ODLUKA

O MINIMALNIM TEHNIČKIM I TELEKOMUNIKACIONIM USLOVIMA ZA PRISTUP I KORIŠĆENJE BELEXFIX

- od 10. aprila 2019. godine -

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se minimalni tehnički i telekomunikacioni uslovi za pristup i korišćenje BelexFIX, kojima se omogućava stalna i pouzdana komunikacija sa BelexFIX, te neposredno obezbeđuje kontinuitet poslovanja člana Berze i posredno kontinuitet poslovanja Berze i drugih članova Berze.

Član 2

Za sticanje statusa člana Berze, kao i tokom perioda članstva na Berzi, pored ispunjenosti zakonskih i podzakonskih uslova za obavljanje poslova investicionog društva, investiciono društvo/član Berze dužan je da neprekidno - u svakom trenutku obezbedi kontinuiranu ispunjenost sledećih minimalnih uslova:

- Server (fizički ili virtuelni):

o 2 Dual core procesora,

o 4 GB RAM-a,

o Operativni sistem - Windows server podržan od strane Microsofta;

- Radna stanica (fizička ili virtuelna):

o Dual core procesor,

o 2 GB RAM-a,

o Windows desktop operativni sistem - podržan od strane Microsofta;

- Telekomunikaciona linija - veza sa sistemima Beogradske berze - BelexFIX, minimalne brzine od 128 kbps.

Tehnička osposobljenost i organizovanost za članstvo na Berzi, te za pristup i korišćenje BelexFIX definisana je na nivou servera i klijentskih radnih stanica. Računarska struktura člana Berze u smislu stava 1. ovog člana, povezana je sa Berzom telekomunikacionom linijom implementiranom na sistemima Beogradske berze i podržanom od strane pružaoca telekomunikacionih usluga sa kojim Berza ima uspostavljen ugovorni odnos, a koji ugovorni odnos je na dan donošenja ove Odluke uspostavljen sa društvom Telekom Srbija a.d. Beograd. U slučaju da Berza promeni pružaoca telekomunikacionih usluga, Berza o istom obaveštava članove Berze najkasnije 60 dana pre datuma početka korišćenja ugovorenih usluga sa drugim pružaocem telekomunikacionih usluga.

Shodnom primenom pravila za primarnu (osnovnu) telekomunkikacionu liniju, a za potrebe obezbeđenosti veće sigurnosti u radu, član Berze može da obezbedi i sekundarnu (rezervnu) liniju drugog tipa u odnosu na obezbeđenu primarnu (osnovnu) telekomunikacionu liniju, a koja je podržana na telekomunikacionoj infrastrukturi Berze, shodnom primenom pravila utvrđenih ovom odlukom za primarnu (osnovnu) telekomunikacionu liniju.

Pristup telekomunikacionoj infrastrukturi Berze omugućen je isključivo korišćenjem mrežne opreme koja podržava komunikacione sertifikate koje izdaje Berza.

Obezbeđenje minimalnih tehničkih i telekomunikacionih uslova utvrđenih ovim članom je prethodni uslov za instaliranje i testiranje BelexFIX.

Član 3

Ova odluka objavljuje se na internet stranici Berze i stupa na snagu prvog narednog radnog dana od dana objave ove odluke.