PRAVILNIK
O OBUCI, OSPOSOBLJAVANJU I STRUČNOM ISPITU ZA VRŠENJE DETEKTIVSKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se program i način sprovođenja obuke i osposobljavanja fizičkih lica za vršenje detektivskih poslova, kao i način polaganja stručnog ispita za detektiva (u daljem tekstu: stručni ispit).

Član 2

Obuka fizičkog lica koje želi da dobije licencu za vršenje detektivskih poslova i polaganje stručnog ispita za detektiva (u daljem tekstu: kandidat) sprovodi se prema Programu obuke za osposobljavanje fizičkih lica za vršenje detektivskih poslova (Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

Program obuke iz stava 1. ovog člana sastoji se od više tema podeljenih po nastavnim jedinicama - nastavnim časovima, koje kandidatu omogućavaju sticanje specifičnih znanja i veština za vršenje detektivskih poslova.

Član 3

Izvođači obuke moraju da imaju stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu iz oblasti bezbednosti, pravnih ili ekonomskih nauka i najmanje pet godina radnog iskustva na policijskim poslovima i poslovima bezbednosti.

Član 4

Fizičko lice podnosi prijavu za obuku Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), preko policijske uprave po mestu prebivališta.

Prijava za obuku fizičkih lica za vršenje detektivskih poslova (Obrazac 1), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu za obuku kandidat prilaže dokaz o uplati republičke administrativne takse.

O terminu i mestu održavanja obuke Ministarstvo obaveštava prijavljene kandidate, najkasnije pet dana pre početka obuke.

Član 5

Ako je kandidat iz opravdanih razloga sprečen da pristupi obuci, dužan je da o tome obavesti Ministarstvo do početka obuke i dostavi dokaze o razlozima sprečenosti, najkasnije u roku od tri dana od dana kada je obavestio Ministarstvo.

Opravdanim razlogom iz stava 1. ovog člana smatra se smrt ili teža bolest člana uže porodice kao i druge nepredviđene okolnosti zbog kojih kandidat ne može da pristupi obuci.

O opravdanosti razloga zbog kojih kandidat nije pristupio obuci odlučuje Ministarstvo.

Ako je izostanak opravdan, Ministarstvo će pozvati kandidata da pristupi obuci u narednom terminu obuke.

Ako kandidat ne opravda izostanak sa obuke smatraće se da je odustao od obuke.

Član 6

Obuka polaznika sprovodi se putem predavanja i vežbi po utvrđenom programu obuke, a izvodi se teoretski, praktičnim radom i na drugi način prema planu i mestu koje utvrđuje Ministarstvo.

Nastavni čas traje 45 minuta, a broj nastavnih časova ne sme biti veći od šest časova na dan.

Časovi mogu biti povezani u dvočas, sa odmorom između dvočasa od najmanje 10 minuta.

Na nastavnom času polaznik je dužan da ima ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom na osnovu koje se može utvrditi njegov identitet.

Član 7

Prisutnost polaznika na obuci mora biti 100% ukupnog fonda časova.

Ako je polaznik sprečen da u određenom terminu prisustvuje nastavnom času, predavač je dužan da polazniku omogući pohađanje nastavnog časa iz predmetne nastavne jedinice u dopunskom terminu, što se evidentira u dnevniku obuke.

Član 8

O završenoj obuci Ministarstvo kandidatu izdaje Potvrdu o obučenosti (Obrazac 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

Član 9

Nakon završene obuke kandidat Ministarstvu, preko mesno nadležne policijske uprave obrazovane za područje na čijoj teritoriji se nalazi njegovo prebivalište, podnosi Prijavu za polaganje stručnog ispita (Obrazac 3) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo, uz koju prilaže dokaz o uplati republičke administrativne takse.

Kandidat koji je u skladu sa zakonom kojim se uređuje detektivska delatnost oslobođen obuke, uz prijavu za polaganje stručnog ispita podnosi i dokaze o ispunjenosti uslova za oslobađanje od obuke.

Član 10

Stručni ispit za detektiva polaže se pred komisijom Ministarstva koju rešenjem obrazuje ministar (u daljem tekstu: Komisija).

Rešenjem o obrazovanju Komisije imenuju se predsednik Komisije, zamenik predsednika, sekretar i članovi Komisije.

Radom Komisije rukovodi predsednik, a za vreme njegovog odsustva te poslove vrši zamenik predsednika.

Za predsednika i članove Komisije mogu biti imenovana lica koja ispunjavaju uslove iz člana 3. ovog pravilnika.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja sekretar Komisije.

Član 11

Stručni ispit sprovodi Komisija, u tročlanom sastavu.

Predsednik Komisije utvrđuje sastav Komisije po svakom pojedinačnom predmetu i terminu polaganja stručnog ispita, kao i vreme i mesto njegovog održavanja.

Sekretar Komisije, pre početka polaganja stručnog ispita, uvidom u ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom, utvrđuje identitet kandidata i upoznaje ga sa načinom polaganja ispita.

Član 12

Komisija može odložiti polaganje ispita, odnosno započeto polaganje ili ponovno polaganje ispita kandidatu, zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga, na njegov pismeni zahtev, a najduže 90 dana.

Opravdanim razlogom iz stava 1. ovog člana smatra se smrt ili teža bolest člana uže porodice kao i druge nepredviđene okolnosti zbog kojih kandidat ne može da pristupi polaganju stručnog ispita.

O opravdanosti razloga za odlaganje stručnog ispita u vezi sa drugim nepredviđenim okolnostima odlučuje Komisija.

Član 13

Stručni ispit polaže se usmeno, izvlačenjem po jednog pitanja iz tri oblasti, a po potrebi može se polagati i pismeno.

Uspeh kandidata na stručnom ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio", za svako ispitno pitanje.

Kandidat je položio stručni ispit ako je dobio ocenu"položio" za sva tri pitanja.

Kandidat koji je dobio ocenu "nije položio" za jedno ispitno pitanje iz određene oblasti, može pristupiti polaganju popravnog ispita iz te oblasti u roku od 15 dana, od dana kada je prvi put polagao.

Kandidat koji je dobio ocenu "nije položio" iz dve ili tri oblasti ili koji u ponovljenom pokušaju nije položio popravni ispit ili koji se nije odazvao na uredan poziv za polaganje ispita, ponovo polaže ceo ispit u roku od 30 dana od dana kada je prvi put polagao.

Kandidatu koji je položio stručni ispit Komisija izdaje Uverenje o položenom stručnom ispitu (Obrazac 4), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

Član 14

O toku polaganja stručnog ispita, vodi se Zapisnik o polaganju stručnog ispita (Obrazac 5) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

U zapisnik se unose sledeći podaci:

1) datum i mesto održavanja ispita;

2) lični podaci o kandidatu;

3) sastav Komisije;

4) pitanja postavljena kandidatu;

5) ocena kandidata na stručnom ispitu.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi Komisije koji su učestvovali u sprovođenju ispita.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu obuke i osposobljavanja lica za vršenje detektivskih poslova, načinu sprovođenja obuke i osposobljavanja i polaganja stručnog ispita za detektiva ("Službeni glasnik RS", broj 74/15).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

PROGRAM OBUKE ZA OSPOSOBLJAVANJE FIZIČKIH LICA ZA VRŠENJE DETEKTIVSKIH POSLOVA

 

 

 

TEORIJA

VEŽBE

UKUPNO

1

OSNOVI I POJAM DETEKTIVSKE DELATNOSTI

2

 

2

 

1.1. Pojam i istorijski razvoj detektivske delatnosti
1.2. Pravni okvir

 

 

 

2

DETEKTIVSKA DELATNOST

11

3

14

 

2.1. Uvodne odredbe
2.2. Uslovi za obavljanje detektivske delatnosti
2.3. Uslovi za obavljanje detektivskih poslova
2.4. Izdavanje i oduzimanje licence
2.5. Ovlašćenja i način vršenja detektivskih poslova
2.6. Upotreba fizičke snage, gasnog spreja i vatrenog oružja
2.7. Detektivska legitimacija
2.8. Podaci koje državni organi daju detektivu na njegov zahtev
2.9. Ustupanje i davanje na uvid dokumenata i predmeta policiji
2.10. Nadzor, evidencije i zaštita podataka
2.11. Kaznene odredbe
2.12. Detektivska delatnost i primena posebnih dokaznih radnji na osnovu posebnih propisa
2.13. Detektivska delatnost i zaštita podataka o ličnosti
2.14. Zaštita podataka prikupljenih u obavljanju detektivske delatnosti
2.15. Profesionalna etika i detektivski poslovi

 

 

 

3

KRIMINALISTIKA

6

2

8

 

3.1.1. Identifikacija lica i predmeta (Identifikacija putem ličnih podataka, Fotografija kao sredstvo identifikacije i Daktiloskopija kao sredstvo identifikacije)
3.1.2. Tragovi i veštačenje tragova
3.2.1. Osnovni pojmovi i načela kriminalističke taktike
3.2.2 Pojam, značaj i podela indicija i dokaza
3.2.3. Verzije
3.2.4. Planiranje rada na osnovu indicija i verzija i osnovna pitanja kriminalistike
3.2.5. Razgovor sa osobama različitih karakteristika (Priprema i taktika obavljanja razgovora, Taktika obavljanja razgovora sa oštećenim i žrtvom, Taktika obavljanja razgovora sa ženama, Taktika obavljanja razgovora sa starijim licima)
3.2.6. Realizacija potrage za licima i predmetima - osnovi taktike

 

 

 

4

METODIKA PRIKUPLJANJA PODATAKA

7

3

10

 

4.1. Prikupljanje podataka od oštećenog
4.2. Prikupljanje podataka od građana i javnim pogovaranjem
4.3. Prikupljanje podataka putem medija
4.4. Prikupljanje podataka iz evidencija državnih organa
4.5. Prikupljanje podataka praćenjem - osnovi taktike
4.6. Prikupljanje podataka osmatranjem - osnovi taktike
4.7. Neverbalna komunikacija (Komunikacija neverbalnim znakovima, Šest funkcija neverbalne komunikacije, Govor tela u komunikaciji, Ekspresija lica, Pokreti delova tela i držanje tela, Znakovi komunikacije u odnosu na pozicioniranje i subjektivnom odnosu prema prostoru, Razni šumovi i zvukovi - paralingvistički koji prate izgovaranje glasova - reči, Funkcije paralingvističkih znakova)
4.8. Socijalna percepcija (Opažanje osobe, Faktori koji utiču na opažanje, Činioci koji utiču na tačnost opažanja, Stereotipi opažanja, Atribucija, gestovi, stečeni glasovi, Znaci superiornosti, Znaci samouverenosti, Znaci dominacije, Znaci odbrane i defanzivnih pokreta, Znaci laganja-gestovi sa indikatorima iskrenosti i neiskrenosti)

 

 

 

5

OSNOVI KRIVIČNOG PRAVA, KRIVIČNOG POSTUPKA

10

2

12

 

5.1. Krivično pravo - opšti deo
5.1.1. Načelo zakonitosti i krivično delo
5.1.2. Mesto, vreme i način izvršenja krivičnog dela
5.1.3. Razlozi isključenja protivpravnosti krivičnog dela
5.1.4. Krivična odgovornost
5.1.5. Vrste kazni
5.1.6. Rehabilitacija
5.2. Krivično pravo - posebni deo
5.2.1. Krivična dela protiv života i tela
5.2.2. Krivična dela protiv intelektualne svojine
5.2.3. Krivična dela imovine (Krađa - komentar; Utaja - komentar; Prevara; Oduzimanje tuđe stvari - komentar; Uništenje i oštećenje tuđe stvari - komentar; Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila; Ucena - komentar)
5.2.4. Krivična dela čija inkriminisanost, zbog svoje specifičnosti, mogu biti u suprotnosti sa samom prirodom pojave detektivske delatnosti:
- Krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina - Povreda ravnopravnosti; Protivpravno lišenje slobode - komentar; Prinuda - komentar; Zlostavljanje i mučenje - komentar; Narušavanje nepovredivosti stana - komentar; Neovlašćeno otkrivanje tajne - komentar; Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki; Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje - komentar; Neovlašćeno fotografisanje - komentar; Neovlašćeno objavljivanje i pokazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka; Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka - komentar i Povreda prava na podnošenje pravnog sredstva
- Krivična dela protiv pravosuđa - Neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela; Neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca - komentar; Davanje lažnog iskaza; Sprečavanje i ometanje dokazivanja; Povreda sudskog postupka; Neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću
- Krivična dela protiv privrede - Narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti i Odavanje poslovne tajne
- Krivična dela protiv državnih organa - Lažno predstavljanje i Samovlašće
- Krivična dela protiv časti i ugleda
5.3. Osnovi krivično-procesnog prava
5.3.1. Osnovna načela krivičnog postupka
5.3.2. Stvarna i mesna nadležnost
5.3.3.Subjekti krivično-procesnog prava
5.3.4. Istraga krivičnih dela
5.3.5. Dokazne radnje

 

 

 

6

ODREDBE POJEDINIH PROPISA KOJI SU U VEZI SA OBAVLJANJEM DETEKTIVSKIH POSLOVA

12

 

12

 

6.1. Ustavno uređenje
6.1.1. Osnovna ljudska prava i slobode
6.1.2. Uređenje vlasti
6.1.3. Ustavni sud
6.2. Državna uprava
6.2.1. Poslovi državne uprave
6.2.2. Uređenje državne uprave
6.2.3. Ministarstva
6.2.4. Javnost rada i odnosi sa građanima
6.3. Pojam i funkcije policije
6.3.1. Pojam i vrste policijskih poslova
6.3.2. Detektivska delatnost i delatnost policije
6.4. Upravni postupak
6.4.1. Osnovna načela
6.4.2. Stranka i njeno zastupanje
6.4.3. Obaveštavanje
6.4.4. Rokovi
6.5. Šteta
6.5.1. Pojam i vrste štete
6.5.2. Odgovornost za štetu
6.5.3. Naknada štete
6.6. Kancelarijsko poslovanje
6.6.1. Značenje osnovnih pojmova
6.6.2. Predmeti i vođenje evidencija
6.6.3. Čuvanje (arhiviranje) predmeta

 

 

 

UKUPNO

48

10

58

 

 

Obrazac 1.

 

PRIJAVA ZA OBUKU FIZIČKIH LICA ZA VRŠENJE DETEKTIVSKIH POSLOVA

 

 

Ime i prezime kandidata

 

Adresa (mesto, ulica i broj)

 

Datum i mesto rođenja

 

Kontakt telefoni kandidata

 

E-mail kandidata

 

Prijavljujem se za obuku za vršenje detektivskih poslova.

Nivo obrazovanja

 

Izjava podnosioca prijave

Saglasan sam da se podaci koje sam dao o sebi obrađuju u navedene svrhe i da se čuvaju u skladu sa opštim aktima organizacije i propisima o zaštiti podataka o ličnosti.

 

U __________________,

dana ___.___ 20___. godine

 

 

Podnosilac prijave

 

_____________________

 

 

Obrazac 2.

REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

 

 

POTVRDA O OBUČENOSTI

 

 

 

_________________________________________________________

(ime i prezime polaznika)

 

o završenoj:

STRUČNOJ OBUCI

u periodu od ___________ do _____________ godine

u trajanju od ___ č/o

po programu obuke za vršenje detektivskih poslova

Evidencioni broj: _____/___

 

 

 

NAČELNIK

 

(MP)

 

 

 

____________________

 

 

Obrazac 3.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Komisija za polaganje stručnog ispita za detektiva

PRIJAVA ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA

_____________________________________________________________________

(ime, ime roditelja i prezime kandidata)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG kandidata)

 

 

rođen-a

 

godine u

 

 

 

(datum rođenja)

 

(mesto rođenja i država)

 

 

_____________________________________________________________________

(mesto i adresa prebivališta kandidata)

_____________________________________________________________________

(nivo obrazovanja i vrsta školske spreme kandidata)

 

 

_____________________________

 

Potpis kandidata

_____________________________

 

 

(datum i mesto podnošenja)

 

_______________________

 

Kandidat uz prijavu prilaže:

1. Dokaz o uplaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za polaganje stručnog ispita

 

Kandidati koji su oslobođeni stručne obuke, prilažu i:

Dokaze o radnom iskustvu na poslovima iz člana 6. stav 2. odnosno člana 39. stav 2. Zakona o detektivskoj delatnosti

 

 

Obrazac 4.

Republika Srbija

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

mesto

datum

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

____________________________________________________

(ime, ime jednog roditelja i prezime kandidata)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG kandidata)

položio/la je stručni ispit za sticanje licence za vršenje detektivskih poslova

 

Uverenje služi kao dokaz za izdavanje navedene licence i u druge svrhe se ne može koristiti.

 

 

Evidencioni broj

__________________

Mesto

__________________

Datum izdavanja

__________________

 

 

 

PREDSEDNIK KOMISIJE

 

(MP)

______________________

 

 

Obrazac 5

Republika Srbija
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

________________________________________________________________________________________
mesto

________________________________________________________________________________________
datum

ZAPISNIK O POLAGANJU STRUČNOG ISPITA ZA DETEKTIVA

 

A. Podaci o kandidatu

________________________________________________________________________
(ime, ime jednog roditelja i prezime kandidata)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG kandidata)

 

   

(Broj lične karte kandidata)

________________________________________________________________________________________
(školska sprema)

________________________________________________________________________________________
(mesto i adresa prebivališta kandidata)

 

B. Mesto održavanja ispita ____________________

Ispitna komisija:

Oblast 1 ispitno pitanje

 

Ispitivač

___________________________

 

_______________

Oblast 2 ispitno pitanje

 

Ispitivač

___________________________

 

_______________

Oblast 3 ispitno pitanje

 

Ispitivač

___________________________

 

_______________

 

G. Odluka ispitne komisije

1. Kandidat JE - NIJE položio/la stručni ispit za detektiva.

 

2. Kandidat polaže popravni ispit:

Iz oblasti broj ____________

Iz oblasti broj _____________

 

U ___________________, dana ___.___. 20__. godine

 

__________________

 

___________________

(sekretar)

 

(predsednik Komisije)