ("Službeni glasnik", broj 83/18):

 

 

 

Imenovano telo ili imenovana tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi:

 

 

6g

Primenjeni srpski dokument za ocenjivanje:

 

 

 

Srpska tehnička ocena:

 

 

 

Telo za tehničko ocenjivanje:

 

 

 

Imenovano telo ili imenovana tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi:

 

 

7.

Spisak bitnih karakteristika i performanse bitnih karakteristika:

 

 

 

 

8.

Odgovarajuća tehnička dokumentacija i/ili specifična tehnička dokumentacija:

 

 

 

 

Izradom ove deklaracije o performansama, proizvođač preuzima odgovornost za usaglašenost građevinskog proizvoda sa performansama navedenim u ovoj deklaraciji o performansama, saglasno Zakonu o građevinskim proizvodima ("Službeni glasnik", broj 83/18).

PROIZVOĐAČ:

[ime]

_______________________________

U [mesto] _________________________________

Dana: [datum izdavanja] _____________________

[potpis] ___________________________________

 

 

Prilog 2.

NAČIN IZRADE DEKLARACIJE O PERFORMANSAMA

1. Uvod

Prilikom izrade deklaracije o performansama proizvođač:

1) reprodukuje tekst i naslove iz Priloga 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: Prilog 1), koji nisu navedeni u uglastim zagradama;

2) upisuje u prazna polja neophodne podatke i informacije i zamenjuje uglaste zagrade traženim informacijama.

Proizvođač u deklaraciji o performansama navodi i pozivanje na internet stranicu na kojoj je deklaracija o performansama dostupna saglasno članu 10. stav 4. Zakona o građevinskim proizvodima ("Službeni glasnik", broj 83/18, u daljem tekstu: Zakon). Ta informacija može se navesti posle tačke 8. Priloga 1. ili na drugom mestu, tako da ne utiče na čitljivost i jasnoću obaveznih informacija.

2. Fleksibilnost

Prilikom izrade deklaracije o performansama informacije propisane članom 9. Zakona navode se jasno, celovito i povezano, pri čemu je moguće:

1) koristiti drugačiji raspored od rasporeda datog u Prilogu 1;

2) kombinovati nekoliko tačaka Priloga 1. u jednu zajedničku tačku;

3) prikazati tačke Priloga 1. različitim redosledom ili pomoću jedne ili više tabela;

4) izostaviti određene tačke Priloga 1. koje nisu relevantne za proizvod za koji je izrađena deklaracija o performansama (npr. s obzirom da se deklaracija o performansama izrađuje na osnovu tehničkog propisa, srpskog standarda na koji se poziva tehnički propis ili srpskog standarda sa Spiska 1, isključuje se primena druge dve mogućnosti). Izostavljene tačke Priloga 1. mogu se odnositi na one tačke koje se odnose na zastupnika ili upotrebu odgovarajuće tehničke dokumentacije ili specifične tehničke dokumentacije;

5) prikazati tačke Priloga 1. bez označavanja brojevima.

3. Način popunjavanja deklaracije o performansama

Prilog 1.

Način popunjavanja

Broj deklaracije o performansama

Ovo je referentni broj deklaracije o performansama propisan članom 12. stav 2. Zakona.
Izbor broja prepušten je proizvođaču.
Ovaj broj može biti isti kao jedinstvena identifikaciona oznaka tipa proizvoda navedena u tački 1. Priloga 1.

Tačka 1.

Navesti jedinstvenu identifikacionu oznaku tipa proizvoda iz člana 9. stav 2. tačka 1) Zakona.
Saglasno članu 12. stav 2. Zakona, jedinstvena identifikaciona oznaka koju je odredio proizvođač i koja prati srpski znak usaglašenosti povezana je sa tipom proizvoda, a time i sa skupom nivoa ili klasa performansi građevinskog proizvoda, kako se navode u deklaraciji o performansama izrađenoj za taj proizvod. Primaocima građevinskog proizvoda, a posebno njihovim krajnjim korisnicima, neophodno je omogućiti nedvosmisleno utvrđivanje skupa tih nivoa ili klasa performansi za bilo koji građevinski proizvod. Proizvođač svaki građevinski proizvod za koji je izrađena deklaracija o performansama povezuje sa jedinstvenom identifikacionom oznakom sa odgovarajućim tipom proizvoda i datim skupom nivoa ili klasa performansi.

Tačka 2.

Navesti predviđenu upotrebu ili po potrebi, predviđene upotrebe građevinskog proizvoda kako je to predvideo proizvođač, u skladu sa odgovarajućom srpskom tehničkom specifikacijom ili tehničkim propisom.

Tačka 3.

Navesti ime, registrovan trgovački naziv ili registrovani žig i kontakt adresu proizvođača, kako je propisano članom 14. stav 8. Zakona.

Tačka 4.

Ova tačka se popunjava samo ako je određen zastupnik. U tom slučaju navesti ime i adresu za kontakt zastupnika čije ovlašćenje obuhvata zadatke iz člana 15. stav 1. Zakona.

Tačka 5.

Navesti broj ili brojeve primenjenog sistema ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi (AVCP) građevinskog proizvoda kako je utvrđeno u članu 30. stav 1. Zakona. Ako se primenjuje više sistema, navesti svaki od njih.

Tač. 6a, 6b i 6v

S obzirom da proizvođač izrađuje deklaraciju o performansama na osnovu tehničkog propisa, srpskog standarda na koji se poziva tehnički propis ili srpskog standarda sa Spiska 1, te tri različite mogućnosti su prikazane u tačkama 6a, 6b i 6v, a u deklaraciji o performansama primenjuje se i popunjava samo jedna od njih.
Ako se primenjuje tačka 6a, tj. ako se deklaracija o performansama izrađuje na osnovu tehničkog propisa navodi se sledeće:
a) naziv i broj službenog glasila u kojem je tehnički propis objavljen;
b) identifikacioni broj imenovanog tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi.
Ako se primenjuje tačka 6b, tj. ako se deklaracija o performansama izrađuje na osnovu srpskog standarda na koji se poziva tehnički propis, navodi se sledeće:
a) referentni broj srpskog standarda na koji se poziva tehnički propis i datum njegovog donošenja (datirano upućivanje), naziv tehničkog propisa i naziv i broj službenog glasila u kojem je tehnički propis objavljen;
b) identifikacioni broj imenovanog tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi.
Ako se primenjuje tačka 6v, tj. ako se deklaracija o performansama izrađuje na osnovu srpskog standarda sa Spiska 1, navodi se sledeće:
a) referentni broj srpskog standarda sa Spiska 1 i datum njegovog donošenja (datirano upućivanje);
b) identifikacioni broj imenovanog tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi.

Tačka 6g

Ako se primenjuje tačka 6g, tj. ako se deklaracija o performansama izrađuje na osnovu srpske tehničke ocene izdate za taj proizvod, navodi se sledeće:
a) broj srpskog dokumenta za ocenjivanje i datum njegovog objavljivanja;
b) broj srpske tehničke ocene i datum njenog izdavanja;
v) naziv tela za tehničko ocenjivanje;
g) identifikacioni broj imenovanog tela za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi.

Tačka 7.

U ovoj tački navodi se sledeće:
a) lista bitnih karakteristika građevinskog proizvoda, kako je određeno u srpskoj tehničkoj specifikaciji ili tehničkom propisu za predviđenu upotrebu ili upotrebe navedene u tački 2. Priloga 1;
b) za svaku bitnu karakteristiku građevinskog proizvoda, navedenu performansu iskazanu nivoom, klasom ili opisno, u odnosu na tu bitnu karakteristiku ili, za one bitne karakteristike za koje performanse nisu navedene, skraćenica "NPD" (performansa nije utvrđena).
U ovoj tački bitne karakteristike građevinskog proizvoda mogu se prikazati pomoću tabele koja predstavlja povezanost srpskih tehničkih specifikacija ili tehničkog propisa sa sistemima ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi primenjenim posebno za svaku bitnu karakteristiku proizvoda, kao i za performansu u odnosu na svaku bitnu karakteristiku. Performansa se navodi na jasan i izričit način. Iz tog razloga performansa u deklaraciji o performansama ne opisuje se samo navođenjem formule proračuna koju treba da primene primaoci. Nivo i/ili klase performansi iskazani u referentnim dokumentima reprodukuju se u deklaraciji o performansama i stoga se ne izražavaju samo upućivanjem na te dokumente u deklaraciji o performansama.
Međutim, naročito performanse strukturnog ponašanja građevinskog proizvoda izražavaju se upućivanjem na odgovarajuću proizvodnu dokumentaciju ili konstrukcijski proračun. U tom slučaju odgovarajuća dokumentacija prilaže se uz deklaraciju o performansama.

Tačka 8.

Ova tačka navodi se i popunjava samo ako je korišćena odgovarajuća tehnička dokumentacija i/ili specifična tehnička dokumentacija, u skladu sa čl. 31, 32. ili 33. Zakona, radi navođenja zahteva sa kojima je proizvod usklađen.
U tom slučaju, u ovoj tački se navodi:
a) referentni broj specifične tehničke dokumentacije i/ili odgovarajuće tehničke dokumentacije;
b) zahtevi sa kojima je proizvod usklađen.

Ime
Mesto
Datum izdavanja
Potpis

Zameniti uglaste zagrade traženim informacijama i potpisom.

4. Promena naziva građevinskog proizvoda

U slučaju promene naziva građevinskog proizvoda izrađuje se nova deklaracija o performansama za taj građevinski proizvod.