PROGRAM
KONTROLE KVALITETA VAZDUHA NA TERITORIJI GRADA VRŠCA ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Vršca", br. 1/2019)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vršca uspostavlja se Lokalna mreža mernih mesta za merenje nivoa zagađujućih materija u 2019.godini, određuje broj i raspored mernih mesta, kao i obim, vrsta i učestalost merenja.

Praćenje kvaliteta vazduha ostvaruje se kontrolom nivoa zagađujućih materija poreklom od stacionarnih izvora zagađivanja i od pokretnih izvora zagađivanja i praćenjem uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vršca će se sprovoditi fiksnim merenjem zagađujućih materija sumpor-dioksida (SO2), azot-dioksida (NO2) i čađi na dve lokacije.

Kontrola kvaliteta vazduha će se sprovoditi kontinuirano, 24-časovno, 365 dana u godini.

II LOKALNA MREŽA MERNA MESTA

Lokalna mreža mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha u Gradu Vršcu uspostavlja se ovim programom, a čine je fiksna manuelna merna mesta za utvrđivanje

• Koncentracije sumpordioksida (SO2)

• Koncentracije azotdioksida (NO2)

• Koncentracije čađi

• Suspendovanih čestica PM10, teških i toksičnih metala olova-Pb, kadmijuma-Cd, nikla-Ni, arsena-As i koncentracija benzo(a)pirena

Merenja zagađujućih materija u vazduhu vršiće se na dva merna mesta Carinski terminal i Opština.

1) Merno mesto Carinski terminal (nv 95m, N 450 06’ 48,9’’ E 210 17’ 01,3’’) koje se nalazi na granici zone predgrađa, relativno slabe gustine naseljenosti i radne-industrijske zone u kojoj je koncentrisan deo izvora zagađivanja, i u čijoj blizini se nalazi gradska obilaznica.

2) Merno mesto Opština (nv 94m, N 450 07’ 15,6’’ E 210 17’ 54,6’’) reprezentuje središnju gradsku zonu, poslovnu i rezidencijalnu, veće gustine naseljenosti i sa intenzivnim saobraćajem, tako da spada u tip "traffic" stanica

Grafičkim prikazom dat je raspored lokacija mernih mesta i najvećih izvora zagađivanja i označene su saobraćajnice sa najintenzivnijim saobraćajem. Označeni izvori zagađivanja su uglavnom postrojenja za sagorevanje za proizvodnju toplotne energije koja kao gorivo koriste prirodni gas, osim izvora zagađivanja označenih brojem 4, 5 i 3 koji predstavljaju i stacionarne izvore zagađivanja koji nisu postojenja za sagorevanje.

Grafički prikaz mernih mesta i lokacija najvećih izvora zagađivanja dat je u Prilogu 1.

Određivanje 24-časovnih koncentracija čađi, sumpordioksida i azotoksida u vazduhu na oba merna mesta određivaće se svakodnevno u periodu od 01.01.2019. do 31.12.2019. godine.

Uzorkovanje i ispitivanje suspendovanih čestica frakcije PM10 će se vršiti svaki šesti dan tokom jedne kalendarske godine na lokaciji Carinski terminal, odakle će se iz svakog drugog uzorka naknadno analizirati sadržaj teških i toksičnih metala olova (Pb), kadmijuma (Cd), nikla (Ni) i arsena (As), kao i sadržaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika, odnosno benzo(a)pirena, što znači da se na pomenute uzorke, uzorak analizira na svaki dvanaesti dan tokom godine.

III OBRADA, ANALIZA PODATAKA I IZVEŠTAVANJE

1. Obezbeđivanje kvaliteta podataka

Merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, proveru validnosti rezultata dobijenih merenjem i/ili uzimanjem uzoraka i interpretaciju rezultata vrši biće povereni ovlašćenoj stručnoj organizaciji koja je akreditovana kao laboratorija za ispitivanje, odnosno koja ispunjava propisane uslove i koja poseduje dozvolu ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine, da vrši monitoring vazduha.

Stručna organizacija koja vrši monitoring vazduha stara se o primeni adekvatnih metoda ispitivanja, održavanju mernih mesta, mernih instrumenata sa pratećom opremom, opreme za prijem i prenos podataka radi obezbeđivanja zahteva u pogledu kvaliteta podataka koji se koriste za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Kontrolu kvaliteta vazduha sprovodiće ovlašćena institucija koja ispitivanje navedenih parametara vrši metodama akreditovanim prema zahtevima standard SRPS EN/ISC 17025:2006. Uzorkovanje i ispitivanje suspendovanih čestica frakcije PM10 kao i određivanje sadržaja teških i toksičnih metala i sadržaja benzo(a)pirena sprovodi se referentnim metodama koje su navedene u zakonskoj regulativi za oblast praćenja kvaliteta ambijentalnog vazduha.

Programom su predviđeni svi parametri kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vršca, u skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Kontinuirano praćenje navedenih parametara od strane ustanove koja je ovlašćena od strane Ministarstva zaštite životne sredine za praćenje kvaliteta vazduha doprineće sagledavanju uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje stanovništva na teritoriji Grada Vršca.

2. Redovno izveštavanje

Ovlašćena oranizacija biće u obavezi da o izvršenim merenjima rezultate dostavlja elektronskom poštom jednom nedeljno osim rezultata teških i toksičnih metala i benzo(a) pirena iz suspendovanih čestica koji će biti dostavljeni u sklopu završnog izveštaja.

Jedan završni (godišnji) izveštaj sa procenom uticaja na zdravlje, u okviru kojeg će biti dostavljeni rezultati sadržaja teških i toksičnih metala i benzo(a)pirena iz suspendovanih čestica će biti dostavljen u pisanoj formi nakon isteka roka perioda merenja i nakon statističke obrade rezultata merenja u roku od 60 dana od isteka 2019. godine.

U završnom (godišnjem) izveštaju biće opisana metodologija rada praćenja kvaliteta vazduha, a rezultati prikazani tabelarno, grafički i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom na predviđenim mernim mestima u Gradu Vršcu.

Odeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove zaštite životne sredine dužno je da podatke dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine, kao i da o kvalitetu vazduha redovno obaveštava javnost, u skladu sa zakonom.

Podatke o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha u Gradu Vršcu, Odeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove zaštite životne sredine objavljivaće na internet prezentaciji Grada Vršca - www.vrsac.com

IV IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vršca za 2019. godinu obezbeđuju se u budžetu Grada Vršca - Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine. Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opredeljuju se sredstva prema bližim namenama i isplaćuju na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

PRILOG 1. Prikaz mernih mesta i lokacija najvećih izvora zagađivanja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj Program objaviti u "Službenom listu Grada Vršca".