PRAVILNIK
O POSTUPKU UNUTRAŠNJEG UZBUNJIVANJA

("Sl. list grada Subotice", br. 10/2019)

I Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način unutrašnjeg uzbunjivanja, način određivanja ovlašćenog lica za prijem informacije i vođenje postupka, kao i druga pitanja od značaja za unutrašnje uzbunjivanje u Gradskoj upravi Grada Subotice (u daljem tekstu: poslodavac).

Član 2

Pojedini pojmovi u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) "uzbunjivanje" je otkrivanje informacije koja sadrži podatke o kršenju propisa, kršenju ljudskih prava, vršenju javnog ovlašćenja protivno svrsi zbog koje je povereno, opasnosti po život, javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, kao i radi sprečavanja štete velikih razmera;

2) "unutrašnje uzbunjivanje" je otkrivanje informacije poslodavcu, odnosno licu ovlašćenom od strane poslodavca za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

3) "uzbunjivač" je fizičko lice koje izvrši uzbunjivanje u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga državnih i drugih organa, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva na privrednom društvu;

4) "štetna radnja" je svako činjenje ili nečinjenje u vezi sa uzbunjivanjem kojim se uzbunjivaču ili licu koje ima pravo na zaštitu kao uzbunjivač ugrožava ili povređuje pravo, odnosno kojim se ta lica stavljaju u nepovoljniji položaj.

II Pokretanje postupka

Član 3

Postupak unutrašnjeg uzbunjivanja započinje dostavljanjem informacije licu ovlašćenom za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, pismeno ili usmeno.

Lice ovlašćeno za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem određuje se u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača (u daljem tekstu: zakon).

III Pismeno i usmeno dostavljanje informacije

Član 4

Pismeno dostavljanje informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem može se učiniti neposrednom predajom pismena o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, običnom ili preporučenom pošiljkom, kao i elektronskom poštom, u skladu sa zakonom, ukoliko postoje tehničke mogućnosti.

Usmeno dostavljanje informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem vrši se usmeno na zapisnik.

Ukoliko se dostavljanje informacije vrši neposrednom predajom pismena ili usmeno, o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem sastavlja se potvrda o prijemu informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, i to prilikom prijema pismena odnosno prilikom uzimanja usmene izjave od uzbunjivača.

Ukoliko se dostavljanje pismena o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem vrši običnom ili preporučenom pošiljkom, odnosno elektronskom poštom, izdaje se potvrda o prijemu informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem. U tom slučaju se kao datum prijema kod preporučene pošiljke navodi datum predaje pošiljke pošti, a kod obične pošiljke datum prijema pošiljke kod poslodavca.

Ako je podnesak upućen elektronskom poštom, kao vreme podnošenja poslodavcu smatra se vreme koje je naznačeno u potvrdi o prijemu elektronske pošte, u skladu sa zakonom.

Član 5

Obične i preporučene pošiljke na kojima je označeno da se upućuju licu ovlašćenom za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem kod poslodavca ili na kojima je vidljivo na omotu da se radi o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem može da otvori samo lice ovlašćeno za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

IV Potvrda o prijemu pismene informacije

Član 6

Potvrda o prijemu informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem sadrži:

- kratak opis činjeničnog stanja o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

- vreme, mesto i način dostavljanja informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

- broj i opis priloga podnetih uz informaciju o unutrašnjem uzbunjivanju;

- podatke o tome da li uzbunjivač želi da podaci o njegovom identitetu ne budu otkriveni;

- podatke o poslodavcu;

- pečat poslodavca;

- potpis lica ovlašćenog za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Potvrda o prijemu informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem može sadržati potpis uzbunjivača i podatke o uzbunjivaču, ukoliko on to želi.

Član 7

U slučaju anonimnih obaveštenja, postupa se u skladu sa zakonom.

V Postupanje po informaciji

Član 8

Po prijemu informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem postupa se bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema informacije. U cilju provere informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, preduzimaju se odgovarajuće radnje, o čemu se obaveštava poslodavac, kao i uzbunjivač, ukoliko je to moguće na osnovu raspoloživih podataka.

Član 9

Prilikom vođenja postupka unutrašnjeg uzbunjivanja, lice ovlašćeno za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem može uzimati izjave od drugih lica u cilju provere informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem. Ako se uzimaju izjave od lica, o tome se sa- stavlja zapisnik. Takav zapisnik sadrži:

1) vreme i mesto sastavljanja zapisnika;

2) podatke o licima koja daju izjave;

3) opis činjeničnog stanja povodom provere informacija u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

4) komentar na zapisnik lica koja su dala izjave;

5) potpis lica koja su dala izjave i lica ovlašćenog za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Na sadržinu zapisnika može se staviti prigovor.

VI Informisanje uzbunjivača

Član 10

Na zahtev uzbunjivača, poslodavac je dužan da pruži obaveštenja uzbunjivaču o toku i radnjama preduzetim u postupku, kao i da omogući uzbunjivaču da izvrši uvid u spise predmeta. Poslodavac je dužan da obavesti uzbunjivača o ishodu postupka u roku od 15 dana od dana okončanja postupka.

VII Izveštaj o preduzetim radnjama

Član 11

Po okončanju postupka, lice ovlašćeno za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem sastavlja izveštaj o preduzetim radnjama u postupku o informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, predlažu mere radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana treba da sadrži najmanje:

1) vreme, mesto i način prijema informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

2) kratak opis dostavljene informacije koja ima karakter unutrašnjeg uzbunjivanja;

3) radnje koje su preduzete u cilju provere informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

4) koja su lica obaveštena o radnjama preduzetim u cilju provere informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem uz navođenje datuma i način njihovog obaveštavanja;

5) šta je utvrđeno u postupku o informaciji, uz navođenje konkretnog činjeničnog stanja, da li su utvrđene nepravilnosti i štetne radnje kao i njihov i opis, kao i da li su takve radnje izazvale štetne posledice;

6) predlog za preduzimanje odgovarajuće mere radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem;

7) potpis lica ovlašćenog za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se poslodavcu i uzbunjivaču, o kome se uzbunjivač može izjasniti u roku od 2 dana od dana dostavljanja izveštaja.

VIII Preduzimanje mera

Član 12

Poslodavac se obavezuje da, na osnovu podnetog izveštaja lica ovlašćenog za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, preduzme odgovarajuće mere radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

IX Pravo na zaštitu uzbunjivača

Član 13

Uzbunjivač ima pravo na zaštitu u skladu sa zakonom.

Lice koje traži podatke u vezi sa informacijom, ima pravo na zaštitu kao uzbunjivač, ako učini verovatnim da je prema njemu preduzeta štetna radnja zbog traženja tih podataka.

X Završna odredba

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Subotice".