ZAKLJUČAK
O PRIHVATANJU METODOLOGIJE ZA OBRAČUN OSNOVNIH CENA KARATA U JEDINSTVENOM TARIFNOM SISTEMU U GRADSKOM I PRIGRADSKOM PREVOZU PUTNIKA GRADSKE AGENCIJE ZA SAOBRAĆAJ DOO KRAGUJEVAC

("Sl. list grada Kragujevca", br. 13/2019)

I Prihvata se Metodologija za za obračun osnovnih cena karata u jedinstvenom tarifnom sistemu u gradskom i prigradskom prevozu putnika broj 24 koji je utvrdila Skupština društva Gradske agencije za saobraćaj doo Kragujevac, Odlukom, broj 24 na sednici održanoj 15.03.2019. godine.

II Metodologija iz poglavlja I ovog zaključka primenjuje se počev od narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", sa kojim danom prestaje sa primenom Metodologija za obračun cena mesečnih pretplatnih karata u jedinstvenom tarifnom sistemu u gradskom i prigradskom transportu putnika Gradske agencije za saobraćaj doo Kragujevac, br. 3265 od 24.12.2018. godine, koju je prihvatilo Gradsko veće zaključkom broj 38-9/18-V od 26. decembra 2018. godine.

* * *

Na osnovu člana 30. Odluke o osnivanju "Gradske agencije za saobraćaj" doo Kragujevac, Skupština društva, na sedamdeset devetoj sednici održanoj dana 15.03.2019. godine u Kragujevcu donela je

ODLUKU
O UTVRĐIVANJU METODOLOGIJE ZA OBRAČUN OSNOVNIH CENA KARATA U JEDINSTVENOM TARIFNOM SISTEMU U GRADSKOM I PRIGRADSKOM PREVOZU PUTNIKA

Usvaja se Metodologija za obračun osnovnih cena karata u jedinstvenom tarifnom sistemu u gradskom i prigradskom prevozu putnika koja je odštampana uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Odluku uputiti Gradskom veću radi davanja saglasnosti.

* * *

METODOLOGIJA
ZA OBRAČUN OSNOVNIH CENA KARATA U JEDINSTVENOM TARIFNOM SISTEMU U GRADSKOM I PRIGRADSKOM PREVOZU PUTNIKA

Na osnovu jedinstvenog tarifnog sistema i izabranih vrsta karata dati su modeli za formiranje cena osnovnih vrsta karata.

1. Cene karata van režima pretplate

1.1.Elektronska karta za jednu vožnju

Osnovna cena karte za vožnju u jednoj zoni ili jednoj relaciji jeste Co (takozvani tarifni model). Cena karte za određeni broj zona Cz se formira tako što uzima u obzir osnovnu cenu Co i tarifni korak Kz za svaku narednu zonu odnosno relaciju prema sledećem modelu:

Cz = Co * Kz [dinara]

S obzirom da je u Kragujevcu u primenu jedinstveni tarifni sistem, tj. nema promene tarifnog koraka Kz (Kz=1), sledi:

Cz = Co [dinara]

1.2. Papirna karta kupljena kod vozača u vozilu

Cena karte kupljene u vozilu Cv zavisi od cene karte kupljene u pretprodaji uvećane za određeni procenat zbog povećanja troškova naplate (naplata od strane vozača). Tako bi ova cena uvećana za 114% prema modelu iznosila:

Cv= Co * 2,14 [dinara]

1.3. Vremenske karte

Cene vremenskih karti kupljene u pretprodaji predstavljaju proizvod osnovne cene karte i planiranog prosečnog broja vožnji za vremenski period korišćenja karte.

Vrsta karte

Vremensko korišćenje karte

Prosečan broj vožnji
(vp)

Način obračuna

Vremenska karta za više vožnji

120 minuta

1,29

CVK= Co * vp

Dnevne vremenske karte

Jedan dan

2,86

Cd1= Co * vp

Tri dana

7,86

Cd3= Co * vp

Pet dana

10,00

Cd5= Co * vp

Cena elektronske karte van režima pretplate za jednu vožnju plaćena beskontaktnom platnom karticom i mobilnim telefonom koji podržava NFC tehnologiju i ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju uvećava se za troškove koje naplaćuju mobilni operateri odnosno poslovne banke, a ne može biti veća od 15% prodajne cene sa PDV propisane ovim cenovnikom.

Elektronske karte van režima pretplate za više vožnji - osnovne vremenske karte imaju period važenja 120 minuta od momenta prve validacije.

Putnik ima pravo na neograničen broj vožnji u vremenu korišćenja osnovne vremenske karte na linijama JTS sistema, ako je validacijom nepersonalizovane plastične smart kartice izvršena naplata usluge prevoza po utvrđenoj ceni.

Validacija osnovnih vremenskih karata plaćenih nepersonalizovanom plastičnom smart karticom u vozilima je obavezna, a vreme korišćenja započinje u momentu prve validacije nepersonalizovane plastične smart kartice, pri čemu korisnik ima pravo da svaku započetu vožnju u vremenu koje je određeno vrstom odabrane vremenske karte i završi.

Dnevna vremenska karta čije je vreme korišćenja jedan dan, važi 24 sata od momenta prve validacije, za neograničen broj vožnji na linijama JTS.

Dnevna vremenska karta čije je vreme korišćenja tri dana, važi tri puta po 24 sata od momenta prve validacije, za neograničen broj vožnji na linijama JTS.

Dnevna vremenska karta čije je vreme korišćenja pet dana, važi pet puta po 24 sata od momenta prve validacije, za neograničeni broj vožnji na linijama JTS.

Validacija dnevnih vremenskih karata u vozilima je obavezna, a vreme korišćenja započinje momentom prve validacije, pri čemu korisnik ima pravo da svaku započetu vožnju u vremenu koje je određeno vrstom odabrane dnevne vremenske karte i završi. Kupljena vremenska karta se mora upotrebiti najkasnije 90 dana od kupovine na prodajnom mestu.

Posebna karta važi na ime korisnika i ne može se prenositi na druga lica. Posebnu kartu izdaje kontrolor putnicima zatečenim u vozilu bez vozne isprave ili sa neispravnom voznom ispravom.

1.4. Posebna karta

Posebna karta važi na ime korisnika i ne može se prenositi na druga lica. Posebnu kartu izdaje kontrolor putnicima zatečenim u vozilu bez vozne isprave ili sa neispravnom voznom ispravom.

Cpk= Cv * 10

Kupovinom posebne karte kod kontrolora, od momenta izdavanja putnik stiče pravo na započeto i dalje korišćenje usluge linijskog prevoza u danu u kom je karta izdata.

2. Elektronske karte u pretplati

Cene mesečnih pretplatnih karata za određenu grupu korisnika Cmk zavise od mesečne mobilnosti pojedinih karakterističnih grupa u sistemu javnog gradskog i prigradskog transporta putnika Mmk (učenici, studeniti, zaposleni, penzioneri, nezaposleni i sl.), procenta komercijalnog popusta pk, procenta socijalnog popusta koji se odobrava za pojedine karakteristične grupe korisnika psg (učenici, nezaposleni, penzioneri i sl.). Opšti model za izračunavanje mesečne pretplatne karte bi bio:

Cmk= Mmk * Co * Kp [dinara]

U postojećem sistemu javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika u Kragujevcu usvojena je jedinstvena vrednost mesečne mobilnosti od Mmk= 52 vožnje mesečno za sve kategorije korisnika. Komercijalni popust koji se primenjuje u formiranju cene iznosi 23%.

Komercijalni i socijalni popusti zavise od tarifne politike Grada i za različite kategorije putnika su različiti. Komercijalni popust za sve kategorije je 23%.

Usvojene vrednosti socijalnih popusta po kategorijama su sledeće:

• Građani RS i strani državljani (0%);

• Učenici srednjih škola, studenti, nezaposleni i penzioneri (50%);

• Učenici osnovnih škola (60%);

• Korisnici prava na socijalnu pomoć sa učešćem od 30% (70%);

Pravo na socijalni popust ostvaruju lica sa prebivalištem na teritoriji grada Kragujevca.

U tabeli su dati koeficijenti popusta sa pomenute kategorije:

Kategorija korisnika

Građani RS i strani državljani

Učenici srednjih škola i studenti

Nezaposleni i penzioneri

Učenici osnovnih škola

Korisnici prava na socijalnu pomoć (sa učešćem od 30%)

Koeficijent socijalnog popusta - Ksg= (1- Psg)

1

0,5

0,5

0,4

0,3

Koeficijent komercijalnog popusta- Kk= (1-Pk)

0,77

0,77

0,77

0,77

0,77

Koeficijent popusta Kp= Ksg * Kk

0,770

0,385

0,385

0,308

0,231

Putnik koji pravo na uslugu prevoza ostvaruje personalizovanom plastičnom smart karticom sa upisanom mesečnom elektronskom kartom u pretplati u memoriju kartice, ima pravo na neograničen broj vožnji radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, na linijama JTS.

Mesečna elektronska karta u pretplati važi počev od prvog i zaključno sa poslednjim danom u mesecu za koji je karta kupljena.

2.1. Polumesečna elektronska karta u pretplati

Obračunava se na sledeći način:

Cpmk= Cmk * 0,5

Cmk - cena mesečne karte za kategoriju korisnika "Građani RS i strani državljani"

Putnik koji pravo na uslugu prevoza ostvaruje personalizovanom plastičnom smart karticom sa upisanom polumesečnom elektronskom kartom u pretplati u memoriju kartice, ima pravo na neograničen broj vožnji radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, na linijama JTS.

Polumesečna elektronska karta u pretplati za prvu polovinu meseca važi od 01. do 15. u mesecu, odnosno za drugu polovinu meseca važi od 16. do kraja meseca.

2.2. Cena godišnje elektronske karte za pravna lica Cgk

Obračunava se po modelu:

Cgk= Cmk* 11 * (1 - Pkp)

Cgk - cena godišnje karte

Cmk - cena mesečne karte

Pkp - količinski popust

Količinski popust (Pkp):

- za individualne korisnike i pravna lica do 100 zaposlenih iznosi 0%,

- za pravna lica sa i preko 100 korisnika iznosi 10%.

Putnik koji uslugu prevoza ostvaruje personalizovanom plastičnom smart karticom sa upisanom godišnjom elektronskom kartom u pretplati u memoriju kartice, ima pravo na neograničen broj vožnji radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, na linijama JTS.

Godišnja elektronska karta u pretplati važi 365 dana počev od dana kupovine, odnosno 12 meseci od momenta slanja podataka uređajima u vozilima za uplate preko pravnih lica i internet portala.

Za dopunu preko pravnih lica godišnja karta se upisuje kao 12 mesečnih karata pri čemu je pravno lice u obavezi da dostavi izmene (ukoliko ih ima), tj. JMBG-ove koji se skidaju i JMBG-ove koji se stavljaju na listu za naredni mesec. Kako pravno lice ne bi slalo istu izmenu i u narednim mesecima ova izmena se upisuje i za sve preostale mesece. Ukoliko nema izmena dopune se automatski upisuju na kartice zaposlenih sa spiska iz prethodnog meseca.

Pravno lice nema pravo na povraćaj sredstava po osnovu plaćenih godišnjih karata niti pravo na povraćaj razlike u ceni u slučaju da dođe do promene cena u periodu važenja godišnje karte.

Osnovicu za obračun popusta, određenog prema Metodologiji, čini ukupan iznos svih karata kupljenih za kategoriju zaposlenih, po svakom predračunu posebno.