PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA PIROTA ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 24/2019)

I UVOD

Ovim Programom, na osnovu Zakona o šumama ("Službeni glasnik RS, br.30/10, 93/12 i 89/15) utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta planiranih u budžetu Grada Pirota za 2019. godinu, namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja šuma i šumskog zemljišta grada Pirota.

Program korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta donosi se za svaku kalendarsku godinu. Ovaj program sadrži: generalne karakteristike područja, zakonske osnove, finansijski plan za sprovođenje mera i aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta u 2019. god, sprovođenje programa i nadzor i završne odredbe

1. GENERALNE KARAKTERISTIKE PODRUČJA

1.1. Topografsko-geografske karakteristike

Položaj

Nišavsko šumsko područje se prostire u istočnom delu Srbije. Područje je dobilo ime po reci Nišavi koja protiče sredinom područja. Nišavsko šumsko područje se prostire na teritoriji opština: Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica. Po svom geografskom položaju ovo područje pruža se između 22° 12ʼ i 23° 01ʼ istočne geografske dužine od Griniča i između 42° 51ʼ i 43° 24ʼ severne geografske širine.

Nišavsko šumsko područje se prostire, svojim većim delom u izvorišnim delovima Nišave i njenih pritoka, a manjim delom u slivu Vlasine i Timoka. Svojim severnim delom se graniči sa Timočkim šumskim područjem, istočnim sa Bugarskom, južnim sa Bugarskom i Jablaničkim šumskim područjem i zapadnim sa Moravskim šumskim područjem.

Šume sopstvenika na teritoriji Opštine Pirot pripadaju šumskoj oblasti Jugoistočna Srbija, Nišavskom šumskom području koje se prostire u istočnom delu Srbije.

1.2. Opis prirodnih uslova

Orografski uslovi

U orografskom pogledu teritorija opštine Pirot je brdsko - planinski kraj i obuhvata masiv Stare Planine - Vidlič, Vlašku Planinu, Suvu Planinu i Belavu, dok se u dolini Nišave proteže Pirotska kotlina.

Hidrografski uslovi

Hidrografska mreža ovog područja je veoma razgranata. Vode ovog kraja pripadaju slivu Nišave i Timoka i pripadaju slivu Crnog mora.

Geološke prilike

U geološkom pogledu Staru Planinu čine paleozojski škriljci, gnais, amfiboliti, fliti I kvarciti, na koje naležu crveni peščari, a u donjoj zoni javlja se i krečnjak. Vidlič uglavnom leži na krečnjačkoj podlozi, a na takvoj podlozi nalazi se i Vlaška Planina i Belava.

Pedološke prilike

Sve zemljišne tvorevine u ovom području mogu se razvrstati u dve evoluciono-genetičke serije: jedna se javlja na kiselim silikatnim a druga na bazičnim karbonatnim stenama. Skoro svi genetički članovi zastupljeni su i u jednoj i u drugoj seriji:

• Aluvijalni nanosi

• Deluvijalni nanosi

•   Sirozem

• Kiselo-smeđe zemljište

• Smeđe zemljište na krečnjaku

• Smeđe lesivirano zemljište

• Rendzina tipična na krečnjaku

• Posmeđena rendzina

• Humusno silikatna zemljišta

• Podzol-ranker.

1.3. Klimatske karakteristike

Klima

Geografski položaj Pirota a i okoline sobzirom na određenim stepen kontinentalnosti, uslovljava umereno kontinentalno podneblje sa izvesnim specifičnostima koja se manifestuju kao elementi subhumidne i mikrotermalne klime.

Temperatura vazduha

Srednja temperatura zime je 1,0°C, proleća 10,4°C, leta 20,4°C i jeseni 11,9°C, dok je srednja temperatura vazduha u vegetacionom periodu (april-septembar) 17.4

Padavine

Najviše padavina padne u maju i junu (prosečno 67.9 i 67.3 mm), a najmanje u martu 33.3 mm. Srednja godišnja visina padavina iznosi 566.4 mm.

1.4. Šume i šumsko zemljište

Opština Pirot ima ukupnu površinu 123.246 ha, od toga je pod šumom 47.701 ha ili 39%. Od ukupne površine pod šumom, državnih šuma ima 27.212 ha ili 55%, a privatnih 20.489 ha ili 45%.

Ukupna dužina granice Nišavskog šumskog područja prema Timočkom iznosi 30 km, prema Bugarskoj 110 km, prema Jablaničkom 46 km i prema Moravskom šumskom području 45 km.

Zahvaljujući složenim geološkim i klimatskim prilikama došlo je do formiranja različitih biljnih zajednica na ovom području:

Hrastov pojas: - zajednica topole, vrbe i jove

- zajednica sladuna i cera

- zajednica grabića

- zajednica jorgovana

- zajednica brdske bukove šume

- zajednica hrasta kitnjaka i graba

• Bukov pojas:

- zajednica planinske bukve

- zajednica planinske bukve i jele

- zajednica subalpijske bukve

• Smrčev pojas:

- zajednica smrče

- zajednica smrče i jele

• Pojas subalpijske vegetacije

Pojas krivulja

2. ZAKONSKE OSNOVE

Zakonom o šumama ("Sl. gl. RS", br. 30/2010, br. 93/2012 i 89/2015) uređuje se očuvanje, zaštita, planiranje, gajenje i korišćenje šuma, raspolaganje šumama i šumskim zemljištem, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja značajna za šume i šumsko zemljište. Očuvanje, zaštita i unapređenje stanja šuma, korišćenje svih potencijala šuma i njihovih funkcija i podizanje novih šumskih sastojina u cilju postizanja optimalne šumovitosti, prostornog rasporeda i strukture šumskog fonda u Republici su delatnosti od opšteg interesa. Zakonom je propisano da se obezbeđuju uslovi za održivo gazdovanje šumama i šumskim zemljištem, na način i u obimu kojim se trajno održava i unapređuje njihova proizvodna sposobnost, biološka raznovrsnost, sposobnost obnavljanja i vitalnost i unapređuje njihov potencijal za ublažavanje klimatskih promena, kao i njihova ekonomska, ekološka i socijalna funkcija, a da se pri tom ne pričinjava šteta okolnim ekosistemima.

U zaštiti šuma i šumskog zemljišta uključene su i lokalne samouprave na svojoj teritoriji. Na ime naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta lokalnim samoupravama pripada 30% od ostvarenih prihoda na godišnjem nivou. Iz tih sredstava jedinice lokalne samouprave mogu finansirati aktivnosti na unapređenju opštekorisnih funkcija šuma od značaja za lokalnu samoupravu (komunalne, sportsko-rekreativne i druge aktivnosti i objekti), u skladu sa programom koji donosi nadležni organ lokalne samouprave. Takođe, iz budžeta jedinice lokalne samouprave, mogu se finansirati i aktivnosti od opšteg interesa iz zakona.

Izveštaj o trošenju sredstava jedinica lokalne samouprave dostavlja Ministarstvu do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

3. FINANSIJSKI PLAN ZA SPROVOĐENJE MERA I AKTIVNOSTI NA ZAŠTITI ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA PREDVIĐENIH PROGRAMOM

Sredstva ovog Programa, u ukupnom iznosu od 2.200.000,00 dinara ostvariće se od dela republičke naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta (30% ostvarenih prihoda na godišnjem nivou su prihod budžeta lokalnih samouprava), koja se naplaćuje po Zakonu o šumama ("Službeni glasnik RS", br. 30/10, 93/12 i 89/15) i to:

A. Prihodi od Naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta u iznosu od

2.214.683,00 dinara, i to 14.683,00 dinara iz viška prihoda i preostali iznos po planu za 2018. godinu.

Sredstva predviđena. ovim programom koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonom o šumama, a kroz sprovođenje mera i aktivnosti na osnovu programa i projekata na zaštiti šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Pirota, a po tabeli

 

Stavka

Vrednost radova u din. sa PDV-om

Napomena:

1.1.

Podizanje zasada zaštitnih šuma na potezu od "šumskog gazdinstva do zgrade AMD" u prvoj fazi, a u dužini gde je završena faza regulacije reke Rogoz

1.000.000,00

Po projektu. Radovi će biti sprovedeni u toku 2019. godine, Sredstva se obezbeđuju iz Budžeta grada iz namenskih sredstava po zakonu

1.2.

Podizanje zasada zaštitnih šuma na potezu "nizvodno od mosta gazela do uliva reke Bistrice u reku Nišavu"

1.214.683,00

Projekat će biti sproveden u 2019. godini. Sredstva se obezbeđuju u budžetu grada i to navedeni iznos iz namenskih sredstava, a preostali iznos do ugovorenog od 14.683,00 dinara iz viška prihoda po završnom računu za 2018. godinu

 

UKUPNO
aktivnosti u 2019. godini koje se finansiraju iz Budžeta grada

2.214.683,00

 

1.1. Za ovu aktivnost grad je planirao sredstva u iznosu od 2.214.683,00 dinara iz namenskih sredstava od korišćenja šuma i šumskog zemljišta i redovnih prihoda budžeta.

1.2. Sredstva će se koristiti po sprovedenom postupku javne nabavke za nabavku sadnica i izvođenje radova na zasadima.

4. SPROVOĐENJE PROGRAMA I NADZOR

Opredeljena sredstva u iznosu od 2.214.683,00 din. sa uračunatim PDV-om koristiće se u skladu sa Programom za korišćenje sredstava od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Pirota za 2019. godinu.

Na kraju perioda 01. januar - 31. decembar 2019. godine, neiskorišćena sredstva prenose se u naredni period i raspoređuju u Programu korišćenja sredstava od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Pirota za 2020. godinu.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za realizaciju programa i projekata, kao i nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza, sprovodi odeljenje za privredu i finansije gradske uprave grada Pirota.

5. ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu".