ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROGRAMA UPRAVLJANJA OTPADOM

("Sl. glasnik RS", br. 30/2019)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Programa upravljanja otpadom Republike Srbije (u daljem tekstu: Program).

2. Strateška procena uticaja Programa se radi za teritoriju Republike Srbije.

3. Razlozi za izradu Strateške procene uticaja Programa sadržani su u članu 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Programa za upravljanje otpadom na životnu sredinu:

- značaj ovog programa na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilaze iz potrebe da se životna sredina i prirodne vrednosti zaštite i obezbedi održivi razvoj i finansijski aspekat dostizanja ovih parametara na području Republike Srbije, kao i da se unapredi upravljanje otpadom na teritoriji Republike Srbije. Potrebno je da se u planiranju Programa sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, odnosno upravljanja otpadom i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način, uključujući i finansijske implikacije.

4. Strateška procena se radi za Program koji obuhvata područje Republike Srbije.

5. Izrada Strateške procene uticaja zasnovana je na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti, upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, zaštite prirode kao i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

6. Strateškom procenom uticaja biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, zaštićenih prirodnih dobara, stanovništva, zdravlja, naselja, gradova, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrde da zahtevaju odgovarajuću obradu.

7. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Programa, sadrži:

- ciljeve i u odnosu na njih definisane ciljne vrednosti;

- mere i rokove za postizanje ciljeva i ciljnih vrednosti;

- postupak praćenja realizacije ovog programa;

- polazne osnove Strateške procene su: obuhvat, predmet i ciljeve Programa, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Republike Srbije; varijante razvoja planskog područja, uključujući scenario nultog razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine; procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu; opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu; opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Programa;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor Programa sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanje životne sredine uključena u Program;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranje Izveštaja o strateškoj proceni uticaja;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

8. Nosilac izrade Strateške procene će biti izabran u skladu sa članom 10. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu Strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Strateške procene uticaja programa upravljanja otpadom.

9. Učešće zainteresovanih organa i organizacija u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se dostavljanjem Izveštaja o strateškoj proceni na mišljenje.

Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida u Program, u trajanju od 30 dana, u jedinici lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje Ministarstvo zaštite životne sredine.

11. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

12. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".