MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA TURIZMA, VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA, RUKOTVORINA I SOCIJALNE EKONOMIJE KRALJEVINE MAROKO

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2019)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, rukotvorina i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko (u daljem tekstu: Ugovorne strane),

Svesne uloge koju turizam ima u promovisanju prijateljstva i razumevanja među ljudima, i

Uverene u potrebu promovisanja aktivne saradnje dve države, s obzirom na njihove potencijale u oblasti turizma;

Dogovorili su se o sledećem:

Član 1

Ugovorne strane će u skladu sa ovim memorandumom o razumevanju zajednički odlučivati da ojačaju, promovišu i razviju saradnju između dve države u oblasti turizma na osnovu jednakosti i uzajamne koristi.

Član 2

Ugovorne strane će preduzeti neophodne mere da podstaknu i prošire turističku razmenu između Republike Srbije i Kraljevine Maroko.

U tu svrhu one će promovisati saradnju između zvaničnih turističkih organizacija u obe države.

Član 3

Ugovorne strane će sarađivati u međusobnom aktiviranju i promovisanju turizma kroz publikacije, promotivne materijale i organizovanje turističkih manifestacija.

Član 4

Ugovorne strane će se složiti da ojačaju svoju saradnju u oblasti turističkih događaja putem:

- Učešća na turističkim izložbama i sajmovima organizovanim u obe države;

- Organizaciji turističkih i gastronomskih nedelja u obe države.

Član 5

Ugovorne strane će podsticati saradnju u oblasti stručnog usavršavanja putem razmene studenata i učenika između njihovih nadležnih institucija.

Član 6

Ugovorne strane će se složiti da uspostave i razviju razmenu informacija između dve države u oblasti:

- Promocije turizma;

- Investicija u turizam u obe države;

- Dokumentacije (statistika, studije i brošure…).

Član 7

Ugovorne strane će međusobno ohrabrivati svoje putničke agencije, nacionalne turističke organizacije i nacionalne transportne kompanije da sarađuju kako bi promovisale svoje turističke destinacije.

Član 8

Ugovorne strane će podsticati organizovanje poseta i prezentacija o mogućnostima investiranja za investitore iz obe države.

Član 9

Ugovorne strane će podsticati razmenu iskustava u vezi sa upravljanjem banjama i turističkim destinacijama.

Član 10

Ugovorne strane će se složiti da koordiniraju stavove svojih država na međunarodnom nivou, uglavnom na nivou Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Član 11

Ugovorne strane će osnovati Radnu grupu specijalizovanu za turizam kako bi pratili i predlagali mere za sprovođenje ovog memoranduma o razumevanju.

Radna grupa će se sastajati naizmenično u Srbiji i Maroku na obostrano dogovorene datume.

Član 12

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu na dan potpisivanja. Ovaj memorandum o razumevanju ostaje na snazi pet (5) godina i automatski se obnavlja za periode slične dužine trajanja, osim ako bilo koja Ugovorna strana ne obavesti drugu o svojoj želji za prestankom važenja Memoranduma, tako što će poslati obaveštenje u pisanoj formi drugoj Ugovornoj strani u roku od tri (3) meseca.

Sačinjeno u Rabatu, na dan 6. mart 2019. godine, u dva originalna primerka na srpskom, arapskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi podjednako autentični. U slučaju razlika u tumačenju, engleski tekst će imati prednost.

Za
Ministarstvo trgovine, turizma
i telekomunikacija Republike Srbije
Rasim Ljajić, s.r.

 

Za
Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja,
rukotvorina i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko
Mohamed Sažid, s.r.

 

Tekst ovog memoranduma na arapskom jeziku možete pogledati OVDE