ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PLANOVE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 29/2015, 22/2018 i 12/2019)

Član 1

Ovom Odlukom obrazuje se Komisija za planove (u daljem tekstu: Komisija) i utvrđuju se parametri za utvrđivanje iznosa i načina isplate naknade za rad u Komisiji predsedniku i članovima Komisije (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Odlukom se obrazuje Komisija za planove u sledećem sastavu:

1. Aleksandar Nenković, diplomirani inženjer arhitekture, predsednik

2. Saša Milićević, diplomirani prostorni planer, zamenik predsednika

3. Nikola Miletić, diplomirani inženjer saobraćaja, član

4. Petar Simović, diplomirani inženjer arhitekture, član

5. Zoran Gagić, diplomirani inženjer arhitekture, član

6. Marko Perišić, diplomirani prostorni planer, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, član

7. Svetlana Čeperković, diplomirani prostorni planer, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, član

8. Mr. Miodrag Ferenčak, diplomirani inženjer arhitekture, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, član

9. Tatjana Jovanović, diplomirani inženjer arhitekture, sekretar.

Član 3

U slučaju kada Skupština grada Kragujevca imenuje glavnog urbanistu u skladu sa Zakonom, glavni urbanista postaje po funkciji i predsednik Komisije.

Član 4

Zadatak Komisije iz člana 2. ove Odluke je obavljanje stručnih poslova u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata, stručne provere usklađenosti urbanističkog projekta sa planskim dokumentom i zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja (u daljem tekstu: Zakon), kao i davanja stručnog mišljenja po zahtevu nadležnih organa uprave.

Član 5

Predsednik Komisije saziva sednice, predlaže dnevni red (u saradnji sa nadležnim licima nosioca izrade planskog dokumenta koji je predmet zasedanja), predsedava sednicama, potpisuje zapisnike i zaključke Komisije, stara se o pravilnoj primeni pravilnika kojim se uređuju uslovi i način rada Komisije i obavlja druge poslove koje mu poveri Komisija, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Zamenik predsednika zamenjuje predsednika u njegovom odsustvu obavljajući poslove iz njegovog delokruga, odnosno pomaže mu u radu ili obavlja druge poverene poslove Komisije, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obezbeđuje nosilac izrade planskog dokumenta.

Član 6

Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članove Komisije iz člana 2. ove Odluke imenuju se lica koja ispunjavaju sledeće uslove: da su priznati stručnjaci iz oblasti planiranja i izgradnje, da imaju visoku stručnu spremu, odgovarajuću ličnu licencu inženjerske komore Srbije i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Član 7

Mandat predsednika i članova Komisije iz člana 2. ove Odluke traje četiri godine.

Član 8

Predsedniku i članovima Komisije iz člana 2. ove Odluke (u daljem tekstu: članovi), za rad u Komisiji pripada naknada.

Član 9

Pravo na naknadu imaju lica koja nisu u radnom odnosu u nadležnom organu grada Kragujevca koji sprovodi postupak stručne kontrole i postupak javnog uvida i kojima nije u opisu posla obavljanje poslova iz delokruga rada Komisije iz člana 4. ove Odluke.

Član 10

Iznos naknade iz člana 8. ove Odluke utvrđuje se na mesečnom nivou, za mesece u kojima je održana jedna ili više sednica Komisije, u visini 25% prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko se u toku meseca održi više sednica Komisije, pravo na naknadu imaju članovi koji su prisustvovali svim održanim sednicama.

Pravo na naknadu iz člana 8. ove Odluke, izuzetno mogu ostvariti i članovi Komisije koji nisu prisustvovali nekoj od sednica, ukoliko svoj izostanak opravdaju pisanim zahtevom uz dostavljanje odgovarajućih dokaza. Opravdanost razloga za izostanak ceni organ nadležan za donošenje rešenja o utvrđivanju prava na naknadu.

Član 11

Pravo i visina iznosa naknade iz člana 8. ove Odluke utvrđuje se rešenjem predsednika Administrativnog odbora, za svakog člana Komisije koji je prisustvovao sednici, odnosno sednicama Komisije, za mesec za koji se isplaćuje naknada.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, donosi se na osnovu pisanog zahteva sekretara Komisije, uz koji se dostavlja evidencija prisutnosti sednici, odnosno sednicama Komisije, kao i podatak o poslednjem objavljenom podatku o iznosu prosečne neto zarade u Republici Srbiji.

Član 12

Članovi Komisije koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca imaju pravo na naknadu troškova prevoza, u visini cene povratne autobuske karte na relaciji od mesta prebivališta do mesta održavanja sednice Komisije.

Pravo i visina iznosa naknade iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se rešenjem predsednika Administrativnog odbora, na osnovu pisanog zahteva člana Komisije, koji uz zahtev obavezno prilaže autobuske karte za traženu relaciju, odnosno ukoliko je prevoz izvršen sopstvenim vozilom, navode se registarske oznake vozila kojim je prevoz izvršen.

Član 13

Komisija iz člana 2. ove Odluke radi prema odredbama Zakona, odnosno u skladu sa propisom kojim se uređuje stručna kontrola, rani javni uvid i javni uvid u planski dokument.

Komisija iz člana 2. ove Odluke bliže određuje svoj rad poslovnikom o radu Komisije.

Poslovnik o radu Komisije predlaže predsednik Komisije i donosi ga Komisija većinom glasova na konstitutivnoj sednici.

Poslovnikom o radu bliže se uređuje način sazivanja sednice, rad na sednici, način vođenja zapisnika, način glasanja i odlučivanja, način sačinjavanja i potpisivanja zapisnika, odnosno izveštaja o obavljenoj stručnoj kontroli, odnosno o obavljenom javnom uvidu.

Član 14

Komisija iz člana 2. ove Odluke može obrazovati radne timove za pojedina složena pitanja iz oblasti: saobraćaja, pejzažnog uređenja i ekologije, zaštite graditeljskog nasleđa i urbane rekonstrukcije, infrastrukture, kao i za tehnoekonomska pitanja i arhitektonsko oblikovanje.

Komisija zaključkom o obrazovanju radnog tima određuje broj članova i sastav radnih timova.

Predsednik Komisije saziva sednicu radnog tima i određuje dnevni red.

U slučaju kada je potrebno obrazložiti pojedine stavove i mišljenja Komisije, sednici radnog tima prisustvuje i član Komisije koga odredi Komisija.

Radni tim radi na sednicama, kojima prisustvuje većina članova radnog tima, a donosi zaključke većinom glasova prisutnih članova radnog tima, o čemu se sastavlja zapisnik.

Sednicom radnog tima predsedava član radnog tima koga odredi radni tim.

Zapisnik sa zaključcima radnog tima je obavezan deo materijala koji se razmatra na sednici Komisije.

Član 15

Danom početka primene ove Odluke prestaju da važe odredbe Odluke o obrazovanju Komisije za planove ("Službeni list grada Kragujevca", br. 28/11- prečišćen tekst, 8/12, 6/13 i 8/14) i Odluke o uslovima, visini i načinu isplate naknade članovima Komisije za planove ("Službeni list grada Kragujevca", br. 28/11).

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o obrazovanju Komisije za planove

("Sl. list grada Kragujevca", br. 22/2018)

Član 2

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o obrazovanju Komisije za planove.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o obrazovanju Komisije za planove

("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/2019)

Član 2

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o obrazovanju Komisije za planove.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".