PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA RASPODELU SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE GRADA ZAJEČARA U 2019. GODINI

("Sl. list grada Zaječara", br. 9/2019)

 

UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom o raspodeli sredstava Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara za dodelu bespovratnih sredstava registrovanim poljoprivrednicima za podsticanje primarne poljoprivredne proizvodnje - voćarstva, govedarstva, ovčarstva i pčelarstva na teritoriji Grada Zaječara (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se namena sredstava Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara (u daljem tekstu: Fond), uslovi, način i kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava registrovanim poljoprivrednicima sa prebivalištem na teritoriji Grada Zaječara. Sve prijave razmatra Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara (u daljem tekstu: Komisija).

CILJ DODELE BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Član 2

Cilj dodele bespovratnih sredstava je da se podržavaju mala domaćinstva i gazdinstva, Udruženja koja imaju u statutu prijavljenu delatnost-poljoprivredu kao i poljoprivredne zadruge, da napreduju ka konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Cilj je postizanje stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstava, povećanje proizvodnje, poboljšanje produktivnosti i kvaliteta proizvoda, smanjenje troškova proizvodnje, unapređenje tehničko-tehnološke opremljenosti, povećanje površina u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru.

Osnovni cilj dodele bespovratnih sredstava je finansijska pomoć za pokriće troškova odnosno subvencionisanje dela troškova:

za pokriće nabavke/kupovine sadnog materijala od registrovanih proizvođača/prometnika sadnog materijala voćaka svih voćnih vrsta,

za pokriće nabavke jagnjadi i šilježica, šilježana, dviski i dvisaca starosti do 24 meseca, u momentu izdavanja računa o nabavci,

za pokriće nabavke kvalitetne ženske teladi ili junica mlečnih ili simentalske rase starosti od 2 meseca do 31 meseca u momentu potpisivanja ugovora ili izdavanja računa,

za pokriće nabavke opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, uključujući sve elemente, materijale i instalacije,

za subvencionisanje dela troškova za kupovinu pčelinjih rojeva, za nabavku novih košnica i nove opreme za pčelarstvo,

za kupovinu sitne poljoprivredne mehanizacije i opreme za navodnjavanje,

za subvencionisanje dela troškova za podizanje žičanih ograda oko višegodišnjih zasada,

za pokriće dela troškova primene agromeliorativnih mera,

za pokriće investicija za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture (troškovi izrade i revizije projektne i planske dokumentacije za razvoj naselja u ruralnim područjima i investicije u sve tipove infrastrukture manjeg obima),

pokriće dela troškova kroz podršku preradi na gazdinstvima.

Takođe se deo sredstava izdvaja za edukaciju poljoprivrednika, kroz organizovanje studijskih putovanja, posetu poljoprivrednim sajmovima i organizovanje stručnih predavanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Deo sredstava izdvaja se za podsticanje udruživanja poljoprivrednih proizvođača i pomoć postojećim udruženjima poljoprivrednih proizvođača.

 

KORISNICI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Član 3

OPŠTI USLOVI ZA KORISNIKE

1) Korisnik treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo (RPG) upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom na teritoriji grada Zaječara.

2) u slučaju da nije vlasnik zemljišta, mora da ima zaključen ugovor o zakupu tog zemljišta, na period od najmanje (5) pet godina od dana podnošenja zahteva za korišćenje podsticaja.

3) da je izmirio poreske obaveze prema lokalnoj samoupravi (porez na imovinu).

4) da ima prebivalište na teritoriji grada Zaječara.

5) da se investicija realizuje na teritoriji grada Zaječara.

6) U registru ima prijavljen odgovarajući stočni fond (podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se drže ili uzgajaju ili odgovarajuću površinu pod voćem.

7) Jedno registrovano poljoprivredno gazdinstvo može u 2019. godini koristiti sredstva:

- za sektore 1) MLEKO i 2) VOĆARSTVO u maksimalnom iznosu do 140.000,00 rsd u okviru sektora, po jednom ili više konkursa za dodelu subvencija iz Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Zaječara;

- za sektor PČELARSTVO u maksimalnom iznosu do 80.000,00 rsd u okviru sektora, ukoliko aplicira za minimum 2 investicije, dok je maksimum po investiciji 40.000,00 dinara za dodelu subvencija iz Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Zaječara.

8) Prilikom izbora korisnika bespovratnih podsticajnih sredstava prednost imaju podnosioci prijava koji nisu u prethodnoj godini koristili podsticajna sredstva koja je dodeljivao grad Zaječar.

9) Korisnik subvencije ne može za istu investiciju koristiti u jednoj godini sredstva iz nacionalnih fondova i fondova JLS, odnosno ista investicija ne može biti predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja.

10) Da po jednoj investiciji (konkursu) korisnici ne mogu biti povezana lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica. Ukoliko se na jedan konkurs prijavi više osoba za koje se utvrdi da su povezana lica, prednost će se određivati prema broju bodova.

11) Da dobavljač i podnosilac zahteva ne predstavljaju povezana lica pri čemu se povezanim licima, u smislu ovog Programa, smatraju: nosilac i članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, supružnici, vanbračni partneri, krvni srodnici u pravoj liniji, krvni srodnici u pobočnoj liniji zaključno sa trećim stepenom srodstva, srodnici po tazbini do drugog stepena srodstva, usvojilac i usvojenik, lica između kojih je izvršen prenos upravljačkih prava i lica koja su povezana u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica.

12) Ako je podnosilac zahteva preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga, pored ostale dokumentacije iz stava 1. ovog člana dostavlja i izvod iz Registra privrednih subjekata.

SPECIFIČNI USLOVI ZA KORISNIKE

Sektor voćarstvo

Na (javnom pozivu) konkursu za voćarstvo mogu učestvovati ZA MERU 101.4.1.:

- samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu, čije je sedište na teritoriji Grada Zaječara, koja već uzgajaju voće i/ili vinovu lozu na teritoriji Grada Zaječara, na površini od 0,1 ha do 2.0 ha jagodičastog voća; odnosno od 0,3 ha do 5 ha drugog voća,

- Sadnice voća koje su predmet konkursa moraju da se zasade/uzgajaju na teritoriji Grada Zaječara, na parceli koja je u vlasništvu nosioca ili člana registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

- Ukoliko parcela nije u vlasništvu potrebno je da postoji overen Ugovor o zakupu parcele na najmanje 5 godina od dana podnošenja zahteva i da ugovarači nisu povezana lica u smislu zakona kojim se uređuju javne nabavke.

- Korisnik podsticaja za podizanja novih zasada je u obavezi da u roku od (5) godina sprovodi neophodne agrotehničke mere.

- Subvencionisaće se nabavka/kupovina sadnog materijala od registrovanih proizvođača/prometnika sadnog materijala, odnosno korisnik subvencije treba da dostavi dokaz da je nabavio sertifikovani sadni materijal, pri čemu će se subvencija dodeljivati u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 70% od vrednosti nabavljenih sadnica bez PDV-a do maksimalnog iznosa koji ne može biti veći od 140.000,00 dinara po korisniku.

- Subvencionisaće se registrovana poljoprivredna gazdinstva koja investiraju u zasnivanje proizvodnje jedne ili više voćnih vrsta na proleće i jesen 2019. godine sa ličnim učešćem u investiciji od najmanje 30%.

Na (javnom pozivu) konkursu za mehanizaciju i opremu za voćarstvo mogu učestvovati

- samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu, čije je sedište na teritoriji Grada Zaječara - koja imaju: od 0,1 ha do 2 ha jagodičastog voća; od 0,3 ha do 5 ha drugog voća i 0,2-100 ha vinove loze.

- Proizvođači koji apliciraju za subvencionisanje nabavke nove mehanizacije i opreme za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, đubrenje, zaštitu bilja i navodnjavanje/odvodnjavanje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, proizvodnju sadnog materijala i povrtarsku proizvodnju:

Šifra investicije

Naziv investicije

304.5.3.5

Nabavka opreme za proizvodnju vina, rakija i drugih alkoholnih pića, kao i opreme za degustacione sale

101.4.16

Nabavka opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voćnih vrsta

101.4.19

Mašine za primarnu obradu zemljišta

101.4.20

Mašine za dopunsku obradu zemljišta

101.4.21

Mašine za đubrenje zemljišta

101.4.24

Mašine za zaštitu bilja

101.4.25

Mašine za ubiranje odnosno skidanje useva

101.4.28

Mašine, uređaji i oprema za navodnjavanje useva

101.4.4

Podizanje/nabavka žičanih ograda oko višegodišnjih zasada

* Spisak mehanizacije i opreme nalazi se u tabeli u prilogu (str.13)

- za kupovinu nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje iznos subvencije biće do 60% od vrednosti (bez PDV-a) mehanizacije ili opreme za navodnjavanje do maksimalnog iznosa 100.000,00 dinara po korisniku. Korisnik na jednom zahtevu može aplicirati za više delova mehanizacije i opreme do maksimalnog iznosa 100.000,00 dinara.

Iz sektora VOĆARSTVO korisnik može aplicirati za investicije 101.4. i 304.5.3.5 u ukupnom iznosu do 140.000,00 dinara u toku jedne godine.

- Prihvatljivi korisnici za meru 304.5.3.5. su lica koja ispunjavaju opšte uslove u skladu sa ovim pravilnikom, ostvaruju pravo na podsticaje za investicije u delu koji se odnosi na proizvodnju vina, odnosno na proizvodnju jakih alkoholnih pića i pod uslovom da su upisani u:

1) Vinogradarski registar i Vinarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino - za prihvatljive investicije koje se odnose na proizvodnju vina;

2) Registar proizvođača jakih alkoholnih pića u skladu sa zakonom kojim se uređuju jaka alkoholna pića - za prihvatljive investicije koje se odnose na proizvodnju jakih alkoholnih pića

- Uz obrazac Prijave za odobravanje prava na podsticaje, podnosilac pored ostalog, dostavlja

- Original RAČUNA za nabavku nove mašine i opreme koji može biti izdat od 01.01.2019. godine

- Garancija za nabavku predmetne investicije za koju je, u skladu sa posebnim propisima, utvrđena obaveza izdavanja garancije (fotokopija). Na garanciji je obavezan pečat proizvođača

- Za vrstu mehanizacije za koju je dobijen podsticaj u prethodnoj godini ne može se opet konkurisati.

- Investicija mora biti realizovana u 2019. godini, pri čemu se pod realizacijom investicije smatra izvršenje svih radnji vezanih za nabavku predmeta prihvatljive investicije (promet robe, izdavanje dokumenata koji prate robu, preuzimanje robe, isplata cene u potpunosti) - da na otpremnici i računu budu upisani ime i prezime podnosioca prijave, broj poljoprivrednog gazdinstva i broj lične karte

- Korisnik podsticaja u obavezi je da namenski koristi, ne otuđuje i ne omogućava drugom licu korišćenje predmeta podsticaja u roku 5 (pet) godina od dana isplate podsticaja za nabavku mašina, opreme i mehanizacije, u skladu sa zakonom koji uređuje podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Sektor mleko

• Na (javnom pozivu) konkursu za govedarstvo prihvatljivi korisnici su:

- samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu, čije je sedište na teritoriji Grada Zaječara.

- U slučaju kada se radi o nabavci kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa, korisnici na kraju investicije moraju da poseduju u svom vlasništvu, odnosno u vlasništvu člana RPG: 3-100 kvalitetnih priplodnih grla goveda mlečnih rasa. -kupuju kvalitetnu žensku telad i junice mlečnih rasa starosti od 2 meseca do 31 meseca u momentu potpisivanja ugovora ili izdavanja računa;

- maksimalni iznos podsticajnih sredstava koji može ostvariti korisnik ne može biti veći od 70% od vrednosti investicije (bez PDV-a) do maksimalnog iznosa 140.000,00 dinara po korisniku.

- Dokaz o kupovini može biti original računa ili kupoprodajni Ugovor koji mora biti overen (overeni potpisi). Dostavlja se i Uverenje o zdravstvenom stanju grla prilikom prenosa grla sa gazdinstva prodavca na gazdinstvo kupca.

- Korisnik subvencije u obavezi je da kvalitetnu priplodnu junicu koja je predmet zahteva koristi za dalju reprodukciju na svom gazdinstvu 3 godine od dana nabavke;

- U slučaju uginuća ili prinudnog klanja kvalitetnog priplodnog grla u periodu 3 (tri) godine od isplate podsticaja, korisnik podsticaja nije dužan da vrati podsticajna sredstva ako u roku od 30 dana od dana uginuća ili prinudnog klanja, Komisiji isto prijavi i dostavi dokaz izdat od strane nadležne veterinarske službe.

• Na (javnom pozivu) konkursu za ovčarstvo i kozarstvo prihvatljivi korisnici su:

- Odgajivači ovaca ili koza koji imaju u izvodu o strukturi životinja (uprava za trezor) dokaz da se bave uzgojem najmanje 5 ovaca ili 5 koza i da na kraju investicije poseduju u svom vlasništvu, odnosno u vlasništvu člana RPG: 10 - 300 kvalitetnih priplodnih grla ovaca/koza

- Korisnici mogu da izvrše nabavku kvalitetnih priplodnih grla jagnjadi i šilježica, šilježana, dviski i dvisca starosti do 24 meseca u momentu izdavanja računa o nabavci ili Ugovora o kupovini grla.

- Dokaz o kupovini može biti original računa ili kupoprodajni Ugovor koji mora biti overen (overeni potpisi na ugovoru). Dostavlja se i Uverenje o zdravstvenom stanju grla prilikom prenosa grla sa gazdinstva prodavca na gazdinstvo kupca.

- Maksimalni iznos podsticajnih sredstava koji može ostvariti korisnik za nabavku umatičenih grla ovaca i koza ne može biti veći od 70% od vrednosti investicije bez PDV-a, do maksimalnog iznosa 100.000,00 dinara po korisniku.

- U okviru sektora MLEKO korisnik može aplicirati za investicije 101.1.1.; 101.1.3.; i 304.5.1.1; u ukupnom iznosu do 140.000,00 dinara u toku jedne kalendarske godine.

- Prihvatljivi korisnici za investicije 101.1.3. (oprema za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi) su poljoprivredna gazdinstva koja poseduju u svom vlasništvu, odnosno u vlasništvu člana RPG od 2-19 mlečnih krava.

- Prihvatljivi korisnici za investiciju 304.5.1.1. (za nabavku opreme za uzorkovanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje mleka proizvoda od mleka) su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju (po Pravilniku o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla ("Sl. glasnik RS", br. 111/2017)), male količine primarnih proizvoda maksimalno 200 l nedeljno sirovog mleka.

- Korisnici su u obavezi da kvalitetno priplodno grlo (ovca ili koza) koje je predmet zahteva, koriste za dalju reprodukciju na svom poljoprivrednom gazdinstvu najmanje (2) dve godine od dana nabavke.

- Korisnik subvencije mora da priloži dokaz o nabavci kvalitetnih umatičenih grla ili grla sa poznatim poreklom gde postoji uslov za umatičenje;

- U slučaju uginuća ili prinudnog klanja kvalitetnog priplodnog grla koje je bilo predmet podsticaja u periodu (2) dve godine od isplate podsticaja, korisnik podsticaja nije dužan da vrati podsticajna sredstva ako u roku od 30 dana od dana uginuća ili prinudnog klanja, Komisiji isto prijavi i dostavi dokaz izdat od strane nadležne veterinarske službe.

Na (javnom pozivu) konkursu za pčelarstvo prihvatljivi korisnici su:

- Pčelari koji u svom vlasništvu imaju najmanje 5 košnica (za investicije 101.6.1; 101.6.2;) i najmanje 10 košnica (za investiciju 304.5.6.2;) evidentiranih u centralnoj bazi Uprave za veterinu. Maksimalni iznos podsticajnih sredstava koji može ostvariti korisnik po jednoj investiciji ne može biti veći od 60% od vrednosti investicije do maksimalnog iznosa 40.000,00 dinara.

- U okviru sektora PČELARSTVO maksimalni iznos sredstava po korisniku za više investicija iznosi 80.000,00 dinara (za investicije 101.6.1; 101.6.2; i 304.5.6.2;)

- Investicija mora da je realizovana u 2019. godini, pri čemu se pod realizacijom investicije smatra izvršenje svih radnji vezanih za nabavku predmeta prihvatljive investicije (promet robe, izdavanje dokumenata koji prate robu, preuzimanje robe, isplata cene u potpunosti) kao i stavljanje investicije u funkciju u skladu sa namenom;

- Korisnici koji izvrše nabavku pčelinjih rojeva ili opreme za pčelarstvo uz zahtev prilažu i dokaz o kupovini, original ili overenu kopiju računa i otpremnice kao i fiskalni račun

- pčelinja društva mogu se nabaviti od fizičkog lica ali mora postojati dokaz o izvršenom plaćanju predmetne investicije, i to potvrdu o prenosu sredstava ili izvod overen od strane banke, a u slučaju kada je fizičko lice izvršilo gotovinsko ili plaćanje karticom može dostaviti samo fiskalni isečak;

- nova oprema za pčelarstvo može se nabaviti isključivo od pravnih lica.

* Spisak opreme koja je prihvatljiva investicija nalazi se u tabeli u prilogu

- Korisnici su u obavezi da nabavljenu opremu koje je predmet zahteva, koriste u svom pčelinjaku najmanje (2) dve godine od dana nabavke.

Na (javnom pozivu) konkursu za Uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede prihvatljivi korisnici su:

- Aktivna udruženja i zadruge upisane u registar privrednih subjekata sa sedištem na teritoriji grada Zaječara koji u svom statutu imaju ciljeve koji se tiču oblasti poljoprivredne proizvodnje.

- Podnosilac zahteva mora da dokaže ekonomsku održivost kroz formu projekta/biznis plana. Projekat/biznis plan treba da bude usklađen sa Obrascem koji je objavljen od strane lokalne samouprave i koji je sastavni deo aplikacionog formulara.

- Za nova udruženja podnosi se zahtev za refundiranje troškova registracije.

- Ukoliko se podrška odnosi na investicije u fizičku imovinu (nabavka kvalitetnih grla, nabavka sadnica, mehanizacije, opreme za pčelarstvo i pčelinjih rojeva) primenjivaće se specifični kriterijumi prihvatljivosti predviđeni u konkretnim merama u ovom Pravilniku koje se odnose na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

- Za investiciju za koju podnosi zahtev, ne sme koristiti podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno da ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja;

- Ukoliko se prijavi više podnosilaca zahteva, zahtevi koji ispunjavaju uslove i prihvatljivi su, biće finansirani do visine sredstava prema konkursu/javnom pozivu za podnošenje zahteva, a po redosledu njihovog pristizanja.

- Udruženja mogu ostvariti pravo na regres računa do 100% (bez PDV) u maksimalnom iznosu do 80.000,00 dinara u toku jedne godine.

- Udruženje koje dobije sredstva u 2019. godini mora opravdati investiciju kroz Izveštaj do 31. 03. 2020. godine

- Korisnik (Udruženje) u obavezi je da namenski koristi i ne otuđi niti da ustupi drugom licu na korišćenje investiciju koja je predmet zahteva u periodu od 2 (dve) do (5) pet godina od dana nabavke u zavisnosti od vrste investicije;

Na (javnom pozivu) konkursu za održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta prihvatljivi korisnici su:

Ovlašćena organizacija* može da ostvari pravo na sredstva za poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta za:

- račun lica (korisnika) koje ima pravo na sredstva za poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta (materijal za kalcizaciju propisan zakonom kojim se uređuju sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta);

- svoj račun, i to za naknadu troškova za sprovođenje kalcizacije u iznosu do 250.000,00 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost za poslove sprovođenja mere kalcizacija za registrovana gazdinstva sa teritorije grada Zaječara.

- Krajnji korisnik (registrovano poljoprivredno gazdinstvo) i parcela na kojoj se izvodi kalcizacija - moraju da budu sa teritorije grada Zaječara.

* Ovlašćena organizacija mora da dostavi dokaz o ispunjenosti uslova za obavljanje savetodavnih poslova u poljoprivredi u skladu sa zakonom kojim se uređuju savetodavni poslovi i stručni poslovi u oblasti poljoprivrede (Ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije);

Na (javnom pozivu) konkursu za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga prihvatljivi korisnici su:

Za investiciju 301.1 - mesne zajednice na teritoriji grada Zaječara koje imaju usvojen Program rada za 2019. godinu; Grad Zaječar;

Za investiciju 301.2. - fizička lica - nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije grada Zaječara; Pravna lica (uključujući preduzetnike) registrovana u APR-u

Šifra investicije

Naziv investicije

Prihvatljive investicije

Intenzitet i planirana sredstva

301.1

Investicije u izradu i reviziju projektne i planske dokumentacije za razvoj opština i naselja u ruralnim područjima

- Izrada projekata za navodnjavanje na teritoriji grada Zaječara

100% do maksimum 500.000 rsd za jedan ili više projekata

301.2

Investicije u izradu, unapređenje ili proširenje svih tipova infrastrukture manjeg obima, uključujući investicije u obnovljive izvore energije

- Kopanje bunara (do Ø 1000 mm)

- Kopanje bušotina (do Ø 200 mm)

Maksimalno 140.000,00 din po korisniku ili 60% od računa bez PDV-a

Korisnici koji koriste sredstva za ove investicije ne mogu koristiti podsticaje za druge mere u toku 2019. god.

NAČELA PRAVA PRVENSTVA

Član 4

U slučaju da ima više zainteresovanih od raspoloživih novčanih sredstava, Komisija će napraviti prioritetni redosled među prijavljenim kandidatima na Konkurs/Javni poziv prema sledećim kriterijumima:

• Prednost imaju registrovana gazdinstva koja nisu u prethodnoj godini koristila subvencije za poljoprivredu Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Zaječara.

kandidati

bodovi

RPG (podnosilac zahteva) koja nisu koristila sredstva za subvencionisanje poljoprivrede od JLS u 2018. god.

10 (deset)

RPG koja su koristila sredstva za subvencionisanje poljoprivrede od JLS u 2018. god.

0 (nula)

- Podatak se dobija uvidom u Izveštaj o realizaciji Programa mera za poljoprivredu za 2018. godinu.

• Registrovani poljoprivredni proizvođači koji imaju prijavljeno prebivalište na selu imaju prednost.

kandidati

bodovi

Podnosilac zahteva koji ima prijavljeno prebivalište na selu

5 (pet)

Kandidat koji ima prijavljeno prebivalište u gradu

0 (nula)

• Podnosilac zahteva mlađi od 40 godina u momentu podnošenja zahteva za subvenciju ima prednost:

kandidati

bodovi

Podnosilac zahteva mlađi od 40 godina u momentu podnošenja zahteva

2 (dva)

Podnosilac zahteva stariji od 40 godina u momentu podnošenja zahteva

0 (nula)

• Podnosilac zahteva (RPG) uključen u projekat "Naše selo" Delta Holding ima prednost:

kandidati

bodovi

Podnosilac zahteva uključen u projekat "Naše selo" u momentu podnošenja zahteva

6 (šest)

Podnosilac zahteva nije uključen u projekat "Naše selo" u momentu podnošenja zahteva

0 (nula)

- Korisnik koji je uključen u projekat "Naše selo" podnosi Ugovor sa nosiocem projekta, Potvrdu ili drugi overeni dokument kojim dokazuje da je u projektu

Ukoliko i nakon bodovanja imamo više kandidata sa istim brojem bodova prednost imaju kandidati koji nisu koristili podsticaje grada u prethodnoj god.

* Računi ili drugi dokazi za nabavku sadnica voća svih voćnih vrsta, račun za nabavku visoko kvalitetnih matica i pčelinjih rojeva, računi za nabavku kvalitetnih grla, računi za nabavku novih košnica i nove opreme za pčelarstvo, računi za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za navodnjavanje kao i opreme za preradu priznaju se u vremenskom periodu koje će se odrediti Konkursom za dodelu bespovratnih sredstava iz sredstava Fonda (u daljem tekstu: Konkurs).

PODNOŠENJE PRIJAVE ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Član 5

Prijavu za dodelu bespovratnih sredstava iz sredstava Fonda može da podnese svaki registrovani poljoprivrednik/Udruženje poljoprivrednih proizvođača ili Pravno lice registrovano u APR-u sa prebivalištem na teritoriji Grada Zaječara koji u smislu poglavlja III. ovog Pravilnika može biti korisnik bespovratnih sredstava Fonda, na način i uz podnošenje dokaza o ispunjavanju uslova koji će biti regulisani Konkursom. Zahtev za odobravanje prava na podsticaje koji je preuranjen i neblagovremen, zahtev poslat faksom ili elektronskom poštom, zahtev sa dokumentacijom koja ne glasi na podnosioca, Komisija odbacuje bez razmatranja.

USLOVI RASPISIVANJA KONKURSA I DODELE BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Član 6

Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara donosi Odluku o raspisivanju Konkursa/Javnog poziva za raspodelu sredstava Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Zaječara u skladu sa ciljevima utvrđenim Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje teritorije grada Zaječara za 2019. godinu.

Rok za podnošenje zahteva sa potrebnim dokumentima na Konkurs za raspodelu sredstava Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Zaječara biće određen u svakom konkursu/javnom pozivu posebno.

Komisija Odlukom predlaže Gradonačelniku dodelu bespovratnih sredstava kroz RANG listu za svaku meru posebno za registrovana poljoprivredna gazdinstva/Udruženja, koja će se direktno usmeravati na tekući račun korisnika subvencije.

Podsticaji će se odobravati samo za prihvatljive troškove investicije (Komisija neće razmatrati prijave uz koje su dostavljeni računi sa neuobičajeno visokim iznosima za dobra koja su predmet podsticaja). Podsticajima se ne nadoknađuju: troškovi koji ne odgovaraju predmetnoj investiciji. Korisnici podsticaja u obavezi su da nadležnoj Komisiji prilikom kontrole na gazdinstvu obezbede na uvid predmet investicije.

O dodeli bespovratnih sredstava se zaključuje Ugovor između Grada Zaječara - Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara i korisnika bespovratnih sredstava najkasnije do kraja tekuće godine. Isplata dodeljenih bespovratnih sredstava će se vršiti u zakonskom roku nakon potpisivanja Ugovora. Prilikom zaključivanja Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava poljoprivrednici su obavezni da prilažu originalna dokumenta.

Ukoliko se predviđena sredstva na predmetnom konkursu u potpunosti ne potroše, preostali deo će se preusmeriti u korist sledećeg Konkursa za stimulaciju poljoprivrede, koji će se raspisati do kraja tekuće godine.

NADZOR NAD KORIŠĆENJEM BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Član 7

Prema Odluci o osnivanju Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara ("Službeni list Grada Zaječara", br. 14/2015) o dodeli sredstava odlučuje Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara (u daljem tekstu: Komisija).

Pre donošenja Odluke kojom predlaže Gradonačelniku dodelu sredstava, Komisija je u obavezi da proveri priloženu dokumentaciju i da izlaskom na teren najmanje dva člana Komisije konstatuje da li podaci iz prijave na konkurs (javni poziv) odgovaraju stanju na terenu.

Ukoliko se izlaskom na teren utvrdi da stanje na parceli (imanju) ne odgovara podacima iz prijave, Komisija je u obavezi da koriguje ili u potpunosti odbaci prijavu. Komisija ima zadatak da vrši nadzor nad ispravnošću korišćenja dodeljenih bespovratnih sredstava iz sredstava Fonda.

Kandidati koji su aplicirali za dodelu subvencija za poljoprivredu prilikom kontrole na gazdinstvu dužni su da omoguće Komisiji na uvid predmet investicije, kao i nesmetani obilazak na terenu - uvid u parcelu pod zasadom sa kojim se konkuriše za sredstva ili uvid u kupljena grla goveda, ovaca ili koza, kao i mehanizaciju i opremu za koja se aplicira za subvenciju Grada Zaječara.

Ukoliko se utvrdi da su bespovratna sredstva upotrebljena suprotno odredbama Odluke o osnivanju Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara, Konkursa ili ovog Pravilnika, Komisija je dužna da to prijavi nadležnim organima Grada Zaječara radi pokretanja potrebnih postupaka (po potrebi uključujući i krivično gonjenje) kao i radi vraćanja neadekvatno potrošenih sredstava sa zakonskim zateznim kamatama.

Sva pravna i fizička lica za koje Komisija utvrdi da nisu adekvatno iskoristili dobijena sredstva iz budžeta grada Zaječara, biće u obavezi da dobijena sredstva sa zateznom kamatom vrate budžetu grada Zaječara, ili ako su pre isteka predviđenog roka otuđila grla, opremu/mehanizaciju/investiciju koja je bila predmet subvencionisanja biće im uskraćeno pravo konkurisanja za subvencije grada Zaječara u naredne 3 godine. Komisija koja utvrdi ovakve činjenice dužna je da o tome sačini zapisnik na terenu.

Članovi Komisije za svoj rad i izlaske na teren imaju prava na nadoknadu koja je utvrđena rešenjem o dopuni Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara (III broj 02-250/2018) od 10.12.2018. godine.

Za potrebe rada Komisije i obrade pristiglih zahteva podnosioci zahteva potpisuju:

Izjavu o davanju saglasnosti da Gradska uprava Zaječar može za potrebe postupka po zahtevu za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi za 2019. godinu izvršiti uvid, pribaviti i obraditi lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, koji su neophodni u postupku odlučivanja odnosno da će podnosilac zahteva sam za potrebe postupka pribaviti određene lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje, i to:

Podatak da li podnosilac zahteva ima registrovano aktivno poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Zaječara, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

Podatak da li podnosilac zahteva ima zemljište u svojini na teritoriji grada Zaječara (ukoliko nije dostavio overenu Fotokopiju Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Zaječara na period od najmanje 5 godina);

Podatak da li podnosilac zahteva ima prebivalište na teritoriji grada Zaječara

Podatak da li je podnosilac zahteva izmirio poreske obaveze prema gradu Zaječaru

Podatak da li je podnosilac zahteva povezano lice sa drugim licem uključenim u postupak odobravanja sredstava (dobavljač, učesnik konkursa)

 

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Ovaj Pravilnik treba objaviti na zvaničnom sajtu grada Zaječara.

 

Šifra investicije

PRIHVATLJIVE INVESTICIJE - MEHANIZACIJA (PRIKLJUČNA) ZA VOĆARSTVO

101.4.28.

1.Sistemi za navodnjavanje:

pumpe za navodnjavanje,

agregati za pokretanje pumpi (dizel, benzinski i elektro pogon),

sistemi za navodnjavanje "kap po kap": kapajući okiteni - polidrip cevi, kapajuće trake (samo za jagodu, povrće i cveće), cevi, venturi cevi, venturi kompleti, dozatori đubriva, filteri, mrežni ulošci za filtere, disk ulošci za filtere, kapljači, zatvarači za kapljače, nosači polidripova, bužiri, zatezači, kopče, teflon trake, slavine, regulatori pritiska, vazdušni odušci, bušači cevi, manometri, ključevi za spojnice, fitinzi (niple, mufovi, kolena, laktovi, reduciri, razdelnici, holenderi, spojnice, šelne, gumice, zatvarači, završni elementi, starteri, ventili, obujmice, priključci, izvodi, produžeci);

cisterne za navodnjavanje;

101.4.4.

101.4.16.

101.4.19.

101.4.20.

101.4.21.

101.4.24.

101.4.25.

101.4.28.

Priključne traktorske kosačice i priključne mašine za košenje i sitnjenje biljne mase između redova u voćnjaku i vinogradu, kosačice

Mašine za aplikaciju herbicida u zoni reda, aplikatori herbicida u voćnjacima i vinogradima,

Traktorski atomizeri,

Rotositnilice (rotofreze),

Žičane ograde za voćnjake sa naslonima

Plugovi i tanjirače,

Priključni (međuredni) kultivatori, gruberi, setvospremači, razrivači i podrivači,

Priključni rasipači mineralnog đubriva,

Tresači ili drugi berači voća i povrća,

Mašine za skupljanje jezgrastog voća,

Pokretne platforme za berbu,

Mašine i oprema za orezivanje i oblikovanje bilja. Motokultivatori,

101.6.2.

Nabavka
nove
opreme
za pčelarstvo

Oprema za pčelarstvo:

 

Košnice i delovi košnica;

Satne osnove proizvedene od pčelinjeg voska (maksimalno 0,75 kg po obeleženoj košnici);

Centrifuge;

Električni otklapač saća;

Kade za otklapanje saća;

Električne pumpe i punilice za med;

Prohromska ambalaža za med;

Topionici za vosak;

Električni dekristalizator;

• Automatski sto za pakovanje meda;

• Sušara za polen;

• Mlin za šećer i mašine za izradu testa (pogača) za dohranu pčela;

• Stresač pčela i izduvač pčela (tzv. ručni duvač za lišće);

• Pčelarske vage za merenje košnica;

• Duplikatori za med, sa ili bez mešača;

• Mlin za šećer i mašine za izradu testa (pogača) za dohranu pčela;

• Ručna presa za satne osnove.

 

LISTA PRIHVATLJIVIH TROŠKOVA ZA MERU 304. (304.5.1.1; 304.5.3.5.; 304.5.6.2.) ZA PODSTICAJE KOJI SE ODNOSE NA PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRERADU I MARKETING NA POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU

 

Podsticaji za investicije u preradu mleka i marketing - mera 304.5.1.1.

Šifra investicije

Vrste investicija

Prihvatljive investicije

304.5.1.1.

Nabavka opreme za uzorkovanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje mleka i proizvoda od mleka

- inoks sudovi za mleko, mehanički filteri

- hladionici za mleko sa pratećom opremom (ventili, temperaturne sonde i dr.)

- pasterizatori sa pratećom opremom (balansni kotlić, pumpe, ventili, sonde za merenje temperature, uređaji za pripremu vruće vode i dr.)

- centrifugalni separatori za mleko sa pratećom opremom

- baktofuge sa pratećom opremom, mikseri (mešači)

- procesni tankovi sa pratećom opremom (mešalice, merači i indikatori nivoa, zapremine i temperature, ventili i dr)

- duplikatori-fermentori sa pripadajućom opremom (mešalice, merači i indikatori nivoa, zapremine, pH i temperature, ventili i dr.)

Podsticaji za investicije u preradu voća, povrća i grožđa i marketing - mera 304.5.3.5.

Šifra investicije

Vrste investicija

Prihvatljive investicije

304.5.3.5.

Nabavka opreme za proizvodnju vina, rakija i drugih alkoholnih pića, kao i opreme za degustacione sale

inoks sudovi za vino i rakiju, linije za punjenje i etiketiranje uz odgovarajuću opremu, pneumatske prese, mlinovi i pasirke za voće, kazani za destilaciju, mašine za zatvaranje boca - zatvaračice, stolovi.

Podsticaji za investicije u preradu pčelinjih proizvoda i marketing - mera 304.5.6.

Šifra investicije

Vrste investicija

Prihvatljive investicije

304.5.6.2.

Nabavka opreme i uređaja za pakovanje i skladištenje pčelinjih proizvoda

- duplikatori za med, sa ili bez mešača- električne pumpe i punilice za med- prohromska ambalaža za skladištenje pčelinjih proizvoda - automatski sto za pakovanje pčelinjih proizvoda - dozator za med, homogenizator, mešalica, vage - uređaji za pakovanje sa pripadajućom opremom - uređaji za zatvaranje ambalaže, sa odgovarajućom opremom- uređaji za etiketiranje, razni