ODLUKA
O JAVNOM PREVOZU PUTNIKA U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst, 38/2014, 9/2017, 11/2018 i 12/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, prava i obaveze preduzeća i drugog pravnog lica koje obavlja ovu delatnost (u daljem tekstu: prevoznik), prava i obaveze preduzeća i drugog pravnog lica koje obavlja komunalne poslove u okviru ove komunalne delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće), prava i obaveze korisnika prevoza (u daljem tekstu: putnik) i uslovi za kontinuirano obavljanje ove delatnosti.

Član 2

Javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju (u daljem tekstu: javni prevoz putnika), u smislu ove odluke, je komunalna delatnost gradskog i prigradskog prevoza putnika koja obuhvata obavljanje javnog linijskog prevoza putnika autobusima na teritoriji naseljenog mesta Kragujevac, kao i prevoz između naseljenih mesta na teritoriji grada Kragujevca i obezbeđivanje prijema i otpreme putnika na stanicama i stajalištima kao saobraćajnim objektima koji se koriste u javnom linijskom prevozu putnika.

Član 3

Komunalne poslove iz okvira komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika i to: organizovanje jedinstvenog prevoza putnika i upravljanje integrisanim tarifnim sistemom i obezbeđivanje prijema i otpreme putnika na stanicama i stajalištima kao saobraćajnim objektima koji se koriste u javnom linijskom prevozu putnika, obavlja Gradska agencija za saobraćaj d.o.o. Kragujevac, koju je Grad osnovao za obavljanje ovih poslova (u daljem tekstu: Preduzeće).

Javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, obavlja prevoznik na osnovu ugovora koji zaključi sa Preduzećem, po pribavljenoj saglasnosti Gradskog veća.

Član 4

Prevoznik, koji obavlja javni prevoz putnika, mora da ispunjava uslove propisane zakonom i opšte uslove prevoza.

Prevoznik, pored obaveze iz stava 1. ovog člana, je dužan da svoj rad i poslovanje organizuje u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

II ORGANIZACIJA PREVOZA

Član 5

Javni prevoz putnika obavlja se autobusima.

Član 6

Javni prevoz putnika obavlja se na stalnim linijama - svakodnevno tokom cele godine, sezonskim linijama - periodično (za učenike, studente i drugo) i vanrednim linijama - za vreme održavanja skupova, kulturnih, umetničkih, sportskih i drugih priredbi, ali ne duže od 5 dana.

Javni prevoz putnika može da se obavlja i na probnim linijama, koje se uvode na obrazloženi predlog Preduzeća, uz saglasnost Gradskog veća, u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i saobraćajno-tehničkim uslovima.

Period ocene opravdanosti uvođenja probne linije ne može biti duži od šest meseci. Ukoliko Preduzeće utvrdi opravdanost uvođenja nove stalne linije pokreće se postupak za registraciju nove linije u javnom prevozu, u skladu sa odredbama ove odluke.

Izuzetno, period iz stava 3. ovog člana, može se na zahtev Preduzeća produžiti za dodatnih šest meseci, ukoliko postupak za poveravanje prevoza na ovoj liniji nije okončan u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 7

Na osnovu izvršene analize Preduzeća, a na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, Gradsko veće određuje:

- linije u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika, trasu, naziv i broj linije,

- tarifni sistem i cene karata,

- sistem naplate.

Član 8

Za određivanje trase linije prevozni put mora da ispunjava propisane uslove u pogledu širine saobraćajnih traka, nosivosti kolovozne konstrukcije i vrste kolovoznog zastora, minimalnih poluprečnika krivina, veličine nagiba, osvetljenosti u naseljenom mestu i drugo.

Linije u gradskom saobraćaju označavaju se brojem i nazivom prema nazivima krajnjih autobuskih stajališta, odnosno naseljenim mestima.

Linije u prigradskom saobraćaju označavaju se nazivom prema nazivima krajnjih autobuskih stajališta.

Linija ne može da se određuje na lokalitetima ili u zonama gde bi se kretanjem autobusa neposredno oštetile instalacije, putni objekti i ugrožavala bezbednost saobraćaja.

Član 9

Kod određivanja linija, Preduzeće po potrebi pribavlja mišljenje upravljača puta.

Član 10

Gradska uprava vodi registar linija i rešenjem određuje način vođenja registra linija.

U registar se unosi redni broj, naziv prevoznika, naziv linije, broj i naziv autobuskih stajališta i drugo.

Član 11

Gradsko veće posebnom odlukom određuje autobuska stajališta u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 12

Javni prevoz putnika obavlja se po registrovanom i overenom redu vožnje.

Red vožnje sadrži:

- naziv prevoznika,

- broj i naziv linije prema nazivima krajnjih stajališta,

- datum početka rada linije,

- dužinu i trasu linije,

- naziv i lokacije stajališta na liniji u oba smera, kao i njihova rastojanja,

- vreme rada linije, prvi i poslednji dnevni polazak na liniji za radni dan, subotu, nedelju i u dane praznika,

- broj polazaka u toku dana za radni dan, subotu, nedelju i u dane praznika i ukupan broj vozila koji opslužuje liniju,

- prosečan interval između polazaka autobusa na liniji za karakteristični period u toku dana za radni dan, subotu, nedelju i u dane praznika,

- period važenja reda vožnje.

Član 13

Prevoznik je dužan da, najkasnije 15 dana pre početka obavljanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, dostavi Gradskoj upravi zahtev za registraciju reda vožnje na registraciju i overu.

Uz zahtev za registraciju reda vožnje podnosi se:

- izvod iz registra o vršenju delatnosti javnog prevoza putnika,

- dokaz o ispunjenosti zakonom utvrđenih uslova i

- red vožnje prethodno overen od strane Preduzeća.

Član 14

Gradska uprava vrši registraciju i overu reda vožnje.

U registar reda vožnje unosi se redni broj, naziv prevoznika, naziv i vrsta linije, broj polazaka na liniji, datum upisa reda vožnje u registar i rok važenja reda vožnje.

Overa reda vožnje vrši se stavljanjem štambilja koji sadrži: redni broj pod kojim je upisan u registar, datum overe i potpis ovlašćenog lica.

Član 15

Gradska uprava je dužna da red vožnje overi u roku od pet dana od dana podnošenja, ili da overu odbije.

Ako Gradska uprava odbije overu reda vožnje, dužna je da u roku navedenom u stavu 1. ovog člana, donese rešenje i obrazloži razloge odbijanja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana dopuštena je žalba Gradskom veću grada Kragujevca u roku od 15 dana od dana uručenja.

III PRAVA I OBAVEZE PREVOZNIKA I PREDUZEĆA

Član 16

Prevoznik je dužan da javni prevoz putnika obavlja prema utvrđenom, registrovanom i overenom redu vožnje i u skladu sa Ugovorom o obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Ugovor o obavljanju prevoza).

O redu vožnje Preduzeće je dužno da obavesti korisnike usluga prevoza putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način, najkasnije tri dana pre njegove primene.

Član 17

Prevoznik može iz opravdanih razloga na određenoj liniji, privremeno da obustavi prevoz ili da liniju skrati, produži ili delimično izmeni trasu, uz saglasnost Gradske uprave.

Pod opravdanim razlozima, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se elementarne nepogode (požar, poplava, snežni nanos, poledica i sl.), znatna oštećenja ulica, puteva i putnih objekata, isključenje autobusa zbog tehničke neispravnosti, čime je onemogućeno bezbedno odvijanje prevoza na liniji.

Prevoznik je dužan da o razlozima poremećaja prevoza na određenoj liniji, odmah obavesti Gradsku upravu, a najkasnije u roku od tri sata od momenta nastalih razloga.

Gradska uprava je dužna da odmah po prijemu obaveštenja iz stava 3. ovog člana da prevozniku saglasnost za izmenu linije dok traju opravdani razlozi.

Član 18

Prevoznik može da prestane sa obavljanjem prevoza na utvrđenoj liniji u slučajevima i pod uslovima propisanim zakonom i Ugovorom o obavljanju prevoza.

Član 19

Sredstva za obavljanje javnog prevoza putnika obezbeđuju se iz sledećih izvora:

- prihod iz integrisanog tarifnog sistema (od prodaje mesečnih markica i pojedinačnih karata u spoljnoj prodajnoj mreži),

- prihod od prodaje pojedinačnih karata u vozilima, kao i prihod od godišnjih i drugih karata u skladu sa sistemom naplate,

- subvencije i drugi prihodi iz budžeta grada Kragujevca i

- drugi izvori prihoda u skladu sa Zakonom.

Sredstva za obavljanje komunalnih poslova u okviru ove delatnosti, obezbeđuju se iz:

- dela sredstava za obavljanje javnog prevoza putnika,

- drugih prihoda iz budžeta grada Kragujevca,

- naplate kazni za neizvršavanje obaveza prevoznika u skladu sa Ugovorom,

- naplate doplatne karte,

- prihoda od reklame na voznim ispravama, vozilima i stajalištima,

- drugih izvora prihoda u skladu sa Zakonom.

Član 19a

Tarifni sistem u javnom prevozu putnika utvrđuje se Odlukom Gradskog veća na predlog Preduzeća.

Na osnovu Tarifnog sistema iz stava 1. ove odluke, Preduzeće donosi Pravilnik kojim se bliže uređuje tarifni sistem, područje njegove primene, vrste karata, naplata, kategorije korisnika i uslovi korišćenja usluge prevoza, kontrola putnika i prodaja voznih isprava u javnom prevozu putnika i dr.

Preduzeće donosi odluku o usvajanju cenovnika usluga, odnosno karata na osnovu metodologije za obračun osnovnih cena karata u tarifnom sistemu, iz stava 1, ovog člana, u javnom prevozu putnika.

Prevoznik ima pravo na naknadu za obavljanje javnog prevoza putnika, na osnovu Metodologije obračuna prihoda prevoznika i obračuna izmene jediničnih cena, koju donosi Gradsko veće na osnovu predloga Preduzeća.

Član 20

Preduzeće je dužno da obavlja komunalne poslove organizovanja jedinstvenog prevoza putnika, upravljanja integrisanim tarifnim sistemom, koji obuhvataju objedinjenu naplatu prevoza putnika, štampanje, distribuciju i prodaju karata, dispečersku funkciju, postavljanje i održavanje nadstrešnica, klupa, korpi za otpatke i izvoda iz reda vožnje, kao i objekata za prodaju karata, informisanje putnika, kontrolu rada prevoznika, kontrolu voznih isprava u vozilu, naplatu doplatne karte i sl.

Poslove iz stava 1. ovog člana, Preduzeće je dužno da obavlja u skladu sa Godišnjim programom, koji donosi Skupština društva uz saglasnost osnivača.

Član 21

Prevoznik je dužan da obezbedi jednoobrazan izgled autobusa u pogledu boje karoserije, koju određuje Gradsko veće, na predlog Preduzeća.

Vozila kojima se obavlja javni prevoz putnika moraju ispunjavati uslove propisane zakonom, ovom odlukom i Pravilnikom o opštim uslovima za vozila u javnom linijskom prevozu putnika u gradu Kragujevcu, koji na predlog Preduzeća, usvaja Gradsko veće.

Preduzeće može zaključiti ugovor sa pravnim licem ili preduzetnikom o reklamiranju njegovih proizvoda i usluga u skladu sa zakonom, isticanjem reklamnih poruka na bočnim stranama karoserije ili u unutrašnjem prostoru autobusa.

U unutrašnjem delu autobusa nije dozvoljeno ispisivanje grafita.

U autobusu se obavezno ističe izvod iz propisa kojima se regulišu prava i obaveze putnika i prevoznika, kao i Cenovnik usluga.

Član 21a

Vozač je dužan:

- da vozilo zaustavlja na svim stajalištima prema registrovanom redu vožnje i da prilikom zaustavljanja otvori vrata (smatra se da je vozilo zaustavljeno na stajalištu kada je prednji deo vozila poravnat sa stajališnom oznakom),

- da omogući izlazak putnika iz vozila na bezbedan način i izvan stajališta u slučaju dužeg zastoja,

- da vozilo zaustavi na posebno određenoj i obeleženoj površini na terminusu i da omogući putnicima ulazak u vozilo odmah po pristajanju, osim u vozilu koje je u rezervi ili u kvaru, a koje je zaustavljeno na za to rezervisanoj površini,

- da omogući putnicima sa invaliditetom (OSI), koji koriste kolica i druga pomagala, nesmetan ulazak u vozilo spuštanjem rampe za ulazak (ukoliko je vozilo poseduje),

- da za vreme stajanja na terminusu preduzme odgovarajuće radnje u cilju obezbeđenja vozila od nekontrolisanog kretanja,

- da se pridržava reda vožnje na liniji, osim u slučajevima predviđenim čl. 17. ove odluke,

- da pokrene vozilo tek kada se uveri da su sva vrata zatvorena,

- da za vreme rada nosi oznaku sa nazivom prevoznika i identifikacionim brojem i službenim odelom propisanim pravilnikom,

- da ne puši u vozilu,

- da se prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo,

- da se stara o održavanju reda u vozilu,

- prodaje karte u vozilu,

- da prati validaciju voznih isprava putnika koji ulaze na prednja vrata.

Vozač ne sme dozvoliti boravak drugih lica u prostoru izdvojenom i namenjenom vozaču.

Za vreme vožnje ne sme razgovarati sa putnicima niti koristiti mobilni telefon.

IV PRAVA I OBAVEZE PUTNIKA

Član 22

Putnik za vreme vožnje mora da ima voznu kartu ili ispravu na osnovu koje ima pravo na prevoz, koju na zahtev ovlašćenog lica Preduzeća mora pokazati radi kontrole.

Ugovor o prevozu smatra se zaključenim momentom upisivanja karte u memoriju beskontaktne smart kartice, odnosno momentom kupovine karte u vozilu kod vozača ili kupovinom posebne karte kod kontrolora.

Putnik je dužan da beskontaktnu smart karticu validira pri ulasku u vozilo.

Izuzetno od stava 2. ovog člana za decu do sedam godina, profesionalne pripadnike Vojske Srbije i pripadnike policije u uniformi, ugovor o prevozu se zaključuje momentom ulaska u vozilo i ova lica nisu u obavezi da poseduju voznu ispravu.

Za kupovinu karte kod vozača korisnik je dužan da obezbedi odgovarajući novčani iznos.

Član 23

Kontrolu putnika obavlja kontrolor ili drugo ovlašćeno lice, opremljen prenosnim uređajem za kontrolu putnika kojim se vrši provera ispravnosti vozne isprave i karte.

Prilikom kontrole putnika kontrolor ili drugo ovlašćeno lice dužno je da pokaže kontrolisanom licu službenu legitimaciju.

Lica koja su prilikom kontrole zatečena u vozilu dužna su da kontroloru ili drugom ovlašćenom licu pokažu vozne isprave i kartu, osim lica iz člana 22. stav 4. ove odluke.

Ukoliko se u postupku provere utvrdi da nije izvršena validacija smart kartice koja glasi na ime, a na kojoj je upisana dopuna za tekući mesec, kontrolor će smart karticu blokirati i dati putniku uputstva u pogledu načina deblokade, nakon čega putnik može da završi započetu vožnju.

Ukoliko lice koje je prilikom kontrole zatečeno u vozilu odbije da kontroloru i drugom ovlašćenom licu pokaže voznu ispravu i kartu, smatra se da ne poseduje važeću voznu ispravu i kartu.

Član 23a

Lice koje se u momentu kontrole zateklo u vozilu, bez važeće karte, može kod kontrolora kupiti posebnu kartu.

Kupovinom posebne karte, lice stiče prava i obaveze putnika, kao i pravo na započeto i dalje korišćenje usluge javnog prevoza putnika u danu u kome je karta izdata.

Ukoliko putnik ne poseduje važeću kartu, a želi da kupi posebnu kartu dužan je da kontroloru ili ovlašćenom licu pruži podatke o svom identitetu.

Posebna karta obavezno sadrži:

- podatke o putniku (ime, prezime, jedinstveni matični broj);

- cenu utvrđenu aktom iz člana 19a. ove odluke;

- liniju javnog prevoza, garažni broj;

- datum izdavanja i službeni broj kontrolora koji je posebnu kartu izdao.

Član 23b

Ukoliko putnik ne poseduje važeću kartu i ne želi da kupi posebnu kartu, dužan je da kontroloru ili ovlašćenom licu pruži podatke o svom identitetu.

Podatke o licu koje se u momentu kontrole zateklo u vozilu, bez važeće karte i koje ne kupi posebnu kartu, kontrolor upisuje u službenu evidenciju i elektronskim putem stavlja na uvid komunalnoj policiji radi izdavanja prekršajnog naloga.

Ovako sačinjen i elektronski potpisan prekršajni nalog šalje se elektronskim putem kontroloru na njegov prenosni uređaj, koji ga štampa i uručuje licu iz prethodnog stava ovog člana.

Lice koje se u momentu kontrole zateklo u vozilu bez važeće karte i koje ne kupi posebnu kartu dužno je da po uručenju odštampane kopije elektronski potpisanog prekršajnog naloga napusti vozilo na prvom narednom stajalištu. Ukoliko lice ne napusti vozilo, kontrolor može da izda nalog vozaču da zaustavi i zadrži vozilo na stajalištu.

Uručenje i plaćanje prekršajnog naloga vrši se u skladu sa zakonom kojim se reguliše prekršajni postupak.

Kontrolor u kontroli može zatražiti pomoć policije, odnosno komunalne policije.

Član 24

Prilikom ulaska putnika u vozilo na prednja vrata i zauzimanja mesta za sedenje prednost imaju putnici invalidi, trudnice, lica sa malom decom i stare i nemoćne osobe.

Član 24a

Putnik može u vozilo uneti prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ometa druge putnike u vozilu u korišćenju prevoza (ručni prtljag, dečija kolica, dečiji bicikl, invalidska kolica i dr.).

Putnik može u vozilo uneti i manjeg psa ili mačku u posebnoj korpi za prenos životinja ili drugoj odgovarajućoj konstrukciji za transport životinja (u daljem tekstu: transporter) prilagođenoj vrsti i veličini životinje, koja mora biti zaključana, i kojom se onemogućava provlačenje šape, njuške, izlazak životinja iz transportera i druge radnje koje mogu ometati ostale putnike.

Putnik je dužan da vodi brigu o svom prtljagu iz stava 1. i 2. ovog člana i smesti ga na odgovarajući način tako da ne ometa niti ugrožava ostale putnike i saobraćajno osoblje.

Član 25

U slučaju prekida vožnje zbog tehničke neispravnosti autobusa, putnici mogu sa istom voznom kartom nastaviti vožnju drugim autobusom na istoj liniji.

Ukoliko u poslednjoj vožnji dođe do kvara autobusa, prevoznik je dužan da obezbedi drugi autobus kojim će putnici sa istom voznom kartom nastaviti vožnju.

Član 26

Stvari nađene u autobusu i na autobuskom stajalištu, predaju se voznom osoblju.

Za nađene stvari, vozno osoblje će nalazaču izdati potvrdu u kojoj će naznačiti broj linije, broj autobusa, vreme nalaženja i kratak opis nađene stvari.

Ukoliko se vlasnik nađene stvari ne pronađe za vreme vožnje, vozno osoblje će stvari i kopiju potvrde predati odgovarajućoj službi prevoznika odmah po završetku rada.

Prevoznik je dužan da nađene stvari u roku od pet dana preda nadležnom organu koji se stara o čuvanju nađenih stvari.

Član 27

Zabranjeno je:

1. ulaziti u autobus u napitom stanju,

2. unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim pasa vodiča slepih lica,

3. unošenje u autobus oružja, osim licima koja su posebnim propisima ovlašćena za nošenje oružja,

4. unositi u autobus stvari koje mogu povrediti, oštetiti, uprljati ili uznemiriti putnike ili štetiti autobusu,

5. unositi u autobus zapaljive i eksplozivne, odnosno opasne materije,

6. uznemiravati putnike pevanjem, sviranjem, vikom, nepristojnim izrazima i drugim sličnim postupcima,

7. ometati osoblje u autobusu u vršenju poslova,

8. pušiti u autobusu,

9. bacati otpatke u autobus,

10. nalaziti se u vozilu javnog prevoza putnika bez važeće karte, odnosno vozne isprave,

11. ulaziti u vozilo na vrata koja nisu obeležena oznakom za ulaz u vozilo, odnosno izlaziti iz vozila na vrata koja nisu obeležena oznakom za izlaz iz vozila,

12. prosjačenje i prodaja proizvoda i sl. u vozilu.

Vozno osoblje je dužno da opomene putnika koji postupi protivno odredbama stava 1. ovog člana.

Putnik koji i pored opomene vrši zabranjenu radnju iz stava 1. ovog člana, udaljiće se iz autobusa.

Vozno osoblje se može obratiti za pomoć policajcu radi utvrđivanja identiteta i udaljavanja iz autobusa lica koje postupi protivno odredbama stava 1. ovog člana.

V POSEBNE ODREDBE

Član 28

Ugovorom koji Preduzeće zaključuje sa prevoznikom, preciziraće se bliži uslovi za obavljanje ove delatnosti i prava i obaveze prevoznika i Preduzeća, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 29

Radi obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, u slučaju poremećaja ili prekida u pružanju komunalne usluge usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti, prevoznik koji obavlja ovu komunalnu delatnost dužan je da bez odlaganja preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja ili prekida u skladu sa zakonom.

Ako prevoznik ne obezbedi kontinuitet u pružanju komunalne usluge i pored preduzetih mera duže od tri dana, Gradsko veće može naložiti Preduzeću da angažuje drugog prevoznika, privremeno, putem neposredne pogodbe, do otklanjanja uzroka koji su doveli do poremećaja ili prekida u pružanju komunalne usluge, a u slučaju da se izbor prevoznika ne izvrši u predviđenom roku, najduže do okončanja postupka izbora prevoznika u skladu sa zakonom.

U slučaju štrajka, Preduzeće je dužno da obezbedi minimum procesa rada, u skladu sa zakonom i Odlukom Skupštine grada Kragujevca.

Član 29a

Preduzeće je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga (u daljem tekstu: Izjašnjavanje) u trajanju od najmanje 30 dana.

Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana, Preduzeće objavljuje u sredstvima javnog informisanja, na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca: www.kragujevac.rs i internet stranici Preduzeća.

Izjašnjavanje se može organizovati i elektronskim putem.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostavi Gradskoj upravi nadležnoj za komunalne poslove izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove sačinjava Predlog mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i dostavlja je Gradskom veću sa Izveštajem o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pruženih usluga.

Radi otklanjanja nedostataka koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika, Gradsko veće nalaže Preduzeću preduzimanje mera u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

VI NADZOR

Član 30

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Član 31

Poslove inspekcijskog nadzora vrši Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove preko inspektora za saobraćaj i puteve.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o saradnji komunalne policije i inspekcijskih službi grada Kragujevca.

Komunalni policajac može izdati prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 31a

Licu koje prekrši odredbe ove Odluke, inspektor za saobraćaj i puteve u pisanoj formi izdaje prekršajni nalog u skladu sa odredbama o dostavljanju iz zakona koji uređuje opšti upravni postupak.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama o dostavljanju iz zakona koji uređuje opšti upravni postupak.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, inspektor za saobraćaj i puteve će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu, ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, inspektor za saobraćaj i puteve dostavlja nadležnom prekršajnom sudu, radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga, ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno prevoznik koje obavlja ovu komunalnu delatnost ako:

1. ne obavlja prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju po utvrđenom, registrovanom i overenom redu vožnje i ne pridržava se istog (član 16. st. 1),

2. ne obavesti korisnike prevoza pre primene reda vožnje (član 16. st. 2),

3. obustavi prevoz bez saglasnosti Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja (čl. 17. st. 1),

4. prestane da obavlja prevoz na utvrđenoj liniji suprotno uslovima iz zakona i Ugovora o obavljanju prevoza (član 18),

5. utvrdi i primenjuje cene prevoza bez saglasnosti izvršnog organa grada Kragujevca (član 19a),

6. ako Prevoznik ne obezbedi jednoobrazan izgled autobusa u pogledu boje karoserije koja je određena aktom Gradskog veća (član 21. Odluke),

7. ako Prevoznik ne obezbedi da u slučaju prekida vožnje, nastavi prevoz drugim vozilom (član 25. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću, odnosno drugom pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara.

Član 32a

Novčanom kaznom od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik i drugo pravno lice ako onemogući ili ometa inspektora za saobraćaj i puteve u vršenju službene dužnosti, ili ne dostavi tražene podatke u određenom roku, ili dostavi netačne podatke i ako ne izvrši - ili u određenom roku ne izvrši rešenje inspektora za saobraćaj i puteve.

Za radnje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 32b

Novčanom kaznom od 3.000,00 dinara kazniće se za prekršaj vozač ako postupa u suprotnosti sa odredbama članova 21a i 26. st. 2 i 3. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana inspektora za saobraćaj i puteve izdaje prekršajni nalog, u skladu sa zakonom.

Član 32v

Novčanom kaznom od 6.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice (putnik):

- koje se nalazi u vozilu javnog prevoza putnika prevoza bez važeće karte ili kupljene posebne karte (čl. 22. i 23. ove Odluke)

- ako postupa suprotno odredbama čl. 23. stav 3., 24a, 27.stav 1. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana prekršajni nalog uručuje kontrolor u skladu sa odredbama ove odluke.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Izvršni odbor će u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke da donese rešenje o određivanju stalnih linija u javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca.

Član 34

Izvršni odbor grada Kragujevca će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke raspisati konkurs o poveravanju obavljanja ove komunalne delatnosti po postupku propisanom odlukom Skupštine grada.

Član 35

Do organizovanja prevoza u skladu sa odredbama ove Odluke, prevoznik koji obavlja ovu delatnost je dužan da nastavi sa obavljanjem delatnosti u skladu sa propisima koji su važili do donošenja ove Odluke.

Član 36

Sekretarijat je dužan da odredi način vođenja registra linija i autobuskih stajališta, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 37

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe Odluke o lokalnom linijskom i slobodnom vanlinijskom prevozu putnika, autobuskim stanicama i stajalištima na teritoriji opštine Kragujevac ("Sl. list opštine Kragujevac", br. 14/92), i to: člana 2. stav 1. i od člana 3. do člana 20.

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Kragujevca.

 

Samostalni članovi Odluke o dopunama
Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju

("Sl. list grada Kragujevca", br. 38/2014)

Član 2

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2017)

Član 4

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju

("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/2018)

Član 15

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju

("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/2019)

Član 14

Do obezbeđivanja uslova za primenu čl. 23a i 23b Odluke, kontrolor će dostavljati obaveštenje komunalnom policajcu sa podacima o licu koje se zatekne u vozilu bez važeće vozne isprave i karte.

Komunalni policajac na osnovu dostavljenih podataka kontrolora, izdaje prekršajni nalog putniku u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i propisima o prekršajima.

Član 15

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju sadrži:
1. Odluku o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5/01),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 7/06),
3. Odluku o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08),
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09),
5. Odluku o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10),
6. Odluku o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14).
Prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ne sadrži odredbe:
- članova 22., 23. i 24. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/06), kojim se u članu 22. obavezuje izvršni organ grada Kragujevca da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ove Odluke donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za obavljanje komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu radi izbora prevoznika, i da su Prevoznici koji obavljaju ovu delatnost dužni da nastave sa obavljanjem ove delatnosti do okončanja postupka po javnom konkursu; članom 23. obavezano je Preduzeće da u roku od 15 dana od stupanja na snagu ove Odluke donese potrebna akta, a članom 24. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 5. i 6. Odluke o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/08), kojim je u članu 5. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a članom 6. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 2. i 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09), kojim je u članu 2. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a članom 3. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke i njena primena počev od 23. januara 2010. godine;
- članova 2. i 3. Odluke o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10), kojim je u članu 2. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a članom 3. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 5. i 6. Odluke o izmenama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14), kojim je u članu 5. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a članom 6. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke.