ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 9/2017 i 3/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme objekata u ugostiteljskoj, trgovinskoj i zanatskoj delatnosti, kao i objekata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Radno vreme je vreme obavljanja delatnosti privrednih subjekata i drugih pravnih lica u objektima iz člana 1. ove odluke.

Minimalno dozvoljeno radno vreme je najkraće radno vreme u kojem privredni subjekt ili drugo pravno lice mora obavljati svoju delatnost.

Maksimalno dozvoljeno radno vreme je najduže radno vreme u kojem privredni subjekt ili drugo pravno lice može obavljati svoju delatnost.

Privredni subjekti i druga pravna lica iz stava 1. ovog člana dužni su da na jasan, nesumnjiv i lako uočljiv način istaknu radno vreme na objektu u kojem obavljaju delatnost, odnosno drugom mestu na kojem obavljaju delatnost i da se u svakom trenutku pridržavaju označenog radnog vremena.

Član 3

Ugostiteljskim objektima smatraju se ugostiteljski objekti za smeštaj i ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića.

Ugostiteljski objekti za smeštaj su: hotel, apart hotel, garni hotel, motel, turističko naselje, apartmansko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, botel, kuća, apartaman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, lovačka kuća, lovački dom, lovačka koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluju (konačište, han, konak, etno kuća, vila, kampiralište, kamping odmorište, kamping stop i dr.).

Ugostiteljski objekat za pružanje usluga ishrane i pića: restoran, kafana, bar, ketering objekat, objekat brze hrane, pokretni objekat i drugi objekti (gostionica, krčma, konoba, mehana, nacionalna kuća, čarda, restoran domaće kuhinje, taverna, kafeterija, picerija, pečenjara, gril, ćevabdžinica, riblji gril, pileći gril, roštiljnica, pivnica, kafe- poslastičarnica, palačinkarnica, kafe, čajdžinica, bife, bistro, birtija, aperitiv bar, kafe bar, koktel bar, sendič bar, salat bar, esspreso bar, snek bar, noćni bar, disko bar, dansing bar, kabare bar i dr.).

Ugostiteljskim objektom za pružanje usluge ishrane i pića, u smislu ove odluke, smatraće se i prostor u kome se u okviru benzinske pumpe obavlja pružanje usluge ishrane i pića.

Odredbe ove odluke odnose se i na udruženja, političke stranke i sportske organizacije koje pružaju ugostiteljske usluge, kao i na sale registrovane za izdavanje, a u kojima se održavaju svadbe, proslave rođendana, matura i druge proslave.

Član 4

Objektom za priređivanje igara na sreću smatra se objekat u kome se u skladu sa Zakonom o igrama na sreću privređuju klasične igre na sreću (lutrija, sportska pronoza, loto, keno, tombola, fonto, SMS lutrija, i druge igre na sreću sadržane u katalogu igara na sreću) i posebne igre na sreću (igre koje se priređuju u igračnicama - kazinima kuglicama, kockicama, kartama i drugim sličnim rekvizitima, igre koje se priređuju na automatima, klađenje na sportske i druge događaje).

Objektom za priređivanje zabanih igara smatra se objekat u kome se priređuju zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre.

Član 5

Pod trgovinskim objektom se podrazumeva prostor koji čini jedinstvenu fizičku, funkcionalnu i tehničko-tehnološku celinu, trajnog ili privremenog građevinskog karaktera, zatvorenog ili otvorenog tipa (prodajni plac, boks i sl.) opremljen na propisan način, koji je namenjen za obavljanje prometa.

Pod trgovinskim objektom se podrazumeva i prodajno mesto, odnosno prodajni objekat ili drugo mesto van prodajnog objekta na kojem je predviđeno i odobreno obavljanje prometa, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Apoteke se ne smatraju trgovinskim objektima u smislu odredaba ove odluke.

Član 6

Zanatskim objektom smatra se objekat u kojem se obavlja registrovana zanatska delatnost.

Pod zanatskom delatnošću smatra se proizvodnja roba i pružanje usluga građanima.

Član 7

Radno vreme u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima i u objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara utvrđuje se u skladu sa potrebama građana i korisnika usluga, a u ugostiteljskim objektima i u zavisnosti od uslova koje pruža određena lokacija i vrste ugostiteljskog objekta.

U okviru ovom odlukom utvrđenog radnog vremena osnivač radnje odnosno odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu (u daljem tekstu: odgovorno lice) utvrđuje početak i završetak radnog vremena, tako da ono može biti i kraće od radnog vremena utvrđenog ovom odlukom.

Član 8

Odgovorno lice ili lice koje ono ovlasti u privrednom subjektu i drugom pravnom licu dužno je da bude prisutno u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da u roku od 30 minuta od završetka radnog vremena objekta oslobodi objekat od prisustva lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se posle isteka roka iz stava 2. ovog člana u objektu zateknu lica koja u njemu nisu zaposlena, kao i ukoliko se nastavi sa emitovanjem zabavnog ili drugog programa, odnosno sa pružanjem usluga, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

II RADNO VREME U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU I ZABAVNIH IGARA

Član 9

U ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, usluge za koje je objekat registrovan pružaju se u okviru sledećeg radnog vremena:

- radnim danima i nedeljom - od 07,00 do 23,00 časa, a u letnjem periodu do 24,00 časa,

- petkom i subotom - od 07,00 do 01,00 čas,

- u dane državnih praznika (osim za vreme novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara) i dane verski praznika - od 07,00 do 02,00 časa,

- za vreme novogodišnjih praznika - 1. i 2. januara - bez ograničenja,

- za 8. mart - Međunarodni dan žena - od 07,00 do 02,00 časa,

- za Dan grada (Mitrovdan) - bez ograničenja,

- za dan pre i na dan seoske slave - bez ograničenja,

- za održavanje svadbi, proslave matura, rođendana i drugih proslava - od 07,00 do 01,00 čas.

Pod letnjim periodom podrazumeva se period od 15. maja do 15. septembra.

Izuzetno, od odredaba stava 1. ovog člana za noćni bar utvrđuje se radno vreme od 09,00 do 03,00 časa petkom, subotom, u dane državnih i verskih praznika, a ostalim danima do 01,00 čas.

U delu poslovnog prostora u okviru benzinske pumpe, u kome se pružaju usluge ishrane i pića, usluge se mogu pružati u okviru sledećeg radnog vremena:

- radnim danima i nedeljom - od 05,00 do 23,00 časa, a u letnjem periodu do 24,00 časa,

- petkom i subotom - od 05,00 do 01,00 čas,

- u dane državnih praznika (osim za vreme novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara) i dane verski praznika - od 05,00 do 02,00 časa,

- za vreme novogodišnjih praznika - 1. i 2. januara - bez ograničenja,

- za 8. mart - Međunarodni dan žena - od 05,00 do 02,00 časa,

- za Dan grada (Mitrovdan) - bez ogra - ni čenja,

- za dan pre i na dan seoske slave - bez ograničenja.

U ostalom delu poslovnog prostora benzinske pumpe mogu raditi bez ograničenja, ali u vremenskom periodu od 23,00 časova uveče do 05,00 časova ne smeju prodavati alkoholna pića.

U delu poslovnog prostora iz prethodnog stava rashladne vitrine u kojima se nalazi alkohol se moraju zaključati, odnosno na drugi način se mora vidno obeležiti da u ovom vremenskom periodu postoji zabrana prodaje alkoholnih pića.

Član 10

Ugostiteljki objekat koji je registrovan za pružanje usluga smeštaja radi neprekidno 24 časa, u delu koji pruža smeštaj.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana ugostiteljski objekti izgrađeni u zoni državnog puta IA reda, puta sa oznakom A3- državna granica sa Republikom Hrvatskom (granični prelaz Batrovci) - Beograd, mogu i usluge ishrane i pića pružati neprekidno 24 časa.

Član 11

U ugostiteljskom objektu koji se nalazi u zatvorenom prostoru, muzički program može se izvoditi u okviru propisanog radnog vremena, s tim da jačina zvuka ne sme prelaziti nivo utvrđen propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Pod muzičkim programom smatra se izvođenje muzičkog programa uživo i puštanje muzike sa muzičkih uređaja.

Član 12

U letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru, muzički program se može izvoditi do 24,00 časa, a u skladu sa propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru koji se nalazi na Gradskoj plaži, muzički program se može izvoditi do 01,00 čas, i to: petkom, subotom i u dane državnih praznika, a u skladu sa propisima koji regulišu nivo buke u životnoj sredini.

A) Uslovi za rad noćnog bara

Član 13

Noćnim barom smatra se ugostiteljski objekat koji je registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti i koji pored uslova predviđenih Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata, ispunjava i uslove propisane ovom Odlukom.

Član 14

Noćni bar mora da ispunjava sledeće uslove:

1. da se prostor u kome je noćni bar ne nalazi u zgradi kolektivnog stanovanja,

2. da površina prostora u kome je noćni bar nije manja od 100 m2,

3. ako se noćni bar nalazi u blizini stambenog i poslovnog prostora, da delatnost obavlja u prostoru koji je zvučno izolovan i na način koji neće ometati normalan rad i život korisnika stambenog i poslovnog prostora,

4. da objekat ima sopstveni osvetljeni parking prostor - jedno parking mesto na koristan prostor za osam stolica,

5. da ima organizovano fizičko obezbeđenje u objektu, koje obezbeđuje održavanje javnog reda i mira u i oko objekta,

6. da ima izrađen elaborat protivpožarne zaštite.

Član 15

Ispunjenost uslova za rad noćnog bara rešenjem utvrđuje Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Pre donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana, Gradska uprava pribavlja stručno mišljenje Komisije.

Komisiju iz stava 2. ovog člana imenuje Načelnik gradske uprave na period od 4 godine.

Komisija u svom sastavu ima tri člana.

Podnosilac zahteva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja iz stava 1. ovog člana može uložiti žalbu Gradskom veću.

Član 16

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad noćnog bara podnosi se gradskoj upravi.

Na osnovu podnetog zahteva Komisija iz čl. 16. ove odluke vrši pregled ugostiteljskog objekta i utvrđuje da li ispunjava uslove iz člana 15. ove odluke, o utvrđenim činjenicama sastavlja zapisnik i daje Mišljenje.

III RADNO VREME U TRGOVINSKIM OBJEKTIMA

Član 17

U trgovinskom objektu, usluge za koje je objekat registrovan mogu se pružati u okviru sledećeg radnog vremena:

- radnim danima i nedeljom - od 05,00 do 23,00 časa, a u letnjem periodu do 24,00 časa,

- petkom i subotom - od 05,00 do 01,00 čas,

- u dane državnih praznika (osim za vreme novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara) i dane verski praznika - od 05,00 do 02,00 časa,

- za vreme novogodišnjih praznika - 1. i 2. januara - bez ograničenja,

- za 8. mart - Međunarodni dan žena - od 05,00 do 02,00 časa,

- za Dan grada (Mitrovdan) - bez ograničenja,

- za dan pre i na dan seoske slave - bez ograničenja.

Odredbe stava 1 ovog člana odnose se i na pekare u delu pružanja usluga prodaje hrane i pića.

Odredbe stava 1 ovog člana ne odnose se na trgovinske objekti koji prodaju alkohol, čije radno vreme se utvrđuje u periodu od 05,00 do 23,00 časa.

Član 18

U okviru propisanog radnog vremena, trgovinski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje 8 časova, po rasporedu koji utvrdi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno kao jednokratno ili dvokratno.

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada trgovinski objekat neće pružati usluge za koje je registrovan.

IV RADNO VREME U ZANATSKIM OBJEKTIMA

Član 19

U zanatskim objektima radno vreme nije ograničeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana zanatski objekat koji prilikom obavljanja svoje delatnosti stvara buku iznad nivoa utvrđenog propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini, može raditi u vremenu od 06,00 do 22,00 časa, osim zanatskih objekata koji se nalaze u industrijskoj zoni, čije radno vreme nije organično.

Član 20

U okviru propisanog radnog vremena, zanatski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje osam časova, po rasporedu koji odredi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno kao jednokratno ili dvokratno.

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada zanatski objekat neće raditi.

V NADZOR

Član 21

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija, koja može izdati prekršajni nalog i preduzeti druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

Član 22

Privredni subjekti na koje se odnosi ova Odluka, dužni su da komunalnom inspektoru, odnosno, komunalnoj policiji omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i da u roku koji inspektor odredi izvrše nalog inspektora.

Član 23

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000,00 dinara kazniće se za prekršaj priv redno društvo i drugo pravno lice ako:

1. u ugostiteljskom objektu, objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara i trgovinskom objektu usluge za koje je registrovan pruža van radnog vremena propisanog ovom Odlukom (član 9 Odluke). Odredbe ove tačke se odnose i na pekare u delu pružanja usluga prodaje hrane i pića.

2. u letnjoj bašti, odnosno, drugom otvorenom prostoru, muzički program izvodi posle vremena propisanog ovom Odlukom (član 12 Odluke),

3. se u trgovinskom objektu koji prodaje alkohol ne pridržava radnog vremena propisanog ovom Odlukom,

4. zanatski objekat koji prilikom obavljanja svoje delatnosti stvara buku iznad nivoa utvrđenog propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini, radi izvan vremena propisanog ovom Odlukom (član 19 Odluke),

5. na benzinskoj pumpi prodaje alkohol u vremenskom periodu u kome je u ovim objektima prodaja alkohola zabranjena.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000,00 dinara kazniće se preduzetnik.

Član 24

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000,00 dinara kaniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako na vidnom mestu na ulazu u ugostiteljski, trgovinski, zanatski objekat, kao i objekat za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara nije istaknut početak i završetak radnog vremena u skladu sa ovom Odlukom (član 2. stav 4. Odluke),

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnik.

Član 25

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. odgovorno lice, odnosno preduzetnik i poslovođa u preduzetničkoj radnji, nisu prisutni u objektu na kraju radnog vremena, a nisu pismeno ovlastili neko drugo lice koje može biti prisutno,

2. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara, kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik.

Član 26

Privredni subjekti koji već posluju na teritoriji Grada Sremska Mitrovica dužni da svoje poslovanje usklade sa odredbama ove Odluke u roku od 30 dana računajući od dana njenog stupanja na snagu.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica" br. 22/2015).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".