ODLUKA

O OPŠTINSKIM PUTEVIMA I ULICAMA NA TERITORIJI GRADA PIROTA

("Sl. list grada Niša", br. 126/2017 i 24/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način upravljanja, zaštita, održavanje i finansiranje opštinskih puteva i ulica, tehničko regulisanje saobraćaja,, inspekcijski nadzor, kaznene odredbe, kao i druga pitanja od značaja za opštinske puteve i ulice na teritoriji grada Pirota (u daljem tekstu: Grad).

Mreža puteva

Član 2

Opštinski i nekategorisani putevi i ulice, čine mrežu puteva na teritoriji Grada.

1. Opštinski putevi

Član 3

Opštinski putevi su javni putevi sa savremenim kolovozom koji saobraćajno povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, kao i teritoriju Grada i naseljena mesta sa mrežom državnih puteva i utvrđuju se odlukom kojom se vrši kategorizacija opštinskih puteva i ulica.

Opštinski putevi na teritoriji Grada kategorisani su Odlukom o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica na:

- opštinski put I reda,

- opštinski put II reda.

2. Ulice i druge površine javne namene

Član 4

Ulice su javni putevi u naselju koji saobraćajno povezuju delove naselja i namenjene su za saobraćaj vozila i pešaka i određene su urbanističkim planovima.

Ulice na teritoriji Grada kategorisane su Odlukom o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica na primarnu i sekundarnu uličnu mrežu.

Primarnu uličnu mrežu čine ulice I i II reda, a sekundarnu pristupne i integrisane ulice.

Ulice I reda povezuju pojedine delove grada, a ulice II reda povezuju ulice I reda i sekundarne ulice.

Pristupna ulica je ulica koja omogućava pristup stambenim i stambeno-poslovnim objektima, industrijskim, skladišnim, komunalnim i drugim objektima, te mogu biti prema svojoj osnovnoj funkciji stambene, poslovne, trgovačke i dr.

Integrisana ulica je deo puta, ulice ili deo naselja i namenjena je za saobraćaj pešaka i vozila.

Ulica može biti i pešačka, namenjena isključivo za kretanje pešaka, a izuzetno se može dopustiti i kretanje motornih vozila, u skladu sa zakonom, na osnovu odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave Grada nadležne za poslove saobraćaja.

Druge površine javne namene, u smislu ove odluke, su postojeće i planirane javne površine, koje ne predstavljaju deo javnog puta, u smislu Zakona o javnim putevima i sl.

3. Nekategorisani putevi

Član 5

Nekategorisani putevi regulisani su Odlukom o nekategorisanim putevima na teritoriji grada Pirota.

II UPRAVLJANJE I FINANSIRANJE

Član 6

Pod upravljanjem javnim putevima podrazumeva se: korišćenje javnih puteva, zaštita javnih puteva, vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji javnih puteva, organizovanje i obavljanje stručnih poslova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnih puteva, planiranje izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnih puteva, označavanje javnih puteva i vođenje evidencije o javnim putevima i o saobraćajno-tehničkim podacima za te puteve.

Upravljanje javnim putevima je delatnost od opšteg interesa.

Član 7

Poslove upravljanja opštinskim putevima i ulicama na teritoriji grada Pirota obavlja Javno preduzeće za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta "Pirot", osim u delu koji se odnosi na vršenje investitorske funkcije na izgradnji, rekonstrukciji i rehabilitaciji javnog puta, kao i bez sprovođenja postupka javnih nabavki.

Član 8

Poslove vršenja investitorske funkcije na izgradnji, rekonstrukciji i rehabilitaciji javnog puta obavlja Gradska uprava Grada, u skladu sa pozitivnim propisima.

Gradska uprava Grada sprovodi i postupke javnih nabavki za izvođenje radova na održavanju, izgradnji i rekonstrukciji javnih puteva.

Član 9

Upravljaču puta poveravaju se javna ovlašćenja koja se odnose na:

1. izdavanje uslova za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnog priključka na javni put i donošenje rešenja investitoru o ispunjenosti izdatih uslova,

2. izdavanje uslova za izradu tehničke dokumentacije, odnosno za postavljanje linijskog infrastrukturnog objekta na javnom putu i zaštitnom pojasu javnog puta (železnička infrastruktura, elektroenergetski vod, naftovod, gasovod, objekat visinskog prevoza, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura i dr.) i donošenje rešenja investitoru o ispunjenosti izdatih uslova,

3. izdavanje saglasnosti za održavanje sportske i druge priredbe na javnom putu,

4. izdavanje dozvole za obavljanje vanrednog prevoza na javnom putu,

5. izdavanje dozvole za prekomerno korišćenje javnog puta,

6. izdavanje odobrenja za postavljanje reklamnih tabli i panoa,

7. izdavanje odobrenja za postavljanje uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje na javnom putu,

8. izdavanje saglasnosti za preusmeravanje saobraćaja na javni put u slučaju obavljanja radova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnog puta.

Akti iz stava 1. tačke 4, 5, 6, 7. i 8. izdaju se na osnovu predhodno izdatih saobraćajno- tehničkih uslova.

Upravljač javnog puta dužan je da odluči po zahtevu za:

1. izdavanje uslova za izradu tehničke dokumentacije iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana u roku propisanom zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja,

2. izdavanje saglasnosti, odnosno dozvole iz stava 1. tačke 3, 4. i 8. ovog člana, u roku od osam radnih dana od dan podnošenja zahteva.

3. izdavanje dozvola, odnosno odobrenja iz stava 1. tačke 5, 6. i 7. ovog člana, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv akata iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Pirota, u roku od 15 dana od dana dostavljanja tog akta.

Upravljač javnog puta dužan je da o aktu donetom u vršenju javnih ovlašćenja vodi evidenciju u skladu sa zakonom, koju ažurira na dnevnom nivou i objavljuje na svojoj internet stranici.

Član 10

Upravljač puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnih puteva, kao i nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja i odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog puta propisanih zakonom.

Pravno lice, preduzetnik, odnosno izvođač radova, kojem je ugovorom povereno obavljanje radova na javnom putu, dužno je da snosi nastalu štetu korisnicima javnog puta, kao i ukupne troškove koji nastanu zbog otklanjanja posledica nastalih na putu, kada je izvođenje tih radova vršeno suprotno propisanim saobraćajno- tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja.

Upravljač javnog puta dužan je da najmanje jednom u toku godine, a najkasnije do 01. septembra te godine, podnese godišnji izveštaj o izvršenoj kontroli i oceni stanja javnih puteva kojima upravlja, organu gradske uprave nadležnom za poslove saobraćaja.

Član 11

Raskopavanje javnih puteva i ostalih površina javne namene regulisano je posebnom odlukom.

Plan tehničkog regulisanja saobraćaja za teritoriju Grada, donosi organizaciona jedinica Gradske uprave Grada nadležna za poslove saobraćaja, u saradnji sa Upravljačem puta i objavljuje se u "Službenom listu grada Niša".

Član 12

Upravljač javnog puta dužan je da označava i vodi evidencije o javnim putevima i o saobraćajno- tehničkim i drugim podacima za javne puteve, za koje vrši poslove upravljanja.

Član 13

Sredstva za izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih puteva na teritoriji Grada obezbeđuju se i iz budžeta Grada.

Član 14

Naknade za upotrebu javnog puta na teritoriji Grada utvrđuju se posebnim odlukama.

Član 15

Sredstva od naplaćene naknade iz prethodnog člana, prihod su Grada.

Sredstva naplaćena od naknada koriste se namenski i to za: izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih puteva, kao i troškove korišćenja i otplatu kredita za navedene namene.

III ODRŽAVANJE, IZGRADNJA I ZAŠTITA

Član 16

Održavanje javnog puta je izvođenje radova kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj i čuva upotrebna vrednost puta.

Održavanje javnog puta obuhvata:

1. radove na redovnom održavanju javnog puta;

2. rehabilitaciju javnog puta;

3. radove na urgentnom održavanju javnog puta.

Član 17

Radovi na redovnom održavanju javnog puta su:

1. pregled, utvrđivanje i ocena stanja puta i putnog objekta;

2. mestimično popravljanje kolovozne konstrukcije i ostalih elemenata trupa puta;

3. čišćenje kolovoza i ostalih elemenata puta u granicama zemljišnog pojasa;

4. uređenje bankina;

5. uređenje i očuvanje kosina, nasipa, useka i zaseka;

6. čišćenje i uređenje jarkova, rigola, propusta i drugih delova sistema za odvodnjavanje puta;

7. popravka putnih objekata;

8. postavljanje, zamenjivanje, dopunjavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije;

9. čišćenje saobraćajne signalizacije;

10. postavljanje, zamenjivanje, dopunjavanje i obnavljanje opreme puta i objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline;

11. čišćenje opreme puta i objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline;

12. košenje trave i uređenje zelenih površina na putu i zemljišnom pojasu;

13. čišćenje snega i leda sa kolovoza javnog puta i saobraćajnih površina autobuskih stajališta, opštih parkirališta, bankina, rigola.

Član 18

Radovi na rehabilitaciji javnog puta naročito obuhvataju:

1. obnavljanje i zamenu dotrajalih kolovoznih konstrukcija, odnosno njihove delove a naročito nanošenje novog asfaltnog sloja određene nosivosti po celoj širini postojećeg kolovoza,

2. postavljanje šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranim putevima,

3. obradu površine kolovoznog zastora ili zaptivanje,

4. zamenu složenih dilatacionih sprava, izolacije, kolovoza, ograda, slivnika, ležišta, oštećenih sekundarnih elemenata i dotrajalih pešačkih staza na mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima i vijaduktima,

5. postavljanje sistema, opreme i uređaja za čije postavljanje nije potrebno pribaviti građevinsku dozvolu,

6. obnavljanje antikorozivne zaštite čeličnih konstrukcija mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta,

7. zamenu ili popravku postojećih drenažnih sistema i hidroizolacije u tunelima i popravke tunelske obloge,

8. popravku oštećenih potpornih, obložnih i portalnih zidova,

9. zamenu drenažnih i sistema za odvodnjavanje javnog puta i putnog objekta.

Član 19

Radovi na urgentnom održavanju javnih puteva u smislu ove odluke, obuhvataju aktivnosti i mere koje se preduzimaju u cilju otklanjanja nedostataka prouzrokovanih elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima, a koje je potrebno sprovesti da bi se obezbedilo nesmetano odvijanje saobraćaja ili odvijanje saobraćaja u otežanim uslovima, kada je onemogućena prohodnost puta i kada je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju.

Član 19a

Za radove na redovnom održavanju, rehabilitaciji i urgentnom održavanju javnog puta, u skladu sa zakonom kojim se uređuju putevi, Upravljač puta obezbeđuje saobraćajni projekat, pribavlja od nadležnog organa rešenje o tehničkom regulisanju saobraćaja i u svemu ostalom postupa u skladu sa odredbama navedenog zakona.

Član 20

Saobraćajni priključak na javni put gradi se u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i na osnovu izdatih uslova i rešenja upravljača javnog puta.

Upravljač javnog puta rešenje iz stava 1. ovog člana o ispunjenosti izdatih uslova donosi kada su kumulativno ispunjena 2 uslova:

1. da nije moguće izvršiti povezivanje opštinskog, odnosno nekategorisanog puta, odnosno ulice sa opštinskim, odnosno nekategorisanim putem, odnosno ulicom koji već imaju izvedenu raskrsnicu, ukrštaj ili priključak na državni put, i

2. da saobraćajni priključak iz stava 1. ovog člana nema štetne posledice za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na javnom putu.

Član 21

Za izgradnju, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro-vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta, kao i za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta, investitor je dužan da pribavi uslove i rešenje o ispunjenosti izdatih uslova od Upravljača puta.

Uz zahtev za izdavanje rešenjа iz stava 1. ovog člana, podnosi se projekat, koji mora biti izrađen u skladu sa zakonom, tehničkim propisima i standardima koji regulišu ovu oblast i overen od strane ovlašćenog projektanta.

Projekat iz stava 2. ovog člana mora biti izrađen u skladu sa prethodno izdatim uslovima upravljača puta za građenje, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro-vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta, odnosno za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta.

Član 22

Nadležni organ Gradske uprave Grada za poslove saobraćaja može zabraniti saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila na javnom putu, njegovom delu ili putnom objektu, ako to zahteva održavanje sportske ili druge manifestacije, pod uslovom da je moguće preusmeravanje saobraćaja na druge javne puteve, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Upravljača puta.

O zabrani saobraćaja iz stava 1. ovog člana, obaveštava se organ nadležan za unutrašnje poslove i Upravljač puta.

Za sprovođenje utvrđenog režima saobraćaja iz stava 1. ovog člana, mora se izraditi saobraćajni projekat i na putu postaviti saobraćajna signalizacija prema projektu.

Nadležni organ iz stava 1. ovog člana daje saglasnost da je projekat urađen u skladu sa utvrđenim režimom saobraćaja.

Podnosilac zahteva (organizator ili ovlašćeno lice u ime organizatora), obezbeđuje projektom predviđenu saobraćajnu signalizaciju ili može da po posebnom ovlašćenju, pribavljanje i postavljanje signalizacije poveri Upravljaču puta, o trošku podnosioca zahteva.

Član 23

Na javnom putu zabranjeno je naročito:

1. trajno zauzimanje puta, a privremeno zauzeće puta je moguće, uz prethodno pribavljanje saglasnosti upravljača puta;

2. izvođenje radova na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta;

3. izvođenje radova nosilaca prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na putu, kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

4. ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na putu;

5. sprečavanje oticanje voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanje daljeg oticanja voda ka njihovim recipijentima;

6. prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta i smeća na put;

7. zamašćivanje puta mazivima ili drugim sličnim materijama;

8. postavljanje i korišćenje svetla ili drugih svetlosnih uređaja na putu i pored puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na putu;

9. oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu;

10. vučenje predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu (grede, balvani, grane, kameni blokovi, plugovi, drljače i sl.);

11. spuštanje niz kosine zaseka, useka i nasipa puta, drvene građe, drva za ogrev, kamenja i drugog materijala;

12. paljenje trave i drugog rastinja na putu, kao i otpadnih predmeta i materijala;

13. nanošenje blata sa prilaznog puta na javni put;

14. puštanje stoke na put bez nadzora, napasanja i napajanje stoke na putu;

15. okretanje zaprege, traktora, pluga i drugih poljoprivrednih mašina i oruđa na putu;

16. kočenje zapreženih vozila sprečavanjem okretanja točkova;

17. uključivanje vozila na put i isključivanje sa puta van priključka ili ukrštaja i nanošenje blata na put;

18. zaustavljanje ili ostavljanje vozila kojima se ometa korišćenje puta;

19. svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu;

20. neregulisano vođenje bujičnih vodotokova koji mogu da oštete put.

Član 24

Na javnom putu i u njegovom zaštitnom pojasu nije dozvoljeno podizati spomenike, postavljati krajputaše i druge spomen-znakove, prodavati proizvode, odnosno preduzimati i druge radnje kojima se ugrožava bezbednost saobraćaja.

Član 25

Održavanje opštinskih puteva i ulica u zimskom periodu, u smislu ove odluke, podrazumeva radove i aktivnosti koji su neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama, koji mogu biti ugroženi snežnim padavinama, zavejavanjem usled vetra ili poledicom usled niske temperature ili pojave ledene kiše.

Član 26

Održavanje ulica i puteva u naseljenom mestu Pirot u zimskim uslovima (čišćenje i uklanjanje snega i leda), obavlja JP "Komunalac" Pirot pod nadzorom Upravljača puta, i vrši se prema operativnom programu rada zimske službe koji donosi ovo javno preduzeće.

Grad Pirot i JP "Komunalac" Pirot o vršenju poslova iz stava 1. ovog člana zaključuju ugovor kojim regulišu međusobna prava i obaveze.

Održavanje u zimskim uslovima, opštinskih puteva na teritoriji Grada koji se nalaze van naseljenog mesta Pirot, vrši izvođač radova izabran u postupku javne nabavke koji sprovodi Gradska uprava Grada, u skladu sa Programom zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji grada Pirota koji donosi Skupština grada, a pod nadzorom Upravljača puta.

Pravno lice, odnosno preduzetnik kome je povereno održavanje opštinskih puteva u skladu sa stavom 3 ovog člana, dužan je da sačini operativni program rada zimske službe sa detaljnim prikazom mehanizacije, ljudstva, zaduženjima i kontakt telefonima.

Član 27

Program zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji Grada Pirota koji donosi Skupština grada sadrži:

1. preglednu kartu mreže opštinskih puteva i ulica na teritoriji Grada;

2. mesta punktova zimske službe;

3. lokacije deponija materijala za posipanje i snabdevanje pogonskim gorivom;

4. lokacije kritičnih mesta (mostovi, krivine, veliki usponi i dr.);

5. podela puteva i ulica prema prioritetima održavanja;

6.raspored mehanizacije, sredstava i materijala po punktovima (broj, vrsta i količina);

7. stepen pripravnosti zimske službe;

8. postupak pri sprečavanju poledice na putevima;

9. čišćenje snega sa kolovoza puta, stajališta, posebnih parkirališta;

10. sistem obaveštavanja o stanju na putevima;

11. način evidencije rada i dežurstva.

Član 28

Čišćenje snega i leda sa trotoara, ispred i oko stambenih, poslovnih i stambeno- poslovnih objekata, prostora oko montažnih objekata, ugostiteljskih objekata, prodavnica, bioskopa, škola, zdravstvenih ustanova kao i uklanjanje ledenica sa krovova navedenih objekata i sl., obezbeđuju i odgovorna su pravna i fizička lica koja su vlasnici ili korisnici tih objekata, odnosno pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost u tim objektima, koja snose i troškove čišćenja, u skladu sa odredbama posebne odluke.

Član 29

Upravljač puta za vreme zimskih uslova odvijanja saobraćaja, može da kod nadležne organizacione jedinice Gradske uprave Grada pokrene inicijativu za uređivanje i regulisanje saobraćaja na javnim putevima, mimo usvojenog Plana tehničkog regulisanja saobraćaja.

Inicijativa iz prethodnog stava, odnosi se na donošenje rešenja da se:

1. odrede ulice u kojima se privremeno obustavlja saobraćaj, zbog sankanja dece;

2. odrede privremeno jednosmerne ulice;

3. odrede ulice koje će se zatvoriti za saobraćaj kada se ispune posebni uslovi koji se taksativno utvrde i koji su vezani za snežne padavine;

4. odrede ulice i delovi ulica u kojima nije dozvoljeno parkiranje za vreme snežnih padavina;

5.odrede izmenjeni režimi parkiranja u ulicama ili delovima ulica, za vreme snežnih padavina.

Rešenje o privremenoj izmeni režima saobraćaja donosi jedinica Gradske uprave Grada nadležna za poslove saobraćaja, koja je dužna da o tome obavesti nadležni organ za unutrašnje poslove, Upravljača puta i nadležni inspekcijski organ.

Upravljač puta je u obavezi da o privremenoj izmeni režima saobraćaja iz stava 1. ovog člana, blagovremeno obavesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način i preduzme potrebne mere obezbeđenja.

Član 30

Zabranjeno je podizanje ograda, drveća i zasada pored javnog puta, na način kojim se ometa zahtevana preglednost javnog puta i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Na raskrsnici javnog puta sa drugim putem ili na ukrštanju javnog puta sa železničkom prugom u istom nivou, moraju se obezbediti zone zahtevane preglednosti u skladu sa zakonom kojim se uređuju putevi, te su vlasnici i neposredni držaoci zemljišta koje se nalazi u zoni zahtevane preglednosti dužni da na zahtev upravljača javnog puta uklone zasade, drveće, ograde i druge predmete u cilju obezbeđenja zahtevane preglednosti puta.

Član 31

Reklamne table i panoi, kao i uređaji za obaveštavanje ili oglašavanje, postavljaju se na opštinskim putevima i ulicama na osnovu odobrenja Upravljača puta.

IV NADZOR

Član 32

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši saobraćajni inspektor.

Član 33

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

1. radove na zaštiti, održavanju, izgradnji javnih puteva i putnih objekata;

2. tehničku i drugu dokumentaciju u vezi sa održavanjem, izgradnjom i rekonstrukcijom javnih puteva;

3. stanje javnog puta i da li se pravilno i redovno sprovode propisane mere zaštite javnog puta;

4. da li je za izgradnju i rekonstrukciju javnog puta, njegovog dela i putnog objekta izdato odobrenje za izgradnju;

5. uslove odvijanja saobraćaja na javnom putu;

6. da li se pravilno i redovno sprovode propisane mere zaštite javnog puta.

Član 34

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlašćen da:

1. zabrani, odnosno obustavi izvršenje radova koji se izvode protivno zakonskim propisima, tehničkim normativima i standardima održavanja javnog puta;

2. naredi otklanjanje nedostataka na javnom putu, koji ugrožavaju stabilnost puta i bezbednost saobraćaja;

3. naredi obustavljanje radova koji se izvode u neposrednoj blizini javnog puta, a koji mogu dovesti u pitanje stabilnost javnog puta i bezbednost saobraćaja;

4. naredi preduzimanje mera za obezbeđenje javnog puta i po potrebi zabrani privremeno odvijanje saobraćaja za sva vozila ili pojedine vrste vozila koja zbog svoje ukupne težine, dimenzija i drugih tehničkih svojstava mogu da nanesu štetu javnom putu ili ugroze bezbednost saobraćaja i predloži nadležnom organu Gradske uprave Grada zabranu saobraćaja ili saobraćaja određene vrste vozila, na javnom putu;

5. naredi rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa javnog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata cevovoda, vodovoda i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

6. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

7. izda prekršajni nalog;

8. preduzima i druge mere i radnje za koje je ovlašćen.

V KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne vodi evidenciju o aktima donetim u vršenju javnih ovlašćenja (člana 9. stav 5. ove odluke;)

2. ne obezbedi održavanje i zaštitu javnih puteva i nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja (član 10. stav 1.);

2a ne podnese godišnji izveštaj o izvršenoj kontroli i oceni stanja javnih puteva kojima upravlja (član 10. stav 3.);

3. ne vodi evidenciju o javnim putevima i o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima za javne puteve (član 12.);

4. radove na redovnom održavanju, rehabilitaciji ili urgentnom održavanju javnog puta, izvodi bez saobraćajnog projekta ili rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja;

5. priključak prilaznog puta na javni put gradi suprotno odredbama člana 20. ove odluke;

6. kao investitor pri izvođenju radova postupa suprotno odredbama člana 21.;

7. održavanje sportske ili druge manifestacije na javnom putu obavlja suprotno odredbama člana 22.;

8. preduzima radnje na javnom putu koje su zabranjene odredbama člana 23. ove odluke;

9. preduzima radnje na javnom putu i njegovom zaštitnom pojasu koje su zabranjene odredbama člana 24. ove odluke;

10. ne donese operativni program rada zimske službe (član 26.);

11. blagovremeno ne obavesti javnost o privremenoj izmeni režima saobraćaja i ne preduzme potrebne mere obezbeđenja (član 29. stav 4.);

12. podiže ograde, drveće i zasade pored javnih puteva suprotno odredbama člana 30. stav 1. ili ne postupi po zahtevu Upravljača puta iz stava 2 istog člana ove odluke;

13. (brisana)

14. ne pribavi odobrenje Upravljača puta iz člana 31. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. kao investitor pri izvođenju radova postupa suprotno odredbama člana 21. ove odluke;

2. preduzima radnje na javnom putu koje su zabranjene odredbama člana 23.;

3. preduzima radnje na javnom putu i njegovom zaštitnom pojasu koje su zabranjene članom 24.;

4. postupi suprotno odredbama člana 30. stav 1. ove odluke;

5. ne postupi po zahtevu Upravljača puta iz člana 30. stav 2. ove odluke;

6. ne pribavi odobrenje Upravljača puta iz člana 31. ove odluke.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 37

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".