PRAVILNIK

O USLOVIMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE KOJE MORAJU DA ISPUNE KORISNICI IPARD PODSTICAJA

("Sl. glasnik RS", br. 26/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi zaštite životne sredine koje moraju da ispune korisnici koji ostvaruju pravo na IPARD podsticaje (u daljem tekstu: korisnik).

Član 2

Korisnik ostvaruje pravo na isplatu IPARD podsticaja ako pored uslova propisanih posebnim propisom ispunjava i uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 3

Korisnik za čije aktivnosti i postrojenja se u skladu sa propisom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine izdaje integrisana dozvola ostvaruje pravo na isplatu IPARD podsticaja ako ispunjava uslove u skladu sa tim propisom.

Korisnik za čiji projekat u skladu sa propisom o proceni uticaja na životnu sredinu postoji potreba procene uticaja na životnu sredinu ostvaruje pravo na isplatu IPARD podsticaja ako ispunjava uslove u skladu sa tim propisom.

Korisnik koji ne pripada korisnicima iz st. 1. i 2. ovog člana ostvaruje pravo na isplatu IPARD podsticaja ako ispunjava uslove propisane čl. 4-8. ovog pravilnika.

Član 4

U oblasti zaštite od buke u životnoj sredini korisnik mora da obezbedi da mašine, prevozna sredstva, uređaji i oprema koje upotrebljava budu u skladu sa tehničkim propisima koji se odnose na granični nivo buke pod određenim uslovima upotrebe i da relevantni podaci o buci u uslovima upotrebe budu označeni na proizvodu u skladu sa posebnim propisom.

Član 5

U oblasti zaštite od otpadnih voda korisnik mora da postupa sa otpadnim vodama na način kojim ne utiče na kvalitet recipijenta.

Član 6

U oblasti zaštite vazduha korisnik mora da obezbedi da zagađujuće materije ispušta u vazduh u skladu sa propisom u oblasti zaštite vazduha i ozonskog omotača.

Član 7

U oblasti upravljanja opasnim i neopasnim otpadom korisnik kao proizvođač otpada mora da postupa u skladu sa propisom o upravljanju otpadom.

Član 8

U oblasti zaštite prirode, u zaštićenim područjima i na području ekološke mreže korisnik mora da sprovodi mere zaštite prirode i svoje radove i aktivnosti realizuje u skladu sa propisom kojim se uređuje zaštita prirode.

Član 9

Aktom o ispunjenosti uslova dokazuje se da korisnik iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika ispunjava propisane uslove u oblasti zaštite životne sredine.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".