PROGRAM

OZELENJAVANJA I UREĐENJA DVORIŠTA ŠKOLSKIH I PREDŠKOLSKIH USTANOVA

("Sl. list grada Niša", br. 30/2019)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Zelenilo u gradu i njegovoj okolini ima mnogostruki značaj. Biljke svojim oblikom, građom i životnim osobinama, predstavljaju nezamenljive elemente prirode, koji doprinose unapređenju životne sredine u najširem smislu reči. Zelene površine grada pozitivno utiču na okolinu delovanjem na mikroklimu, tako što smanjuju visoke temperature vazduha, povećavaju stepen vlažnosti, regulišu jačinu vetra, prečišćavaju vazduh, smanjuju i ublažavaju jačinu gradske buke.

U skladu sa članom 2. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br.135/04, 36/09, 72/09, 43/11, 14/16, 76/18 i 95/18), sistem zaštite životne sredine čine mere, uslovi i instrumenti za održivo upravljanje, očuvanje prirodne ravnoteže, kao i sprečavanje, kontrolu, smanjivanje i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine. Svi subjekti sistema zaštite životne sredine, na osnovu člana 4. ovog Zakona dužni su da čuvaju i unapređuju životnu sredinu.

U skladu sa tim Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Niša sprovodi Program ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju unapređenja životne sredine.

II - CILJ PROGRAMA

Ozelenjavanje dvorišta školskih i predškolskih ustanova sprovodi se u cilju unapređenja životne sredine vizuelnim oplemenjavanjem prostora, pozitivnim uticajem na mikroklimu prostora u okviru dvorišta vaspitno - obrazovnih ustanova, poboljšanjem kvaliteta vazduha i smanjenjem izloženosti najmlađe populacije povećanim nivoima komunalne buke.

Dugoročne mere za unapređenje životne sredine u dvorištima obrazovno - vaspitnih ustanova podrazumevaju unapređenje zelene infrastrukture u skladu sa idejnim projektima ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova, izrađenim od strane JP Zavod za urbanizam Niš br.3648/2 od 28.12.2018. godine.

III - SADRŽAJ PROGRAMA

Program se realizuje u cilju podsticanja aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u vaspitno- obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Niša u 2019. godini, kao i cilju podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini.

Životni procesi biljaka, kao gradivnih elemenata svih zelenih površina, direktno utiču na kvalitet životne sredine u gadovima. Suština životnih procesa biljaka jeste pretvaranje sunčeve energije u hemijsku procesom fotosinteze. Koristeći sunčevu svetlost i vodu biljke pretvaraju ugljen-dioksid u ugljene hidrate i kiseonik. Kroz proces transpiracije biljke (sa površine listova) gube vodu u vidu vodene pare, čime utiču na regulaciju vlažnosti i temperaturu vazduha (vlažnost vazduha se povećava, a temperatura smanjuje). Što je površina lisne mase veća, to je ovaj proces intenzivniji. Sa druge strane, lišće upija vodenu paru u slučaju kada je vazduh prezasićen vlagom i sprovodi je u korenov sistem. U jutarnjim časovima, pri visokoj vlažnosti vazduha, na lisnoj površini vazduh se kondenzuje i voda pada na tlo. Transpiracija sa procesom evaporacije (kretanje vode u obliku vodene pare) objedinjena je u evapotranspiraciju, označava važnu fazu u kružnom toku vode u prirodi. Bujna vegetacija stvara hladovinu i odbija veliku količinu sunčevog zračenja, a u isto vreme putem isparavanja odvodi toplotu iz okruženja.

Prašina i čestice zagađivača zadržavaju se na lisnoj površini, a potom ih kiša spira na tle. Lisna površina apsorbuje štetne gasove sadržane u vazduhu. Oni ostaju u lišću i u jesen, kada lišće počne da opada, takođe završavaju na zemlji.

Lišće ima sposobnost da odbija i upija zvuk.

Struktura lista apsorbuje i prenosi i na taj način smanjuje - jedan deo akustične energije, a ostatak odbija.

Ključni efekti zelenih površina na kvalitet životne sredine u gradovima su: ublažavanje efekata lokalnih toplotnih ostrva, ublažavanje efekata vetra, evaporacija, redukcija zagađenja, povećanje biodiverziteta.

Uspostavljanje zelene infrastrukture u dvorištima obrazovno - vaspitnih ustanova omogućiće unapređenje životne sredine, jer zelene biljke predstavljaju prirodne prečišćivače zagađujućih i štetnih materija u gradskim sredinama i prirodne zvučne barijere koje umanjuju buku, pozitivno utiču na mikroklimu, a u isto vreme vizuelno oplemenjuju prostor i sredinu u kojoj deca borave.

Raspored i vrsta biljaka na predloženim lokacijama, kao i opis neophodnih aktivnosti određeni su posebnim idejnim projektima ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova na teritoriji grada Niša u 2019. godini. Idejni projekti za svako dvorište sastavni su deo Programa.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u 2019. godini predlaže ozelenjavanje i uređenje dvorišta sledećih školskih i predškolskih ustanova na teritoriji grada Niša:

1. OŠ "Ivo Andrić" Niš;

2. OŠ "Čegar" Niš;

3. OŠ "Ćele Kula" Niš;

4. Gimnazija "Svetozar Marković" Niš;

5. Gimnazija "9.maj" Niš;

6. Specijalna škola sa domom učenika "Bubanj" Niš;

7. Medicinska škola " DR Milenko Hadžić".

Sastavni deo Programa ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova su sledeći Idejni projekti:

• OŠ. "Ivo Andrić" Niš, ul. Branko Begović bb,(Pripremni radovi - Prva faza, Ozelenjavanje - Druga faza) ;

• OŠ "Čegar" Niš, ul. Školska bb(Pripremni radovi - Prva faza; Ozelenjavanje - Druga faza);

• OŠ "Ćele Kula" Niš ul. Radnih brigada br. 28 (Pripremni radovi - Prva faza, Ozelenjavanje - Druga faza);

• Gimnazija "Svetozar Marković" Niš, ul. Branka Radičevića br. 1 (Pripremni radovi - Prva faza, Ozelenjavanje - Druga faza);

• Gimnazija "9.maj" Niš, ul. Jeronimova br.18 (Pripremni radovi - Prva faza, Ozelenjavanje - Druga faza);

• Specijalna škola sa domom učenika "Bubanj" Niš, ul. Bubanjskih heroja br.3, (Pripremni radovi - Prva faza, Ozelenjavanje - Druga faza) i;

• Srednja medicinska škola Niš - Medicinska škola " DR Milenko Hadžić" ul. Zetska br.55. (Pripremni radovi - Prva faza).

U Idejnim projektima uređenja (ozelenjavanja) školskih dvorišta, za svako dvorište dat je opis radova (br. 01.Pripremni radovi - Prva faza; br.02. Ozelenjavanje - Druga faza; br.03. Održavanje - treća faza).

Program ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova sprovodiće se fazno u toku 2019. godine, u skladu sa Idejnim projektima uređenja (ozelenjavanja). Organizacija koja bude izabrana za realizaciju Programa, sprovođenjem postupka javnih nabavki, biće u obavezi da uređenje i ozelenjavanje školskih dvorišta izvrši na osnovu idejnih projekata po fazama, koji čine sastavni deo Programa.

IV - IZVEŠTAVANJE O SPROVOĐENJU PROGRAMA

Izveštaji o realizaciji Programa ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova, Gradskoj upravi Grada Niša, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, dostavljaće izabrani pružalac usluga, nakon realizacije ozelenjavanja i uređenja svake obrazovno - vaspitne ustanove.

Potrebno je da izveštaji sadrže podatke o pruženim uslugama sa detaljnim opisom aktivnosti za svako ozelenjeno dvorište, sa fotografijama, podacima o svim pripremnim radovima, upotrebljenom materijalu, vrsti i broju sadnica. U prilogu izveštaja potrebno je dostaviti uputstvo za održavanje zelenila za svako uređeno i ozelenjeno dvorište.

Svakoj obrazovno - vaspitnoj ustanovi, biće dostavljeno uputstvo za održavanje zelenila i ukoliko ne postupaju u skladu sa uputstvom i dođe do uništavanja biljaka, biće u obavezi da posadi nove biljke iste vrste.

V - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja u 2019. godini, obuhvata 2 faze:

I faza - Donošenje Programa ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova, od strane Gradskog veća Grada Niša i

II faza - Realizacija Programa ozelenjavanja i uređenja dvorišta školskih i predškolskih ustanova, od strane organizacije koja se bavi ovom delatnošću, a koja će biti izabrana u postupku javnih nabavki.

VI - IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa obezbeđena su u budžetu Grada Niša - Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine, u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Niša za 2019. godinu ("Službeni list Grada Niša", br.118/18) i Programom korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Niša za 2019. godinu ("Službeni list Grada Niša", br.9/19).

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".