ODLUKA

O PRIZNANJIMA GRADA BORA

("Sl. list grada Bora", br. 8/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se priznanja, uslovi, kriterijumi i način njihovog dodeljivanja, kao i prava koja nosiocima ovih priznanja pripadaju.

Član 2

Grad Bor dodeljuje sledeća priznanja:

- Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA;

- OKTOBARSKU NAGRADU GRADA BORA i

- PLAKETU GRADA BORA.

Član 3

Povodom Praznika Grada 3. oktobara, mogu se dodeliti:

- Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA,

- OKTOBARSKA NAGRADA GRADA BORA.

Član 4

Za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Bora u zemlji ili inostranstvu, gradonačelnik grada Bora može, u toku godine, dodeliti priznanje:

- PLAKETU GRADA BORA.

Član 5

Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA i PLAKETA GRADA BORA mogu se dodeliti samo jedanput istom licu.

OKTOBARSKA NAGRADA GRADA BORA može se dodeliti istom licu više puta.

Član 6

Zvanje: POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA može se dodeliti, za najviše dva lica, u godini u kojoj se dodeljuje ovo zvanje.

II POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA

Član 7

Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA može se dodeliti osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za grad Bor, a koji su doprineli:

- razvoju grada Bora u različitim oblastima,

- afirmaciji grada Bora u zemlji i inostranstvu,

- u pružanju humanitarne pomoći i donacija,

- unapređenju i zaštiti životne sredine,

- razvoju demokratije,

- zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda,

- unapređenju i razvoju lokalne samouprave.

Član 8

Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA dodeljuje se domaćem ili stranom državljaninu, koji nema prebivalište na teritoriji grada Bora.

Član 9

Priznanje iz člana 7. ove odluke, dodeljuje se u obliku Medalje i Diplome.

Medalja je okruglog oblika, prečnika 50mm, u galvanizaciji pozlate, na kojoj je utisnut grb grada Bora i tekst POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA.

Medalja se uručuje u kutiji.

Diploma je dimenzija 42x32 cm, sa otisnutim grbom grada Bora, izrađena od kvalitetnog grafičkog ili akvarel 250- 300gr papira, na kojoj je kaligrafskim slovima ispisan tekst:

BOR
grad otvorenog srca
prima u svoje okrilje
kao

POČASNOG GRAĐANINA GRADA BORA

__________________________________
(ime i prezime)

u znak zahvalnosti za neizmeran doprinos
njegovoj dobrobiti, razvoju i afirmaciji

U Boru, 3. oktobra (godina)
Gradonačelnik grada Bora

U donjem levom uglu Diplome, na pečatnom vosku sa jemstvenikom, otisnut je pečat grada Bora.

U donjem desnom uglu Diplome ispisan je tekst: gradonačelnik grada Bora, ispod koga je gradonačelnik svojeručno potpisan.

Diploma se uručuje u futroli.

Član 10

Predlog za dodelu priznanja iz člana 7. ove odluke, utvrđuje Gradsko veće grada Bora, na osnovu inicijative gradonačelnika grada Bora ili predsednika Skupštine grada Bora.

Odluku o dodeli zvanja POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA donosi Skupština grada Bora (u daljem tekstu: Skupština), uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Član 11

Zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA, uručuje gradonačelnik grada Bora ili predsednik Skupštine grada Bora, na svečanoj sednici Skupštine, povodom Praznika grada Bora 3. oktobra.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, stranom državljaninu zvanje POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA, može biti uručeno i u toku godine, prilikom njegovog boravka u Boru.

Član 12

POČASNI GRAĐANIN GRADA BORA obavezno se poziva na svečane sednice Skupštine povodom Praznika grada Bora 3. oktobra, na praznike i jubileje koje grad Bor obeležava, kao i svečanosti čiji je organizator grad Bor.

III OKTOBARSKA NAGRADA GRADA BORA

Član 13

OKTOBARSKA NAGRADA GRADA BORA - (u daljem tekstu: Nagrada) dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u gradu Boru u oblastima: privrede, privatnog preduzetništva, pronalazaštva, umetnosti, nauke, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama humanitarnog karaktera i drugim oblastima značajnim za grad Bor.

Član 14

Nagradu može dobiti fizičko ili pravno lice koje ima prebivalište, odnosno sedište, na i van teritorije grada Bora.

Nagrada može biti dodeljena pojedincu ili grupi za zajedničko delo.

Član 15

Nagrada se dodeljuje za dostignuće iz člana 13. ove odluke, za period od 1. januara do 31. decembra godine, koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 16

Pod dostignućem koje je postalo dostupno javnosti, u periodu iz člana 15. ove odluke, podrazumeva se:

1. u oblasti umetnosti:

- publikovano delo književnog i prevodnog stvaralaštva;

- izvedeno, odnosno prikazano delo na pozorišnoj sceni i drugom prostoru namenjenom za izvođenje dela ove vrste;

- prikazano filmsko i radio - televizijsko ostvarenje u bioskopskoj dvorani ili emitovano u radio - televizijskom programu;

- izloženo, odnosno prezentovano delo u galeriji i drugom prostoru namenjenom za prezentaciju dela likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija;

- izvedeno muzičko ili muzičko - scensko delo u koncertnoj ili pozorišnoj dvorani i drugom prostoru namenjenom za izvođenje dela ove vrste.

2. u oblasti nauke:

- naučno ostvarenje, odnosno rad u društvenim, humanističkim, prirodnim i tehničkim naukama, koji kao rezultat ima nova saznanja i sintezu postojećih u cilju njihove primene, koji predstavlja doprinos razvoju naučne oblasti ili razvoju novih proizvoda, metoda ili tehnoloških postupaka, pod uslovom da je objavljeno u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim naučnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja;

- pronalazak koji je u smislu odredaba Zakona o patentima, priznat i upisan u Zakonom utvrđen registar.

3. u oblasti novinarstva:

- vrhunsko ostvarenje pojedinca u novinarstvu ili publicistici, za seriju ili više napisa, televizijskih ili radijskih priloga ili emisija i publicističkih radova o temama od značaja za politički, kulturni, privredni i ukupni društveni život u gradu Boru;

- kreativni doprinos uređivanju rubrike, emisije i programa kojima se značajno doprinosi informisanju građana grada Bora;

4. u oblasti obrazovanja:

- izuzetno delo i rezultat vaspitno - obrazovnog ili instruktivnog rada i rezultat u organizaciji i razvoju školstva grada Bora u celini, ili u pojedinim njegovim oblastima.

5. u oblasti sporta:

- rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta (vrhunski sportisti - članovi sportskih organizacija iz grada Bora, odnosno samostalni profesionalni sportisti, za izvanredne rezultate u određenoj grani sporta; sportski stručnjaci, stručnjaci u sportu i naučni radnici za naročito vredne doprinose unapređenju oblasti sporta; sportski radnici za doprinos organizovanju, razvoju i unapređenju oblasti sporta).

6. u oblasti privrede ili privatnog preduzetništva:

- rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca ili pravnog lica kojima je dat značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju privrede, odnosno privatnog preduzetništva u gradu Boru.

7. U oblasti humanitarnog karaktera:

- iskazatan izuzetno aktivan odnos prema ljudskim vrednostima prvenstveno prema životu, kao najvećoj vrednosti i briga prema drugim ljudima koji nisu u mogućnosti da zadovolje svoje osnovne ljudske potrebe.

8. U drugim oblastima značajnim za grad Bor.

Član 17

U jednoj godini može se dodeliti najviše osam nagrada, u jednoj oblasti najviše dve.

Član 18

Komisija za kadrovska pitanja, odlikovanja i druga javna priznanja, (u daljem tekstu: Komisija) najkasnije do 15. jula, u godini u kojoj se dodeljuje nagrada, objavljuje javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu Nagrade.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana sa uslovima za dodeljivanje nagrade, objavljuje se u jednom lokalnom glasilu i na oglasnoj tabli organa grada Bora.

Predlozi za nagradu dostavljaju se Komisiji najkasnije do 15. avgusta u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 19

Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju sva pravna i fizička lica.

Član 20

Predlog iz člana 18. ove odluke dostavlja se u pisanoj formi sa obrazloženjem i sadrži podatke o autoru - kandidatu i delu koje se predlaže, rezultate rada kandidata i naznaku oblasti za koju se kandidat predlaže.

Uz predlog se dostavlja i delo koje se predlaže ili odgovarajuća dokumentacija ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti, koja se posle odlučivanja o nagradi ne vraća predlagaču.

Član 21

Lista kandidata predloženih u roku i na način utvrđen ovom odlukom objavljuje se u lokalnom glasilu i na oglasnoj tabli organa grada Bora, najkasnije do 25. avgusta u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 22

Gradonačelnik grada Bora će po zahtevu Komisije obrazovati stručne komisije za ocenu dostavljenih predloga i davanje mišljenja Komisiji o najboljem predlogu.

Stručna komisija ocenu i mišljenje dostavlja Komisiji u vidu izveštaja.

Rad stručne komisije je javan.

Stručna komisija donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova.

Stručna komisija ima predsednika i najmanje četiri člana, koji se imenuju iz reda stručnjaka iz oblasti za koju se nagrada dodeljuje.

Predsednik, odnosno član komisije ne može biti lice koje je predloženo za nagradu opštine Bor.

Predlog za dodelu nagrade utvrđuje Komisija i upućuje ga Skupštini, najkasnije do 1. septembra u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 23

Odluku o dodeli OKTOBARSKE NAGRADE GRADA BORA donosi Skupština.

Član 24

Nagrada se uručuje u obliku Diplome i novčane nagrade.

Oblik i sadržinu Diplome utvrđuju Komisija u saradnji sa Službom za skupštinske poslove (poslovi protokola), u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Diploma se uručuje u futroli.

Gradonačelnik grada Bora svake godine utvrđuje visinu novčane nagrade u okviru sredstava utvrđenih budžetom grada za godinu u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 25

Nagradu uručuje Gradonačelnik grada Bora, na svečanoj sednici Skupštine povodom Praznika grada - 3. oktobar.

IV PLAKETA GRADA BORA

Član 26

Plaketa grada Bora može se dodeliti domaćem ili stranom fizičkom, odnosno pravnom licu, kao i domaćim ili inostranim gradovima ili institucijama, za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Bora, u zemlji ili inostranstvu, kao i za pruženu pomoć gradu Boru ili građanima grada Bora.

Član 27

Odluku o dodeljivanju Plakete grada Bora donosi gradonačelnik grada Bora.

U toku godine gradonačelnik grada Bora može dodeliti najviše pet javnih priznanja iz stava 1. ovog člana.

Plaketu grada Bora uručuje gradonačelnik grada Bora.

Član 28

Plaketa grada Bora uručuje se u obliku Plakete i Diplome. Plaketa sadrži izgraviran grb grada Bora u galvanizaciji pozlate.

Plaketa se uručuje u kutiji.

Diploma je dimenzija 42x32 cm, sa otisnutim grbom grada Bora, izrađena od kvalitetnog grafičkog ili akvarel 250 - 300gr papira, na kojoj je kaligrafskim slovima ispisan tekst:

GRAD BOR
dodeljuje

DIPLOMU GRADA BORA

__________________________
(ime i prezime)

za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji
grada Bora
u zemlji i svetu

U Boru, 3. oktobra (godina)
Gradonačelnik grada Bora

U donjem levom uglu Diplome na pečatnom vosku sa jemstvenikom, otisnut je pečat grada Bora.

U donjem desnom uglu Diplome ispisan je tekst: gradonačelnik grada Bora, ispod koga je gradonačelnik svojeručno potpisan.

Diploma se uručuje u futroli.

Član 29

O dodeljenim priznanjima grada Bora, Služba za skupštinske poslove vodi evidenciju.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o priznanjima opštine Bor ("Službeni list opštine Bor", br. 11/15).

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".