ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA SPOMENIKA PRIRODE "DUNAVSKI PARK" U NOVOM SADU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 19/2019)

Član 1

Ovom odlukom određuje se i utvrđuje visina i način obračuna i plaćanja naknada za korišćenje zaštićenog područja Spomenika prirode "Dunavski park" u Novom Sadu (u daljem tekstu: zaštićeno područje).

Član 2

Privredno društvo ili drugo pravno lice, preduzetnik i građani (u daljem tekstu: Korisnici) koji na zaštićenom području obavljaju poslove ili raspolažu nepokretnostima i drugim stvarima na zaštićenom području, posećuju zaštićeno područje radi odmora, sporta, rekreacije i sličnih potreba i na drugi način koriste zaštićeno područje, Javnom komunalnom preduzeću "Gradsko zelenilo", Novi Sad, (u daljem tekstu: Upravljač) plaćaju naknadu, i to za:

1) obavljanje delatnosti u zaštićenom području (delatnost putničkih agencija, tur-operatora, usluge rezervacije i prateće aktivnosti; delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata; delatnost trgovine, zanatskih usluga; i dr.);

2) održavanje turističkih, rekreativnih, sportskih i drugih manifestacija i aktivnosti;

3) korišćenje imena i znaka zaštićenog područja;

4) posetu zaštićenom području.

Član 3

Naknada se utvrđuje i plaća po tarifi iz sledeće tabele:

PREDMET I OBVEZNIK NAKNADE

OSNOVICA

VISINA U RSD

I DELATNOSTI

1.

UGOSTITELJSTVO

1.1.

Usluge ishrane i pića

1.1.1.

Vlasnici, odnosno pravna ili fizička lica kojima je povereno upravljanje nad stalnim i stacionarnim, privremenim i pokretnim ugostiteljskim objektima za pružanje usluga ishrane i pića: restoran, kafana, bar, bife, objekat brze hrane i dr.

po m2 površine na kojoj se pruža usluga, uključujući i površinu pripadajuće terase odnosno bašte/ godišnje

1.005

2.

TRGOVINA

2.1.

Prodaja suvenira i druge robe

 

 

2.1.1.

Vlasnici, odnosno pravna ili fizička lica kojima je povereno upravljanje nad objektima za prodaju štampe, duvana i sl. robe

po kiosku/godišnje

4.500

2.1.2.

Pokretne tezge za prodaju raznih roba

po m2 / dnevno

330

3.

SNIMANJE

3.1.

Snimanje filmova (igranih, reklamnih, dokumentarnih i dr.), zvučnih zapisa i fotografisanje u komercijalne svrhe

3.1.1.

Pravna i fizička lica koja snimaju filmove, i to:

po započetom danu snimanja

 

3.1.1.1.

Snimanje igranih filmova

 

12.250

3.1.1.2.

Snimanje dokumentarnih filmova

 

5.000

3.1.1.3.

Snimanje reklamnih filmova

 

20.000

3.1.1.4.

Snimanje zvučnih zapisa

 

2.000

3.1.1.5.

Fotografisanje

 

2.000

4.

POSTAVLJANJE REKLAMA

4.1.

Reklamne i informativne oznake, postavljene na zaštićenom području, osim oznaka saobraćajne i turističke signalizacije

4.1.1.

Vlasnik oznake table, reklame, panoa i druge oznake

po m2 površine/godišnje

15.750

II KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA ZA SPORTSKO REKREATIVNE AKTIVNOSTI, ODRŽAVANJE MANIFESTACIJA

5.

SPORT I REKREACIJA

5.1.

Korišćenje zemljišta za sport i rekreaciju

5.1.1.

Vlasnici odnosno pravna ili fizička lica kojima je povereno upravljanje nad igralištima, teniskim terenima, i sl.

po m2 površine/godišnje

35

5.2.

Korišćenje zemljišta zaštićenog područja za sportske, turističke i kulturne manifestacije

5.2.1.

Organizator manifestacije (kulturni događaj, praznik, filmske projekcije i dr.)

po događaju/dnevno

14.000

III KORIŠĆENJE IMENA I ZNAKA ZAŠTIĆENOG PODRUČJA

6.

KORIŠĆENJE IMENA I ZNAKA

6.1.

Korišćenje imena i znaka zaštićenog područja

6.1.1.

Pravno lice ili preduzetnik koji koristi ime i znak zaštićenog dobra u poslovnom imenu pravnog lica i preduzetnika, poslovnim aktima, oznaci proizvoda, reklami i drugo

Sporazumno po ugovoru, a u slučaju nesaglasnosti volja 1% godišnjeg iznosa ukupnog prihoda ostvarenog korišćenjem imena i znaka

po ugovoru/
1%

IV POSETA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

7.

POSETA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

7.1.

Vođenje posetilaca radi razgledanja i fotografisanja zaštićenog područja

7.1.1.

Posetilac, odnosno pojedinac ili organizator putovanja:

- za punoletnog posetioca, po posetiocu/dan

100

- za decu od 8 do 18 godina/dan

50

Član 4

Obračun naknade definisan tačkom 5.2. se vrši od momenta početka aktivnosti na pripremi manifestacije, a završetkom se smatra čas iznošenja opreme, rekvizita i ostalog.

Član 5

Utvrđivanje naknade za korišćenje zaštićenog područja vrši Upravljač zaštićenog područja rešenjem za kalendarsku godinu, odnosno srazmerno periodu korišćenja, kada je period korišćenja kraći od kalendarske godine.

Utvrđena obaveza iz stava 1. ovog člana za kalendarsku godinu, plaća se tromesečno, u roku od 15 dana po isteku tromesečja.

Utvrđena obaveza iz stava 1. ovog člana za period korišćenja kraći od kalendarske godine, plaća se mesečno, u roku od 15 dana po isteku meseca.

Izuzetno od st. 1. do 3. ovog člana, naknade za korišćenje zaštićenog područja koje se plaćaju dnevno, obveznik naknade plaća ovlašćenom licu Upravljača zaštićenog područja, prilikom ulaska u zaštićeno područje, na osnovu izdatog odgovarajućeg računa, odnosno ulaznice na ulaznim mestima, odnosno informativnim punktovima, informativnim centrima ili na drugi način.

Obvezniku koji otpočinje obavljanje delatnosti u zaštićenom području utvrđuje se akontaciona obaveza, u roku od 15 dana od dana početka obavljanja delatnosti, a plaćanje se vrši u roku iz stava 2. ovog člana.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba organu u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine autonomne pokrajine.

Način i rok plaćanja naknade za privremene aktivnosti iz tabele navedene u članu 3. ove odluke, određuju se prilikom zaključivanja ugovora, odnosno izdavanja rešenja.

Član 6

Naknade za korišćenje zaštićenog područja oslobađaju se:

1) deca predškolskog uzrasta,

2) fizička lica sa invaliditetom i posebnim potrebama,

3) penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza (poslednji primljen ček od penzije),

4) korisnici čije aktivnosti neposredno doprinose unapređenju stanja, prezentaciji i promociji vrednosti zaštićenog područja,

5) korisnici kod kojih su usled elementarne nepogode ili drugih razloga nastupile okolnosti koje bitno otežavaju uslove rada i poslovanja za vreme trajanja tih okolnosti,

6) korisnici stvari u javnoj svojini koji obavljaju aktivnosti od opšteg interesa koji za obavljanje tih aktivnosti koriste nepokretnosti posebne namene koje su u posebnom režimu u skladu sa zakonom.

Član 7

Naknade utvrđene ovom odlukom uplaćuju se na poseban račun Upravljača, a sredstva ostvarena od naknada po ovoj odluci koriste se za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja, odnosno za sprovođenje plana i programa upravljanja zaštićenim područjem.

Član 8

Obvezniku naknade, koji u celosti ili delimično, nije platio naknadu u roku propisanom ovom odlukom, Upravljač zaštićenog područja, šalje opomenu.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži vrstu naknade, iznos naknade koji je dospeo za naplatu, druge troškove, nalog da dospeli iznos sa obračunatom kamatom plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, sa obračunatom kamatom od dana izdavanja opomene do dana uplate dospele naknade.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži i pouku obvezniku naknade da u roku od pet dana može sa licem nadležnim za utvrđivanje i naplatu da raspravi sporna pitanja u vezi sa dospelim iznosom naknade za naplatu.

Član 9

Lice nadležno za utvrđivanje i naplatu naknade može, na obrazloženi zahtev obveznika naknade, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovane naknade, odnosno odobriti plaćanje dospele, a neizmirene obaveze na rate, pod uslovom da plaćanje dugovane naknade za obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje, odnosno obvezniku nanosi bitnu ekonomsku štetu.

O odlaganju plaćanja dugovane naknade, po ispunjenju uslova iz stava 1. ovog člana, odlučuje ovlašćeno lice u licu koje je nadležno za utvrđivanje i naplatu konkretne naknade.

Aktom iz stava 2. ovog člana može se odobriti odlaganje plaćanja dugovane naknade na rate, najduže do 24 meseca.

Odlaganje plaćanja dugovane naknade vrši se potpisivanjem sporazuma sa obveznikom naknade, odnosno donošenjem rešenja lica nadležnog za utvrđivanje i naplatu naknade.

Ako se obveznik naknade ne pridržava rokova iz sporazuma, odnosno rešenja o odlaganju plaćanja dugovane naknade, ili ukoliko u periodu za koji je odloženo plaćanje dugovane naknade ne izmiri tekuću obavezu, lice nadležno za utvrđivanje i plaćanje naknade će po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje i dospeli, a neplaćeni dug naplatiti u postupku prinudne naplate.

Član 10

Ova odluka objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Spomenika prirode "Dunavski park" u Novom Sadu, broj 01-7477/3 od 2. oktobra 2012. godine.