PRAVILNIK

O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA ZAPOSLENIH LICA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 27/2016 i 7/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Službeno putovanje u zemlji i u inostranstvu, u smislu ovog pravilnika, jeste putovanje na koje zaposleni u Gradskoj upravi Grada Subotice, odnosno lica koja su angažovana u Gradskoj upravi Grada Subotice ugovorom o delu ili ugovora o privremeno - povremenim poslovima (u daljem tekstu: zaposleni) upućuju da, po nalogu rukovodioca, odnosno drugog ovlašćenog lica (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), izvrši određeni službeni posao van mesta rada.

Član 2

Ovlašćeno lice, u smislu člana 1. ovog pravilnika je:

- Načelnik Gradske uprave koji izdaje nalog za službeno putovanje za sekretare Sekretarijata i

- sekretari sekretarijata koji izdaju nalog za službeno putovanje za zaposlene u sekretarijatu.

U slučaju odsutnosti sekretara sekretarijata, naloge za službeno putovanje potpisuje Načelnik Gradske uprave.

Član 2a

Po obavljenom službenom putu zaposleni je dužan proslediti nalog za službeno putovanje, popunjen na način utvrđen ovim pravilnikom, Sekretarijatu za finansije.

Sekretarijat za finansije kontroliše da li nalog za službeno putovanje sadrži sve elemente propisane ovim pravilnikom i drugim propisima, te je obavezan pozvati lice koje je predalo neispravno popunjen putni nalog da otkloni uočene nepravilnosti u popunjavanju istog.

II SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 3

Ovlašćeno lice izdaje zaposlenom nalog za službeno putovanje u zemlji pre nego što on pođe na službeno putovanje.

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži ime i prezime zaposlenog koji putuje, poslove koje obavlja, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, vrstu smeštaja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, zaposleni je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 4

Službeno putovanje u zemlji može trajati najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe službenog posla zahtevaju ili ako započeti službeni posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Kada službeno putovanje traje više dana u okviru meseca, zaposleni je dužan za svako putovanje, u okviru istog putonog naloga, uneti relaciju putovanja sa pripadajućim podacima utvrđenim ovim pravilnikom i drugim propisima.

Član 5

Naknada troškova za službeno putovanje u zemlji obuhvata:

1) dnevnicu za službeno putovanje;

2) naknadu troškova smeštaja;

3) naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla i

4) naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknadu za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknadu za prevoz prtljaga, naknadu troškova prevoza u gradskom javnom saobraćaju, naknadu troškova službenih telefonskih razgovora, putarine i sl.).

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla, lice upućeno na službeno putovanje u zemlji ne može koristiti ni prevoz u javnom saobraćaju ni službeno vozilo, po pisanom odobrenju ovlašćenog lica (u kojem su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potreba posla), može koristiti sopstveni automobil u službene svrhe i isplaćuje mu se naknada od 10% propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Nalog za korišćenje sopstvenog vozila sadrži: tip vozila i registarski broj, broj pređenih kilometara na brojčaniku na početku i po završetku putovanja, nazivi mesta u koja su obavljena putovanja.

Član 6

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Zaposleni ima pravo na puni iznos dnevnice za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putu, odnosno na polovinu utvrđenog iznosa za vreme od 8 do 12 časova provedeno na službenom putu.

Iznos dnevnice za službeno putovanje u zemlji utvrđen je Uredbom.

Član 7

Naknada troškova smeštaja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Zaposlenom kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 8

U slučaju kada je cilj putovanja učestvovanje na simpozijumu, stručnom seminaru i sl., zaposleni ima pravo na:

- dnevnicu za službeno putovanje,

- naknadu troškova noćenja,

- naknadu za prevoz,

- naknadu za troškove kotizacije.

Iznos naknade naplaćuje se prema priloženim računima i u skladu sa ovim pravilnikom.

Ukoliko organizator skupa snosi deo troškova održavanja skupa, zaposleni ima pravo na nadoknadu dela troškova koje organizator nije nadoknadio, u visini iznosa prema priloženim računima.

Član 9

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem koji je overio nadležni nalogodavac i priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla.

Zaposleni je dužan da sekretarijatu nadležnom za poslove finansija dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, najkasnije u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Pisani izveštaj obavezno sadrži podatke o tome gde, kada i zašto je zaposleni upućen na službeni put, kao i rezultate ostvarene službenim putem.

Zaposleni se može odreći prava na dnevnicu.

Izjava o odricanju od prava na dnevnicu daje se pismeno, na kraju pisanog izveštaja o službenom putovanju.

Član 10

Zaposlenom može da se omogući plaćanje troškova službenog putovanja u zemlji platnom karticom, u skladu s važećim propisima.

III SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 11

Zaposleni se upućuje na službeni put u inostranstvo nalogom koji mu pre početka putovanja izdaje ovlašćeno lice.

Nalog za službeno putovanje u inostranstvo sadrži ime i prezime zaposlenog koji putuje, poslove koje obavlja, cilj putovanja, naziv države i mesto u koje se putuje, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, kategoriju hotela u kome je obezbeđen smeštaj, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije koji može da se isplati, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Na osnovu naloga za službeno putovanje u inostranstvo može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana, od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, zaposleni je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 12

Zaposlenom na službenom putovanju u inostranstvo naknađuju se troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama, troškovi iznajmljivanja prostorija i ostali troškovi u vezi sa vršenjem službenog posla zaposlenog lica.

Član 13

Zaposlenom pripada jedna dnevnica na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova - pripada mu još jedna dnevnica, odnosno još polovina dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između 8 i 12 časova.

Ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa, zaposlenom pripada jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između 8 i 12 časova - pola dnevnice.

Ako se za službeno putovanje koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u zemlji do časa povratka na prvi aerodrom u zemlji.

Iznos dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo utvrđen je Uredbom.

Član 14

Zaposlenom kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Član 15

Troškovi za pribavljanje putnih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede u vezi sa službenim putovanjem, ako nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna te troškove, obračunavaju se u stvarnim iznosima, na osnovu priloženog računa.

Troškovi prevoza na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda, koji se prema nalogu za službeno putovanje mogu koristiti.

Član 16

Troškovi koji nastanu na službenom putovanju, a u vezi su sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, aerodromska taksa, naknada za prevoz prtljaga, naknada prevoza u gradskom javnom saobraćaju i taksijem, naknada troškova u vezi korišćenja telefona, telegrafa i telefaksa, kao i drugi troškovi u vezi sa službenom poštom, taksi i sl., a koji su neophodni za obavljanje određenih poslova) obračunavaju se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 17

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem, koji je overio nadležni nalogodavac, priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla i pisanog dokaza o kursu nacionalne valute.

Zaposleni je dužan da ovlašćenom licu sekretarijata nadležnog za poslove finansija dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana po završenom službenom putovanju.

Pisani izveštaj obavezno sadrži sadrži podatke o tome gde, kada i zašto je zaposleni upućen na službeni put, kao i rezultate ostvarene službenim putem.

Član 18

Zaposlenom može da se omogući plaćanje troškova službenog putovanja u inostranstvo platnom karticom, u skladu s važećim propisima.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".