ODLUKA

O PLANIRANJU, KORIŠĆENJU, IZVEŠTAVANJU I KONTROLI SREDSTAVA PRENETIH IZ BUDŽETA GRADA SUBOTICE JAVNIM I JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2019)

Član 1

Ovom odlukom definišu se smernice za planiranje potrebnih sredstava iz budžeta Grada Subotice (u daljem tekstu: subvencije), namenjenih javnim i javno komunalnim preduzećima kao rashoda u budžetu Grada Subotice, način i rokovi analiziranja programa korišćenja subvencija, kao i kontrola u planiranju, korišćenju i izveštavanju o subvencijama, u cilju smanjenja subvencija koje se iz budžeta Grada Subotice daju javnim i javnim komunalnim preduzećima.

Član 2

Planiranje subvencija vrši se na osnovu prioriteta definisanih strateškim i razvojnim planskim dokumentima, planom javnih investicija, kapitalnim projektima i sl., a u skladu sa politikom fiskalne konsolidacije i Uputstvom za pripremu budžeta Grada Subotice, sa ciljem dugoročnog smanjenja rashoda za subvencije.

Član 3

Javna i javna komunalna preduzeća (u daljem tekstu: korisnici subvencija) obavezni su u postupku pripreme budžeta dostaviti nadležnom sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat) svoje predloge za subvencije.

Član 4

Nadležni sekretarijat ispituje opravdanost zahteva korisnika subvencija, analizira eventualnu potrebu za izmenom cena usluga polazeći od pokrivenosti troškova poslovanja, a vodeći računa o kvalitetnom nivou zadovoljavanja potreba građana u oblasti za koju su korisnici subvencije osnovani.

Nadležni sekretarijat je u obavezi da sa korisnikom subvencija sagleda mogućnost smanjivanja ukupnih subvencija, odnosno smanjenja učešća tekućih subvencija u korist kapitalnih subvencija.

Na osnovu izvršene celokupne analize opravdanosti zahteva korisnika subvencija, nadležni sekretarijat dostavlja predlog za određivanje subvencija sekretarijatu nadležnom za finansije, koji isti ugrađuje u nacrt budžeta.

Član 5

Korisnici subvencija obavezni su, pri usvajanju programa poslovanja, usvojiti i poseban program o korišćenju subvencija.

Poseban program o korišćenju subvencija mora sadržati detaljno iskazane vrste troškova koji će biti plaćeni subvencijama.

Na poseban program korisnika subvencije saglasnost daje Gradsko veće.

Član 6

Korisnik subvencije oba vezan je, pri dostavljanju zahteva za prenos sredstava koja imaju karakter subvencije dostaviti nadležnom sekretarijatu kompletnu računovodstvenu dokumentaciju.

Nadležni sekretarijat analizira primljene zahteve sa aspekta usklađenosti sa elementima navedenim u programu subvencija, kao i tačnosti i kompletnost računovodstvene dokumentacije.

Član 7

Korisnici subvencija su obavezni dostavljati nadležnom sekretarijatu kvartalne i godišnje izveštaje o realizaciji prenetih subvencija.

Kvartalni izveštaji se dostavljaju u roku od 15 dana po isteku svakog kvartala, kumulativno za prethodni period, uz prilaganje dokaza o namenski utrošenim subvencijama (uz prikaz analitičkih kartica, izvoda o stanju i promenama na tekućem računu i sl.).

Godišnji izveštaj podnose korisnici subvencija u roku od 60 dana po završetku kalendarske godine. Godišnji izveštaj sadrži ukupne podatke, na godišnjem nivou, kako su opisani u prethodnom stavu uz analizu i sa stanovišta ostvarenja programskih aktivnosti, odnosno postavljenih ciljeva utvrđenih programom o korišćenju subvencija.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".