ODLUKA
O UPLATI DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICE KOJE JE STEKLO STATUS LICA KOJE SAMOSTALNO OBAVLJA UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuju bliži uslovi i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosi) za lice koje je steklo status lica koje obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, iz sredstava budžeta Grada Novog Pazara (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 2

Lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost, u smislu zakona kojim se uređuje oblast kulture, je: samostalni umetnik, samostalni stručnjak u kulturi, samostalni izvođač kulturnih programa i samostalni saradnik u kulturi.

• Samostalni umetnik jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi (u daljem tekstu: Udruženje) utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

• Samostalni stručnjak u kulturi jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja naučnoistraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne, producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je Udruženje utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

• Samostalni izvođač kulturnih programa u muzičkim i scenskim delatnostima je fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program i kome je Udruženje utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

• Samostalni saradnik u kulturi jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnost i kome je Udruženje utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 3

Grad Novi Pazar plaća doprinose za lica iz člana 2. ove Odluke koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da mu je, u skladu sa zakonom, odgovarajuće reprezentativno udruženje u kulturi, utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

- da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Pazara;

- da nije osigurano po drugom osnovu;

- da mu je nadležna poreska uprava utvrdila obavezu plaćanja doprinosa u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao licu koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

- da ukupan prihod koji je ostvarilo u protekloj godini ne prelazi iznos prosečne godišnje zarade u Republici Srbiji.

Član 4

Pravo na uplatu doprinosa iz člana 1. ove Odluke ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Uz zahtev se prilažu sledeći dokazi:

- Uverenje reprezentativnog udruženja o kulturi o statusu lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost;

- Uverenje o prebivalištu;

- Overena fotokopija lične karte i radne knjižice;

- Rešenje nadležne poreske uprave o utvrđivanju akontacionog zaduženja doprinosa za socijalno osiguranje za tekuću godinu i konačnog zaduženja za prethodnu godinu.

Udruženje je dužno da Gradskoj upravi za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara (u daljem tekstu: Gradska uprava) kvartalno, odnosno do 31. januara, 30. aprila, 31. jula i 31. oktobra tekuće godine, dostavi zahtev iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Gradsko veće Grada Novog Pazara, na osnovu zahteva iz člana 4. ove Odluke, donosi zaključak o odobravanju i isplati sredstava za uplatu doprinosa iz budžeta Grada.

Gradska uprava, kvartalno, u roku od 10 dana od dana donošenja zaključka Gradskog veća Grada Novog Pazara, prenosi odobrena sredstva udruženju.

Član 6

Odeljenje za finansije Gradske uprave vrši uplatu doprinosa licima iz člana 2. ove Odluke, na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Uplata doprinosa se vrši davanjem dotacija, preko Udruženja kod koga je to lice uvedeno u evidenciju.

Član 7

Udruženje je dužno da izvrši uplatu doprinosa za lica iz člana 2. ove Odluke nadležnoj poreskoj upravi i dokaz o uplati doprinosa dostavi Gradskoj upravi u roku od 15 dana od dana uplate, i to:

izvod sa računa sa jasnom naznakom uplate za lice sa spiska, svrhom uplate i primaocem uplate,

uverenje nadležne organizacione jedinice Poreske uprave, za svako lice sa spiska pojedinačno, da isto lice za period za koji su preneta sredstva nema duga po tom osnovu.

Član 8

Udruženje se obavezuje da Gradskoj upravi dostavlja obaveštenja o promeni podataka neposredno pre prenosa sredstava za naredni kvartal, u skladu sa članom 4. stav 3. ove Odluke, što se posebno odnosi na podatke o promeni adrese stanovanja i brisanja iz Evidencije, koju Udruženje vodi za lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".