PRAVILNIK
O SADRŽAJU OBRASCA ZAHTEVA ZA IZJAŠNJENJE O DALJEM POSTUPANJU SA REPRODUKTIVNIM ĆELIJAMA, ODNOSNO NEUPOTREBLJENIM RANIM EMBRIONIMA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj obrasca zahteva za izjašnjenje o daljem postupanju sa reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima.

Član 2

Obrazac zahteva za izjašnjenje o daljem postupanju sa reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima sadrži rubrike za upis podataka o:

1) centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju, odnosno Banci reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona;

2) zahtevu za izjašnjenje o daljem postupanju sa reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim embrionima;

3) datumu podnošenja zahteva za izjašnjenje.

Obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana sadrži i potpis ovlašćenog lica kao i potpis lica od koga potiču reproduktivne ćelije, odnosno neupotrebljeni rani embrioni.

Obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju obrasca zahteva za izjašnjenje o daljem postupanju sa neupotrebljenim reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima ("Službeni glasnik RSˮ, broj 37/13).

 

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac

 

 

 

Centar za Biomedicinski potpomognutu oplodnju, odnosno Banka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona

Mesto

 

 

 

 

Imajući u vidu da je rok čuvanja reproduktivnih ćelija, odnosno neupotrebljenih ranih embriona istekao u skladu sa Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ("Službeni glasnik RS", br. 40/17 i 113/17 - dr. zakon) dostavljamo Vam

ZAHTEV
ZA IZJAŠNJENJE O POSTUPANJU SA REPRODUKTIVNIM
ĆELIJAMA, ODNOSNO NEUPOTREBLJENIM RANIM EMBRIONIMA

 

Pozivamo Vas,

___________________________________________________

 

(ime i prezime lica od koga potiču reproduktivne
ćelije, odnosno neupotrebljeni rani embrioni)

da se u roku od šest meseci od dana dostavljanja ovog zahteva, pismeno izjasnite o daljem postupanju sa Vašim reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima, čiji je rok čuvanja istekao prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Potrebno je da se izjasnite o daljem postupanju sa reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima, kao i da li želite da ih donirate za postupak biomedicinski potpomognute oplodnje za druga lica, u naučnoistraživačke svrhe ili da se ćelije unište, odnosno da se neupotrebljeni rani embrioni spontano razgrade i unište.

Ako se u roku od šest meseci od dana dostavljanja ovog zahteva ne izjasnite o daljem postupanju sa reproduktivnim ćelijama, odnosno neupotrebljenim ranim embrionima, reproduktivne ćelije uništavaju se, a neupotrebljeni rani embrioni spontano razgrade i unište.

Datum:

 

I_I_I

I_I_I

I_I_I_I_I

 

dan

mesec

godina

 

 

 

_________________________________

 

Potpis ovlašćenog lica

 

Zahtev dostavljen

 

___________________________

 

(Potpis lica od koga potiču
reproduktivne ćelije odnosno
neupotrebljeni rani embrioni)