ODLUKA

O TAKSI PREVOZU NA TERITORIJI GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 4/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se propisuju bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Jagodine.

Član 2

Zahtev za izdavanje rešenja o odobravanju taksi prevoza (u daljem tekstu: odobrenje) podnosi se Saobraćajnoj inspekciji Gradske uprave za inspekcijske poslove grada Jagodine (u daljem tekstu: saobraćajna inspekcija).

Saobraćajna inspekcija izdaje odobrenje ako privredno društvo ili preduzetnik (u daljem tekstu: taksi prevoznik) ispunjavaju uslove propisane Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: Zakonom).

Član 3

Zahtev za izdavanje uverenja o ispunjenosti uslova za taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz podnosi se saobraćajnoj inspekciji.

Saobraćajna inspekcija izdaje uverenje taksi prevozniku ako vozilo kojim se obavlja taksi prevoz ispunjava uslove propisane Zakonom.

Član 4

Zahtev za izdavanje taksi dozvole za vozilo podnosi se saobraćajnoj inspekciji.

Saobraćajna inspekcija izdaje taksi dozvolu za vozilo ako je taksi prevozniku izdato uverenje o ispunjenosti uslova za taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz.

Gubitak, oštećenje ili uništenje taksi dozvole za vozilo prijavljuje se saobraćajnoj inspekciji u pisanom obliku radi obezbeđivanja nove o trošku podnosioca.

Taksi prevoznik je dužan u slučaju promene taksi vozila, da u roku od 15 dana od dana prestanka obavljanja taksi prevoza taksi vozilom za koje je izdata taksi dozvola, vrati saobraćajnoj inspekciji taksi dozvolu.

Taksi prevoznik je dužan da u roku od 2 dana od dana prijave prestanka obavljanja delatnosti u registru privrednih subjekata, vrati saobraćajnoj inspekciji taksi dozvolu za vozilo.

Član 5

Saobraćajna inspekcija uz taksi dozvolu za vozilo izdaje preduzetniku i krovnu oznaku sa natpisom "TAXI", grbom grada Jagodine i brojem krovne oznake, na osnovu broja taksi vozila definisanog Programom optimalnog organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada Jagodine.

Gubitak, oštećenje ili uništenje krovne oznake za vozilo prijavljuje se saobraćajnoj inspekciji u pisanom obliku radi obezbeđivanja nove o trošku podnosioca.

Taksi prevoznik je dužan u slučaju promene taksi vozila, da u roku od 15 dana od dana prestanka obavljanja taksi prevoza taksi vozilom za koje je izdata krovna oznaka sa brojem, vrati saobraćajnoj inspekciji krovnu oznaku.

Taksi prevoznik je dužan da u roku od 2 dana od dana prijave prestanka obavljanja delatnosti u registru privrednih subjekata, vrati saobraćajnoj inspekciji krovnu oznaku.

Član 6

Zahtev za izdavanje taksi dozvole za vozača podnosi se saobraćajnoj inspekciji.

Saobraćajna inspekcija izdaje taksi dozvolu za vozača ako taksi vozač ispunjava uslove propisane Zakonom, sa rokom važenja od 1 godine.

Gubitak, oštećenje ili uništenje taksi dozvole za vozača prijavljuje se saobraćajnoj inspekciji u pisanom obliku radi obezbeđivanja nove o trošku podnosioca.

Taksi prevoznik je dužan da u roku od 2 dana od dana prijave prekida radnog odnosa taksi vozača, vrati saobraćajnoj inspekciji taksi dozvolu za vozača.

Član 7

Taksi dozvola za vozača sadrži:

- redni broj taksi dozvole,

- matični broj taksi prevoznika,

- naziv taksi prevoznika,

- fotografiju 3x3,5 cm,

- ime i prezime taksi vozača,

- matični broj,

- adresu,

- preduzetnik ili zaposlen,

- datum izdavanja.

Član 8

Taksi dozvola za vozilo sadrži:

- redni broj taksi dozvole,

- matični broj taksi prevoznika,

- naziv taksi prevoznika,

- adresu,

- broj krovne oznake,

- marka vozila,

- tip vozila,

- registarska oznaka vozila,

- datum izdavanja.

Član 9

Krovna oznaka za vozilo sadrži:

- grb Grada Jagodine,

- natpis "Grad Jagodina",

- natpis "TAXI",

- broj krovne oznake.

Na krovnoj oznaci zabranjeno je postavljanje ili lepljenje reklamnih nalepnica i bilo kojih drugih natpisa.

Član 10

Taksi stajališta, uslove i način korišćenja određuje JP "Uređenje i javno osvetljenje" po utvrđenom programu.

Član 11

Na taksi stajalištu se taksi vozila ostavljaju prema redu dolaska. Popunjavanje taksi stajališta vrši se do broja mesta označenih na kolovozu.

Član 12

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši saobraćajna inspekcija.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Na sve što nije predviđeno ovom Odlukom primenjivaće se odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon i 83/2018) i podzakonskih akata.

Član 14

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o taksi prevozu na teritoriji grada Jagodine ("Službeni glasnik grada Jagodine", br. 1/2016 i 4/2017).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".