ODLUKA
O USKLAĐIVANJU PROSTORNOG PLANA TERITORIJE GRADA SREMSKA MITROVICA DO 2028.

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2019)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se usklađivanju Prostornog plana teritorije Grada Sremska Mitrovica do 2028. sa Zakonom i planovima višeg reda.

Član 2

Prostornim planom obuhvaćen je ukupni prostor teritorije Grada Sremska Mitrovica do 2028. Teritorija Grada zauzima površinu od 761,58 km2, a čine je 23 katastarske opštine i 26 naseljenih mesta:

Bešenovački Prnjavor, Bešenovo, Bosut, Veliki Radinci, Grgurevci, Divoš, Zasavica 1, Zasavica 2, Jarak, Kuzmin, Laćarak, Ležimir, Manđelos, Martinci, Mačvanska Mitrovica, Noćaj, Ravnje, Radenković, Salaš Noćajski, grad Sremska Mitrovica, Sremska Rača, Stara Bingula, Čalma, Šašinci, Šišatovac i Šuljam.

Na prostoru teritorije Grada živi 79 773 stanovnika sa gustinom naseljenosti 105 st/ km2.

Granica Opštine utvrđena je odgovarajućim spoljnim granicama sledećih katastarskih opština:

Stara Bingula, ležimir, Manđelos, Grgurevci, Bešenovački Prnjavor, Bešenovo, Veliki Radinci, Sremska Mitrovi ca, Šašinci, Jarak, Salaš Noćajski, Noćaj, Radenković, Ravnje, Bosut, Sremska Rača, Kuzmin i Čalma.

Član 3

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i spisak podloga:

2.1. PROSTORNI PLAN REPUBLIKE SRBIJE DO 2025. GODINE
(Zakon o PPRS, "Službeni glasnik RS", br. 88/2010)

Prostornim planom Republike Srbije se sagledava perspektiva dugoročnog prostornog razvoja Republike Srbije.

Grad Sremska Mitrovica svojim položajem u odnosu na prostor Autonomne pokrajine Vojvodine, sa gradskim naseljima kao što su Subotica, Sombor, Pančevo, Vršac, Zrenjanin i Kikinda, imaće ulogu "motora razvoja" odnosno fokusnih tačaka oko kojih će se grupisati manje opštine formirajući razvojne regione na čitavoj teritoriji pokrajine.

U mreži centara Grad ima značaj kao gusto naseljeno područje sa prosečnom gustinom naseljenosti od 105 st/km2. Nalazi se u razvojnom dunavskom pojasu, na koji se naslanja pojas duž reke Save. Prostor koji je neraskidivo vezan sa Podunavljem na zapadu, u pravcu Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Austrije i Nemačke, i na istoku, u pravcu Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Moldavije, predstavlja ključnu razvojnu osovinu za prostornu integraciju Republike Srbije sa Evropom.

U prostorno-funkcionalnoj organizaciji mreže naselja Grad Sremska Mitrovica ima status centra nacionalnog značaja.

Prema karti prostorni uslovi korišćenja poljoprivrednog zemljišta teritorija Grada Sremska Mitrovica spada u područja gde je zastupljena intenzivna poljoprivreda.

Prema karti zaštita i unapređenje životne sredine na području Grada Sremska Mitrovica nalaze se: područja veoma kvalitetne životne sredine - zaštićena prirodna dobra; područja kvalitetne životne sredine uglavnom pod šumama; područja kvalitetne životne sredine - voćnjaci; vinogradi, livade, pašnjaci; glavni saobraćajni koridor; važnija magistralna saobraćajnica, a u blizini je i jedno od najugroženijih područja ("hot spot"). Područje Grada Sremska Mitrovica spada u urbana područja zagađene i degradirane životne sredine.

2.2. REGIONALNI PROSTORNI PLAN AP VOJVODINE
("Službeni glasnik RS", br. 66/2011)

Vizija prostornog razvoja AP Vojvodine je da bude jasno artikulisana kao jedan od regiona Republike Srbije i u okviru mreže evropskih regiona, dinamičnog ekonomskog razvoja i konkurentna, uređenog i zaštićenog prirodnog i kulturnog nasleđa, kvalitetnije životne sredine, istaknutih vrednosti multikulturne zajednice i socijalno koherentna.

Prostor AP Vojvodine treba da bude institucionalno definisan i u razvojnom smislu kompatibilan sa standardima EU, vizijom, principima, konceptom i standardima razvoja Republike Srbije, sa teritorijalno usklađenim demografskim, urbanim i ruralnim razvojem, životnom sredinom koja se štiti i unapređuje i prepoznatljivom kulturnom i prirodnom baštinom, region u kojem se razvija partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora i koji pruža jednake mogućnosti za sve građane.

Rešenja i smernice za realizaciju ovako koncipiranog prostora AP Vojvodine moraju se razvijati na više nivoa kako bi bili upotrebljivi za regionalne, lokalne ili sektorske planove, akcije i programe. Takođe, potrebna su rešenja koja se odnose na sveukupan urbani prostor Vojvodine, kao i ona koja će biti primerena grupaciji gradova i naselja. Neophodno je utvrditi rešenja od značaja za lokalni nivo, kao i osnove, mere i smernice za dalju i detaljniju razradu strateških rešenja na nivou politika, planiranja (različitih nivoa) i ostalih regulatornih mehanizama.

Osnovni cilj razvoja gradova i ostalih urbanih naselja je prostorno, funkcionalno, ekonomski, socijalno i ekološki uravnotežen urbani razvoj uz razvijanje teritorijalne povezanosti na principima održivog razvoja, aktiviranje svih kapaciteta (prirodnih i stvorenih) gradova i ostalih urbanih naselja, povezivanje sa okruženjem, intenziviranje urbano-ruralne saradnje kao i umrežavanje i grupisanje manjih teritorijalnih jedinica, transgraničnu i interregionalnu saradnju.

Osnovni cilj ruralnog razvoja je očuvanje biološke vitalnosti ruralnih područja, kroz povećanje kvaliteta života, obnovu i razvoj njihovog ekonomskog i socijalnog nivoa, kao rezultat decentralizacije gradova i opština.

Osnovni cilj angažovanja građevinskog zemljišta je racionalno korišćenje i uspostavljanje održivog, ekonomski efikasnog i socijalno pravednog sistema upravljanja građevinskim zemljištem.

U PPRS je izvršena prostorna diferencijacija životne sredine prema standardima i iskustvima EU, a uzimajući u obzir postojeće stanje kvaliteta životne sredine i trend u narednom periodu teritorija AP Vojvodine je prostorno izdiferencirana na kategorije.

Grad Sremska Mitrovica spada u kategoriju područja sa lokalitetima degradirane životne sredine (lokaliteti sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađenja, urbana područja, područja otvorenih kopova lignita, jalovišta, regionalne deponije, termoelektrane, koridori autoputeva, vodotoci IV "van klase") sa negativnim uticajima na čoveka, biljni i životinjski svet i kvalitet života.

2.3. PROSTORNI PLAN PODRUČJA INFRASTRUKTURNOG KORIDORA GRANICA HRVATSKE - BEOGRAD (DOBANOVCI)
("Službeni glasnik RS", br. 69/2003)

Na trećoj panevropskoj konferenciji, koja je održana 1997. godine u Helsinkiju, usvojen je predlog za nov Koridor "X" čiji je pravac pružanja Salcburg - Ljubljana - Zagreb - Beograd - Niš - Skoplje - Solun sa kracima: krak "B" (Budimpešta - Novi Sad - Beograd) i krak "C" (Niš - Sofija - Dimitrovgrad - Instanbul, veza preko koridora IV).

U području infrastrukturnog koridora autoputa E-70, na deonici od Beograda do granice sa Hrvatskom, Prostornim planom Republike Srbije utvrđeni su magistralni infrastrukturni sistemi među kojima je: Autoput E-70 odnosno pravac magistralnog puta M-1 (Zagreb - Beograd); Magistralni put (Novi Sad - Ruma - Šabac) i veza sa autoputem E-75; Postojeći gasovod RG 05-06 (RG 04-17-GMRS Ruma).

Infrastrukturni koridor autoputa E-70 je u kontaktu sa značajnim plovnim putem kakav je reka Sava. Predviđen je plovni kanal Drina - Sava - Dunav kako bi se ostvarila povoljna poprečna veza između Save i Dunava.

2.4. PROSTORNI PLAN PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA PRVOG REDA BR. 21 NOVI SAD-RUMA-ŠABAC I DRŽAVNOG PUTA PRVOG REDA BR. 19 ŠABAC - LOZNICA
("Sl. glasnik RS", br. 40/2011)

Razvojna strategija Republike Srbije, kao i Regionalna razvojna strategija AP Vojvodine (formulisana kroz Program privrednog razvoja APV i sektorske smernice, pri čemu programska opredeljenja Pokrajine), utvrđena je u skladu sa evropskim i nacionalnim smernicama, pri čemu glavni prostorni prioritet (pored održivog razvoja, formiranja ravnomernog i policentričnog urbanog sistema i jačanja relacija između sela i grada) predstavlja obezbeđivanje pristupa infrastrukturi.

U tom smislu povećanje mobilnosti i pristupačnosti predstavlja jedan od osnovnih preduslova bržeg ekonomskog razvoja Republike Srbije, kako kroz razvoj primarnih, tako i kroz razvoj njenih sekundarnih saobraćajnica.

Putni potez III: Fruška gora (podnožje) - Jarak i Putni potez IV Jarak - Šabac se nalazi na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Predmet Prostornog plana je koridor putne infrastrukture državnog puta I reda br. 21 i državnog puta I reda br. 19, sa pratećim sadržajima. Ostale namene površina u obuhvatu Prostornog plana definisane su važećim prostornim i urbanističkim planovima.

Prostorni planovi posebne namene 18 čiji delovi se preklapaju sa Prostornim planom, kao i delovi planova jedinica lokalne samouprave 19, koji su u obuhvatu Prostornog plana, usklađuju se s ovim Prostornim planom u delu putnog koridora, a u ostalim delovima ostaju na snazi.

Prostornim planom posebno se utvrđuju uslovi i mere zaštite, korišćenja i uređenja prostora koji se opredeljuje za posebnu namenu (koridor puta), dok se preostali prostor u granicama.

Prostornog plana rešava okvirno po pitanju korišćenja zemljišta ostavljajući mogućnost nadležnim državnim organima da donošenjem planova preciziraju način korišćenja prostora, njegove zaštite i izgradnje.

Sprovođenje Prostornog plana, odnosno njegova realizacija odvijaće se:

- ugrađivanjem planskih rešenja u razvojne planove i programe,

- razradom planskih rešenja odgovarajućim urbanističkim planovima,

- direktnim putem, (za delove teritorije za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana).

Prostorni plan sprovodiće se obaveznim ugrađivanjem njegovih odredbi u:

- planove i programe javnih preduzeća u oblasti infrastrukture (saobraćaj, vodoprivreda, elektroprivreda, telekomunikacije, energetike i dr.),

- posebne planove, programe, projekte i osnove za pojedine oblasti (poljoprivrednog, vodnog i šumskog zemljišta, rekultivaciju degradiranog zemljišta, zaštitu životne sredine, zone zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara i dr.).

2.5. PROSTORNI PLAN PODRUČJA POSEBNE NAMENE FRUŠKE GORE DO 2022. GODINE
(Plan u fazi donošenja)

Prostorni plan područja posebne namene Fruške gore obuhvata područje od 139,43 ha, sa opštinama Sremski Karlovci, Petrovaradin i Beočin u celosti, i delovima opština Irig, Inđija, Sremska Mitrovica, Šid, Bačka Palanka i Ruma, što čini 39,28% od njihovih ukupnih teritorija.

Sva naselja obuhvaćena ovim Planom nalaze se izvan utvrđenih granica Nacionalnog parka "Fruška gora".

Prostorni plan područja posebne namene NP Fruška gora obuhvata deo teritorije Grada Sremska Mitrovica u površini od 23.596,64 ha (oko 30%).

Prostor u obuhvatu ovog PP podeljen je na tri zone:

1. ZONA - zona zaštićenih prirodnih dobara

2. ZONA - zaštitna zona NP

3. ZONA - zona aktivne zaštite.

U režimu I stepena zaštite životne sredine u obuhvatu PPO se nalazi:

- lokalitet Ravne na k.o. Manđelos, k.o. Grgurevci (i k.o. Grabovo - Opština Beočin) ukupne površine 107.74 ha,

- lokalitet Kraljevac na k.o. Bešenovački Prnjavor na 6,55 ha,

- lokalitet Biklav na k.o. Ležimir (i k.o. Sviloš - Opština Beočin) ukupne površine 10,90 ha,

- geološki i geomorfološki lokalitet Grgurevačka pećina na Popovom čotu k.o. Grgurevci (parc.br. 28, 29 i 30) površine 0,85ha,

- značajna staništa ugroženih vrsta insekata - stanište osolikih muva "Ležimir" k.o. Ležimir (parc.br. 443, 435, 434 i 446) površine 29,35 ha,

- značajna staništa ugroženih vrsta ptica - "Šuljam" k.o. Grgurevci (parc. br. 20) površine 16,32 ha i "Đurđin grob" k.o. Šuljam (parc. br. 3570) površine 59,26 ha.

U režimu II stepena zaštite životne sredine u obuhvatu PPO se nalazi:

- značajna staništa ugroženih vrsta ptica - "Krečanske jame" k.o. Ležimir (opis granice parc.br. 460, 5307, 454, 455, 456, 1078, 458, 459, 461, 457, 448, 3294, 440, 450, 451, 452, 453, 3286, 3282) površine 89,77 ha i "Gložanj" pašnjaci iznad Grgurevaca, k.o. Grgurevci (opis granice parc. br. 330, 382, 390, 4075, 4074, 383, 384, 385 i 386) površine 48,28 ha i "Mala Sanča" k.o. Grgurevci (opis granice parc.br.33 i 153) površine 46,00 ha.

U režimu III stepena zaštite životne sredine u obuhvatu PPO se nalazi:

- Površinski kop "Ležimir" k.o. Ležimir i

- lokaliteti Letenka, Rohalj baze, Ciganski logor i manastiri.

U zaštiti nepokretnih kulturnih dobara u užoj zoni zaštite nalaze se manastirski kompleksi koji podležu najvišem stepenu zaštite kroz primenu konzervatorskih restauratorskih radova.

U široj zoni zaštite se nalaze prostori oko manastirskog kompleksa i u njoj je potrebno posebno kontrolisanje gradnje za potrebe privređivanja manastirskog bratstva i potrebe turističke prezentacije manastira (parkinzi, sanitarni čvorovi, prodaja suvenira, pristupne saobraćajnice). Na prostoru obuhvata su:

- ostaci manastira Svetog Grgura u Grgurevcima (sp.kult.br.117/73),

- sakralni objekti - kompleks manastira Bešenovo k.o. Bešenovački Prnjavor, prethodna zaštita, kompleks manastira,

- sakralni objekti - kompleks manastira Šišatovac k.o. Ležimir, nkd od izuzetnog značaja,

- sakralni objekti - kompleks manastira Petkovica k.o. Divoš, nkd od izuzetnog značaja,

- sakralni objekti - kompleks manastira Kuveždin k.o. Divoš, nkd od izuzetnog značaja.

Građenje objekata, uređenje i korišćenje prostora opredeljeno je po stepenu zaštite od I - III u Nacionalnom parku Fruška gora i u zaštitnoj zoni Nacionalnog parka.

2.6. PROSTORNI PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SRP "ZASAVICA"
("Sl. glasnik RS", br. 66/2011)

Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Zasavica", područje vodotoka Zasavice je stavljeno pod zaštitu, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Svrstan je u I kategoriju zaštite kao specijalni rezervat prirode, koji sa svojom zaštitnom zonom čini jedinstvenu celinu.

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" (u daljem tekstu Rezervat) se nalazi pod zaštitom u cilju očuvanja prirodnog vodotoka Zasavica, karakterističnog za ravničarske predele i vlažnih staništa koji se odlikuju značajnom raznovrsnošću vrsta i prirodnih retkosti (beli i žuti lokvanj, jezičasti ljutić, podunavski mrmoljak, šumska žaba, barska kornjača, čikov, gavčica, bela senica, čapljica, a posebno ribe Umbra krameri).

Površina Rezervata obuhvata površinu od 670,99 ha na kojoj je ustanovljen režim II stepena zaštite, a njegova zaštitna zona je na 1150 ha.

Osnovnu specifičnost predmetnog područja predstavlja SRP "Zasavica", kao jedinstven ekosistem, koji zahteva uspostavljanje trajno održivog načina korišćenja i upravljanja prostorom. PPPPN je potrebno omogućiti zaštitu, razvoj, organizaciju i uređenje Rezervata, ali i ostalog područja obuhvaćenog izradom PPPPN, koji zajedno sa Rezervatom odlikuju prirodna i stvorena obeležja koja uslovljavaju predeonu raznovrsnost.

PPPPN je obuhvaćeno područje od 18.179,8614 ha koje obuhvata deo prostora grada Sremska Mitrovica i opštine Bogatić. Grad Sremska Mitrovica na prostoru obuhvata PPPPN obuhvata katastarske opštine Zasavica 1 i 2, Mačvanska Mitrovica, Salaš Noćajski, Noćaj, Radenković i Ravnje.

2.7. PPPPN SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE SREMA
("Službeni list APV", br. 57/2017)

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana je utvrđena Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema ("Službeni list APV", broj 14/15), što predstavlja i konačnu granicu obuhvata Prostornog plana koja je definisana Nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno granicom obuhvata u celosti teritorije jedinica lokalnih samouprava: Irig, Inđija, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Šid i teritoriju grada Sremska Mitrovica, kao i deo teritorije opštine Bačka Palanka (katastarske opštine Neštin i Vizić).

Površina područja obuhvaćenog granicom Prostornog plana iznosi 3528 km2. Prostire se na površinama između planinskog grebena Fruške Gore na severu do Dunava na severoistoku, Save na jugu i granice prema Republici Hrvatskoj na zapadu. Ovu teritoriju čine jedinice lokalne samouprave Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Pećinci, Irig, Inđija, Stara Pazova i deo teritorije opštine Bačka Palanka, u kojima je, po Popisu stanovništva 2011. godine živelo 313.342 stanovnika.

2.8. PPPPN SISTEMA ZA VODOSNABDEVANJE "ISTOČNI SREM"
("Službeni list APV", br. 57/2017)

Područje obuhvaćeno granicom Prostornog plana obuhvata u celosti teritorije pet jedinica lokalnih samouprava istočnog Srema: Inđija, Irig, Ruma, Pećinci i Stara Pazova, kao i k.o. Jarak (na području grada Sremska Mitrovica), ukupne površine 2071,93 km2.

Operativni ciljevi izgradnje i unapređenja područja posebne namene (očuvanje vodnih resursa u sprezi sa održivim razvojem vodoprivrede) su:

- razvoj sistema za snabdevanje vodom naselja na području obuhvata Prostornog plana (u opštinama Inđija, Irig, Pećinci, Ruma i Stara Pazova, kao i naselja Jarak na teritoriji grada Sremska Mitrovica), koja će koristiti vodu i sa lokalnih izvorišta (prirodni izvori i podzemne vode) i van područja Prostornog plana (ovim planom ostavlja se mogućnost veze sa beogradskim sistemom, ali se ne definišu potrebe potrošača, niti naselja koja će biti priključena na sistem);

- uspostavljanje zona zaštite izvorišta vodosnabdevanja (odnosno prostora na kome se zahvata voda), pojasa sanitarne i tehničke zaštite oko vodozahvatnih objekata, pratećih objekata i oko cevovoda (glavnog dovoda) sirove vode i definisanje režima organizacije, uređenja i korišćenja tih zona i pojasa;

- uspostavljanje zona zaštite izvorišta "Hrtkovačka Draga" i definisanje režima organizacije, uređenja i korišćenja prostora u tim zonama;

- unapređenje zaštite od poplava, erozije i bujica i drugih vidova štetnog dejstva voda i zaustavljanje i sprečavanje dalje degradacije poljoprivrednog zemljišta, bilo plavljenjem bilo spiranjem gornjeg sloja sa poljoprivrednih površina.

2.9. PPPPN SLIVA REKE SAVE
(Plan u izradi)

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom obuhvata u celosti opštine: Ruma, Pećinci, Sremska Mitrovica - grad, Šid i Irig.

Površna područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi 2748,49 km² (podaci o površinama opština preuzeti od Republičkog geodetskog zavoda - portal NIGP).

Vizija uređenja Planskog područja, prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema je zaštita sliva reke Save, zaštita izvorišta za vodosnabdevanje, kao i zaštita životne sredine.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su:

- zaštita sliva reke Save u regionu Srema,

- obezbeđivanje održivog korišćenja prirodnih resursa, održavanje kvaliteta vode reke u I i II klasi,

- zaštita izvorišta za vodosnabdevanje stanovništva,

- sagledavanje resursnih i prostornih mogućnosti i ograničenja,

- planiranje regionalnih i međumesnih kanalizacionih sistema otpadnih/upotrebljenih voda,

- planiranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa principom otklanjanja zagađenja na samim izvorima,

- uspostavljanje integralnog pristupa i stvaranje jedinstvenog i funkcionalnog plana realizacije komunalne funkcije sakupljanja, odvođenja, transporta i tretmana otpadnih voda na teritoriji regiona Srem u slivu reke Save.

2.10. PROSTORNI PLAN PODRUČJA POSEBNE NAMENE IK GASOVODA RIVICA - JAZAK - LETENKA
(Plan u izradi)

Poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije, predstavlja viziju i dugoročni cilj prostornog razvoja Republike Srbije. Izgradnja predmetnog gasovoda doprinela bi prostornoj i energetskoj integraciji opštine Irig u energetski sistem Republike Srbije, redovnim, stabilnim, bezbednim i ekološki opravdanim snabdevanjem gasom potrošača, kao i snabdevanje turističkog lokaliteta "Letenka" prirodnim gasom, čime se u energetskom smislu podiže standard funkcionisanja turističkog lokaliteta u grejnoj sezoni. Potreba za izgradnjom distributivnog gasovoda Rivica-Jazak-"Letenka", predstavlja i činjenica da je prirodni gas ekološki najčistije (sprečava se zagađenje vazduha) i najekonomičnije fosilno gorivo, koje se jednostavno i lako transportuje do potrošača i kojim se obezbeđuje kontinuirano snabdevanje potrošača prirodnim gasom.

2.11. PLANOVI SUSEDNIH PODRUČJA

Susedne opštine sa kojima se graniči Grad Sremska Mitrovica su uglavnom donele PPO čija su planska rešenja uvažavana i međusobno usaglašavani zajednički interesi i zajednički makroinfrastrukturni i privredni poduhvati, s obzirom da su planovi izrađivani u istom periodu. Usaglašavanje planova takođe se radi uz međuopštinsku saradnju. Na taj način se obezbeđuje najbolja moguća međuopštinska saradnja.

Odnos Grada Sremska Mitrovica sa opštinama Beočin, Bačka Palanka i Irig opterećen je slabim komunikacijama i nedovoljnom funkcionalnom povezanošću. Ograničenje u funkcionisanju veza između ovih opština je greben Fruške gore.

Član 4

Principi planiranja:

Prostorni plan jedinice lokalne samouprave donosi se za teritoriju jedinice lokalne samouprave i određuje smernice za razvoj delatnosti i namenu površina, kao i uslove za održivi i ravnomerni razvoj na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Član 5

Vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog prostora:

U završnim odredbama kao i u poglavlju sprovođenja PP TG Sremska Mitrovica do 2028. predviđeno je da se u skladu sa Zakonom planska rešenja iz PP TG Sremska Mitrovica do 2028. preispitaju nakon isteka Ugovora o implementaciji, izmenama i dopunama ili uradi revizija Plana u koordinaciji sa planskim dokumentima višeg reda.

U periodu nakon usvajanja predmetnog Plana do danas stupile su na snagu Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009. 81/2009.- ispr, 64/2010. - odluka US i 24/2011. 121/2012, 43/2013- odluka US i 50/2013. - odluka US - odluka US i 54/2013. i 132/2014.i 145/2014 i 83/2018), kao i doneti Planovi višeg reda koji su od velikog značaja za izradu Plana:

1. PPPPN sistema za navodnjavanje Srema ("Službeni list APV", br. 57/2017);

2. PPPPN sistema za vodosnabdevanje "Istočni Srem" ("Službeni list APV", br. 57/2017);

3. PPPPN NP Fruška gora (u fazi donošenja);

4. PPPPN sliva reke Save (u fazi izrade);

5. Prostorni plan područja posebne namene IK GASOVODA RIVICA - JAZAK - LETENKA (u fazi izrade).

Planom se definišu vizije i ciljevi planiranja, korišćenje, uređenje i zaštita Planskog područja.

Definisanjem vizije i ciljeva istovremeno se ukazuje na strateška rešenja i pravce aktivnog usmeravanja određenim politikama, odnosno smernicama, merama i instrumentima, koji će imati spoljni karakter uticaja ali i unutrašnjih reperkusija.

Priroda tih ciljeva koji moraju biti realno ostvarivi i konkretno jasno definisani je ekonomska, društvena, socijalna i prostorno-organizaciona. Utvrđivanje i definisanje predloga ciljeva razvoja je kritični momenat izrade Prostornog plana sa stanovišta njegove ostvarivosti.

Svaki planski dokument mora polaziti od ključnih razvojnih ciljeva: a) ekonomske efikasnosti, b) socijalne jednakosti, v) teritorijalne ravnomernosti i g) ekološke zaštićenosti ("održivosti").

Opšta koncepcija prostornog razvoja

Opšte formulisani ciljevi razvoja zahtevaju bližu konkretizaciju i definisanje, da bi se strateška rešenja i pravci praktično mogli ostvarivati, ali i uslovno kontrolisali tokom vremena, pa time korigovali ovisno od procesa koje će vreme donositi i nametati.

Prethodni ciljevi treba da utiču na smanjenje do sada ispoljenih (u najnaglašenijem obimu) tendencija emigracije stanovništva i njegovo eventualno vraćanje, posebno mlađeg stanovništva, što istovremeno zahteva, i da se:

- poboljša i planski osmisli tehnoekonomsko, infrastrukturno i komunalno opremanje da bi se postigla veća mobilnost objektivnih i subjektivnih faktora privređivanja,

- područje jače prostorno integriše i uredi da bi se smanjio stepen perifernosti, izolovanosti i autohtonosti,

- izvršiti reorganizovanja društvenih i upravljačkih institucija i službi da bi se i sa društveno-socijalnog aspekta povećao kvalitet života i prosperitet naseljenog stanovništva i na taj način stvorili uslovi jednakosti.

Planska rešenja prostornog razvoja opštine određena su definisanjem namene prostora i planskim rešenjima razvoja, uređenja i korišćenja prostora po oblastima i činiocima prostornog razvoja. Propozicije prostornog razvoja određene su pravilima uređenja i građenja na prostoru plana i načinom i merama implementacije plana.

Prostorni plan se odnosi, pre svega na: prostorni razvoj i propozicije razvoja; korišćenje i zaštitu prirodnih resursa; demografski razvoj i razvoj naselja i javnih službi, ekonomski razvoj kroz privredne delatnosti i turizam; razvoj infrastrukturnih sistema; zaštitu i korišćenje životne sredine, predela, prirodnog i kulturnog nasleđa.

Pozitivan efekat

Prostorni plan teritorije Grada Sremska Mitrovica je strateški planski dokumenat koji je osnov za prostorno uređenje teritorije Grada Sremska Mitrovica. Postavke ovog Plana se mogu i direktno primenjivati u organizaciji i uređenju prostora, za izgradnju objekata na onim prostorima teritorije Grada za koje nije nužna izrada Urbanističkog plana.

Prostorni plan je istovremeno osnov za privlačenje i realizaciju investicija iz evropskih i nacionalnih fondova.

Negativan efekat realizacije planskih postavki plana je minimalni uticaj planirane namene na izmenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište, korišćenja vodnog zemljišta i izmenu predela i pejsaža u zaštitnoj zoni područja posebne namene SRP "Zasavica", kao i sinergijski uticaj u uticajnom području.

Član 6

Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja sa strukturom osnovnih namena prostora:

Prostorni plan opštine predstavlja planski osnov za izradu urbanističkih planova užih teritorijalnih celina i naselja.

U pravilima za uređenje i korišćenje prostora datim PP TG Sremska Mitrovica ugrađena su i pravila iz planova višeg reda:

- Prostorni plan Republike Srbije do 2020. godine (Zakon o PPRS, "Službeni glasnik RS", br. 88/2010);

- Regionalni prostorni plan AP Vojvodine ("službeni glasnik rs", br. 66/2011);

- Prostorni plan područja infrastrukturnog koridora granica Hrvatske - Beograd (Dobanovci) ("Službeni glasnik RS", br. 69/2003);

- Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta prvog reda br. 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta prvog reda br. 19 Šabac - Loznica ("Službeni glasnik RS", br. 40/2011);

- Prostorni plan područja posebne namene Fruške Gore do 2022. godine (Plan u fazi donošenja);

- Prostorni plana područja posebne namene SRP "Zasavica" ("Službeni glasnik RS", br. 66/2011);

- PPPPN sistema za navodnjavanje Srema ("Službeni list APV", br. 57/2017);

- PPPPN sliva reke Save (plan u izradi);

- PPPPN sistema za vodosnabdevanje "Istočni Srem" ("Službeni list APV", br. 57/2017);

- Prostorni plan područja posebne namene IK gasovoda Rivica - Jazak - Letenka (plan u izradi).

Prilikom izrade urbanističke dokumentacije, obavezno se primenjuju rešenja utvrđena ovim Planom, kao i planovima višeg reda i to:

- granica teritorije Grada;

- granica građevinskih područja naselja utvrđenih urbanističkim planovima i gradskom odlukom;

- granica SRP i zaštitne zone "Zasavica";

- granica režima zaštite (I, II i III stepena);

- granica "IBA" područja - međunarodna zaštita;

- granica "RAMSAR" područja - međunarodna zaštita; i

- granica zona zabrane i ograničene izgradnje.

Prostorni plan jedinice lokalne samouprave sadrži naročito:

1) obuhvat građevinskog područja;

2) planirane namene prostora;

3) mrežu naselja i distribuciju službi i delatnosti;

4) prostorni razvoj saobraćaja i infrastrukturnih sistema;

5) delove teritorije za koje je predviđena izrada urbanističkog plana ili urbanističkog projekta;

6) uređajne osnove za sela;

7) planiranu zaštitu, uređenje, korišćenje i razvoj prirodnih i kulturnih dobara i životne sredine;

8) pravila uređenja i pravila građenja za delove teritorije za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana;

9) mere i instrumente za sprovođenje plana;

10) mere za ravnomerni teritorijalni razvoj jedinice lokalne samouprave.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu je sastavni deo dokumentacione osnove planskog dokumenta.

Uređajna osnova za selo se izrađuje obavezno za sela koja nemaju donet planski dokument sa detaljnošću koja je potrebna za izdavanje lokacijskih uslova i sastavni je deo prostornog plana jedinice lokalne samouprave, odnosno donosi se za sela za koja nije predviđena izrada planskog dokumenta.

Kad se uređajna osnova za selo izrađuje pre ili nakon donetog prostornog plana njihova izrada i donošenje se vrši u skladu sa odredbama ovog zakona koje se odnose na izradu i donošenje urbanističkog plana.

Uređajna osnova za selo sprovodi se direktno izdavanjem lokacijskih uslova, a sadrži naročito:

1) granicu prostornog obuhvata;

2) detaljnu podelu područja na prostorne celine u odnosu na njihovu namenu;

3) prikaz građevinskog područja (katastarskih parcela);

4) prikaz površina javne namene;

5) regulaciju i nivelaciju;

6) pravila uređenja i građenja po prostornim celinama;

7) druge detaljne uslove korišćenja, uređenja i zaštite prostora i objekata.

Uređajna osnova za selo se izrađuje u svrhu prostornog razvoja sela i podsticanja njegovog održivog razvoja, uvažavajući tipološke i morfološke različitosti, a naročito:

1) geomorfološke (ravničarska, dolinska, brdska, planinska i dr. sela),

2) regionalne i tradicionalne (zbijen, razbijen tip sela, povremeno i stalno naseljena sela, napuštena sela), kao i

3) druge različitosti.

Izuzetno do donošenja uređajne osnove za selo iz stava 1. ovog člana, lokacijski uslovi se mogu izdati na osnovu opštih pravila uređenja i građenja, i to za objekte koji po svojoj nameni, veličini i kapacitetima ne menjaju namenu i izgled prostora i koji nemaju negativni uticaj na okolno područje, a naročito za:

1) izgradnju novih objekata u neposrednoj blizini postojećih ili srušenih objekata,

2) rekonstrukciju postojećih objekata ili nove izgradnje na istoj katastarskoj parceli.

Član 7

Sredstva za izradu Plana detaljne regulacije obezbeđuju se u budžetu, ili iz drugih izvora, u skladu sa zakonom. Okvirna finansijska sredstva potreban za izradu plana su oko 6.500.000,00 dinara na dan 28.01.2019.

Izrada Plana detaljne regulacije poverava se JP za poslove urbanizma "Urbanizam" iz Sremske Mitrovice.

Rok za izradu Revizije prostornog plana je 18 meseci od dana prispeća svih relevantnih uslova i saglasnosti.

Član 8

Posle donošenja ove odluke organizovaće se rani javni uvid u trajanju od 15 dana.

Oglas o izlaganju materijala na rani javni uvid oglašava se u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnom portalu Grada.

Izlaganje materijala na rani javni uvid obaviće se u zgradi gradske kuće Grada Sremska Mitrovica, ulica Svetog Dimitrija br. 13 u Sremskoj Mitrovici i na zvaničnom portalu Grada.

Nacrt usklađenog Prostornog plana, pre podnošenja organu nadležnom za njegovo donošenje, podleže stručnoj kontroli i izlaže se na javni uvid u zgradi gradske kuće Grada Sremska Mitrovica, ulica Svetog Dimitrija br. 13 u Sremskoj Mitrovici.

Izlaganje predloga usklađenog Prostornog plana na javni uvid oglašava se u dnevnom i lokalnom listu, pri čemu se oglašavaju podaci o vremenu i mestu izlaganja predloga Plana detaljne regulacije na javni uvid, način na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe na predlog Plana detaljne regulacije, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 9

Uskladiti i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Prostornog plana teritorije Grada Sremska Mitrovica do 2028., broj: 501-133/2014 - VI od jula 2014. godine.

Član 10

PPTG Sremska Mitrovica je potrebno izraditi u tri istovetna primerka u analognom i pet primerka u digitalnom obliku.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".