PRAVILNIK

O PRIBAVLJANJU SAGLASNOSTI ZA IZGRADNJU I EKSPLOATACIJU KOMUNALNE INFRASTRUKTURE KROZ ŽELEZNIČKI PRUŽNI POJAS

("Sl. glasnik RS", br. 28/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način za pribavljanje saglasnosti upravljača železničke infrastrukture (u daljem tekstu: upravljač infrastrukture), sadržina tehničke dokumentacije i aktivnosti koje investitor komunalne infrastrukture treba da izvrši tokom pribavljanja saglasnosti upravljača infrastrukture, izgradnje i eksploatacije kroz pružni pojas.

Član 2

Investitor komunalne infrastrukture pribavlja saglasnost za izgradnju i eksploataciju komunalne infrastrukture u pružnom pojasu železničke pruge, na osnovu sledećih uslova:

1) tehničkih uslova upravljača infrastrukture;

2) idejnog rešenja za radove na komunalnoj infrastrukturi u pružnom pojasu;

3) lokacijskih uslova za izgradnju komunalne infrastrukture u pružnom pojasu;

4) idejnog projekta ili projekta za građevinsku dozvolu ili projekta za izvođenje radova izrađenog u skladu sa tehničkim uslovima upravljača infrastrukture i lokacijskim uslovima;

5) pisanog zahteva za izdavanje saglasnosti upravljača infrastrukture.

Član 3

Investitor komunalne infrastrukture pribavlja tehničke uslove upravljača infrastrukture u proceduri izdavanja lokacijskih uslova koje izdaje nadležni organ.

Upravljač infrastrukture u tehničkim uslovima definiše uslove za izgradnju i eksploataciju komunalne infrastrukture kroz pružni pojas i na zemljištu čiji je korisnik železnica, da bi se omogućio bezbedan i nesmetan železnički saobraćaj.

Član 4

Idejno rešenje koje se podnosi nadležnom organu u proceduri pribavljanja lokacijskih uslova za radove na komunalnoj infrastrukturi, treba da bude izrađeno u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata i naročito sadrži:

1) vrstu objekta ili instalacije na kojoj se izvode radovi;

2) situacioni plan predloženog tehničkog rešenja za paralelno vođenje i ukrštanje odnosne komunalne infrastrukture sa železničkom infrastrukturom na ažurnoj katastarskoj podlozi i u odgovarajućoj razmeri sa lokacijom objekta u odnosu na železničku prugu;

3) udaljenost najbliže ivice komunalnog objekta mereno upravno na osovinu najbližeg koloseka kod paralelnog vođenja instalacije sa prugom;

4) planirano mesto ukrštanja instalacije sa železničkom prugom (kilometarski položaj pruge);

5) poprečni presek pruge na mestu ukrštanja sa komunalnom instalacijom sa kotiranim rastojanjem gornje ivice zaštitne cevi do gornje ivice praga.

Idejno rešenje treba da sadrži i druge tehničke karakteristike, u zavisnosti od specifičnosti predmeta radova na komunalnoj infrastrukturi.

Član 5

Stručna komisija upravljača infrastrukture vrši uvid na licu mesta radi utvrđivanja tehničkih mogućnosti za ukrštanje i paralelno vođenje komunalne infrastrukture kroz pružni pojas.

Tehnički uslovi sastavljaju se u pisanoj formi na osnovu elemenata iz idejnog rešenja i činjenica o tehničkim mogućnostima koje su utvrđene na licu mesta.

Izdati tehnički uslovi od strane upravljača infrastrukture važe dve godine, kao i lokacijski uslovi.

Tehnički uslovi sadrže obavezu zaključenja ugovora o pravu službenosti prolaza između upravljača infrastrukture i upravljača komunalne infrastrukture, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata.

Tehnički uslovi sadrže tehničku dokumentaciju čija sadržina je propisana zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata, a koju je potrebno izraditi da bi se pribavila saglasnost upravljača infrastrukture.

Član 6

Zahtev za izdavanje saglasnosti za ukrštanje i paralelno vođenje komunalne infrastrukture kroz pružni pojas podnosi se upravljaču infrastrukture pisanim putem.

Zahtev iz stava 1. ovog člana treba da sadrži:

1) naziv, odnosno ime i prezime, punu adresu i telefon za kontakt podnosioca zahteva odnosno lica zaduženog za kontakt;

2) naziv investitora na koga treba da glasi saglasnost (tačan naziv i adresa) i podatke o pravnom subjektu koji snosi troškove izdavanja saglasnosti (za pravna lica - tačan naziv, adresa, PIB, matični broj i tekući račun);

3) idejni projekat ili projekat za građevinsku dozvolu ili projekat za izvođenje, izrađen u skladu sa tehničkim uslovima upravljača infrastrukture i lokacijskim uslovima.

Član 7

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti iz člana 6. ovog pravilnika prilaže se tehnička dokumentacija u jednom štampanom i jednom elektronskom primerku.

Upravljač infrastrukture vrši pregled tehničke dokumentacije i utvrđuje da li je u istoj postupljeno u skladu sa tehničkim uslovima upravljača infrastrukture.

Upravljač infrastrukture izdaje saglasnost na tehničku dokumentaciju u formi rešenja.

Član 8

Investitor komunalne infrastrukture pre početka izvođenja radova pribavlja građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje za izvođenje radova na komunalnoj infrastrukturi i pribavlja druga akta u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata.

Član 9

Investitor komunalne infrastrukture otpočinje i vrši izvođenje radova u pružnom pojasu pod stručnim nadzorom investitora i pod nadzorom upravljača infrastrukture. Stručni nadzor investitor obavlja u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata, a upravljač infrastrukture određuje svoja stručna lica za nadzor u cilju očuvanja bezbednosti železničkog saobraćaja i zaštite železničke infrastrukture u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost železničkog saobraćaja.

Investitor komunalne infrastrukture podnosi zahtev za obezbeđenje termina za izvođenje radova u pružnom pojasu i obezbeđenje lica za nadzor upravljača infrastrukture za izvođenje radova 15 dana pre planiranog početka radova.

Međusobna prava i obaveze između investitora komunalne infrastrukture i upravljača infrastrukture za nadzor bezbednosti železničkog saobraćaja uređuje se posebnim ugovorom.

Član 10

Po završetku izvođenja radova sačinjava se zapisnik kojim se konstatuje da su radovi izvedeni prema tehničkim uslovima i verifikovanoj tehničkoj dokumentaciji.

Ukoliko tokom izvođenja radova dođe do odstupanja u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izdata saglasnost upravljača infrastrukture, nadzorni organ upravljača infrastrukture će odobriti predmetnu izmenu ukoliko ista ne zahteva izmenu građevinske dozvole odnosno odobrenja za izvođenje radova. Investitor komunalne infrastrukture, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata, izrađuje projekat izvedenog objekta i jedan primerak dostavlja upravljaču infrastrukture.

Uz zapisnik se prilaže:

1) projekat izvedenog objekta, odnosno projekat za izvođenje;

2) izjavu stručnog nadzora investitora, izvođača radova i investitora izgradnje komunalne infrastrukture da nije odstupljeno od projekta za izvođenje, a za objekte za koje nije propisana izrada projekta za izvođenje izjava investitora, vršioca stručnog nadzora i odgovornog izvođača radova na izgradnji komunalne infrastrukture da nije odstupljeno od idejnog projekta;

3) elaborat geodetskih radova za izvedeni objekat i elaborat geodetskih radova za podzemne instalacije.

Investitor komunalne infrastrukture pribavlja upotrebnu dozvolu za izvedene radove na objektu komunalne infrastrukture u pružnom pojasu zbog održavanja državnog katastra nepokretnosti i katastra vodova. Investitor komunalne infrastrukture pribavlja upotrebnu dozvolu i dostavlja upravljaču infrastrukture.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu za pribavljanje saglasnosti upravljača infrastrukture, sadržini tehničke dokumentacije i aktivnostima koje investitor komunalne infrastrukture treba da izvrši tokom pribavljanja saglasnosti upravljača infrastrukture, izgradnje i eksploatacije kroz pružni pojas ("Službeni glasnik RS", broj 23/16).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".