ODLUKA
O SKIDANJU USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 5/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), a koje se nalazi na teritoriji grada Kraljeva usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Ova odluka primenjuje se i za skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kraljeva koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova.

Član 2

Skidanje useva obaviće se na parcelama u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva, koje su obuhvaćene Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kraljeva za tekuću godinu, kao i sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kraljeva, a za koje nije zaključen ugovor o zakupu.

Skidanje useva vršiće se kao mera obezbeđenja naplate naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

Skidanje useva vršiće se iz razloga što bi protekom vremena došlo do skidanja useva od strane uzurpatora, čime bi se onemogućila naplata naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Član 3

Gradsko veće grada Kraljeva doneće rešenje o obrazovanju i imenovanju Radne grupe za skidanje useva (u daljem tekstu: Radna grupa) u čijem sastavu će biti predstavnici Skupštine grada, Gradskog veća, Gradske uprave i druga stručna lica.

Skidanje useva vrši se na osnovu Rešenja o skidanju useva, koje na predlog Radne grupe donosi Gradonačelnik grada Kraljeva ili lice koje on ovlasti.

Rešenja iz stav 2. ovog člana donosi se za pojedinačne katastarske parcele koja pravna ili fizička lica koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova.

Način rada i odlučivanja Radne grupe za skidanje useva urediće se aktom o obrazovanju i imenovanju.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Radne grupe za skidanje useva obavlja Gradska uprava grada Kraljeva.

Član 4

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu/žetvu.

Skidanje useva iz stava 2. ovog člana izvršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. Predstavnika Gradske uprave grada Kraljeva,

2. Ovlašćenih lica MUP,

3. Predstavnika geodetskih organizacija sa licencom za rad i

4. Poljoprivrednog inspektora.

Član 5

Požnjeveni/ubrani usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda o čemu će se starati Radna grupa iz člana 3. ove odluke.

Uskladišteni usevi biće predati licima koja dokažu da su vlasnici uskladištenih useva, da su izmirili obavezu plaćanja naknade za bespravno korišćenje poljoprivrednih zemljišta i da su izmirili sve troškove koji su nastali u vezi sa skidanjem useva, skladištenjem, čuvanjem i slično, a koji su nastali kao posledica uzurpacije zemljišta.

Ukoliko u roku koji utvrdi Radna grupa niko ne pruži dokaz da je vlasnik useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, isti će biti prodati po tržišnim uslovima.

Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova skidanja useva, rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".