PROGRAM
SPROVOĐENJA MERA TEHNIČKE ZAŠTITE NA KULTURNIM DOBRIMA U GRADU SREMSKA MITROVICA U 2019. GODINI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2019)

1.

Ovim programom utvrđuju se kulturna dobra na kojima će se, u skladu sa ovim programom, sprovoditi mere tehničke zaštite za koja su obezbeđena sredstva u budžetu Grada Sremska Mitrovica za 2019. godinu, u okviru razdela Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport u iznosu od 17.000.000,00 dinara, kao i subjekti koji će učestvovati u realizaciji ovog programa.

2.

Kulturna dobra iz tačke 1. ovog programa su objekti na Trgu Žitna pijaca koji su Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica br. 97 od 9. aprila 1966. godine stavljeni pod zaštitu države.

Odlukom Izvršnog veća AP Vojvodine XII Broj: 633-7/91 od 08.10.1991. godine Trg Žitna pijaca je utvrđen za prostornu kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja ("Službeni list APV" br. 25/91).

Na osnovu utvrđenog stanja Komisije za valorizaciju i ugroženost fasada objekata na Trgu žitna pijaca Izveštaj br. 63-01/19-3 od 12.02.2019. godine, predlaže preduzimanje konzervatorsko restauratorskih radova na objektima najugroženijih fasada prema navedenom redosledu:

1. Objekat u ulici Trg Žitna pijaca br. 24,

2. Objekat u ulici Trg Žitna pijaca br. 22,

3. Objekat u ulici Trg Žitna pijaca br. 13.

3.

Sredstva iz tačke 1.ovog programa, koristiće se u skladu sa Finansijskim planom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica za 2019. godinu, i odobrenih aproprijacija Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport broj 400-52/2018-IX za finansiranje konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i stručnog i konzervatorskog nadzora, a koja su utvrđena Programom poslovanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica za 2019. godinu na koji je Skupština Grada Sremska Mitrovica Rešenjem broj 022-20/2019-I od 21.01.2019. godine dala saglasnost.

4.

Radovi na konzervaciji i restauraciji fasada objekata unutar prostorno kulturno istorijske celine, spomeniku kulture realizovaće se na:

1. Objektu u ulici Trg Žitna pijaca 24, u skladu sa aktom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd - obnova fasade,

2. Objekat u ulici Trg Žitna pijaca 22, u skladu sa aktom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd - obnova fasade,

3. Objekat u ulici Trg Žitna pijaca 13, u skladu sa aktom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd - obnova fasade.

5.

U cilju realizacije ovog programa, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica obratiće se Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa zahtevom za određivanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, kao staraoca za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra shodno članu 33. Zakona o kulturnim dobrima ("Službeni glasnik RS"br. 771/94, 52/11-dr. zakoni i 99/11 - dr. zakoni), za objekte iz člana 4. ovog programa.

6.

Nakon donošenja akta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije iz tačke 5. ovog programa, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica u obavezi je da:

- pribavi uslove i mere tehničke zaštite Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, za objekte iz tačke 4. ovog programa,

- izradi propisanu tehničku dokumentaciju,

- sprovede postupke javnih nabavki radova,

- vrši stručni i konzervatorski nadzor,

- obavi i druge aktivnosti neophodne za realizaciju ovog programa.

7.

Izveštaj o realizaciji ovog programa i korišćenju odobrenih sredstava, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica će sačiniti u roku od 30 dana računajući od dana realizacije aktivnosti iz tačke 4. i dostaviti Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, na dalju nadležnost u skladu sa zakonom.

Nakon usvajanja izveštaja isti se dostavlja Gradskoj upravi za budžet i lokalni ekonomski razvoj radi unosa u poslovne knjige.

8.

U realizaciji ovog programa učestvovaće i drugi organi Grada Sremska Mitrovica, kao i javna i javno komunalna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad, u skladu sa svojim nadležnostima.

9.

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremske Mitrovice".