ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA I REDA BROJ 21 NOVI SAD - RUMA - ŠABAC I DRŽAVNOG PUTA I REDA BROJ 19 ŠABAC-LOZNICA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 33/2019)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica (u daljem tekstu: Izmene i dopune Prostornog plana) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Izmena i dopuna Prostornog plana za zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizlazi iz potrebe da se zaštite životna sredina i prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području Izmena i dopuna Prostornog plana;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja Izmena i dopuna Prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način.

3. Strateška procena se radi za područje Izmena i dopuna Prostornog plana. Okvirna granica Izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Sremska Mitrovica i opštine Ruma, i to:

- na teritoriji grada Sremska Mitrovica: cela katastarska opština Jarak;

- na teritoriji opštine Ruma: delove katastarske opštine Ruma i cele katastarske opštine Hrtkovci, Platičevo i Klenak.

Konačna granica Izmena i dopuna Prostornog plana utvrđuje se Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Izmena i dopuna Prostornog plana, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi Izmena i dopuna Prostornog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Izmena i dopuna Prostornog plana; varijante razvoja planskog područja, uključujući scenario nultog razvoja i varijante razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine; procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Izmena i dopuna Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Izmene i dopune Prostornog plana;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

7. Nosilac izrade Strateške procene je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12, 42/13 - US, 50/13 - US, 98/13 - US, 132/14, 145/14 i 83/18).

8. Rok za izradu Strateške procene je 12 meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana.

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila. Strateška procena se vrši u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

9. Učešće zainteresovanih organa i organizacija u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se dostavljanjem Izveštaja o strateškoj proceni na mišljenje.

Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana, u trajanju od 15 dana, u jedinicama lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Izmena i dopuna Prostornog plana.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje JP "Putevi Srbije".

11. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

13. Ova odluka stupa na snagu danom stupanja na snagu Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana.