ODLUKA
O OGLAŠAVANJU NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja sredstava za oglašavanje i drugi vidovi oglašavanja na otvorenim površinama na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: grad).

Oglašavanje u smislu ove Odluke je predstavljanje u bilo kom obliku, u vezi sa poslovanjem odnosno profesionalnom ili poslovnom delatnošću, radi podsticanja prodaje robe i usluga, prodaje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza.

Oglašavanje na otvorenim površinama je vid oglašavanja putem sredstava podesnih za trajno upućivanje oglasne poruke javnosti, na tim površinama.

Primena

Član 2

Odredbe ove Odluke, u skladu sa zakonom, primenjuju se i na aktivnosti koje nemaju svojstvo oglašavanja u smislu člana 1. stav 2. ove Odluke, kao što su:

1) objavljivanje poruka lične prirode, odnosno drugi oglasi fizičkih lica koji nisu vezani za njihovu poslovnu niti profesionalnu delatnost;

2) javno obaveštavanje koje vrše državni organi, odnosno drugi nosioci javnih vlasti, u sklopu ostvarivanja poslova iz svog delokruga (npr. javni pozivi, javno oglašavanje za prodaju rashodovanog naoružanja i vojne opreme, obaveštenja, javne kampanje i sl.), u skladu sa zakonom koji uređuje oblast javnog obaveštavanja i drugih vidova aktivnosti koje, u cilju promovisanja i predstavljanja svojih programa, projekata, akcija, radova i sl. vrše Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinice lokalne samouprave, kao i ustanove i druga pravna lica koja su u pretežnom delu u državnoj svojini ili koja se u celini ili pretežnim delom finansiraju iz javnih prihoda;

3) izborne kampanje i druge promotivne aktivnosti političkih organizacija, koje se vrše u skladu sa propisima koji uređuju izbore, kao i propisima koji uređuju elektronske medije;

4) javno obaveštavanje koje vrše udruženja, sindikati, i druga pravna lica, u sklopu delatnosti koja se ne odnosi na prodaju robe i usluga uključujući aktivnosti, prodaju nepokretnosti, kao i prenos prava i obaveza;

5) informisanje javnosti o aktivnostima društveno odgovornog ponašanja, osim ako se u toj aktivnosti stiču elementi sponzorstva u smislu zakona kojim se uređuje oglašavanje.

Turistička signalizacija postavlja se u skladu sa propisima koji uređuju oblast turizma, bezbednost saobraćaja na putevima i javne puteve.

Zaštita sigurnosti lica i drugog javnog interesa

Član 3

Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda grada, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari. Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti javni moral i dostojanstvo čoveka, verska, nacionalna i druga osećanja i izaziva uznemirenje ili poziva na nasilje.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana i kada sredstvo za oglašavanje oblikom, upotrebljenim bojama i simbolima podseća na saobraćajni znak ili svetlosnu saobraćajnu signalizaciju ili ukoliko je osvetljeno ili prosvetljeno svetlošću neujednačenog intenziteta, nadležni organ može da odbije zahtev za postavljanje sredstva za oglašavanje radi zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.

Pojmovi

Član 4

Pojedini izrazi u ovoj Odluci imaju sledeće značenje:

Otvorena površina je površina koja se nalazi izvan zatvorenog prostora, koja je dostupna javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca sa koje se mogu upućivati vizuelne oglasne poruke dostupne javnosti, i to: javna površina, druga površina i površina objekta.

Javna površina je otvorena površina kojom državni organ ili Grad Smederevo upravlja ili je ovlašćen da određuje način upravljanja u skladu sa posebnim propisima, kao što su: javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i sl.), trg, javne zelene površine (park, skver, gradska šuma i sl.), javne površine bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine) kao i neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Druga površina je slobodna površina građevinske parcele objekata javnih i drugih namena i neizgrađeno građevinsko zemljište, koji nisu u javnoj svojini.

Površina objekata jeste spoljašnja površina objekata, koji se nalaze na javnim i drugim površinama, na kojima se može vršiti postavljanje sredstava za oglašavanje i to površine: zgrade, podzida, ograde, građevinske skele, manjeg montažnog objekta privremenog karaktera, elementa opreme stajališta javnog linijskog prevoza, stuba javne rasvete i dr.

Sredstvo za oglašavanje je objekat za oglašavanje i drugo sredstvo putem kojeg se prenosi oglasna poruka i može se postavljati direktno na javnu, drugu površinu i spoljašnje površine objekata na njima.

Objekat za oglašavanje je namenski izgrađen objekat za oglašavanje (posebni objekti za oglašavanje, objekti za slobodno oglašavanje).

Oglasna površina je površina oglasne poruke.

II VRSTE OGLAŠAVANJA

Oglašavanje kao delatnost

Član 5

Oglašavanje kao delatnost obavljaju pravna lica i preduzetnici registrovani za vršenje ove delatnosti za potrebe drugih lica.

Oglašavanje iz stava 1. ovog člana ne može se obavljati na objektima od javnog značaja (objekti koje koriste državni organi i organi lokalne samouprave, kao i javne službe čiji je osnivač Republika ili jedinica lokalne samouprave) i na njima pripadajućim površinama, izuzev u slučajevima kada nisu privedeni nameni.

Oglašavanje za sopstvene potrebe

Član 6

Oglašavanje za sopstvene potrebe je isticanje poslovnog imena i oglašavanje - predstavljanje koje, u skladu sa ovom Odlukom, vrši pravno lice, preduzetnik i fizičko lice, u vezi sa svojim poslovanjem odnosno profesionalnom ili poslovnom delatnošću, radi podsticanja prodaje sopstvene robe i usluga, prodaje svoje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza i drugih aktivnosti iz člana 2. ove Odluke.

Isticanje poslovnog imena vrši se na jednostranom sredstvu za oglašavanje maksimalne površine 0,25 m², koje sadrži poslovno ime sa podacima o delatnosti, sedištu i drugim obaveznim elementima propisanim zakonom.

Isticanje poslovnog imena suprotno stavu 2. ovog člana (u pogledu površine i sadržine) smatra se oglašavanje-predstavljanje radi podsticanja prodaje sopstvene robe i usluga, prodaje svoje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza i drugih aktivnosti iz člana 2. ove Odluke.

III SREDSTVO ZA OGLAŠAVANJE

1. Objekti za oglašavanje

1.1. Poseban objekat za oglašavanje

Član 7

Poseban objekat za oglašavanje je slobodnostojeći (samostojeći) namenski izrađeni objekat koji se postavlja na javnim, drugim površinama i površinama krovova objekata radi oglašavanja i to: pano (reklamni medij), reklamni stub, objekat za isticanje cenovnika benzinskih stanica i drugi sličan objekat koji nosi oglasnu poruku.

Poseban objekat za oglašavanje može biti osvetljen ili neosvetljen.

1.2. Objekat za slobodno oglašavanje

Član 8

Objekat za slobodno oglašavanje je poseban objekat koji koriste građani i druga zainteresovana lica za oglašavanje za sopstvene potrebe, koji grad postavlja u skladu sa potrebama građana.

O održavanju i čišćenju objekta za slobodno oglašavanje iz stava 1. ovog člana stara se grad.

2. Druga sredstva za oglašavanje

Član 9

Za oglašavanje se mogu koristiti sredstva za oglašavanje koja se postavljaju na objekte iz članova 7. i 8, kao i na površine objekata iz članova 10., 11. i 12. ove Odluke, i to:

- pano, plakat, nalepnica;

- elektronski displej, led meš panel, svetleća slova, svetlosni prikaz;

- transparent (platneni, pvc i sl.), reklamna zastava;

- oglasna (izložbeno-reklamna) vitrina;

- balon i

- druga sredstva koja sadrže oglasnu poruku.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, oglasna vitrina može se postaviti na drugoj površini i kao samostojeća.

Kao sredstvo za oglašavanje mogu se koristiti i prenosivi pano i letak.

IV POVRŠINE OBJEKATA NA KOJA SE POSTAVLJAJU SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Stub javne rasvete i niskonaponske mreže

Član 10

Površina stuba javne rasvete (osim stuba koji nosi vazdušnu elektro mrežu) i niskonaponske mreže može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje (reklamne zastave, panoi i slično) pod uslovima i na način predviđen odredbama ove Odluke.

Stajalište javnog linijskog prevoza

Član 11

Površina elemenata opreme stajališta javnog linijskog prevoza putnika može se koristiti za oglašavanje pod uslovima i na način utvrđen odlukom kojom je uređen javni linijski prevoz putnika.

Površina ostalih objekata

Član 12

Površine zgrada, privremenih montažnih objekata, elemenata ograda i podzida i drugo mogu se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Površina ograde gradilišta i zaštitni prekrivač građevinske skele mogu se koristiti za oglašavanje.

Sredstva za oglašavanje ne mogu se isticati na elementima balkona, terasa i lođa, na staklenim fasadnim otvorima svih etaža, osim suterena, prizemlja i visokog prizemlja, izuzev na poslovnim objektima i na objektima iz člana 5. stav 2. ove Odluke koji nisu privedeni nameni.

Oblikovni delovi fasada objekata ne mogu se prekrivati transparentima (platneni, led meš panel, pvc i sl.), izuzev na poslovnim objektima i na objektima iz člana 5. stava 2. ove Odluke koji nisu privedeni nameni.

Pod poslovnim objektom u smislu ove Odluke smatra se objekat u kojem se u celini obavlja poslovna delatnost.

Sredstvo za oglašavanje izuzetno se može postaviti na objektu koji predstavlja kulturno dobro ili na objektu koji uživa status dobra pod prethodnom zaštitom, odnosno u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu, samo uz saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture.

V TIP, VELIČINA I DRUGE KARAKTERISTIKE SREDSTAVA ZA OGLAŠAVANJE

Član 13

Tip, veličina, druge karakteristike, pravila i sadržina tehničke dokumentacije za postavljanje sredstava za oglašavanje utvrđuju se Pravilnikom o postavljanju sredstava za oglašavanje (u daljem tekstu Pravilnik).

VI POSTUPAK I USLOVI ZA POSTAVLJANJE SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Način oglašavanja

Član 14

Sredstvo za oglašavanje može postavljati i oglašavanje vršiti, pravno i fizičko lice, u skladu sa zakonom i odredbama ove Odluke (u daljem tekstu: korisnik mesta).

Sredstvo za oglašavanje na javnim površinama se postavlja i oglašavanje kao delatnost vrši na osnovu dozvole izdate u skladu sa odredbama ove Odluke, nakon sprovedenog postupka javnog konkursa.

Sredstvo za oglašavanje se postavlja i oglašavanje za sopstvene potrebe vrši na osnovu odobrenja izdatog po zahtevu zainteresovanog lica, pod uslovima i u postupku propisanim odredbama ove Odluke.

VII OGLAŠAVANJE NA JAVNOJ POVRŠINI

Član 15

Oglašavanje na javnoj površini vrši se kao delatnost na objektima iz člana 7. ove Odluke i kao slobodno oglašavanje na objektima iz člana 8. ove Odluke.

Izuzetno od stava 1. ovog člana na javnoj površini se može vršiti i oglašavanje za sopstvene potrebe putem:

- objekata za isticanje cenovnika benzinskih stanica;

- sredstva za oglašavanje koje fizičko lice nosi i/ili deli iz ruke.

Program mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 16

Mesta za postavljanje objekata za oglašavanje iz članova 7. i 8. ove Odluke (pojedinačno ili grupacija) određuju se Programom mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje na javnoj površini (u daljem tekstu: Program).

Programom se određuju i objekti, odnosno grupacija objekata iz člana 10. ove Odluke na čijim površinama se mogu postavljati sredstva za oglašavanje samo za manifestacije u organizaciji Grada, odnosno za manifestacije koje podržava Grad Smederevo.

Programom se utvrđuje vrsta, tip sredstva za oglašavanje i bliža pravila za njihovo postavljanje.

Program donosi Gradsko veće grada Smedereva, na predlog nadležnog odeljenja, uz prethodnu saglasnost upravljača puta.

Predlog programa izrađuje JP Urbanizam Smederevo, Smederevo.

U postupku pripreme Programa iz ovog člana, JP Urbanizam Smederevo pribavlja saglasnosti privrednih subjekata u čijoj su nadležnosti linijski infrastrukturni objekti, saglasnost ustanove za zaštitu spomenika kulture i subjekta koji upravlja površinom, odnosno objektom obuhvaćenim Programom.

Program se donosi na period od 5 godina i objavljuje se u "Službenom listu grada Smedereva".

Član 17

Izmena i dopuna Programa, vrši se po potrebi, po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Izmena i dopuna Programa vrši se u slučaju kada realizacija namene definisane urbanističkim planom ili izmena režima saobraćaja utiče na broj i raspored mesta određenih za postavljanje objekata za oglašavanje.

Izmena i dopuna Programa važi do isteka roka važenja Programa koji se menja.

Javni konkurs

Član 18

Objekat za oglašavanje iz člana 7. ove Odluke na mestu utvrđenim Programom postavlja izabrani korisnik koji je izabran na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu konkurs).

Pod konkursom za izbor korisnika mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje podrazumeva se dostavljanje pisanih ponuda sa početnim ponuđenim iznosom ponude za određenu lokaciju, primena kriterijuma za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuđača i donošenje odluke o određivanju korisnika mesta.

Slobodna mesta se oglašavaju pojedinačno.

Naknada za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 19

Početni iznos ponude za određenu lokaciju utvrđuje se za svako pojedinačno mesto prema tipu i površini sredstva za oglašavanje, zoni u kojoj se postavlja i vremenskom periodu na koji se postavlja.

Zone iz stava 1. ovog člana, kao i visina naknade za svaku zonu određuje se posebnom odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina.

Učesnik konkursa

Član 20

Pravo učešća na konkursu imaju domaća i strana pravna i fizička lica, odnosno preduzetnici.

Strana pravna lica ili preduzetnici dužni su da dostave pisanu ponudu na srpskom jeziku u roku određenom u konkursu.

Pravo učešća na konkursu ima domaće ili strano pravno lice, odnosno preduzetnik, pod uslovom da je:

- registrovan za obavljanje delatnosti pružanja usluge oglašavanja;

- izmirio dospele obaveze prema Gradskoj upravi grada Smedereva po osnovu vršenja delatnosti oglašavanja na teritoriji grada do dana objavljivanja konkursa;

- izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine prema gradu Smederevu po osnovu izvornih javnih prihoda do dana objavljivanja konkursa;

- uplatio depozit u visini 20% početnog iznosa ponude za određenu lokaciju;

- ispunio druge uslove utvrđene konkursom.

Dokumenta na stranom jeziku dostavljaju se u overenom prevodu na srpski jezik.

Komisija za sprovođenje konkursa

Član 21

Postupak konkursa za izbor korisnika mesta za oglašavanje raspisuje i sprovodi Komisija za izbor korisnika mesta za oglašavanje (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju čine predsednik i četiri člana.

Komisiju obrazuje gradonačelnik na predlog nadležnog odeljenja.

Komisija je ovlašćena da:

- organizuje i priprema sprovođenje javnog konkursa u skladu sa ovom Odlukom;

- prikupi pisane prijave sa početnim ponudama;

- vodi računa o blagovremenosti pristiglih prijava;

- otvori blagovremene prijave;

- utvrdi najpovoljnijeg ponuđača;

- predloži gradonačelniku donošenje Odluke o izboru korisnika mesta za oglašavanje.

Komisija odlučuje većinom glasova.

Komisija je obavezna da u postupku pripreme i raspisivanja konkursa odredi način dokazivanja, odnosno vrstu dokaza koje su učesnici dužni da dostave na okolnost ispunjenosti uslova iz člana 20. ove Odluke.

Član 22

O radu Komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum, imena prisutnih članova Komisije, podatke o učesnicima u postupku, o sadržaju pisanih prijava sa početnim ponudama i ispunjenosti uslova od strane učesnika u postupku, podatke o najpovoljnijem ponuđaču i druge podatke od značaja za sprovođenje postupka.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja nadležno odeljenje.

Sadržaj konkursa

Član 23

Konkurs se objavljuje najmanje u jednom dnevnom listu koji je dostupan na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet-stranici grada Smedereva.

Konkurs mora sadržati sve podatke od značaja za konkurs i za učešće zainteresovanih lica, a naročito:

- naziv komisije koja raspisuje konkurs;

- mesto, vreme i način dostavljanja prijave sa početnom ponudom i dokumentacije;

- rok za podnošenje prijave sa početnom ponudom;

- dokaze koji se uz prijavu podnose;

- iznos početne ponude po pojedinačnoj lokaciji;

- visinu depozita i način plaćanja;

- vreme i mesto otvaranja ponuda;

- kriterijume po kojima se vrši izbor;

- šta se smatra konačnom ponudom;

- način plaćanja za svaku pojedinačnu lokaciju;

- period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje;

- rok u kome je Komisija dužna da utvrdi predlog odluke o izboru korisnika mesta za oglašavanje i dostavi je gradonačelniku.

Pod početnom ponudom u smislu ove Odluke smatra se ponuđeni iznos za lokaciju za postavljanje sredstava za oglašavanje, koji ne može biti niži od iznosa navedenog u članu 23. stav 2., alineja 5 ove Odluke.

Početna visina ponude za postavljanje sredstva za oglašavanje određuje se množenjem površine objekta za oglašavanje, visine naknade utvrđene za zonu posebnom odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina i perioda korišćenja.

Prijava na konkurs

Član 24

Prijava sa početnom ponudom na konkurs sadrži:

- podatke o podnosiocu prijave;

- podatke o mestu, objektu i sredstvima oglašavanja za koje se prijava podnosi;

- broj ponude i naznaku pojedinačne lokacije za koju se podnosi prijava;

- ponuđeni iznos početne naknade za korišćenje mesta za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje, koji ne može biti manji od početne visine naknade date u tekstu konkursa;

- ostale elemente određene konkursom.

Prijava na konkurs sa potrebnim dokumentima podnosi se neposredno, u zapečaćenoj koverti, u roku određenom u konkursu, Komisiji preko nadležnog odeljenja.

Prijava se podnosi na jedinstvenom obrascu koji čini sastavni deo konkursa i preuzima se na internet-stranici grada Smedereva.

Blagovremenim će se smatrati prijave koje stignu do roka navedenog u konkursu.

Datum predaje pošti prijave sa dokumentacijom smatra se datumom predaje nadležnom odeljenju za prijem pošte Gradske uprave grada Smedereva.

Neblagovremene prijave Komisija neće razmatrati i iste će odbaciti posebnim zaključkom.

Član 25

Prijava na ponuđeni početni i ponuđeni iznos iz člana 24. ove Odluke podnosi se posebno za svaku pojedinačnu lokaciju utvrđenu konkursom.

Više povezanih pravnih lica u smislu Zakona o privrednim društvima, mogu učestvovati samo zajednički i uz ponudu dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Više pravnih ili više fizičkih lica, koja žele da ostvare zajedničko učešće uz ponudu dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Ugovorom iz stavova 2. i 3. ovog člana regulišu se međusobni odnosi u zajedničkom učešću, procentualno učešće u izmirenju obaveza vezanih za podnošenje ponude, podaci o zajedničkom zastupniku i njegovim ovlašćenjima i dr.

Član 26

Komisija utvrđuje da li su ponude dostavljene u zatvorenim kovertama, broj i blagovremenost pristiglih ponuda i pristupa otvaranju ponuda.

Postupak otvaranja pisanih ponuda je javan i može prisustvovati svako zainteresovano lice.

Član 27

Javno otvaranje pisanih ponuda obaviće se u roku određenom konkursom.

O postupku otvaranja ponuda vodi se zapisnik.

Posle otvaranja pisanih ponuda Komisija pojedinačno razmatra svaku ponudu i u skladu sa kriterijumom iz konkursa utvrđuje najpovoljniju ponudu.

Izbor najpovoljnijeg ponuđača vrši se primenom kriterijuma visine ponuđenog iznosa.

Član 28

Uslovi za sprovođenje postupka davanja na korišćenje mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje ispunjeni su i ukoliko ponudu podnese jedan ponuđač, pod uslovom da je blagovremena i potpuna.

Ukoliko u postupku dva ili više ponuđača ponude isti iznos, Komisija će pozvati ponuđače koji su ponudili isti iznos, da u roku od 3 dana od dana prijema poziva, dostave novu pisanu zatvorenu ponudu sa uvećanim iznosom ponude, u odnosu na prethodnu ponudu, a koje će Komisija otvoriti i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko ponuđači iz stava 2. ovog člana u roku od 3 dana ne dostave novu ponudu, odnosno ako su ponuđači dostavili nove ponude sa istovetnim iznosom, Komisija će izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršiti putem žreba.

Član 29

Učesnici postupka prikupljanja pisanih ponuda koji nisu izabrani za najpovoljnijeg ponuđača imaju pravo na povraćaj depozita u roku utvrđenom u konkursu.

Ukoliko ponuđač koji je od strane Komisije izabran kao najpovoljniji odustane od korišćenja javne površine ili ne zaključi ugovor o korišćenju, postupak će se ponoviti, a ponuđač gubi pravo na povraćaj depozita.

Član 30

Predsednik Komisije može da izrekne opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, biće udaljeno od strane Komisije iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Posle udaljavanja lica koje je ometalo rad Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Ako ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih opomena i udaljenja, Komisija može da odluči da se prekine postupak otvaranja pisanih ponuda.

U slučaju prekida iz stava 4. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljavanjem pojedinih lica ili prekidom postupka unose se u zapisnik.

Član 31

Komisija sačinjava zapisnik o postupku otvaranja pisanih ponuda za davanje na korišćenje mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje i utvrđuje najpovoljnijeg ponuđača.

Zapisnik potpisuju svi članovi Komisije koji su učestvovali u postupku otvaranja pisanih ponuda.

Član 32

Po sprovedenom postupku otvaranja pisanih ponuda, Komisija u roku od 8 dana sačinjava predlog za donošenje odluke o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje najpovoljnijem ponuđaču.

Predlog iz stava 1. ovog člana sa zapisnikom Komisija dostavlja gradonačelniku.

Predlog odluke o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje najpovoljnijem ponuđaču priprema nadležno odeljenje.

Član 33

Odluku o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje najpovoljnijem ponuđaču donosi gradonačelnik.

Član 34

Odluka o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje sadrži naročito: podatke o korisniku mesta, lokaciju na kojoj se postavljaju sredstva za oglašavanje, podatke o površini sredstva za oglašavanje, visinu naknade, period korišćenja, obavezu korisnika mesta da u roku od 30 dana od dana prijema odluke o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje zaključi sa gradom ugovor i odredbu da će gradonačelnik ukoliko korisnik svojom krivicom ne ispuni obaveze utvrđene odlukom iz člana 33. ove Odluke, na predlog nadležnog odeljenja, doneti odluku o stavljanju van snage odluke iz člana 33. ove Odluke.

Član 35

Odluka o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje najpovoljnijem ponuđaču dostavlja se nadležnom odeljenju.

Nadležno odeljenje odluku iz stava 1. ovog člana dostavlja najpovoljnijem ponuđaču u roku od 8 dana od dana donošenja.

Član 36

Grad i najpovoljniji ponuđač zaključuju ugovor o korišćenju mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Ukoliko se sredstva za oglašavanje nalaze pored, odnosno na ulicama i opštinskim putevima, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta, najpovoljniji ponuđač zaključuje ugovor sa ovlašćenim licem upravljača puta.

Najpovoljniji ponuđač potpisivanjem ugovora o korišćenju stiče svojstvo korisnika mesta za oglašavanje.

Ugovor sadrži naročito:

- podatke o javnoj površini na kojoj se postavlja sredstvo za oglašavanje,

- podatke o veličini i tipu sredstva za oglašavanje koje se postavlja,

- visinu naknade, rok i način plaćanja,

- period korišćenja,

- rok za postavljanje sredstva za oglašavanje,

- obaveze korisnika da sa nadležnim preduzećem ugovori i plati troškove priključenja objekta za oglašavanje, na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, u skladu sa posebnim zakonom,

- odredbe o prestanku ugovora o korišćenju mesta, prava i obaveze u slučaju neizvršenja odredaba ugovora.

Plaćanje naknade za korišćenje mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje vrši se tako što se razlika između ponuđenog iznosa od strane najpovoljnijeg ponuđača u postupku konkursa i početnog iznosa naknade utvrđenog konkursom plaća jednokratno u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora, dok se ostatak plaća u skladu sa posebnom odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime Grada zaključuje gradonačelnik.

Član 37

Ugovor o korišćenju mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje zaključuje se u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke o davanju prostora na javnoj površini korisniku.

Nadležno odeljenje je obavezno da sve učesnike u postupku pisanim putem obavesti o zaključenju ugovora iz člana 36. stav 1. ove Odluke, u roku od 5 dana od dana zaključenja ugovora.

Učesnik u postupku prikupljanja ponuda koji smatra da je mesto dato na korišćenje suprotno odredbama ove Odluke, te da mu je na taj način povređeno pravo, može podneti nadležnom sudu tužbu za poništaj ugovora u roku od osam dana od dana saznanja za zaključenje ugovora, a najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

Ako lice kojem je dato mesto za postavljanje sredstva za oglašavanje svojom krivicom ne zaključi ugovor u roku iz stava 1. ovog člana, gradonačelnik će na predlog nadležnog odeljenja doneti akt o stavljanju van snage odluke o davanju na korišćenje mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Lice iz stava 4. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po konkursu prikupljanjem pisanih ponuda.

Predlog odluke o stavljanju van snage odluke iz člana 33. ove Odluke, priprema nadležno odeljenje.

Odobrenje

Član 38

Po zaključenju ugovora i ispunjenju ugovorne obaveze plaćanja naknade iz člana 36. stav 4. korisniku mesta se izdaje odobrenje za postavljanje sredstva u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 39

Korisnik mesta postavlja poseban objekat za oglašavanje na javnoj površini na osnovu odobrenja koje izdaje nadležno odeljenje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja korisnik mesta dostavlja nadležnom odeljenju:

1) tehničku dokumentaciju za sredstvo za oglašavanje, u papirnoj i digitalnoj (PDF) formi, u tri primerka;

2) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi;

3) ugovor o korišćenju mesta za oglašavanje, zaključen sa gradonačelnikom.

Sadržina tehničke dokumentacije iz stava 2. tačka 1) ovog člana određuje se Pravilnikom.

Priključenje sredstva, odnosno objekta za oglašavanje, na linijski infrastrukturni objekat - elektroenergetski vod, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za period važenja ugovora i sadrži podatke o: korisniku mesta, broju mesta, pojedinačnom mestu, uslovima postavljanja i korišćenja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva koje se postavlja, roku za postavljanje sredstva, vremenu na koje se izdaje i tehničkoj dokumentaciju na osnovu koje se izdaje.

Član 40

Odobrenje za oglašavanje na površinama objekata iz člana 10. u skladu sa odredbama ove Odluke izdaje na zahtev organizatora manifestacije nadležno odeljenje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

1) podatke o trasi i mestu postavljanja sredstava za oglašavanje i vremenu u kome se vrši oglašavanje, koje može najduže trajati 30 dana pre početka manifestacije i za vreme trajanja manifestacije, kao i saglasnost za postavljanje subjekta koji upravlja objektom na kome se vrši oglašavanje;

2) tehničku dokumentaciju za sredstva oglašavanja, čija se sadržina određuje Pravilnikom, u papirnoj i digitalnoj (PDF) formi;

3) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Odobrenja iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: trasu i mesta postavljanja sredstava za oglašavanje, vrstu, dimenzije i vreme u kome se vrši oglašavanje.

Član 41

Odobrenje za postavljanje sredstava za oglašavanje na način utvrđen u članu 15. stav 2. alineja 1. ove Odluke izdaje nadležno odeljenje.

Podnosilac zahteva za oglašavanje za sopstvene potrebe, kome se izdaje odobrenje iz stava 1. ovog člana može biti samo pravno lice, odnosno preduzetnik u čijem vlasništvu ili korišćenju je stanica za snabdevanje vozila gorivom koja je na predmetnoj lokaciji neposredno priključena na ulicu ili opštinski put.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

1) dokaz o registrovanoj delatnosti (za pravna lica i preduzetnike);

2) tehničku dokumentaciju u papirnoj i digitalnoj (PDF) formi;

3) dokaz o pravu vlasništva ili korišćenja stanice za snabdevanje vozila gorivom;

4) rešenje o priključenju na linijski infrastrukturni objekat - elektroenergetski vod, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema;

5) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi;

6) saglasnost upravljača puta, kao i potrebne saglasnosti JKP/JP i drugih institucija u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva, odnosno objekta.

Sadržina tehničke dokumentacije iz stava 3. tačka 1) ovog člana određuje se Pravilnikom.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: podatke o korisniku mesta, mestu i uslovima postavljanja i korišćenja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva koje se postavlja, rok za postavljanje, vreme na koje se izdaje i tehničku dokumentaciju na osnovu koje se izdaje.

Član 42

Odobrenje za oglašavanje na način utvrđen u članu 15. stav 2. alineja 2. ove Odluke izdaje na zahtev nadležno odeljenje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

1) podatke o trasi kretanja, dimenzijama panoa, mestima zadržavanja, odnosno stajanja i vremenu u kome se vrši oglašavanje;

2) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: uslove i vreme na koje se izdaje (trasu kretanja, dimenzije panoa, mesta zadržavanja, odnosno stajanja i vreme u kome se vrši oglašavanje).

Član 43

Organ nadležan za izdavanje odobrenja iz članova 39, 40, 41. i 42. ove Odluke primerak konačnog rešenja dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove lokalne poreske administracije radi utvrđivanja i naplate naknade i odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

Rok za postavljanje sredstva za oglašavanje

Član 44

Korisnik mesta je dužan da postavi sredstvo za oglašavanje u roku određenom odobrenjem.

Ukoliko korisnik mesta ne postavi sredstvo za oglašavanje u roku određenom odobrenjem, nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje, može da donese rešenje o prestanku važenja odobrenja.

Prestanak važenja odobrenja po zahtevu korisnika

Član 45

Korisnik mesta koji namerava da prestane sa oglašavanjem pre isteka vremena za koje je odobrenje izdato, dužan je da o tome obavesti nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje.

Nadležno odeljenje iz stava 1. ovog člana u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja iz članova 39, 40, 41. i 42. ove Odluke i primerak konačnog rešenja dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za lokalnu poresku administraciju, odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

Prestanak važenja odobrenja zbog izmene Programa

Član 46

U slučaju izmene Programa iz člana 16. ove Odluke, usled koje se ukida pojedinačno mesto, nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje dužno je da o tome obavesti korisnika tog mesta i da mu ponudi odgovarajuće mesto u skladu sa Programom, ukoliko takvo mesto postoji.

Odgovarajuće mesto u smislu stava 1. ovog člana je mesto namenjeno za postavljanje istog tipa i veličine objekta, odnosno sredstva i nalazi se u istoj zoni u smislu Odluke kojom se uređuje plaćanje naknade za korišćenje javnih površina.

Ako korisnik mesta prihvati ponuđeno mesto, nadležno odeljenje donosi rešenje o tome i određuje rok u kome je korisnik dužan da objekat, odnosno sredstvo premesti.

Ako korisnik mesta ne prihvati ponuđeno mesto ili odgovarajuće mesto ne postoji, nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja za to mesto. Primerak rešenja se dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za lokalnu poresku administraciju i odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

U slučaju iz stava 4. ovog člana, preostali iznos naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, umanjuje se srazmerno broju ukinutih mesta.

Prestanak važenja odobrenja zbog neplaćanja naknada

Član 47

Odobrenje prestaje da važi pre isteka roka na koje je izdato u slučaju kada korisnik mesta ne plaća naknadu utvrđenu posebnom odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina, za postavljanje sredstva za oglašavanje, u ostavljenom roku.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje, utvrđuje da je odobrenje prestalo da važi i primerak rešenja dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije i odeljenju nadležnom za poslove lokalne poreske administracije.

VIII OGLAŠAVANJE NA DRUGIM POVRŠINAMA I POVRŠINAMA OBJEKATA

Način oglašavanja

Član 48

Oglašavanje na drugim površinama i površinama objekata vrši se za sopstvene potrebe i kao delatnost.

Oglašavanje na površinama iz stava 1. ovog člana vrši se uz saglasnost vlasnika, odnosno korisnika te površine.

Odobrenje

Član 49

Oglašavanje na drugim površinama i površinama objekata vrši se na osnovu odobrenja koje na zahtev zainteresovanog lica izdaje nadležno odeljenje uz prethodnu saglasnost upravljača puta sa stanovišta bezbednosti saobraćaja i saglasnost JP Urbanizam Smederevo sa stanovišta arhitektonsko građevinskih uslova nenarušavanja izgleda površina i objekta.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, i sadrži naročito: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja, vreme na koje se izdaje i tehničku dokumentaciju na osnovu koje se izdaje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosilac prilaže:

1) Dokaz o registrovanoj delatnosti (za pravna lica i preduzetnike) ili potpisanu Izjavu u skladu sa članom 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 18/2016);

2) tehničku dokumentaciju u papirnoj i digitalnoj (PDF) formi, u tri primerka, uz priloženu saglasnost upravljača puta i saglasnost JP Urbanizam Smederevo;

3) overenu saglasnost vlasnika, odnosno korisnika površine na koju se postavlja sredstvo za oglašavanje;

4) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture u slučajevima iz člana 12. stav 7. ove Odluke;

5) druge saglasnosti u skladu sa posebnim zakonima, zavisno od tipa i mesta postavljanja;

6) kopija EDB računa i saglasnost vlasnika, odnosno korisnika postojećeg mernog mesta, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja električnom energijom sa istog;

7) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Sadržina tehničke dokumentacije iz stava 3. tačka 2) ovoga člana određuje se Pravilnikom.

Član 50

Rok važenja odobrenja

Na zahtev podnosioca, odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje iz člana 49. ove odluke nadležno odeljenje izdaju za tekuću godinu.

Podnosiocu zahteva kome je odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa odredbama ove Odluke, može se na njegov zahtev izdati odobrenje za postavljanje u narednom periodu istovetnog sredstva za oglašavanje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 2. ovog člana dostavlja se:

1) overena saglasnost vlasnika, odnosno korisnika površine na koju se postavlja sredstvo, za oglašavanje;

2) potvrda o daljem važenju saglasnosti nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture u slučajevima iz člana 12. stava 7. ove Odluke;

3) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi;

4) prethodna tehnička dokumentacija na osnovu koje je izdato odobrenje na uvid, radi potvrde o daljem važenju.

Pod istovetnim sredstvom podrazumeva se sredstvo za oglašavanje na kojem nije došlo do promene u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izdato odobrenje.

Član 51

Odeljenje koje je izdalo odobrenje primerak konačnog rešenja dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove lokalne poreske administracije radi utvrđivanja i naplate naknade za korišćenje i odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

Prestanak važenja odobrenja po zahtevu korisnika

Član 52

Korisnik na čiji zahtev je odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, koji namerava da prestane sa oglašavanjem pre isteka vremena za koje je odobrenje izdato, dužan je da o tome obavesti nadležno odeljenje koja je izdalo odobrenje.

Nadležno odeljenje iz stava 1. ovog člana u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja iz člana 49. ove Odluke i primerak konačnog rešenja dostavlja odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove lokalne poreske administracije, odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

IX OBAVEZE LICA KOJE VRŠI OGLAŠAVANJE

Član 53

U slučaju štete nastale kao posledica primene tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdato rešenje iz članova 39., 41. i 49. ove Odluke, za koju se naknadno utvrdi da nije u skladu sa propisima i pravilima struke, za štetu solidarno odgovaraju projektant koji je izradio i potpisao tehničku dokumentaciju i investitor.

Pri izvođenju svih potrebnih radova na postavljanju sredstava za oglašavanje investitor je dužan da se pridržava važeće zakonske regulative, tehničkih propisa, standarda i normativa za predmetnu vrstu radova.

Član 54

Korisnik mesta dužan je da:

1) sredstvo za oglašavanje postavi i oglašavanje vrši u skladu sa dozvolom;

2) sredstvo za oglašavanje označi poslovnim imenom;

3) redovno održava u ispravnom i funkcionalnom stanju i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje;

4) sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja odobrenja, o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana;

5) sredstvo privremeno ukloni kada je neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju.

Pored obaveza iz stava 1. ovog člana korisnik mesta dužan je da:

1) u periodu postavljanja dekorativne rasvete u gradu, dozvoli pomeranje sredstva za oglašavanje postavljenog na objektu iz člana 10. ove Odluke;

2) omogući gradu da, uz naknadu, vrši oglašavanje manifestacija i aktivnosti koje organizuje ili su od značaja za grad, a na osnovu zahteva koji se podnosi najmanje 30 dana pre početka oglašavanja.

Lice kome je izdato odobrenje, prava utvrđena odobrenjem, na osnovu odredaba ove Odluke ne može preneti drugom licu.

X NAKNADA

Član 55

Za korišćenje sredstava za oglašavanje plaća se naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, koja se utvrđuje rešenjem odeljenja Gradske uprave nadležnog za poslove lokalne poreske administracije, na osnovu posebne odluke o naknadama.

XI ZABRANE

Član 56

Zabranjeno je:

1) lepiti ili na drugi način pričvršćivati oglas, obaveštenje, plakat i drugu štampanu poruku, odnosno ispisivati oglasnu poruku na spoljašnim površinama fasade, izloga, ograde, drveća i sl.;

2) prljati i oštećivati objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje;

3) vršiti zvučno oglašavanje na otvorenom prostoru;

4) izvorom svetlosti sredstva za oglašavanje ometati korisnike objekta na koji je sredstvo postavljeno ili korisnike susednog objekta;

5) postaviti sredstvo za oglašavanje na putnim objektima, objektima saobraćajne signalizacije i opreme puta, elementima opremanja i uređenja javnih površina i slično, izuzev objekata (površina) na kojima je moguće vršiti oglašavanje u skladu sa odredbama ove Odluke.

XII NADZOR

Član 57

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši odeljenje nadležno za poslove komunalne inspekcije i poslove komunalne policije.

U vršenju inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke, inspektor iz stava 2. ovog člana ima ovlašćenje za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu i vrši druge poslove u skladu sa ovlašćenjima iz zakona i ove Odluke.

Kontrolu primene ove Odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i komunalno-policijske poslove na održavanju reda u oblasti postavljanja sredstava za oglašavanje na javnim i drugim površinama, vrši komunalna policija.

U obavljanju poslova iz stava 4. ovog člana, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane mere i izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu.

Član 58

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da izriče mere za otklanjanje nezakonitosti i posebne mere u skladu sa zakonom.

Komunalni inspektor je ovlašćen da naloži uklanjanje sredstva za oglašavanje:

1) kada se sredstvo za oglašavanje za čije postavljanje se mesto utvrđuje Programom, postavi na mesto koje nije određeno Programom;

2) kada se sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez dozvole;

3) kada je sredstvo za oglašavanje postavljeno ili se koristi suprotno uslovima utvrđenim odobrenjem;

4) kada se promeni neki od uslova utvrđen odobrenjem, a lice koje vrši oglašavanje se ne prilagodi u ostavljenom roku;

5) kada objekat, odnosno sredstvo koristi neovlašćeno lice;

6) kada korisnik mesta sredstvo za oglašavanje ne dovede u ispravno i uredno stanje u roku koji rešenjem odredi komunalni inspektor.

Uklanjanje sredstva za oglašavanje vrši se o trošku korisnika mesta, odnosno lica koje vrši oglašavanje.

Ako lice iz stava 3. ovog člana ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni sredstvo za oglašavanje, izvršenje rešenja će se sprovesti u skladu sa zakonom kojim se uređuje upravno izvršenje.

Ako je rešenjem inspektora naloženo uklanjanje plakata, a lice kome je mera naložena ne postupi po rešenju ili je lice koje je lepilo plakat nepoznato, rešenje se može izvršiti preko subjekta koji obavlja komunalnu delatnost održavanja čistoće.

O uklanjanju objekta za oglašavanje komunalni inspektor obaveštava nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje.

Po prijemu obaveštenja nadležno odeljenje koje je izdalo odobrenje, donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja.

XIII NADLEŽNOST ORGANA ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 59

Za rešavanje u drugom stepenu po žalbi, za pravne akte odeljenja Gradske uprave kao prvostepenog organa u sprovođenju odredaba ove Odluke, nadležno je Gradsko veće grada Smedereva, osim ako je zakonom drukčije određeno.

XIV KAZNENE ODREDBE

Član 60

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako sredstvo za oglašavanje postavi na mestu koje nije utvrđeno Programom (član 16. st. 1. i 2.);

- ako sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez dozvole, iz članova 39., 40., 41. i 49., ove Odluke;

- ako postupa suprotno odredbama člana 54. stava 1. tačka 4. i 5. i člana 54. stav 2. i 3. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 61

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi suprotno dozvoli (članova 39., 40., 41., 49. i člana 54. stav 1. tačka 1. ove Odluke);

- ako postupi suprotno zabranama iz člana 56. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Član 62

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako postupa suprotno odredbama člana 54. stava 1. tačaka 2. i 3. i ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 63

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako oglašavanje iz člana 15. stava 2. alineja 2. ove Odluke vrši bez dozvole ili suprotno dozvoli (član 42).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 64

Za prekršaje propisane članovima 60.-63. ove Odluke komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa Zakonom.

XV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 65

Ugovori zaključeni sa korisnikom mesta za oglašavanje, koji su važili do dana stupanja na snagu ove Odluke, važe za period na koji su zaključeni.

Dozvole, odnosno odobrenja kojima je korisnicima mesta odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, izdate na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove Odluke, važe za period na koji su izdate.

Član 66

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe članova od 125. do 133. Odluke o komunalnom uređenju grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 12/2017 - prečišćen tekst).

Član 67

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".