ODLUKA

O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 8/2019)

Član 1

Ovom Odlukom uvode se naknade za korišćenje javnih površina na teritoriji grada Zaječara i utvrđuju obveznici plaćanja, osnovica, visina, način utvrđivanja i plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje naknade za korišćenje javnih površina.

Član 2

Naknade za korišćenje javne površine, su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Javna površina u smislu zakona kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara jeste površina utvrđena planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.) i

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, montažni objekat za obavljanje delatnosti javnih komunalnih preduzeća, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

Obveznik naknade

Član 3

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine.

Osnovica

Član 4

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknade

Član 5

Najviši iznos naknade za korišćenje javne površine propisan je u Prilogu 12. zakona kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara.

Kriterijumi za propisivanje visine naknada su: vreme korišćenja prostora, zona u kojoj se nalazi prostor koji se koristi, kao i tehničko-upotrebne karakteristike objekta, ukoliko se javna površina koristi za postavljanje objekata.

Član 6

Obveza plaćanja naknade, nastaje danom početka korišćenja javne površine i traje dok traje korišćenje javne površine.

Obveznik naknade je dužan da pre početka korišćenja javne površine, pribavi odobrenje, zaključi ugovor, odnosno pribavi drugi odgovarajući akt nadležnog organa kojim mu se odobrava korišćenje javne površine.

Obveznik naknade je dužan da nakon dobijenog akta iz stava 2. ovog člana, podnese prijavu nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Zaječara, koje utvrđuje i naplaćuje naknadu, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja javne površine.

Obveznik je dužan da prijavi svaku nastalu promenu nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Zaječara koji utvrđuje i naplaćuje naknadu u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 7

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekta.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, rešenjem utvrđuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Zaječara.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade lati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Zaječara.

U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Oslobođenja

Član 8

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

Uplata prihoda od naknada

Član 9

Naknade za korišćenje javnih površina uplaćuju se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

Pripadnost prihoda

Član 10

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu grada Zaječara.

Zone

Član 11

Za utvrđivanje visine naknade iz čl. 2. stav 1. tač. 1. i 2. Odluke, određuju se zone i to:

EKSTRA ZONA - obuhvata područje u bloku između ulica: Moravske, do ul. Paneta Đukića, ul. Paneta Đukića do ul. Nikole Pašića, ul. Dositejeva do ul. Svetozara Markovića, ul. Kumanovska do ul. Makedonska, ul. Makedonska do Ulice 4. jula, Ulica 4. jula do ul. Ljube Nešića, ul. Mije Stanimirovića do ul. Zorana Radmilovića, ul. Zorana Radmilovića do ul. Hajduk-Veljkove, ul. Hajduk-Veljkova do ul. Pančićeve, ul. Pančićeva do ul. Crnorečke, ul. Crnorečka do ul. Generala Gambete, ul. Generala Gambete do ul. Moravske. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju ekstra zoni.

I ZONA - obuhvata područje u bloku od ekstra zone do ulica: Ivana Milutinovića, od ul. Hajduk Veljkove do ul. Ljube Nešića, ul. Lole Ribara (sa naseljem Kraljevica) do Ulice 7. septembar, Ulica 7. septembar do ul. Narodnog fronta, ul. Narodnog fronta do ul. Nikole Pašića, ul. Nikole Pašića do ul. Karađorđev venac, ul. Čupićeva do ul. Đure Salaja, ul. Đure Salaja do ul. Livničke, ul. Livnička do ul. Moravske, ul. Moravska do ul. Hajduk- Veljkove i ul. Hajduk-Veljkova do ul. Ivana Milutinovića. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju I zoni.

II ZONA - obuhvata područje u bloku od I zone do ulica: od ul. Narodnog fronta prugom Niš - Zaječar do ul. Kraljevića Marka, ul. Kraljevića Marka do ul. Dobrivoja Radosavljevića Bobija, ul. Dobrivoja Radosavljevića Bobija do ul. Crvene armije, ul. Crvene armije do ul. Negotinski put (vražogrnačka rampa), ul. Negotinski put do mosta na Crnom Timoku, od mosta na Crnom Timoku ul. Hajduk Veljkovom do ul. Leskovačke, ul. Leskovačkom do ul. Save Kovačevića, ul. Save Kovačevića do ul. Miloša Obilića, ul. Miloša Obilića do puta M-5, putem M-5 do granice sa I zonom. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju II zoni.

III ZONA - obuhvata područje koje nije obuhvaćeno prethodnim zonama na području katastarske opštine Zaječar.

IV ZONA - obuhvata područje: Veliki Izvor, Grljan, Zvezdan, Vražogrnac, Lubnica, Avramica, Šljivar, Gamzigradska Banja, Rgotina i Salaš,

V ZONA - obuhvata područje ostalih katastarskih opština na području grada Zaječara.

Član 12

Sastavni deo ove Odluke predstavlja Tarifa naknada za korišćenje javnih površina.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

TARIFA
NAKNADA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti

 

Tarifni broj 1.

Za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se naknada po m2 korišćenog prostora dnevno, srazmerno vremenu korišćenja i to:

1. Za postavljanje manjih montažnih objekata (kioska, tendi, nadstrešnica, telefonskih govornica, pokretnih tezgi, rashladnih uređaja za prodaju bezalkoholnih napitaka i industrijskog sladoleda, aparata za proizvodnju sladoleda i kokica i sl.), utvrđuju se sledeći iznosi naknada i to za:

Ekstra zonu

50,00 dinara

I zonu

28,00 dinara

II zonu

21,00 dinara

III zonu

14,00 dinara

IV zonu

14,00 dinara

V zonu

14,00 dinara

NAPOMENA UZ TAČKU 1:

1) Za manje montažne objekte za koje se dodeljuje građevinsko zemljište naknada se utvrđuje po m2 korišćenog prostora dnevno od dana zaključenja Ugovora o dodeli lokacije za postavljanje objekta.

Za ostale manje montažne objekte naknada se utvrđuje po m2 korišćenog prostora dnevno, po prethodno pribavljenom odobrenju, odnosno drugom odgovarajućem aktu nadležnog organa.

2) Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove je dužno da dostavi odobrenje, odnosno drugi odgovarajući akt za korišćenje prostora na javnoj površini, kao i zaključene Ugovore o dodeli lokacija Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u roku od 5 dana od njihovog zaključenja, odnosno izdavanja, sa sledećim podacima:

- pravna lica: poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj pravnog lica, tekući račun, tačna adresa sedišta pravnog lica, delatnost;

- fizička lica/preduzetnici: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte i naziv radnje sa tačnom adresom, delatnost.

3) Obveznik naknade je dužan da nakon dobijenog odobrenja, zaključenja ugovora, odnosno dobijanja drugog akta od strane nadležnog organa, podnese prijavu Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, koje utvrđuje i naplaćuje naknadu, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja javne površine.

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu u predviđenom roku, obaveza će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove ili putem inspekcijskog nadzora.

4) Naknadu po ovom osnovu, rešenjem utvrđuje i naplaćuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju.

5) Naknada se utvrđuje na godišnjem nivou, a plaćanje se vrši do 15. u mesecu za prethodni mesec.

6) Dospele, a neizmirene obaveze obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze.

7) U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom odlukom primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

2. Za postavljanje stolova ispred ugostiteljskih objekata (letnje bašte), utvrđuju se sledeći iznosi naknada i to za:

Ekstra zonu

35,00 dinara

I zonu

21,00 dinara

II zonu

14,00 dinara

III zonu

14,00 dinara

IV zonu

14,00 dinara

V zonu

14,00 dinara

NAPOMENA UZ TAČKU 2:

1) Za postavljanje stolova ispred ugostiteljskih objekata, naknada se utvrđuje po m2 korišćenog prostora dnevno, od dana kada se rešenjem Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove odobri korišćenje javne površine.

2) Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove je dužno da dostavi rešenje kojim se odobrava korišćenje javne površine, Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u roku od 5 dana od njihovog donošenja sa sledećim podacima:

- pravna lica: poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj pravnog lica, tekući račun, tačna adresa sedišta pravnog lica, delatnost;

- fizička lica/preduzetnici: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte i naziv radnje sa tačnom adresom, delatnost.

3) Obveznik naknade je dužan da nakon dobijenog rešenja kojim mu se odobrava korišćenje javne površine, podnese prijavu Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, koje utvrđuje i naplaćuje naknadu, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja javne površine. nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Zaječara, koje utvrđuje i naplaćuje naknadu, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja javne površine.

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu u predviđenom roku, obaveza će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove ili putem inspekcijskog nadzora.

4) Naknadu po ovom osnovu, rešenjem utvrđuje i naplaćuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju.

5) Plaćanje naknade se vrši mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec.

6) Dospele, a neizmirene obaveze obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze.

7) U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom odlukom, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave

 

Tarifni broj 2.

Za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, utvrđuje se naknada po m2 svakog sredstva za oglašavanje, dnevno, srazmerno vremenu korišćenja i to za:

Ekstra zonu

30 dinara

I zonu

25 dinara

II zonu

20 dinara

III zonu

15 dinara

IV zonu

10 dinara

V zonu

10 dinara

NAPOMENA:

1) Naknada po ovom tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu zaduženja Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Zaječara, a po prethodno izdatom odobrenju, Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove.

2) Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove je dužno da jedan primerak akta iz prethodne tačke, dostavi Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, sa sledećim podacima:

- za pravna lica: naziv i adresu sedišta pravnog lica, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj pravnog lica, delatnost i tekući račun;

- za fizička lica/preduzetnike: ime i prezime, naziv radnje sa adresom, poreski identifikacioni broj, matični broj radnje, delatnost, tekući račun radnje, JMBG, broj lične karte i adresa stanovanja fizičkog lica.

3) Naknadu po ovom osnovu rešenjem utvrđuje i naplaćuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju;

4) Obveznik naknade je dužan da nakon dobijenog odobrenja, podnese prijavu Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, koje utvrđuje i naplaćuje naknadu, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja javne površine za oglašavanje.

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu u predviđenom roku, obaveza će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove ili putem inspekcijskog nadzora;

5) Dospele, a neizmirene obaveze obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze.

6) U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom odlukom primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju

 

Tarifni broj 3.

1. Za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom, utvrđuje se naknada po m2 zauzete površine dnevno i to u iznosu od 35,00 dinara.

2. Za zauzeće javne površine za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se naknada po m2 zauzete površine dnevno i to u iznosu od 20,00 dinara.

NAPOMENA:

1) Naknada iz ovog tarifnog broja se plaća prilikom dobijanja odobrenja za zauzeće javne površine građevinskim materijalom, odnosno prilikom dobijanja odobrenja za izvođenje građevinskih radova, od strane Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave grada Zaječara.

2) Naknada iz ovog tarifnog broja plaća se srazmerno vremenu korišćenja javne površine.

3) Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja, odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

4) Korišćenje javnih površina saglasno članu 8. stav 2. ove odluke, oslobođeno je plaćanja naknade iz ovog tarifnog broja.