ODLUKA

O OBRAZOVANJU SAVETA ZA MLADE GRADA BORA

("Sl. list grada Bora", br. 8/2019)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Savet za mlade grada Bora, kao posebno stalno radno telo, (u daljem tekstu: Savet) i bliže se uređuje delokrug, sastav, izbor članova i način rada Saveta.

Mandat članova Saveta traje četiri godine, a po isteku mandata mogu biti ponovo imenovani.

Prestankom mandata Skupštine grada Bora prestaje mandat članovima Saveta.

Član 2

Savet ima predsednika, zamenika predsednika i 7 članova, koje imenuje Skupština grada Bora, (u daljem tekstu: Skupština grada).

Zamenik predsednika Saveta učestvuje u radu i odlučivanju Saveta, a zamenjuje predsednika Saveta u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Član 3

Predsednika, zamenika predsednika i članove Saveta Skupština grada bira na predlog gradonačelnika, predsednika Skupštine grada, odborničkih grupa, mesnih zajednica, udruženja građana, omladinskih organizacija i udruženja, srednjih škola, tehničkog fakulteta i drugih javnih službi.

Skupština grada bira članove Saveta za mlade iz sastava građana, stručnjaka, predstavnika udruženja, predstavnika škola i drugih javnih službi vodeći računa o ravnopravnosti polova i zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u nacionalno mešovitim sredinama.

Najmanje polovinu članova Saveta za mlade čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji su aktivnostima i postupcima značajno afirmisali pozitivnu ulogu i značaj mladih u lokalnoj zajednici, odnosno koji su dobitnici školske, fakultetske, naučne odnosno druge nagrade od značaja za različite oblasti interesovanja mladih.

Ostale članove Saveta za mlade bira Skupština grada pod uslovom da poseduju višegodišnje iskustvo u radu sa problemima mladih, dokazanu stručnost odnosno da su aktivno učestvovali u većem broju aktivnosti od važnosti za mlade.

Član 4

Savet:

1. inicira i učestvuje u izradi lokalne omladinske politike u oblasti obrazovanja, sporta, korišćenja slobodnog vremena, povećanja zaposlenosti, informisanja, aktivnog učešća, obezbeđivanju jednakih šansi, zdravstva, kulture, ravnopravnosti polova, sprečavanju nasilja i kriminaliteta, pristupa pravima, održivog razvoja i životne sredine i drugim oblastima od značaja za mlade;

2. učestvuje u izradi posebnih lokalnih akcionih planova, programa i politika u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom za mlade i prati njihovo ostvarivanje;

3. daje mišljenje o pitanjima od značaja za mlade i o njima obaveštava organe Grada;

4. daje mišljenje na nacrte propisa i odluka koje donosi Skupština grada u oblastima značajnim za mlade;

5. usvaja godišnje i periodične izveštaje o ostvarivanju lokalne omladinske politike i lokalnih akcionih planova i programa za mlade i podnosi ih Skupštini grada, gradonačelniku i Gradskom veću;

6. inicira pripremu projekata ili učešće Grada u programima i projektima za mlade u cilju unapređenja položaja mladih i obezbeđenja ostvarivanja njihovih prava koja su u nadležnosti Grada;

7. podstiče saradnju između Grada i omladinskih organizacija i udruženja i daje podršku realizaciji njihovih aktivnosti;

8. podstiče ostvarivanje međuopštinske saradnje koja se odnosi na omladinu i o tome obaveštava organe Grada i

9. daje mišljenje o predlozima projekata od značaja za mlade koji se delimično ili potpuno finansiraju iz budžeta Grada, prati njihovo ostvarivanje i daje svoje mišljenje nadležnom organu Grada.

Član 5

Posebnim rešenjem Skupštine grada imenovaće se predsednik, zamenik predsednika i 7 članova Saveta.

Član 6

Na rad i odlučivanje Saveta primenjivaće se odredbe Poslovnika Skupštine grada Bora, koje se odnose na rad i odlučivanje stalnih radnih tela.

Član 7

Članovi Saveta imaju pravo na naknadu za rad u Savetu, kao i na druga primanja u skladu sa opštim aktom grada, koji reguliše između ostalog i primanja članova radnih tela Skupštine grada.

Član 8

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaće Gradska uprava - Odeljenje za privredu i društvene delatnosti.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Saveta za mlade opštine Bor ("Službeni list opštine Bor" br. 13/08 i 5/10).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".