PRAVILNIK
O NAČINU SAOPŠTAVANJA PODATAKA DAVAOCU O PRAVNIM POSLEDICAMA DAROVANJA I SADRŽAJU OBRASCA IZJAVE DAVAOCA O DAROVANJU REPRODUKTIVNIH ĆELIJA, ODNOSNO EMBRIONA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način saopštavanja podataka kojima se obezbeđuje da se davalac upozna sa pravnim posledicama darivanja reproduktivnih ćelija, odnosno embriona, kao i sadržaj obrasca izjave o pismenom pristanku darivanja reproduktivnih ćelija, odnosno embriona u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO).

Član 2

Ovlašćeno lice Centra za BMPO, odnosno Banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona (u daljem tekstu: Banka) upoznaje davaoca reproduktivnih ćelija na prikladan i jasan način, koristeći izraze koje su lako razumljivi, o svim bitnim podacima koji se odnose na pravne posledice darovanja reproduktivnih ćelija, na odnos prema začetom, odnosno rođenom detetu, kao i na informacije u vezi sa svrhom i vremenom čuvanja darivanih reproduktivnih ćelija, u skladu sa zakonom, a uz zagarantovanu anonimnost.

Ovlašćeno lice Centra za BMPO, odnosno Banke dostavlja podatke iz stava 1. ovog člana davaocu pre darivanja reproduktivnih ćelija u pismenom obliku.

Obaveštenje o podacima iz st. 1. i 2. ovog člana dato je u Prilogu 1. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obaveštenje iz stava 3. ovog člana sadrži potpis davaoca reproduktivnih ćelija kojim potvrđuju prijem Obaveštenja, potpis ovlašćenog lica centra za BMPO, odnosno Banke, koji saopštava informacije davaocu.

Član 3

Obrazac izjave davaoca o darovanju reproduktivnih ćelija u postupku BMPO sadrži rubrike za upis podataka o:

1) davaocu reproduktivnih ćelija, i to:

(1) ime i prezime;

(2) jedinstveni matični broj građana;

(3) datum rođenja;

(4) pol;

(5) mesto prebivališta i adresa;

(6) državljanstvo;

2) izjavi o pristanku davaoca reproduktivnih ćelija;

3) nazivu i mestu Centra za BMPO, odnosno Banke;

4) datumu davanja izjave.

Obrazac izjave oba supružnika, odnosno vanbračna partnera o darovanju embriona u postupku BMPO sadrži rubrike za upis podataka o:

1) supružnicima, odnosno vanbračnim partnerima od čijih repruduktivnih ćelija je kreiran embrion, i to:

(1) ime i prezime;

(2) jedinstveni matični broj građana;

(3) datum rođenja;

(4) pol;

(5) mesto prebivališta i adresa;

(6) državljanstvo;

2) datoj izjavi - izjave oba supružnika, odnosno vanbračna partnera o darovanju embriona u postupku BMPO;

3) nazivu i mestu Centra za BMPO, odnosno Banke;

4) datumu davanja izjave.

Obrazac izjave iz st. 1. i 2. ovog člana sadrži i potpis davaoca izjave, potpis i faksimil nadležnog specijaliste koji prisustvuje davanju izjave davaoca o darovanju reproduktivnih ćelija, odnosno izjave oba supružnika, odnosno vanbračna partnera o darovanju embriona u postupku BMPO.

Izjave iz st. 1. i 2. ovog člana date su na Obrascu 1. i Obrascu 2. koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju obrasca izjave donora o davanju i korišćenju reproduktivnih ćelija u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja ("Službeni glasnik RSˮ, broj 37/13).

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1, Obrasce 1 i 2, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 27/2019, možete pogledati OVDE